Danskeren, der var besat af Everest

Klavs Becker-Larsens hemmelige færd

Klavs Becker-Larsen boede i Congo, havde aldrig besteget et bjerg, men blev besat af tanken om at blive den første mand til at bestige verdens højeste bjerg. Han satte alt ind i forsøget.

37.02.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 15. maj 2024
Læst af: 80

Klavs Becker-Larsen boede i Congo, havde aldrig besteget et bjerg, men blev besat af tanken om at blive den første mand til at bestige verdens højeste bjerg. Han satte alt ind i forsøget.

En tidlig forårsdag i 1951 skuer en ung mand ud over de stejle, grønne bjergskråninger bag Darjeeling i indien. Den vældige isvæg på verdens tredje højeste bjerg, Kangchenjunga, er farvet rosa i den opgående sols skær. Et sted mod vest, indhyllet i skydække og myter, ligger Mount Everest. Verdens højeste bjerg. Storstilede britiske ekspeditioner har forsøgt at nå verdens top – alle er de mislykkedes. Den unge mand er overbevist om, at han bliver den første mand til at stå på toppen. Han har dog aldrig besteget et bjerg før.

Faktisk er hans eneste erfaring med bjergene ungdommens skiture i de norske fjelde. Men han er besat af en idé, der plantede sig i hans stålsatte sind, da han levede som skosælger ved Congo-floden. Det var efter at han med en riffel strejfede rundt på motorcykel i Afrika i efterdønningerne af Anden Verdenskrig, hvor han som 15-årig havde sluttet sig til modstandsbevægelsen i det danske. Afvæbnet en tysk officer. Sprængt en akkumulatorfabrik i luften. Været i ildkampe med hipoer.

Selvom han nu kun var 23 år, havde han levet et vildt og eventyrligt liv. Zigzagget på motorcykel fra Sydafrika til Kenya. Arbejdet som privatlærer på en kaffeplantage og som altmuligmand på en tømmerplads i regnskoven. Skudt antiloper, vildsvin, en elefant samt en flodhest, der havde for vane at ødelægge en bekendts kaffeplantage. Fået nys om Everest og oplevet, hvordan: ”En feberagtig besættelse greb mig og ensrettede med et slag min tilværelse mod ét mål: Everest.” Sådan skrev han i bogen ’Everest Udfordringen – en dagbog fra en hemmelig færd’.

I Darjeeling skaffer han hjælpere til den ulovlige færd ind i Nepal, der er lukket for udlændinge. Becker-Larsen får fire sherpaer med sig – den ene, bomstærke Ajeeba, bar i 1950 den forfrosne Maurice Herzog ned fra Annapurna på den første succesfulde bestigning af et 8.000-meter bjerg.

Klavs er udstyret med uldne skibukser, islændersweater, anorak og vindtætte Bukser sendt fra Danmark, et par lammeskindsforede højdestøvler, en lånt isøkse, en brugt sovepose plus et tomandstelt samt en lille brænder med sprittabletter. Det lille hold vandrer gennem skov med løvtræer, lærk, fyr. Og kæmpe rhododendron. Vand risler ned overalt. De krydser ind i Nepal. Ingen må vide, hvad han vil forsøge at gøre.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Find din næste tur her


Priser fra 22.698
Ture på egen hånd
Everest - de tre pas, ultimative Everest

Everest - de tre pas, ultimative Everest

Priser fra 25.998,-
Fællesture
Manaslu rundt - rundt om Manaslu

Manaslu rundt - rundt om Manaslu

Priser fra 21.398
Ture på egen hånd
Everest Base Camp trek i Nepal

Everest Base Camp Trek i Nepal

Andre spændende artikler


Alle 8000+ meter bjerge på to år

Alle 8000+ meter bjerge på to år

Ekspedition: 15 år om 7 toppe

Ekspedition: 15 år om 7 toppe

Elizabeth Hawley, Himalayas “Sherlock Holmes” er død

Elizabeth Hawley, Himalayas “Sherlock Holmes” er død