Mount Everest

Historien om verdens højeste bjerg og dem der har besteget det

Mount Everest, også kendt som Sagarmatha på nepalesisk og Chomolungma på tibetansk, er den højeste bjergtop i verden og er beliggende i Himalaya-bjergkæden. Den officielle højde på Everest er 8.848 meter over havets overflade, hvilket gør det til et imponerende og udfordrende bjerg for bjergbestigere fra hele verden.

Indholdsfortegnelse

Mt. Everest er et bjerg, der fascinerer og forundrer os

Toppen af Mount Everest er dækket af is og sne året rundt og skinner i et strålende hvidt lys under solopgang og solnedgang. Bjergsiden er stejl og ru, med enorme klippeformationer, snefyldte kløfter og uendelige gletsjere, der strækker sig nedad.

Mount Everest er en del af Khumbu-regionen i Nepal og det autonome tibetanske område i Kina. Fra basen af bjerget rejser det sig majestætisk mod himlen og fremstår som en uovervindelig udfordring og en bjergbestigers drøm.

Vejen til toppen af Everest er fyldt med farer og kræver enestående fysisk og mental udholdenhed. Klatrere står over for ekstreme temperaturer, voldsomme vindstød, tynd luft og potentielle laviner. Den berygtede Khumbu-iskappe, en farlig isstrøm, skal også krydses på vej mod toppen.

På trods af de ekstreme udfordringer og farer, som Everest præsenterer, er det også et sted af enestående naturskønhed. Fra toppen kan man opleve en utrolig panoramaudsigt over de omkringliggende bjergtinder og dale, hvor snedækkede tinder strækker sig så langt øjet kan se. Den klare himmel og det rene, friske luft skaber en følelse af fred og ærefrygt, der er svær at beskrive.

Mount Everest har tiltrukket bjergbestigere, eventyrere og naturelskere i årtier, der søger at erobre og opleve det ultimative bjergeventyr. Men det er også vigtigt at huske, at Everest er en kritisk del af økosystemet og den lokale sherpa-kultur. Det er et sted, der fortjener respekt og bevaring for at sikre, at dets skønhed og betydning bevares for fremtidige generationer.

I alt sin magt og skønhed er Mount Everest en verdenskendt ikon og en kilde til inspiration for mennesker over hele kloden. Det er et symbol på menneskets udforskningstrang og evne til at overvinde ekstreme udfordringer. Everest vil altid være en bjergtop, der fascinerer og forundrer os, og som fremkalder en følelse af ærefrygt og beundring.

Mount Everest

Hvem opdagede Mount Everest ?

Mt. Everest blev først opdaget af vestlige opdagelsesrejsende i det 19. århundrede under de store geografiske opdagelsesekspeditioner i Himalaya-regionen. Her er en beskrivelse af opdagelsen af Mount Everest:

I begyndelsen af 1800-tallet blev Himalaya-området i det nordlige indien og Tibet et mål for flere britiske ekspeditioner med det formål at kortlægge og opdage ukendte territorier. Det var i løbet af disse opdagelsesekspeditioner, at Mount Everest blev identificeret og navngivet.

I 1841 blev den store trigonometriske undersøgelse af indien (The Great Trigonometrical Survey of India) påbegyndt under ledelse af George Everest, en britisk geodæt og landmåler. Denne undersøgelse havde til formål at kortlægge det indiske subkontinent og måle dets topografi.

Under denne undersøgelse blev et fjeld i Himalaya opdaget, der senere blev kendt som Peak XV. Det blev målt til at være det højeste bjerg i verden og blev opkaldt efter George Everest. Senere blev det populært kendt som Mount Everest.

Den præcise opdagelse af Mount Everest er blevet debatteret, da flere opdagelsesrejsende havde udsigt til bjergkæden fra forskellige steder. Blandt dem var den indiske topograf Radhanath Sikdar, der i 1852 fastslog, at Peak XV var det højeste bjerg i verden.

