Junglerafting i Nordthailand

Junglerafting i Nordthailand

Nordthailand er solidt placeret på det globale adventurekort. De jungledækkede dale danner den perfekte ramme for adrenalinpumpende eventyr på de brusende floder, som vrider sig gennem den ellers ufremkommelige regnskov.

NordThailand_Bo_21.jpg
Skrevet af: Bo Løvschall
Opdateret den 15. maj 2021

Nordthailand er solidt placeret på det globale adventurekort. De jungledækkede dale danner den perfekte ramme for adrenalinpumpende eventyr på de brusende floder, som vrider sig gennem den ellers ufremkommelige regnskov.

”Er der nogen tigere her?” spørger min sidemand håbefuldt vores raftingguide, som sidder i enden af gummibåden og leder slagets gang. Vi vender os alle om for at høre, hvad vores tjekkede thaiguide vil svare. Han skuffer os ikke. 

”Selvfølgelig, en enkelt gang så jeg én inde på flodbredden.”
Vi drejer hovederne simultant mod flodbredden og kigger ind på den uigennemtrængelige grønne mur af jungle. Der mumles tilfredst. Sanserne er skærpet, og fra nu af bliver hvert eneste raslende blad betragtet som en potentiel tiger.

Vi flyder ned ad floden Pai, som snor sig gennem den frodige Mae Hong Son-provins, i det nordvestligste hjørne af Thailand. Næret af den årlige monsunregn skærer floden sig gennem det bjergrige terræn tæt på grænsen til Myanmar og ind i uvejsomme dale, hvor den tropiske jungle hersker.

Mens vi endnu var på land, fik vi udleveret redningsvest, hjelm, paddel og modtog en kort introduktion i kunsten at rafte – primært indøvelse af kommandoer og strenge instruktioner om, at enden af padlen ikke må slippes under nogen omstændigheder. Og så var vi ude i gummibåden.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

NordThailand Bo 20Mistet kontrol
Overfladen på den brune flod er rolig, men strømmen er kraftig og fører vores røde gummibåd rask af sted uden vores indblanding. Vores internationale gruppe sidder alle balancerende på kanten af gummibåden. Alt grej er pakket ned i vandtætte sække og bokse og klikket fast med karabiner. Det lover godt, og vi skal ikke vente længe, før floden skifter karakter og viser tænder.

Den før så plane overflade er nu omdannet til en pukkelpist med hvirvellommer og strømbølger, og længere fremme stikker et par store klippeblokke faretruende op af flodvandet. Da vi bliver grebet af den kraftige strøm og trukket ind i de skummende hvirvler, føles det som om, al kontrol med båden er mistet. Vi gør vores bedste for at følge guidens råb, men et sted mellem hans thaiaccent og flodens brus går kommandoerne tabt, og der går kaos i den. Padler støder sammen, og rytmen er kakofonisk. Nede i en bølgedal flekser gummibåden, og enkelte må gribe ud efter, hvad der er, for ikke at falde overbord. Da floden igen flader ud, vender vi os rundt og kigger bebrejdende på vores uforskyldte guide, som sender os et stort thaismil. Det er ikke første gang, han har et hold amatører med.

Floden snor sig gennem den tropiske jungle, som strækker sig ud over floden, så vi enkelte gange må dukke os for ikke at få en lussing af en lavthængende gren. Efter vores crashkursus i holddisciplin er stilen blevet rettet til, og inden vi lægger til for at spise frokost under de vilde mangotræer, har vi fundet noget, der ligner en rytme.

Efter frokost glider vi igennem endnu et par rapids, men denne gang kører det på skinner. Der bliver padlet hårdt fremad i højre side, når der råbes ”right side forward”, og venstre side giver den gas baglæns, når kommandoen ”left side backwards” lyder. Når endnu en forhindring er passeret problemfrit, bliver der grinet triumferende hele vejen rundt. Vi føler virkelig, vi styrer det lort, selv om hemmeligheden nok mere ligger i padlen hos vores guide.

NordThailand Bo 06Sidst på eftermiddagen ligger vi til ved junglelejren, som udgør vores camp for natten. Den lokale værtsfamilie er upåvirket af vores ankomst og fortsætter deres små sysler. Konen vasker op i sidefloden, mens manden fisker med kastenet. Tørsækken bliver smidt ind på den simple overdækkede soveplatform af bambus, for inden aftensmaden er der tid til vandmassage ved det nærliggende vandfald. Jeg kæmper mig ind under de buldrende vandmasser og lader det kølige vand plaske ned over mine ømme armmuskler. Selv om der er lagt op til sjov rundt om lejrbålet senere på aften, er der ikke meget energi tilbage i os, og sovepladserne bliver hurtigt indtaget.

Lumske kræfter
Et skrig skærer gennem den fugtige morgenluft og vækker mig til live. Natten igennem har junglens vilde lyde vidnet om mere dyreliv, end jeg vil vide af. Det skærmende myggenet desorienterer mig for et par sekunder, men otte sorte nedstirrende øjne fanger min opmærksomhed. Det er en nævestor edderkop, som ligger på toppen af myggenettet, der kigger på mig. Den rører ikke på sig, og efter en stund sniger jeg mig forsigtigt ud. Aberne langs floden har været oppe længe, og det er dem, som har vækket mig med deres primat-hyl. Det er lige før, det er for meget Noas Ark her om morgenen, men så længe slangerne holder sig væk, går det.

