tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Thailand | Thailand | Opdag Verden

Thailand

Thailand trækker flere turister til sig end noget andet land i Sydøstasien. Og det er der mange grunde til. Landet er nemt at rejse i og byder på én bred vifte af aktiviteter og seværdigheder krydret med det lækre køkken, den spændende kultur og de imødekommende mennesker. 

Tag på trekking i de dybe, spændende jungler i de mere afsidesliggende dele af lander. Flyd forbi de fredsommelige, idylliske landsbyer, der omgivet af rismarker ligger langs Mekongflodens vande. Er du mere til vandsport, er mulighederne mangfoldige. Snorkling og dykning ved en af de mange paradisøer, der ligger spredt i de varme vande langs kysten er oplagt.

På den kulturelle side ligger arven fra Thailands fantastiske, gamle kongedømmer hen og byder på masser af templer og ruiner, der er et besøg vær. I buddhistiske klostre spankulerer munke klædt i orange og mørkerøde farver rundt i fredfyldte atmosfærer.

Så drop forestillingen om, at Thailand udelukkende er spritstive englændere, der skriger lungerne ud til full moon parties på Ko Samui. Thailand er et land rigt på kultur og natur, hvor du sagtens kan slippe væk fra masserne, og oplevelserne ligger klar til at blive opdaget og husket.

Hvornår skal jeg rejse til Thailand?

Det bedste tidspunkt at besøge Thailand er mellem november og februar, hvor det hverken er for varmt eller for vådt i landet. Monsunen starter i juli og varer til november, hvorefter der er tørt og relativt køligt efter tropiske standarder. Foråret og den første del af sommeren er hedt. 

Sydthailand er dog behageligt i foråret fra marts til maj, hvor du ellers kan regne med at stege i dit eget fedt i andre dele af landet – for eksempel i Bangkok. Med mindre du nyder at vade rundt i vand i gaderne, er Bangkok også bedst at undgå i oktober.

Det sagt kan man sagtens få mange gode oplevelser i Thailand uden for vinterhalvårets højsæson. Der langt færre turister i landet i lavsæsonen, priserne falder en smule og man kan bedre få følelsen af at have det hele for sig selv. Det er også i denne periode, at flyselskaberne sænker priserne til en brøkdel af højsæsonsprisen. I f.eks. sensommeren er der ofte meget gode priser at få.

Men før man rejser til Thailand i regntiden er det vigtigt, at gøre op med sig selv, hvad det er for en tur, man ønsker. Vil man ud og se templer, grønne rismarker og landsbyer – og er man indstillet på at søge ly fra regnen et par timer om dagen, er rejser i regntiden et billigt alternativ til rejser i vinterhalvåret. Det er sjældent, at det regner tæt en hel dag! Jeg har tilbragt flere regntider i området og haft det alle tiders.

Ser man derimod sig selv liggende på en strand under en blå himmel eller føler, at man ikke har tid til at være afhængig af vejrets luner, skal man ikke tage til Thailand uden for højsæsonen.
Konklusionen er klar: Bedste tidspunkt – uden tvivl – er at rejse i november til februar. Men besøg i Thailand er muligt og fantastisk året rundt.

Thailands historie

Buddhismen kom til Thailand med Mon-civilisationen fra det indiske subkontinent. Senere blev kulturen blandet med andre fra kulturer fra nuværende Kina, Cambodja og Indonesien.

Burma invaderede Thailand i både det 16. og det 18. århundrede. I 1792 opstod det nuværende Chakri-dynasti og hovedstaden blev flyttet til Bangkok

I 1932 fandt et fredeligt kup sted, og landet blev et konstitutionelt monarki. Syv år senere skiftede landet navn til Thailand. I Anden Verdenskrig var Thailand på japanernes side og var siden hen domineret af militæret. Mere end 20 kup fandt sted i de efterfølgende årtier, indtil et demokratisk valg blev afholdt i 1979. I mange år var landet stabilt.

