Vandrestave ... noget man må have?

For/imod, tips og tricks

Der var engang hvor mange troede Vandrestave blot var for gamle mennesker med gangbesvær, det har ændret sig noget de sidste år. Mange flere har fået øjnene op for de fordele Vandrestave har når man skal vandre langt, specielt i mere kuperet og udfordrende terræn og over flere dage.

shutterstock_321289487_Sand.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 23. apr 2024
Læst af: 1171

Der var engang hvor mange troede Vandrestave blot var for gamle mennesker med gangbesvær, det har ændret sig noget de sidste år. Mange flere har fået øjnene op for de fordele Vandrestave har når man skal vandre langt, specielt i mere kuperet og udfordrende terræn og over flere dage.

Hvornår bruger jeg vandrestave?

Jeg har Vandrestave med på mange af mine ture med overnatning, på dagsture er det kun ture hvor jeg skal gå rigtig langt (40+km) jeg tager dem med. Til overnatnings ture bruger jeg til Tarp eller Telt som slås op med vandrestavene, på turen bruger jeg mest vandrestavene hvis det er rigtig kuperet, ujævnt terræn, vad over vand og lange dagsetapper.

Fordele?

 • Aflaster kroppen og specielt led ved vandring i kuperet terræn, specielt nedad. Undersøgelser har vist op mod 20-25% af kraftpåvirkningen overføres til armene i stedet for ben og underkrop.
 • Hjælper med bedre blodcirkulation i hænder. Noget der for en del kan volde problemer, specielt med større rygsæk, er kolde, let følelsesløse hænder fordi de mest blot hænger relativt inaktive. Her kan stave hjælpe med.
 • Bedre kropsholdning, specielt opad og ved en del kilo i rygsækken, du får mere rank/oprejst gang og aflaster den nedre ryg som for mange kan blive øm.
 • God fremdrift hjælp opad, specielt hvis det er stejlt og lidt vanskeligt fodfæste
 • Giver god sikkerhed ved vad over vandløb, du får flere støtte punkter og større stabilitet
 • Kan bruges til at afskrække vilde/løbske hunde og lignende

Ulemper?

 • Du har ikke frie hænder, så at drikke, spise og fx navigere og tage billeder bliver mere besværligt
 • Rytmen kan være svær, specielt ligeud, men også op og nedad
 • De kan komme i vejen
 • De kræver træning, og kan nemt bruges forkert/mindre optimalt
 • De kan for nogen virke distraherende, de larmer også lidt
 • De vejer og fylder når de ikke er i brug

Valg af vandrestave:

Der findes forskellige type stave, som hver har deres fordele og ulemper, overordnet set så kan man klassificere dem efter

Fast længde eller justerbar

Medmindre du kun bruger dem til ting som trailløb, så giver en justerbar stav mere mening, du kan justere længde efter om det går op eller nedad, evt. vis flere bruger samme stave.

Teleskop eller flick lock

Teleskopstave kan typisk indstilles meget mere, hvor de fleste med lille låse hængsel kan justeres omkring 15cm i længden, kan teleskop op mod 50cm tit. Ulempen er de typisk fylder noget mere nedpakket, og personligt har jeg også flere gange oplevet låsemekanismen gå op ved brug, og være meget svær at låse op hvis man har glemt at låse helt op ved landtids opbevaring.

Aluminium eller Carbon

Aluminium er lidt tungere og lidt mindre stivt i det, til gengæld er det billigere, og der er lidt større chance for evt. skader på staven kan repareres. Carbon er lettere, stivere, og primære ulempe er højere pris, og de kan have lidt større tendens til at splintres hvis man fx får staven ned mellem sten og der kommer et sideværts ryk i den.

Kork eller syntetisk håndtag

Primært en lidt mere subjektiv komfort ting. Flere oplever kork som mere behageligt, specielt i varmt vejr med meget sved i hænderne, det er lidt dyrere og lidt mere følsomt. Syntetisk holder lidt bedre og er billigere og suger ikke fugt på samme måde.

 • Vandrestave er for alle, og kan give god hjælp og sikkerhed ved vandring
 • De giver både fordele og ulemper, afhængigt af terræn, tur og person kan de give mere eller mindre mening
 • Overvej hvilken type stav du vil have, ud fra budget, brug, har du mulighed for at prøve af i en friluftslivsbutik er det altid en god ide
Kaare Meldgaard

Kaare Meldgaard

Kaare nyder at vandre på mange forskellige måder; i flok, med få mennesker han kender godt eller helt alene. Når han er helt alene, dyrker han sin trang til letvægts-og langdistancevandring.

Andre spændende artikler


Helt tæt på Rwandas Bjerggorillaer

Helt tæt på Rwandas Bjerggorillaer

The Great Divide Trail i Canada

The Great Divide Trail i Canada

Sådan kommer du nemt til det norske fjeld

Sådan kommer du nemt til det norske fjeld