Thailand

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og trekking i Thailand


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Thailand.


 

Info og fakta om Thailand

Thailand trækker flere turister til sig end noget andet land i Sydøstasien. Og det er der mange grunde til. Landet er nemt at rejse i og byder på én bred vifte af aktiviteter og seværdigheder krydret med det lækre køkken, den spændende kultur og de imødekommende mennesker. 

Tag på trekking i de dybe, spændende jungler i de mere afsidesliggende dele af lander. Flyd forbi de fredsommelige, idylliske landsbyer, der omgivet af rismarker ligger langs Mekongflodens vande. Er du mere til vandsport, er mulighederne mangfoldige. Snorkling og dykning ved en af de mange paradisøer, der ligger spredt i de varme vande langs kysten er oplagt.

På den kulturelle side ligger arven fra Thailands fantastiske, gamle kongedømmer hen og byder på masser af templer og ruiner, der er et besøg vær. I buddhistiske klostre spankulerer munke klædt i orange og mørkerøde farver rundt i fredfyldte atmosfærer.

Så drop forestillingen om, at Thailand udelukkende er spritstive englændere, der skriger lungerne ud til full moon parties på Ko Samui. Thailand er et land rigt på kultur og natur, hvor du sagtens kan slippe væk fra masserne, og oplevelserne ligger klar til at blive opdaget og husket.

Hvornår skal jeg rejse til Thailand?

Det bedste tidspunkt at besøge Thailand er mellem november og februar, hvor det hverken er for varmt eller for vådt i landet. Monsunen starter i juli og varer til november, hvorefter der er tørt og relativt køligt efter tropiske standarder. Foråret og den første del af sommeren er hedt. 

Sydthailand er dog behageligt i foråret fra marts til maj, hvor du ellers kan regne med at stege i dit eget fedt i andre dele af landet – for eksempel i Bangkok. Med mindre du nyder at vade rundt i vand i gaderne, er Bangkok også bedst at undgå i oktober.

Det sagt kan man sagtens få mange gode oplevelser i Thailand uden for vinterhalvårets højsæson. Der langt færre turister i landet i lavsæsonen, priserne falder en smule og man kan bedre få følelsen af at have det hele for sig selv. Det er også i denne periode, at flyselskaberne sænker priserne til en brøkdel af højsæsonsprisen. I f.eks. sensommeren er der ofte meget gode priser at få.

Men før man rejser til Thailand i regntiden er det vigtigt, at gøre op med sig selv, hvad det er for en tur, man ønsker. Vil man ud og se templer, grønne rismarker og landsbyer – og er man indstillet på at søge ly fra regnen et par timer om dagen, er rejser i regntiden et billigt alternativ til rejser i vinterhalvåret. Det er sjældent, at det regner tæt en hel dag! Jeg har tilbragt flere regntider i området og haft det alle tiders.

Ser man derimod sig selv liggende på en strand under en blå himmel eller føler, at man ikke har tid til at være afhængig af vejrets luner, skal man ikke tage til Thailand uden for højsæsonen.
Konklusionen er klar: Bedste tidspunkt – uden tvivl – er at rejse i november til februar. Men besøg i Thailand er muligt og fantastisk året rundt.

Rejsen rundt i Thailand

Det er utroligt nemt og billigt at komme rundt i Thailand. Det offentlige transportsystem er meget veludbygget og nemt at finde ud af.

Toget er den bedste løsning hvis man skal langt. Man kan komme hele vejen fra det sydligste Thailand til det nordligste. Man kan enten vælge at skramle af sted for næsten ingen penge, på ”hardseat” som vitterligt er hårde sæder, når man ikke skal langt. Det er sjovt på denne måde at møde lokalbefolkningen. 

Man kan dog også møde lokalbefolkningen i sovevognene, med den ekstra bonus at langt de fleste af dem, her kan engelsk. Desuden er sovevognene fantastiske når man skal langt, for de er så behagelige at man rent faktisk ankommer til sin destination dejligt udhvilet og klar på at opleve. Denne mulighed er dog lidt dyrere, men ikke noget der vil ruinere de fleste og desuden sparer man jo en overnatning på et hotel.

