Trekking i Nepal

Tehus- eller telttrek - hvad skal du vælge ?

Der findes vel næppe noget land i verden med bedre muligheder for ultimative trekkingoplevelser end Nepal. Hvad enten man vælger at fokusere på natur eller kultur, korte eller lange ture, krævende eller lette ruter, så er valgmulighederne overvældende mange – hvorfor de fleste der besøger Nepal vender tilbage gentagende gange.

trekking.jpg
Skrevet af: John Lau Jensen
Opdateret den 28. jul 2023
Læst af: 8076

Der findes vel næppe noget land i verden med bedre muligheder for ultimative trekkingoplevelser end Nepal. Hvad enten man vælger at fokusere på natur eller kultur, korte eller lange ture, krævende eller lette ruter, så er valgmulighederne overvældende mange – hvorfor de fleste der besøger Nepal vender tilbage gentagende gange.

Trekking områder i Nepal

Udgangspunktet for enhver trekkingtur er én selv, forstået på den måde, at det gælder om at finde en rute og et område, der passer til ens fysiske formåen, tidshorisont og interesser. Overvurderer man sin fysik, skrider tidsplanen, og dermed bliver der mindre tid til at dyrke sine interesser! Når dette er sagt, er der generelt ikke nogen øvre aldersgrænse for hvilke områder og ruter, man kan vælge – eksempelvis har jeg vandret med folk på 80 år til Everest Basecamp! Rejser man som en familie med børn, er der dog visse forhold, man skal være opmærksom på (se særskilt afsnit herom)

Solu Khumbu – Mount Everest

Det næstmest besøgte trekkingområde med op mod 25.000 turister årligt i tiden omkring årtusindskiftet. I dag er antallet væsentligt mindre, selvom Khumbu sandsynligvis har overtaget dukserollen fra Annapurna, som det mest besøgte område, idet maoisterne kun har haft meget begrænset succes blandt sherpaerne, og derfor anses for at være ’sikkert’ – nogle mener ligefrem, at højden er afgørende for, hvor man finder maoisterne!

Annapurna

Det mest besøgte trekkingområde i Nepal med op mod 50.000 turister årligt i tiden omkring årtusindskiftet. Med nedgangen i turismen er dette tal dog svundet drastisk ind, og da jeg besøgte området i maj 2005 var der langt imellem de trekkere, som jeg mødte.

Helambu

Helambu er det trekkingområde, der ligger tættest på Kathmandu.

Langtang

Sammen med Helambu det tredjemest besøgte område med omkring 15.000 besøgende turister omkring årtusindskiftet.

Tehus- eller telttrek:

Har man fundet frem til en rute og et område, der interesserer én, er det en god idé at overveje, om man skal vælge et tehus-trek eller et telt-trek. Både individuelt rejsende og gruppearrangementer opererer med disse muligheder, men om det er den ene eller anden form, afhænger ofte af hvilket område turen går til.

Tehus-trek vil sige, at man overnatter og spiser på tehuse (små gæstehuse) langs med den valgte rute, hvilket er en nem og billig løsning. Samtidig er overnatning på tehuse en enestående lejlighed for at møde nye mennesker – både nepalesere og andre rejsende – og få et indblik i, hvordan nogle nepalesere bor og indretter sig. I de mest besøgte områder såsom Annapurna, Solu Khumbu samt Langtang og Helambu er tehusene indimellem veludviklede småhoteller med dobbeltværelser, varmt bad, Tv-stue, mikrobølgeovn, omfattende menukort og velassorterede butikker med de kendte mærker indenfor slik, sodavand og øl.

Telt-trek derimod er i nogle områder den eneste mulighed for overnatning, idet der ikke er et netværk af tehuse, som i de ovennævnte områder. Overnatning i Telt giver større frihed, og man er ikke bundet af at skulle nå frem til næste by for at finde overnatningsmuligheder, hvilket er med til at gøre det mere ekspeditionspræget. Samtidig giver det mulighed for at finde nogle ideelle små lejrpladser, hvorfra man uforstyrret kan nyde Nepals fantastiske natur.

Det er altid en god idé at spørge de lokale eller en eventuel grundejer om tilladelse, før man sætter sit Telt op, da betaling for at overnatte kan komme på tale. Derved opstår der også en positiv interaktion med de lokale, som kan føre til at man inviteres indenfor og tilbydes lokale specialiteter som raksi (vin) eller chang (øl). Generelt er det altid muligt at slå sit telt op i skolegårde, der som offentligt rum i princippet tilhører alle – husk at en donation til skolen vil være på sin plads, eller udnyt muligheden for at deltage som gæsteunderviser i et par timer!

Vælger man som individuel rejsende at medbringe telt, er der mulighed for at lave en kombination, så man nogle dage overnatter i teltet og andre dage, eksempelvis i dårligt vejr, kan vælge tehusets komfort.

Alene eller i gruppe?

For den aktive rejsende er Nepal landet med uendelige muligheder for at udfolde sig – trekking, bjergbestigning, rafting, mountainbike, safari og fiskeri er blot nogle af de ting, man kan beskæftige sig med. Nogle arrangementer kræver mere forberedelse end andre, og derfor kan det være en god idé at overveje, om man skal vælge at deltage i en færdigarrangeret ekspedition eller vælge den individuelle løsning, hvor man selv står for alle aftaler mv.

Der er både fordele og ulemper ved begge løsninger, som man skal gøre op med sig selv, inden man vælger arrangementsform, men for at hjælpe lidt på vej kan nævnes –

Fordele ved grupper:

  • en dygtig dansktalende guide, der, ofte i samarbejde med en lokalguide, kan udvide oplevelsen med personlige anekdoter og erfaringer, som går ud over guidebogens indhold.
  • ekspeditioner, der kan være svære at arrangere på egen hånd, og nogle områder kræver, at man deltager i et gruppearrangement
  • det sociale aspekt, muligheden for at møde nye bekendtskaber og dele oplevelsen med andre, så den bliver endnu større
  • tidsbesparende og nogle gange billigere

Ulemper ved grupper:

  • få eller ingen muligheder for at skifte retning undervejs
  • det sociale aspekt
  • glæden ved selv at planlægge og arrangere

Fordele ved individuel løsning:

  •  mulighed for at få det, lige præcis som man vil have det, eksempelvis i forbindelse med overnatningssteder, overliggerdage og ruter
  •  mulighed for ændringer undervejs
  •  en mere intim oplevelse, ingen ’kødannelser’ for at høre guiden
  •  Planlægningsfasen som et væsentligt aspekt ved en rejse eller ekspedition

Ulemper ved individuel løsning:

  • se fordele ved grupperejser

Redaktionen anbefaler

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Find din næste tur her


Priser fra 35.998
Fællesture
Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Priser fra 21.398
Ture på egen hånd
Everest Base Camp trek i Nepal

Everest Base Camp Trek i Nepal

Priser fra 17.998,-
Fællesture
Annapurna Base Camp

Annapurna Base Camp

Andre spændende artikler


Vandring i Mustang - Nepals afsidesliggende kongedømme

Vandring i Mustang - Nepals afsidesliggende kongedømme

Den korte og alpine: Langtang Valley

Den korte og alpine: Langtang Valley