I 1991 var det igen militæret, der kom til magten ved et kup, men året efter demonstrerede befolkningen i blodige optøjer og en civil regering overtog igen magten.

Den økonomiske krise, der skyllede ind over Sydøstasien i slutningen af det 20. århundred, ramte Thailand hårdt, og landets fattige befolkning led hårdt. Ved årtusindskiftet var der dog ved at være styr på økonomien igen.

Penge og papirer

Dit pas skal på udrejsedagen, som i de fleste lande, være gyldigt i 6 måneder før det løber ud, og der skal være nogle sider tilbage i det. Der skal dog ikke være så meget plads som i mange andre lande, for det thailandske immigrationsstempel er lille, og efter min erfaring er de thailandske grænsemyndigheder meget søde til at få det til at fylde så lidt som muligt. (Det er meget rart, når man er på en længere rejse, hvor man skal til mange lande).

Visum er nemt. Du behøver det nemlig kun, hvis du skal være i Thailand mere end 30 dage. Du får 30 dage som dansker på grænsen, når du ankommer. Der er andre muligheder end dette, men selv om man skal være i landet i længere tid, er dette ofte, hvad de fleste vælger. Visumet er nemt og gratis at forny ved lige at smutte en tur til et af nabolandene og tilbage igen.

Der er proforma-regler om, at du skal have billet videre ud af Thailand og have et bevis på, at du er god for et vist beløb. Det kan i teorien blive tjekket af grænsemyndighederne, og de kan afvise dig, hvis du ikke har disse beviser, men i realiteten har jeg aldrig hørt om nogen, der blev tjekket.

Rejsen rundt i landet

Det er utroligt nemt og billigt at komme rundt i Thailand. Det offentlige transportsystem er meget veludbygget og nemt at finde ud af.
Toget er den bedste løsning hvis man skal langt. Man kan komme hele vejen fra det sydligste Thailand til det nordligste. Man kan enten vælge at skramle af sted for næsten ingen penge, på ”hardseat” som vitterligt er hårde sæder, når man ikke skal langt. Det er sjovt på denne måde at møde lokalbefolkningen. 
Man kan dog også møde lokalbefolkningen i sovevognene, med den ekstra bonus at langt de fleste af dem, her kan engelsk. Desuden er sovevognene fantastiske når man skal langt, for de er så behagelige at man rent faktisk ankommer til sin destination dejligt udhvilet og klar på at opleve. Denne mulighed er dog lidt dyrere, men ikke noget der vil ruinere de fleste og desuden sparer man jo en overnatning på et hotel.

Der er også et bredt netværk af busruter. Disse kører de fleste steder hen i landet. Man kan her vælge mellem de billige ”kyllingebusser”, de airconditionerede luksusbusser og alt der imellem.

Det er for det allermeste meget nemt at købe en billet til tog og bus. Langt de fleste steder kan du finde en der kan engelsk på stationen, ellers må du have din guidebog eller en lap papir klar med navnet på det sted du skal hen og gå op til billetlugen, så skal de nok finde en billet til dig. De fleste gange vil de nok regne med at du gerne vil med en luksusbus, når du nu er en rig turist og derfor sælge en billet til den. Dette er ikke fordi de prøver at snyde dig, men rent faktisk fordi de prøver at være venlige og gøre det bedste for dig! I det hele taget bliver du ikke snydt med bus og togbilletter da det er offentlig transport.

Hvis du skal hen nogle steder hvor der generelt kommer mange backpackere så kan du sikkert få en billet til en turistbus i et de mange små rejsebureauer. Der er én god ting ved dem: hvis du mangler selskab af andre rejsende, så er det et rigtigt godt sted at møde dem, for der er mange der tager disse busser. Ellers er der i grunden ingen grund til at tage sådan en bus. Det er meget dyrere end den offentlige transport, som alligevel kører de samme steder hen.