I 1921 blev en britisk ekspedition ledet af George Mallory sendt til området for at forsøge at bestige Mount Everest. Selvom de ikke nåede toppen, etablerede denne ekspedition en direkte rute op ad nordøstgratlinjen og yderligere viden om bjerget.

Den første succesfulde bestigning af Mount Everest fandt sted i 1953, hvor den newzealandske bjergbestiger Sir Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay nåede toppen som en del af en britisk ekspedition ledet af John Hunt.

Opdagelsen og efterfølgende bestigning af Mount Everest har gjort det til et ikonisk symbol på menneskelig bedrift og eventyr. Det tiltrækker fortsat bjergbestigere og eventyrere fra hele verden, der stræber efter at erobre dette utrolige bjerg.

De tidlige forsøg på at bestige Mount Everest

I 1924 gik George Mallory og Andrew Irvine på en dristig ekspedition for at erobre Mt. Everest, der på det tidspunkt forblev uerobret. De var en del af en britisk ekspedition, der havde til formål at nå toppen af verdens højeste bjerg.

Mallory var en erfaren bjergbestiger og havde tidligere deltaget i ekspeditioner til Everest. Irvine var en talentfuld ung klatrer og teknisk ekspert, der blev valgt til at ledsage Mallory på dette historiske eventyr.

Den 6. juni 1924 begyndte Mallory og Irvine deres afgørende forsøg på at nå toppen. De blev set for sidste gang i live, da de klatrede op ad det stejle nordøstlige kam på bjerget og forsvandt i skyerne.

Der har været mange spekulationer og mysterier omkring, om Mallory og Irvine nåede toppen, før de forsvandt. Deres skæbne forblev ukendt i mange årtier, indtil Mallorys lig blev fundet i 1999 på bjergets nordlige side af en amerikansk ekspedition.

Mallory blev fundet godt bevaret, og det er stadig uklart, om han nåede toppen før sin død. Han bar ikke den kameraudstyr, der ville have dokumenteret deres bedrift. Irvine er stadig ikke blevet fundet, og spørgsmålet om, hvorvidt de nåede toppen eller ej, forbliver ubesvaret.

Der er nogle rapporter, der tyder på, at Mallory og Irvine blev set nær den anden bjergkam på vej til toppen. Disse observationer blev rapporteret af Noel Odell, et medlem af ekspeditionen, der observerede dem fra en fjern afstand. Han beskrev, hvordan de to klatrere kæmpede sig op ad bjerget, men hans syn blev afskåret, da de forsvandt bag en snekam.

Irvine bar en særlig kameraudrustning, en Vest Pocket Kodak, som kunne have indeholdt beviser for deres succesfulde bestigning. Desværre er kameraet aldrig blevet fundet, og dets indhold forbliver et mysterium.

Mallorys legendariske citat "Fordi det er der!" er blevet brugt til at beskrive hans motiver for at bestige Everest. Det symboliserer hans dybe fascination og trang til at erobre de ubesvarede højder af verdens mest ikoniske bjerg.

Mallorys og Irvines forsøg på at bestige Mount Everest i 1924 forbliver en af bjergbestigningens største mysterier. Deres mod, tapperhed og dristige beslutning om at udfordre det ukendte er blevet en inspirationskilde for utallige bjergbestigere, der følger i deres fodspor.

Mount Everest
Mount Everest

Den første bestigning af Mount Everest

I 1953 blev en britisk ekspedition ledet af John Hunt sendt af sted med det mål at bestige Mount Everest. To af deltagerne i ekspeditionen, Sir Edmund Hillary fra New Zealand og Tenzing Norgay, en Sherpa fra Nepal, skulle blive de første til at nå toppen af verdens højeste bjerg.

Efter måneder med hårdt arbejde og mange forsøg, blev Hillary og Tenzing udvalgt til at gøre det afgørende forsøg på at nå toppen den 29. maj 1953.

De startede tidligt om morgenen fra lejr 9, der ligger på en højde af omkring 8.500 meter. De klatrede op ad den stejle Lhotse-væg og fortsatte gennem de farlige Khumbu Icefall.