Der er også et bredt netværk af busruter. Disse kører de fleste steder hen i landet. Man kan her vælge mellem de billige ”kyllingebusser”, de airconditionerede luksusbusser og alt der imellem.

Det er for det allermeste meget nemt at købe en billet til tog og bus. Langt de fleste steder kan du finde en der kan engelsk på stationen, ellers må du have din guidebog eller en lap papir klar med navnet på det sted du skal hen og gå op til billetlugen, så skal de nok finde en billet til dig. De fleste gange vil de nok regne med at du gerne vil med en luksusbus, når du nu er en rig turist og derfor sælge en billet til den. Dette er ikke fordi de prøver at snyde dig, men rent faktisk fordi de prøver at være venlige og gøre det bedste for dig! I det hele taget bliver du ikke snydt med bus og togbilletter da det er offentlig transport.

Hvis du skal hen nogle steder hvor der generelt kommer mange backpackere så kan du sikkert få en billet til en turistbus i et de mange små rejsebureauer. Der er én god ting ved dem: hvis du mangler selskab af andre rejsende, så er det et rigtigt godt sted at møde dem, for der er mange der tager disse busser. Ellers er der i grunden ingen grund til at tage sådan en bus. Det er meget dyrere end den offentlige transport, som alligevel kører de samme steder hen.

Hvis der ikke kører en bus kan man næsten helt sikkert finde en sãwngthãew. Det er en pickup med et tag over ladet og en bænk langs hver kant. Her skal man dog i modsætning til bus og tog lige være sikker på at forhandle prisen inden man bare stiger ind. I mange guidebøger kan man se hvad det ca. burde koste at køre bestemte strækninger.

Hvis du skal en kort strækning er det muligt at tage en lille taxi kaldet en túk túk. Det er simpelthen en motorcykel der har fået påmonteret et lad. Her er det meget vigtigt at få etableret en pris inden du sætter dig ind, specielt i større turistområder, hvor chaufførerne har fået en tendens til at prøve at snyde så det driver! Bangkok er notorisk for disse og de er endda gået så vidt som at mene at det var da 200 dollars og ikke 200 baht i aftalte. Men det kan sagtens lade sig gøre at tage en túk túk i Bangkok, man skal bare lige være helt sikker på hvad man aftaler med chaufføren.

Sundhed og sikkerhed

Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Thailand har nogle af Asiens bedste og mest moderne sygehuse. Disse ligger primært i Bangkok, men alle større byer har udmærkede hospitaler. Mindre byer har ofte klinikker, der kan klare mindre problemer. Det er dog bedst at søge mod de store byer, hvis man føler sig syg. Service-niveauet er højt på hospitalerne, og der skal nok være nogle, der taler engelsk. Man betaler kontant for behandlingen på steder.

Naturkatastrofer – herunder tsunamier er svære at gardere sig imod, men sker de heldigvis sjældent. Tsunamien den 26. december 2004 var et forfærdeligt eksempel på naturens enorme kraft. Men tsunamier af den størrelsesorden sker overordentligt sjældent. Jordskælv forekommer i Thailand, men ikke hyppigt. 

9 GODE RÅD NÅR REJSEN GÅR TIL THAILAND

Hvis du følger en række simple råd, bør du ikke tøve med at sætte kursen mod Thailands sandstrande, jungler og krystalklare vande:

1. Hold dig fra de sydlige provinser Narathiwat, Yala, Pattani og Songkhla.

2. Forhør dig altid hos de lokale myndigheder om den aktuelle situation, hvis du begiver dig til en region, du ikke ved ret meget om. Forholdene kan hurtigt ændre sig.