Hvis der ikke kører en bus kan man næsten helt sikkert finde en sãwngthãew. Det er en pickup med et tag over ladet og en bænk langs hver kant. Her skal man dog i modsætning til bus og tog lige være sikker på at forhandle prisen inden man bare stiger ind. I mange guidebøger kan man se hvad det ca. burde koste at køre bestemte strækninger.

Hvis du skal en kort strækning er det muligt at tage en lille taxi kaldet en túk túk. Det er simpelthen en motorcykel der har fået påmonteret et lad. Her er det meget vigtigt at få etableret en pris inden du sætter dig ind, specielt i større turistområder, hvor chaufførerne har fået en tendens til at prøve at snyde så det driver! Bangkok er notorisk for disse og de er endda gået så vidt som at mene at det var da 200 dollars og ikke 200 baht i aftalte. Men det kan sagtens lade sig gøre at tage en túk túk i Bangkok, man skal bare lige være helt sikker på hvad man aftaler med chaufføren.

Sundhed og sikkerhed

Det anbefales at blive vaccineret mod Hepatitis A og B, Difteri, Stivkrampe, Japansk Hjernehindebetændelse, Tyfus. Der er både malaria og aids i landet.

Turistperle i politisk uvejr
Tag af sted, men vær opmærksom. Sådan må rådet lyde, hvis du overvejer en rejse til Thailand, men tøver med at bestille den på grund af sikkerheden i landet. Terror, SARS, fugleinfluenza og tsunamien har haft alvorlige konsekvenser for den thailandske turistindustri. Men som turist er der ingen grund til at holde sig væk fra landet eller rejse hånd i hånd med frygten, hvis man tænker sig om.
Politiske uroligheder

De thailandske myndigheder troede, at stormen var drevet over. SARS var næsten glemt, og fugleinfluenzaen tilsyneladende ved at være under kontrol. Men så skete der noget i den sydlige del af landet. Militante muslimer gjorde oprør, og i løbet af ingen tid eskalerede konflikten med mange døde. Situationen er stadig ikke stabiliseret. Derfor bør man undgå de sydligste provinser. Bevæger man sig syd for Trang, bør man forhøre sig lokalt om situationen. Det er dog vigtigt at understrege, at turister indtil nu ikke synes at være mål for terrorister i Thailand på samme måde, som man ser andre steder.

Militærkuppet i Thailand i 2006 afsatte den siddende præsident: milliardæren Thaksin Shinawatra. Selvom selve kuppet forløb relativt roligt, nyder Thaksin stadig stor opbakning fra landbefolkningen. I særdeleshed i området omkring Chiang Mai kan der være politiske spændinger. Dette er dog næppe noget, man vil opdage som turist. Undgå demonstrationer, læs evt. avis, og kuppet vil næppe have nogen effekt på din rejse.
En del narko produceres langs grænsen til Burma. Dette fører med jævne mellemrum til konfrontationer mellem narkokarteller og den thailandske ordensmagt. Vær varsom under rejser tæt på denne grænse samt i ’Den Gyldne Trekant’.

Sygdomme og sundhed
SARS hører man meget lidt om disse dage, hvilket kun er et godt tegn. Fugleinfluenza findes i Thailand, hvorfor man bør undgå direkte kontakt med levende fjerkræ. Fjerkræmarkeder er et oplagt sted at gå langt udenom!

Thailand har nogle af Asiens bedste og mest moderne sygehuse. Disse ligger primært i Bangkok, men alle større byer har udmærkede hospitaler. Mindre byer har ofte klinikker, der kan klare mindre problemer. Det er dog bedst at søge mod de store byer, hvis man føler sig syg. Service-niveauet er højt på hospitalerne, og der skal nok være nogle, der taler engelsk. Man betaler kontant for behandlingen på steder.
Naturkatastrofer – herunder tsunamier