Dagens rafting starter lige så fluks som gårsdagens. Nogle gode strømhvirvler får den sidste søvn ud af øjnene, og vi er tilbage i den gode stil. Floden er smal, og de høje skyggefulde træer læner sig ud over den tilgroede flodkant. En blå isfugl sætter i farverig flugt, da vi kommer det sidste stykke ned af Pai-floden, før vi fletter sammen med den større Khong-flod. Her er floden bredere, og hvirvlerne ligger nu som perler på en snor. Vi zigzagger os gennem de hvide strømhvirvler og graver os igennem de brune bølger med gejst. En enkel dyb bølgedal fanger båden med sin kraftige understrøm og smager på os med sin hvide tunge af skumsprøjt, før vi sekundet efter bliver spyttet ud af dens frådende gab. Det er lumske kræfter, vi er oppe imod.

NordThailand Bo 13Body-rafting
Det er trættende kun at ro i den ene side, men på de stille passager får vi mulighed for at hvile armene. Terrænet omkring floden er blevet mere dramatisk, og over regnskovens grønne tag skimtes blå silhuetter af bjerge. Mine øjne spejder konstant efter eksotisk dyreliv langs bredden og oppe i de tætte trætoppe. Lyde er der masser af, men mine øjne ser kun blade og grene.

Så giver kaptajnen tegn til, at vi kan body-rafte. Jeg lader mig falde bagover i det kakaofarvede vand og flyder med strømmen. Den gyldne regel er at have fødderne foran til at tage af, hvis noget skulle dukke op, og ellers blive midt på floden, væk fra breddens kaos af rådne træstammer og nedfaldne grene. At blive fanget der kan have grumme konsekvenser. Selv om floden viser sig fra sin pæne side, er overfladen stadig fuld af krusninger og små bølger, som kaster mig rundt. For ikke at ende som en hjælpeløs korkprop lærer jeg hurtigt, at der skal arbejdes med floden - og ikke imod.

Inden turens ultimative test ligger vi til ved den klippede flodbred. Umiddelbart er der ikke noget usædvanligt at se her. Det er først, da vi stiger ud i vandet, at vi kan føle det specielle. Vandet er spa-varmt. Direkte op fra den sandede flodbund pibler glohedt vand. Det termisk opvarmede sand omkring kilden skulle ifølge vores guide have helsevirkning og være særdeles godt for huden, men da næste stop er manddomsprøven, og vores gruppe er præget af testosteron og skægstubbe, er vi hastigt tilbage i gummibåden.

Manddomsprøven
De grå klippevægge presser floden gennem den smalle passage mellem dem og skaber ekstra stærk strøm og dybt vand. Eller det er, hvad jeg håber, for det er her, drenge bliver til mænd ved at springe ud oppe fra klippefremspringet og ned i de hvirvlende vandmasser. Jeg står som tredje mand og kigger ned. Der er fandeme langt ned. Ikke helt de ti meter, som der tidligere var blevet truet med, men langt nok til at sprede nervøse vibrationer i den ventende flok. Det er umuligt at afgøre, hvor dybt vandet er nedenfor. Vores guide springer ud med redningsvest, sko og det hele. Der går et splitsekund, før han rammer vandet. Så springer mand nummer to. Han lander lagt ude, og før han dukker op til overfladen, er han drevet adskillige meter nedad, så der bliver kastet reb forgæves. Han må kæmpe sig i land et stykke nede af floden. Så springer jeg. Faldet føles som slowmotion. Jeg når at registrere, at jeg hænger i luften, mens det grumsede flodvand kommer tættere og tættere. Med et hårdt plask er virkeligheden tilbage i fuld hastighed. Der bliver kastet reb ud, og jeg bliver hevet i land til indforståede smil og skulderklap.


Pai-by

NordThailand Bo 01Med sin beliggenhed oppe i de ofte skyindhyllede bjerge, 140 km fra Chiang Mai, ligger Pai-by perfekt. En lille bosættelse uden for rækkevidde for de værste horder af turister – de snoede og tvistede bjergveje hertil holder mange væk – som er top gearet til adventureturisten. Inden du booker en raftingtur, skal du stille kritiske spørgsmål med hensyn til udstyr og rute – husk på, at der skal være tid til at udforske seværdighederne undervejs. Nogle bureauer er mere professionelle end andre, men også her gælder tommelfingerreglen om, at jo højere pris, jo bedre kvalitet – men floden er den samme.


Sværhedsgrad

NordThailand Bo 11Vandstanden i floderne ændres med monsunregnen. Sæsonen for rafting på Pai-floden løber fra midten af juni til slutningen af januar, med august og september som de vildeste perioder, da floden er på sit højeste i slutningen af monsunen.
Raftingfloder bliver klassificeret efter, hvor vilde og vanskelige de er. Der er seks grader, hvor grad I er ganske ufarlig og nem, og grad VI kun er for eksperter, hvor liv og førlighed er på spil. Pai-floden er en grad II-III, med et enkelt rapid, Nam Hom, i kategori IV, når vandstanden er på sit maksimale.

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr 87 i 2007

Log ind