Mens de klatrede, stødte de på udfordringer, herunder snehuller og smalle kamme. De brugte isøkser og reb til at navigere gennem de farlige passager.

Da de nærmede sig toppen, blev terrænet mere udfordrende, og de blev nødt til at forcere et stejlt og eksponeret afsnit kaldet Hillary Step. Det var her, Hillary og Tenzing viste deres udholdenhed og viljestyrke.

Endelig, den 29. maj 1953, nåede Hillary og Tenzing toppen af Mount Everest. Det var et øjeblik af triumf og glæde. Hillary beskrev senere deres oplevelse med følgende ord: "Vi stod på toppen og stirrede i forundring. Et vidunderligt panorama udfoldede sig i alle retninger. Jeg havde aldrig set noget lignende."

Tenzing Norgay, der ikke talte engelsk flydende, udtrykte sin glæde ved at sige: "Jeg skal altid huske, hvad jeg følte på toppen af Mount Everest - et øjeblik af triumf for hele mit folk."

Efter at have tilbragt nogle minutter på toppen, begyndte de nedstigningen. De vendte tilbage til lejren og blev mødt med jubel og fejring fra resten af ekspeditionsholdet.

Hillary og Tenzing blev hyldet som helte for deres bedrift og blev kendt over hele verden som de første til at nå toppen af Mount Everest.

Den historiske bestigning af Mount Everest i 1953 af Hillary og Tenzing markerede en milepæl i bjergbestigningens historie og inspirerede utallige eventyrere til at udfordre sig selv og stræbe efter store mål.

Her er nogle citater fra Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay om deres bestigning af Mount Everest i 1953:

Sir Edmund Hillary sagde: "We knocked the bastard off!"

Dette citat siges at være Hillarys svar på spørgsmålet om, hvad der skete, da han og Tenzing nåede toppen. Det udtrykker deres triumf og følelse af at have overvundet den ultimative udfordring.

"It is not the mountain we conquer, but ourselves."

(Det er ikke bjerget, vi erobrer, men os selv.)

Hillary brugte denne sætning til at udtrykke, at bestigningen af Mount Everest handlede om at overvinde ens egne indre begrænsninger og teste ens styrke og viljestyrke.

Tenzing Norgay sagde:

"I will always remember what I felt on the summit of Mount Everest - a great sense of pride for my entire nation." (Jeg vil altid huske, hvad jeg følte på toppen af Mount Everest - en stor følelse af stolthed for hele mit land.)

Tenzing udtrykte sin glæde over at have opnået denne bedrift og betragtede det som en sejr for hele det nepalesiske folk.

"Mount Everest, you defeated us once, but I will come back and defeat you because you have grown all you are going to grow... but I am still growing!" (Mount Everest, du besejrede os en gang, men jeg vil komme tilbage og besejre dig, fordi du er nået til din maksimale højde... men jeg fortsætter med at vokse!)

Dette citat afspejler Tenzings beslutsomhed og vilje til at fortsætte med at udfordre Mount Everest og overvinde nye grænser.

Disse citater fra Hillary og Tenzing fanger essensen af deres bedrift og den dybe følelsesmæssige indvirkning, det havde på dem både personligt og nationalt.

Tre andre vigtige bestigninger af Mount Everest

Reinhold Messner og Peter Habeler (1978):

Reinhold Messner fra Italien og Peter Habeler fra Østrig blev kendt for deres bedrift i 1978, hvor de nåede toppen af Mount Everest uden brug af kunstig ilt. Tidligere blev det anset for umuligt at bestige Everest uden ilttilførsel på grund af de ekstreme højder og det tynde lufttryk. Men Messner og Habeler viste, at mennesker kunne overleve og nå toppen uden ekstra ilt. Deres bedrift markerede en milepæl inden for bjergbestigning og åbnede døren for senere ekspeditioner uden kunstig ilt.

Junko Tabei (1975):

Junko Tabei fra Japan blev den første kvinde til at nå toppen af Mount Everest den 16. maj 1975. Hendes bedrift var en stor inspiration for kvinder over hele verden og markerede begyndelsen på en æra med kvindelig deltagelse i bjergbestigning. Tabei overvandt fysiske udfordringer og sociale fordomme for at nå toppen og blev en ikonisk figur inden for bjergbestigning.