Naturkatastrofer er svære at gardere sig imod, men sker de heldigvis sjældent. Tsunamien den 26. december 2004 var et forfærdeligt eksempel på naturens enorme kraft. Men tsunamier af den størrelsesorden sker overordentligt sjældent. Jeg var i området lige inden tsunamien, men har ikke besøgt det siden. Det forlyder dog, at store dele af turist-infrastrukturen er genopbygget, og at man fint kan besøge områderne igen. Dette vil bidrage yderligere til genopbygningen af den lokale økonomi. Jordskælv forekommer i Thailand, men ikke hyppigt. 
Svindelnumre og overpriser

Der er langt større risiko for, at man som turist kommer ud for svindelnumre af forskellig art. Klassikeren over dem alle er tuk tuk chauffører, der prøver at samle folk op uden for Grand Palace (der ofte er det første, turister ser i landet) for så at tage dem på en vild shoppingtur til vanvittige overpriser. Husk: Grand Palace har åbent alle dage om året, og med mindre du er ekspert i ædelstene, er der næppe store penge at tjene ved købe dem i Thailand og sælge dem derhjemme.

Turister har masser af penge, og dem er der mange, der gerne vil have del i. Derfor betaler man som turist af og til overpris for forskellige ting. Et godt eksempel er transport:

I Bangkok får man altid den bedste pris i taxaer ved at køre med taxameter. Chaufførerne ved udmærket godt, hvad en tur fra A til B koster og ville aldrig foreslå en fast pris under taxameter-prisen. Prøver de at prutte om prisen, stå da fast og forlang taxameter. En udbredt illusion blandt især backpackere er, at tuk tukker er billigere end taxaere (på taxameter). Med mindre har været i landet i lang tid, taler lidt thai og kender priserne, vil tuk tukker næsten altid være et dyrt, mindre komfortabelt – men altid sjovt valg. Et eksempel er priserne fra Siam Square til Khao San. Forhandlingspriserne om aftenen for tuk tukker og taxaer ligger ofte på 200 baht. Med taxameter koster turen mellem 65 og 85.

Der findes mange numre af forskellig type. Brug din fornuft og husk, at hvis et tilbud lyder for godt til at sandt, er det nok fordi, det ikke er sandt.


9 GODE RÅD NÅR REJSEN GÅR TIL THAILAND

Hvis du følger en række simple råd, bør du ikke tøve med at sætte kursen mod Thailands sandstrande, jungler og krystalklare vande:

1. Hold dig fra de sydlige provinser Narathiwat, Yala, Pattani og Songkhla.

2. Forhør dig altid hos de lokale myndigheder om den aktuelle situation, hvis du begiver dig til en region, du ikke ved ret meget om. Forholdene kan hurtigt ændre sig.

3. Undgå direkte kontakt med fjerkræ. Efter sigende skal du næsten spise hønseekskrementer for at blive smittet med fugleinfluenza, men for en sikkerheds skyld er det en god ide at holde lidt afstand.

4. Vær påpasselig, hvis du nærmer dig grænsen til Myanmar (Burma), hvor der af og til er kampe mellem burmesisk militær og bevæbnede gangstere, blandt andet narkosmuglere.

5. Vær varsom i ’Den Gyldne Trekant’ i krydsfeltet mellem Thailand, Laos og Burma. Her er der stadig en massiv produktion af opium og heroin, og den slags har det som bekendt med at føre organiseret kriminalitet med sig.

6. Efter Bali-bomben har myndighederne rettet særlig stor bevågenhed mod turist- og feriecentre, som kan være mulige mål for terrorister. Det kan være fornuftigt at holde sig væk fra steder, der fungerer som ’fluepapir’ for vesterlændinge.

7. Benyt kun registrerede taxaer med gule nummerplader. Af og til bortføres turister af overfaldsmænd i uregistrerede taxaer.

8. Vær forsigtig, når du lejer transportmidler, specielt motorcykler, da mange lokale udlejere slet ikke er forsikrede. Aflever heller ikke dit pas til udlejere.