3. Undgå direkte kontakt med fjerkræ. Efter sigende skal du næsten spise hønseekskrementer for at blive smittet med fugleinfluenza, men for en sikkerheds skyld er det en god ide at holde lidt afstand.

4. Vær påpasselig, hvis du nærmer dig grænsen til Myanmar (Burma), hvor der af og til er kampe mellem burmesisk militær og bevæbnede gangstere, blandt andet narkosmuglere.

5. Vær varsom i ’Den Gyldne Trekant’ i krydsfeltet mellem Thailand, Laos og Burma. Her er der stadig en massiv produktion af opium og heroin, og den slags har det som bekendt med at føre organiseret kriminalitet med sig.

6. Efter Bali-bomben har myndighederne rettet særlig stor bevågenhed mod turist- og feriecentre, som kan være mulige mål for terrorister. Det kan være fornuftigt at holde sig væk fra steder, der fungerer som ’fluepapir’ for vesterlændinge.

7. Benyt kun registrerede taxaer med gule nummerplader. Af og til bortføres turister af overfaldsmænd i uregistrerede taxaer.

8. Vær forsigtig, når du lejer transportmidler, specielt motorcykler, da mange lokale udlejere slet ikke er forsikrede. Aflever heller ikke dit pas til udlejere.

9: Hold dig fra alle former for narkotiske stoffer! Disse er ekstremt udbredte i Thailand. Jeg kender til eksempler, hvor backpackere på trekkingture får serveret en tallerken hash til at hygge sig med, mens resten af maden bliver tilberedt. Alle former for narkotiske stoffer er ulovlige i Thailand, og man får ikke særbehandling, fordi man er turist. Der sidder mange udlændinge i fængsler i Thailand på den konto. I 2002 og 2003 satte den thailandske regering fokus på problemet med en storstilet ’War on Drugs’, der skulle gøre Thailand narkofrit. På lidt over et år blev 92.710 ifølge Bangkok Post arresteret eller meldte sig selv. 1763 blev skudt, og 370 politikere blev fundet involveret i narkorelaterede lovovertrædelser. De mener det seriøst! Lad være med at tage chancen!

Befolkning kultur og religion

Det fantastiske ved at rejse til Thailand, og en af de mange grunde så mange mennesker rejser til Thailand, er de forholdsvist lave priser på flybilletter dertil. Pga. de mange rejser til Thailand har det derfor også været muligt nu i mange år at flyve direkte fra Danmark til Thailand.
Man kan rejse på meget begrænsede dagture over grænsen til Myanmar, men ikke ret langt ind i landet.

Bangkoks lufthavn er nok en af de allermest travle i verden og det er da heller ikke mange rejsende til Sydøstasien der kommer hjem uden i det mindste at have været igennem Bangkoks lufthavn. Mange ruter til Sydøstasien og andre steder i Asien går igennem denne lufthavn, så hvis du enten er på vej til Vietnam eller Nepal så vil ruten næsten sikkert gå igennem Bangkok. Det er der da også en del der benytter sig af til lige at stoppe nogle dage og opleve byen. Spørg dit rejsebureau eller luftfartsselskab for muligheden for det.

Der bor 65 millioner mennesker i Thailand. 75% af disse er thaier, mens 11% er kinesere og 4% af malaysisk afstamning. Den resterende del af befolkningen tilhører en række etniske minoriteter som for eksempel Mon, Khmer, Phuan og Karen.

Buddhisme er den langt største religion i landet og 95% af befolkningen følger den. En minoritet på 4% er muslimer.

Thai er det officielle sprog og går for at være et kompliceret at lære. Det samme ord kan nemlig udtales på et utal af måder og dermed have en række forskellige betydninger. Det gør det ikke nemmere at thaierne følger deres helt eget alfabet.

Befolkningen I Thailand er for det meste utroligt flinke ,og som rejsende vil man som regel føle sig meget vel modtaget. Monarkiet og religionen spiller en stor rolle i landet, hvor nationalsangen to gange om dagen bliver spillet på højtalere i byerne.

Log ind