Den første vinterbestigning (1980):

En polsk ekspedition ledet af Leszek Cichy og Krzysztof Wielicki opnåede den første vinterbestigning af Mount Everest i 1980. Vinterbestigning er ekstremt farligt og kræver en ekstraordinær modstandskraft mod ekstreme vejrforhold. Polakkerne stod over for voldsomme storme og ekstrem kulde under deres ekspedition, men lykkedes med at nå toppen og vise enestående udholdenhed og viljestyrke.

Mount Everest
Mount Everest

Første danske forsøg på at komme til tops på Mt. Everest

I dag vil de fleste betegne Klavs Becker-Larsens forsøg på at nå toppen af Mount Everest som hasarderet, ja nærmest uansvarligt. Selv fortryder han ikke et sekund sin beslutning dengang for 50 år siden. 

Find din næste tur til Nepal

Priser fra 24.998
Fællesture

Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Kiplings Everest Base Camp kandiderer til at være verdens bedste trekkingtur
Priser fra 21.398
Ture på egen hånd

Everest Base Camp Trek i Nepal

En af verdens flotteste trekkingture til foden af verdens højeste bjerg
Priser fra 22.698
Ture på egen hånd

Everest - de tre pas, ultimative Everest

Three Pass Route – den høje Everest rute med Khongma La, Cho La og Renjo La
Priser fra 35.998
Fællesture

Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Everest området og ekspedition til Mera Peak - Nepals højeste Trekking Peak

Hvilken roller spiller sherpaer på Mt. Everest ?

Sherpaerne spiller en afgørende rolle på Mount Everest og har historisk set været uvurderlige bidragydere til bjergbestigningsekspeditioner. Her er en detaljeret beskrivelse af sherpaernes rolle på Mount Everest samt nogle af de mest prominente sherpaer gennem tiden:

Sherpaernes rolle på Mount Everest:

Sherpaerne, der er et etnisk folk fra Himalaya-regionen, er kendt for deres ekspertise inden for bjergbestigning og deres evne til at navigere i det barske og farlige terræn på Mount Everest.

Sherpaerne fungerer som bærere og guider for ekspeditionsholdene. De bærer tungt udstyr, forsyninger og telte til lejre langs ruten og hjælper med at etablere og vedligeholde baser og lejre på bjerget.

Sherpaerne er erfarne bjergbestigere og har en utrolig evne til at tilpasse sig de ekstreme højder og vejrbetingelser på Everest. De er ofte i stand til at bevæge sig hurtigere og mere effektivt i højden end de udenlandske klatrere.

Sherpaerne spiller også en afgørende rolle i sikkerheden for klatrerne. De assisterer med at sikre ruterne, opsætte fikspunkter og reb, og de er dygtige til at vurdere vejret og bjergforholdene for at træffe beslutninger om sikkerhed og rutevalg.

Derudover er sherpaerne en vigtig kilde til kulturel og logistisk information for ekspeditionsholdene. De deler deres viden om bjergene, traditioner, lokale skikke og bidrager til den overordnede organisering af en ekspedition.

Danskere på toppen af Mount Everest

 1. Michael Knakkergaard Jørgensen, 1995.
 2. Lene Gammelgaard, 1996.
 3. Mads Granlien, 2000 (sammen med Asmus Nørreslet).
 4. Asmus Nørreslet, 2000 (sammen med Mads Granlien) og 2001.
 5. Nick Nielsen, 2005.
 6. Søren Gudmann, 2005.
 7. Henrik Andre Olsen, 2006.
 8. Mogens Jensen, 2007.
 9. Søren Smidt, 2008.
 10. Henrik Kristensen, 2008.
 11. Carsten Bennike, 2009.
 12. Jens Christian Trolle Nielsen, 2010.
 13. Stina Glavind Dalgaard Pedersen, 2010.
 14. Martin Cederkrantz, 2013.
 15. Ole Mose Nielsen, 2013.
 16. Rikke Højland, 2013.
 17. Arne Vatnhamar, 2014.
 18. Jakob Urth, 2018 og 2023 (sammen med Emma Østergaard).
 19. Rasmus Kragh[13], 2019.
 20. Emma Østergaard[14], 2023 (sammen med Jakob Urth).