9: Hold dig fra alle former for narkotiske stoffer! Disse er ekstremt udbredte i Thailand. Jeg kender til eksempler, hvor backpackere på trekkingture får serveret en tallerken hash til at hygge sig med, mens resten af maden bliver tilberedt. Alle former for narkotiske stoffer er ulovlige i Thailand, og man får ikke særbehandling, fordi man er turist. Der sidder mange udlændinge i fængsler i Thailand på den konto. I 2002 og 2003 satte den thailandske regering fokus på problemet med en storstilet ’War on Drugs’, der skulle gøre Thailand narkofrit. På lidt over et år blev 92.710 ifølge Bangkok Post arresteret eller meldte sig selv. 1763 blev skudt, og 370 politikere blev fundet involveret i narkorelaterede lovovertrædelser. De mener det seriøst! Lad være med at tage chancen!

BLIV KLOGERE PÅ NETTET

En rejse til Thailand kræver en god portion forberedelse. Vi har samlet nogle af de bedste ressourcer på nettet, hvor du kan blive klogere på sikkerhed, sygdom, flypriser og meget andet.

SIKKERHED

Udenrigsministeriet - www.um.dk 
Her kan du holde dig opdateret med situationen i Thailand og få en lidt bredere indføring i landets politiske, økonomiske og kulturelle baggrund. Rejsevejledningen til Thailand finder du under Borgerservice. På udenrigsministeriets hjemmeside kan du også læse mere om visumregler og om, hvordan du skal forsikre dig på rejsen.

Storbritanniens Udenrigsministerium - www.fco.gov.uk
Den britiske pendant til det danske udenrigsministeriums hjemmeside. Her finder du endnu mere udførlige og dybdegående oplysninger om Thailands sande tilstand.

Den danske ambassade i Thailand - http://www.ambbangkok.um.dk/da/ 
Vil du have gode råd fra kompetente mennesker, der har fingeren på pulsen med den aktuelle situation i Thailand, så skal du gribe fat i den danske ambassade, som holder til i Bangkok.


SYGDOM OG VACCINATIONER

Statens Serum Institut - www.ssi.dk
Hvordan er status på fugleinfluenza? Er der nogen grund til at frygte SARS? Og hvilke vaccinationer har jeg brug for på rejsen?

Rejsedoktor - www.rejsedoktor.dk 
Tast ind, hvor rejsen går til og hvor lang tid, du skal være der. Så får du at vide, præcist hvilke vaccinationer du får brug for.

Befolkning kultur og religion

Det fantastiske ved at rejse til Thailand, og en af de mange grunde så mange mennesker rejser til Thailand, er de forholdsvist lave priser på flybilletter dertil. Pga. de mange rejser til Thailand har det derfor også været muligt nu i mange år at flyve direkte fra Danmark til Thailand.
Man kan rejse over land og krydse grænsen til Thailand fra Malaysia, Cambodja og Laos. Det er også muligt at tage på meget begrænsede dagture over grænsen til Myanmar, men ikke ret langt ind i landet.

Bangkoks lufthavn er nok en af de allermest travle i verden og det er da heller ikke mange rejsende til Sydøstasien der kommer hjem uden i det mindste at have været igennem Bangkoks lufthavn. Mange ruter til Sydøstasien og andre steder i Asien går igennem denne lufthavn, så hvis du enten er på vej til Vietnam eller Nepal så vil ruten næsten sikkert gå igennem Bangkok. Det er der da også en del der benytter sig af til lige at stoppe nogle dage og opleve byen. Spørg dit rejsebureau eller luftfartsselskab for muligheden for det.

Der bor 65 millioner mennesker i Thailand. 75% af disse er thaier, mens 11% er kinesere og 4% af malaysisk afstamning. Den resterende del af befolkningen tilhører en række etniske minoriteter som for eksempel Mon, Khmer, Phuan og Karen.

Buddhisme er den langt største religion i landet og 95% af befolkningen følger den. En minoritet på 4% er muslimer.

