Cirkus Everest anno 2017

IMG_3707-Tore-Groenne.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 25. jun 2022
Læst af: 10572

En ny klatresæson står for døren, og igen i år flokkes ekspeditioner til Nepal og Tibet for at prøve kræfter med verdens højeste bjerg. Drama har været fast inventar de seneste år. Der var for eksempel det berømte slagsmål mellem europæiske bjergbestigere og nepalesiske sherpaer i 2013.

Desværre har tragedier heller ikke været usædvanlige med jordskælv og laviner i 2014 og 2015, der kostede et stort antal liv. Det er dog en anden diskussion, der dukker op flere steder i år, efter 2016, hvor man så en ny tendens på Mt. Everest i form af lavbudgetekspeditioner.

Seks personer døde, og mens det ikke er noget usædvanligt højt tal (dødstallene de foregående fem år lå på henholdsvis 19, 19, 8, 10 og 4), så er der dem, der argumenterer for, at de fleste af dødsfaldene i højere grad end tidligere skyldtes menneskelige fejl, mangel på erfaring og mangel på support.

En af af dem er Alan Arnette, der for 16. gang i år indfinder sig i Everest Base Camp: Fire gange har han været der som en del af ekspeditioner på Mt. Everest, to gange som en del af ekspeditioner på Lhotse og 10 gange for at rapportere fra begivenhederne i lejren og på bjerget. Han skriver om foråret 2017 på sin hjemmeside:

”Kig efter rekordmange bestigninger, hvor mange, mange mennesker opnår deres livslange drøm, men kig også efter dårlig organisation på begge sider (af bjerget, Red.) på grund af nye udbydere og uerfarne bjergbestigere. Med mange små, nepalesiske udbydere, der konkurrerer på prisen, kan der være flere uerfarne bjergbestigere end nogensinde før. Det betyder uorden, langsomme hold, folk i hobetal, forfrysninger og kaos.”

Han forudser også, at foråret 2017 kan blive et rekordår, hvor flere bjergbestigere kommer på toppen end nogensinde tidligere. Som det ser ud nu, er Mt. Everest blevet besteget 7646 gange af 4469 forskellige folk. Kun 197 har stået på toppen uden at bruge ilt på flaske.

Vil du følge med i begivenhederne på Mt. Everest, som de sker, så kan du følge med på Alan Arnettes hjemmeside, der bliver opdateret dagligt i klatresæsonen. Læs mere på www.alanarnette.com

Redaktionen anbefaler

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Find din næste tur her


Priser fra 24.998
Fællesture
Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Priser fra 35.998
Fællesture
Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Priser fra 17.998,-
Fællesture
Annapurna Base Camp

Annapurna Base Camp

Andre spændende artikler


Klavs Becker-Larsen

Klavs Becker-Larsen

Legende omkommer i Himalaya

Legende omkommer i Himalaya

Elizabeth Hawleys database på nettet

Elizabeth Hawleys database på nettet