Hvad skete der på Mount Everest i 1996?

Begivenhederne på Mount Everest i 1996 var præget af tragiske omstændigheder, hvor en pludselig storm og uventede farer kostede flere klatrere livet.

To kommercielle ekspeditioner deltog i bestigningen: Adventure Consultants, ledet af den erfarne bjergbestiger Rob Hall fra New Zealand, og Mountain Madness, ledet af den erfarne amerikanske bjergbestiger Scott Fischer. Jon Krakauer, en journalist og forfatter, blev sendt af Outside Magazine for at dække Adventure Consultants' ekspedition.

Den 10. maj 1996 begav flere ekspeditionshold sig ud for at nå toppen af Mount Everest, i håb om at udnytte et smalt vejrvindue. Men en pludselig og voldsom storm ramte bjerget om eftermiddagen og skabte farlige forhold med dårlig sigtbarhed, kraftig vind og faldende temperaturer.

Rob Hall og nogle af hans klienter, herunder Doug Hansen, befandt sig stadig på vej mod toppen, da de blev fanget i stormen. De befandt sig i dødelige højder med begrænset ilt og ressourcer. Samtidig var Scott Fischer også i en meget dårlig tilstand på grund af virkningerne af stormen.

Andre klatrere, herunder Beck Weathers og Yasuko Namba, blev også ramt af stormen og udsat for ekstrem kulde og udmattelse. Redningsindsatsen blev kompliceret af det dårlige vejr og de vanskelige forhold på bjerget.

Selvom flere ekspeditionshold og individuelle klatrere forsøgte at redde de nødstedte klatrere, var redningsforsøgene vanskelige. Rob Hall befandt sig i Dødssonen, hvor iltmængden er ekstremt lav, og kunne ikke komme ned igen. Han tilbragte en nat på bjerget og døde.

Scott Fischer blev også fundet i en meget dårlig tilstand, og selvom der blev gjort forsøg på at redde ham, døde han senere på bjerget.

Beck Weathers og Yasuko Namba blev erklæret døde, men overlevede mirakuløst. Beck Weathers blev fundet liggende nær Hillary Step, og Yasuko Namba blev fundet på South Col.

Redningsforsøg blev iværksat for at hjælpe andre klatrere, herunder Jon Krakauer, der var fanget på bjerget. Krakauer blev senere reddet.

Begivenhederne på Everest i 1996 fik stor opmærksomhed og rejste spørgsmål om sikkerhedsprocedurer og beslutningstagning i ekstreme bjergforhold. Tragedien satte fokus på risiciene ved bjergbestigning og de farer, der lurer på Mount Everest, selv for erfarne bjergbestigere.

Spørgsmål og svar om Mount Everest

Hvad koster det at komme op på Mount Everest?

Omkostningerne ved at bestige Mount Everest varierer afhængigt af mange faktorer, herunder rutevalg, udstyr, vejledere og supporttjenester. Generelt kan prisen for en ekspedition til Mount Everest variere fra omkring $30.000 til over $100.000.

Hvor mange mennesker har besteget Mount Everest?

Op til september 2021 har mere end 10.000 mennesker succesfuldt besteget Mount Everest siden den første succesfulde bestigning af Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay i 1953. Antallet af mennesker, der bestiger Mount Everest, stiger hvert år, da det er blevet mere tilgængeligt for erfarne bjergbestigere og kommercielle ekspeditioner.

Spørgsmål og svar om Everest Base Camp Trek

Base Camp ligger omkring 5.380 meter over havets overflade.

Hvor befinder Mt. Everest sig?

Mount Everest er beliggende i Himalaya-bjergene på grænsen mellem Nepal og Kina (Tibet). Den mest almindelige rute til at bestige Mount Everest er via den nepalesiske side.