Thai er det officielle sprog og går for at være et kompliceret at lære. Det samme ord kan nemlig udtales på et utal af måder og dermed have en række forskellige betydninger. Det gør det ikke nemmere at thaierne følger deres helt eget alfabet.

Befolkningen I Thailand er for det meste utroligt flinke ,og som rejsende vil man som regel føle sig meget vel modtaget. Monarkiet og religionen spiller en stor rolle i landet, hvor nationalsangen to gange om dagen bliver spillet på højtalere i byerne.

Stammerne: 

Karen

Al viden peger på at Karenerne er indvandret fra Burma, men noget nyere forskning siger at der i deres sproglige tradition er tegn på et slægtskab med Kina, sådan som det er tilfældet med de fleste af Thailands bjergstammer.

Deres mytologiske historie siger at de fik leveret et alfabet af guderne, men mistede det igen. Alfabetet vil ifølge mytologien blive leveret tilbage til dem af et folk langvejs fra. Dette er muligvis en af grundene til at der er forholdsvis mange kristne blandt Karen folket, nemlig omkring 25 %. Fordi da de kristne missionerer ankom var de et folk langt væk som kom med et alfabet. Ellers er Karenerne animister, dette er troen på at alting har en sjæl.

Den aktuelle historie har heller ikke været rar ved Karenerne. De er blevet forfulgt i deres oprindelige hjemland Myanmar og mange er flygtet over grænsen til Thailand og dermed er Karenerne blevet den folkerigeste bjergstamme i Thailand med dens 280.000 medlemmer.

Karenerne er det man kalder matrilineære, hvilket blandt andet vil sige at de efter giftemålet flytter til kvindens landsby, og at man regner familien efter mødrene side.

Giftermål er i det hele taget noget der fylder meget i traditionerne og ritualerne for kvinderne hos Karenerne. Inden en ung kvinde/pige er blevet gift går hun mest i hvidt. I tiden op til hun skal giftes og nogengange meget tidligt i livet påbegynder hun at lave sit brudetøj som er meget farvestrålende mest i blå og røde farver, men andre farver kan indgå i tøjet. Dette brudetøj er en så vigtig del af en kvindes liv, at hvis hun dør inden hun er blevet gift, så begraves hun i dette tøj for at slemme ånder ikke skal forhindre kvinden i at komme ind i livet efter døden.

Et andet særligt kendetegn for Karenkvinder er meget store huller i ørerne som tager mange år at lave. Man starter med et lille hul og langsomt indsættes større og større ringe i øret og dermed fremkommer de meget karakteristiske store huller i øreflipperne.

Du vil i en Karenlandsby se huse lavet af bambus og hævet over jorden. Menneskene bor i huset ovenpå, mens husdyr befinder sig under huset. Det vil højst sandsynligt være muligt at købe meget farverige vævede stoffer, da Karen kvinderne er særligt kendt for deres evner indenfor vævning.

Longnecks
Der er mange undergrupper indenfor karenkategorien, men en af de mest kendte er: Padaung stammen. Det er dem der også bliver kaldt langhalsene fordi nogen af kvinderne fra barnsben ligeså langsomt får sat flere og flere metalringe om halsen for at skabe en illusion af en lang hals. Det er dog ikke halsen der bliver længere men skuldrene og ribbenene der bliver skubbet ned.
Mytologien fortæller at det er for at tigre ikke kan komme til at slå dem ihjel, da halsen er indkapslet i metal. Mens moderne forskning peger på at kvinder med lang hals anses som smukke ligesom kvinder med timeglasfigur anses for smukke i vesten. 
Utroskab er ekstra farligt for disse kvinder da det bliver straffet med at halsringene bliver fjernet og de dermed er nød til at leve resten af deres liv i liggende stilling, da halsmusklerne er blevet så svækkede at de ikke længere kan bære hovedet når de står oprejst eller sidder.
En lidt mere træls grund til at traditionen fortsætter hos Padaungerne er at traditionen trækker mange turister til, rent faktisk er det som at gå i en zoologisk have at besøge disse landsbyer, pga. de utroligt mange turister. Jeg har ikke selv haft lyst til at besøge dem pga. denne følelse.