Læs artikler om Everest og trekking i Nepal

Den let tilgængelige & Lavtliggende: Helambu Circuit

Den let tilgængelige & Lavtliggende: Helambu Circuit

Et ideelt førstegangstrek og en form for mundsmag på tehustrekking
Sneleopard

Sneleopard

Himalayas fantastiske og legendariske Sneleopard
Et anderledes trek til Everest Base Camp

Et anderledes trek til Everest Base Camp

Menneskerettighederne til tops
Trekking i Nepal

Trekking i Nepal

Tehus- eller telttrek - hvad skal du vælge ?
Pilgrimsfærd til en af Nepals helligste søer

Pilgrimsfærd til en af Nepals helligste søer

Reportage fra Opdag Verdens læserrejse til Nepal
Everest Base Camp Trek

Everest Base Camp Trek

Helt ind under Everest
Bo Belvederes vej mod verdens tag

Bo Belvederes vej mod verdens tag

Everest uden kunstig ilt
Til tops på Mera Peak

Til tops på Mera Peak

Gennem frodige dale til Nepals højeste trekking peak
Tehustrekking i Nepal

Tehustrekking i Nepal

Den hyggelige overnatning & den lette rygsæk
Holi Festival

Holi Festival

Fantastisk Hindu-festival i Nepal og indien
Danskeren, der var besat af Everest

Danskeren, der var besat af Everest

Klavs Becker-Larsens hemmelige færd
Jakob Urth til tops på Mount Everest

Jakob Urth til tops på Mount Everest

+ nye rekorder på Everest
Everest Base Camp Trek

Everest Base Camp Trek

På tur med Opdag Verden
Parahawking i Himalaya

Parahawking i Himalaya

Fri med fuglen
Legendarisk dansk eventyrer er død

Legendarisk dansk eventyrer er død

Klavs Becker-Larsen stod bag en af det 20. århundredes største danske eventyrlige bedrifter
Mount Everest er blevet højere

Mount Everest er blevet højere

– og Base Camp bliver mere tilgængelig
Nepal efter jordskælvet

Nepal efter jordskælvet

Kan man trekke i Nepal igen?
Første danske forsøg på at komme til tops på Mount Everest

Første danske forsøg på at komme til tops på Mount Everest

Klavs Becker-Larsen - Den ukendte eventyrer
8 vilde vandreture

8 vilde vandreture

Torres del Paine, Everest Base Camp, Kilimanjaro, Machu Picchu, Pacific Crest Trail, Great Himalaya Trail, Nordkalotruten og GR20
Er du klar til at bestige Mt. Everest ?

Er du klar til at bestige Mt. Everest ?

Hvad der skal til for at bestige Mount Everest?
De 14 giganter

De 14 giganter

Til tops på verdens højeste bjerge
Til fods mellem Nepals tinder

Til fods mellem Nepals tinder

I pilgrimmenes fodspor
Bag om The Seven Summits

Bag om The Seven Summits

Syv legendariske toppe
Et år på cykel - Himalaya til Anatolien

Et år på cykel - Himalaya til Anatolien

Skal det ikke helst være bøvlet for at være et eventyr?
Trekking til Annapurna BC

Trekking til Annapurna BC

Nepals naturlige amfiteater
Trekking til Everest BC og omegn

Trekking til Everest BC og omegn

Meget mere end Base Camp
Tehustrek i Nepals Langtang-område

Tehustrek i Nepals Langtang-område

Cirkeltanker ved de hellige søer
Ueli Steck omkommet i Himalaya

Ueli Steck omkommet i Himalaya

Ueli Steck styrtede ned af en bjergside tæt på Mt. Everest i Nepal
Syngende sherpaer til tops på K2

Syngende sherpaer til tops på K2

En vinterbestigning af Pakistans K2
Friendship Highway

Friendship Highway

Med jeep fra Kathmandu til Lhasa
Mount Everest

Mount Everest

Verdens højeste bjerg på hele 8.848 meter over havets overflade