Du finder mest Karenerne i provinserne: Chiang Mai, Mae Hong Son og Chiang Rai, men det findes faktisk også i det centrale Thailand.

Akha

Man mener at Akhaerne oprindeligt stammer fra Tibetområdet og derfra er udvandret til hele det nordlige sydøstasiatiske område. I thailand har de ca. 20.000 Akhaer bosat sig i de højeste egne i Chiang Mai og Chiang Rai provinserne.

De er en af de mest farverige af de nordthailandske bjergstammer. Kvinderne er i sort eller indigoblå korte jakker og korte sorte nederdele, desuden har mange af dem blå stykker stof om benene. Alt tøjet er fyldt med broderier, kraftigst ved arme og bryst. Det mest iøjnefaldende er dog deres hovedbeklædning som er helt overstrøet med sølvmønter

Akhaerne er patrilineære, hvilket blandt andet betyder at de efter bryllup flytter til mandens landsby og regner familie efter mandens fars side.

Akha stammen er en af de mest spirituelle og overtroiske af Thailands bjergstammer og helt fra barnsben er de med til at opretholde de gode relationer til åndeverdenen. I august og september vil det være muligt at være vidne til dette når børnene sender tak til forfædrene vha. byens gynge. Det ligner uskyldig barneleg men er en meget vigtig ceremoni hvor børnene langsomt bliver oplært i at have respekt for forfædrene.

Denne respekt for forfædrene giver sig også til udtryk i at Akhaerne kender deres slægtstræ (altså den mandlige del) i helt op til 60 led. Disse forfædre reciteres til specielle ceremonier, men bruges også i forbindelse med ægteskab, for finder en kvinde og en mand en fælles forfader indenfor 6 generationer er det dem forbudt at gifte sig.

Når man ankommer til en Akha landsby vil man se en træramme der kunne minde om en dørkarm. Lad være med at røre eller gå igennem denne ramme da Akhaerne i deres dybe overtroiskhed og spiritualisme vil blive meget stødt over dette. Trærammen er et værn mod onde ånder, da de mange udskæringer på rammen er til for at holde de onde ånder ude og lade de gode ånder komme ind. Men her stopper frygten for de onde ånder ikke. Når man ser Akhaernes huse ser man huse som er hævet over jorden og med meget stejle tag og på spidsen af taget over indgangen vil man se en masse udskårne figurer. Disse er også til at holde onde ånder væk. Der skal gerne være så mange som muligt da det giver mere beskyttelse jo flere figurer der er.

Turismen har ændret meget i Akhaernes livsførelse. De er blandt de fattigste mennesker i Thailand og har derfor været mere end ivrige for at hoppe på indtjeningsmulighederne som turisterne fører med sig. De sælger udover farvet stof også alt hvad de kan fremstille af bambus og træ. Det er selvfølgelig fantastisk at de på denne måde får mulighed for at tjene ekstra penge og komme ud af håbløs fattigdom, men konsekvenserne for deres kultur er endnu ikke undersøgt til bunds. Et andet problem som turisterne til dels har bragt med sig, og som specielt denne stamme oplever, er et stigende forbrug af opium. Specielt unge mænd af Akhastammen har altid taget lidt opium til særlige lejligheder, men med turisternes komme kan hver dag nemt blive til en fest for disse unge mænd. Turisterne kommer og skal bare prøve at ryge opium en enkelt gang, men for de unge mænd kommer der nye turister næsten hver dag og dermed bliver det et kæmpe problem.

Skrevet af: Anders Stoustrup Kristensen, Skrevet Tirsdag, 30 November 1999, opdateret 23 Oktober 2019, læsninger: 16768

Log ind

Log ind