Cuba

Læs artikler, guider og nyheder om aktive rejser og trekking på Cuba


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Cuba.


 

Info og fakta om Cuba 

Cuba er for de fleste lig med salsamusik og Castro. Og det er da også det, der først falder i øjnene, når man ankommer til landet. Afskallede vægmalerier af diktatoren pryder husmurene og salsarytmerne blæser ud af vinduerne på de farvestrålende husfacader.

Landets historiske bagage har sat sit synlige præg på landet i form af befolkningens fattigdom og byernes faldefærdighed. Det til trods rummer Cuba en utrolig skønhed, som ikke mindst udspringer fra den livsglæde, cubanerne formår at skabe gennem musik og dans. Cubanerne er et stolt folk, som, selvom de lever under et diktatur, formår at sprede en smittende energisk stemning.
Cubanerne er imødekommende overfor turister - de stiller gerne deres begrænsede midler til rådighed for til gengæld at tjene de penge, der kan hæve deres levestandard over eksistensminimummet.

Men Cuba er mere end Havannas festlige gadebillede. En betagende natur danner ramme for talrige udfoldelsesmuligheder – ikke mindst i det azurblå hav. Langs sydkysten findes myriader af smukke koraller, mens strandene mod nord har lange, hvide sandstrande og krystalklart vand.
Inde i landet findes et rigt dyreliv i de varierede frodige landskaber, der strækker sig fra Piñar del Rio´s tobaksmarker til Guantanamo og den omdiskuterede amerikanske militærbase.

Cuba er et uproblematisk land at rejse i, så tager man de fornødne forholdsregler, kan man roligt hengive sig til landets livlige såvel som farverige befolkning og natur. 

Cuba er alt i alt et fantastisk land at rejse rundt i. Befolkningen er venlig, og har man selv den rette indstilling, vil man opleve, hvordan alting flasker sig på ens rejse. Det, der er vigtigt er at bryde ud af den boble, som rejseselskaberne prøver at holde turisterne inden i. Lad dig indlogere privat, skaf dig en guide og spørg til lokale arrangementer og virk i det hele taget opsøgende i din fremfærd.

Hvornår skal jeg rejse til Cuba?

Cuba kan i den sene sommer og efteråret være plaget af stærke vinde og i værste fald tornadoer. Selvom husene måske ikke ligefrem flyver om ørerne på en, kan det voldsomme vejr betyde, at havet er uroligt, hvilket kan medføre, at dykning, vandsport og delfinsejladser ikke kan lade sig gøre. Juli og august er årets varmeste måneder og temperaturen her ligger væsentlig højere end den årlige gennemsnitstemperatur på 25 °C. Rejser man mellem november og april, undgår man altså både sommerens fugtige hede og efterårets kraftige storme.

Rejsen til og fra Cuba

Øens største lufthavne findes i Havanna, Santiago de Cuba og Varadero. Det billigste og langt mest almindelige sted at flyve til er Havannas lufthavn, hvorfra prisen på en taxa ind til byens centrum er 10-20 dollar.

Rejsen rundt på Cuba

Rejsen rundt på Cuba foregår primært med bus. Der er god mulighed for at komme fra by til by og busbilletterne kan købes på Havannas busterminal. Samme sted vil man også støde på ivrige taxachauffører, der gerne vil køre lange strækninger til en rimelig pris. Er man tre eller fire personer kan det faktisk godt betale sig at tage turen i taxa, da busbilletternes priser er temmelig pebrede. Er man studerende, kan man med lidt held få lov til at betale den lokale pris.

Busserne kører primært større strækninger, dvs. mellem de større byer, så vil man ud på landet, foregår det enten med taxa, leje af bil eller ved – som mange cubanere gør – at blaffe.

Derudover er der mulighed for at køre med tog fra Havanna og rundt til større byer. Tognettet er dog langt fra effektivt og heller ikke særlig udbygget. Størst glæde får man nok af ekspresruten mellem Havanna og Santiago de Cuba, der tager 18 timer. Ligesom med busserne, er det en god ide at bestille sin billet en dag i forvejen og hente den senest en time før afgang. 
 
Det er både nemt og temmelig billigt at komme rundt i byerne for udbuddet af rickshaws, taxaer og hestevogne er stort. Skal man med taxa, er det en god ide enten at bede om at køre efter taxametret eller aftale en pris på forhånd. Dyrest er de gamle amerikanerbiler, der kører rundt som taxaer i især Havannas gader, men oplevelsen er bestemt pengene værd.

Befolkning kultur og religion

Cuba har en lang historie bag sig, og det har sat sit præg på musikken. Slaveriet har medført at mange nationaliteter er kommet til landet, og den brogede befolkningsskare har skabt et unikt musikliv. Den traditionelle musikgenre ’son’ er et resultat af den spanske kolonitid med sin sammensætning af spanske guitarer og afrikanske trommer.

Musikaliteten blomstrer hos størstedelen af befolkningen – som cubanerne selv plejer at sige, er ’musikken i deres blod, den flyder i deres årer’. Musikudøverne er derfor mange: Veluddannede musikprofessorer spiller i hotellobbyer for de drikkepenge, turisterne ligger til dem. Ekvilibristiske gademusikanter, hvis dygtighed gang på gang overrasker én, forsøger med sine maracas at lokke et par dollar ud af de svedende turister. Mange mindre spisesteder og barer stiller da også et lille orkester til rådighed i hjørnet, så de beskedne retter glider lettere ned.

Politisk er cubanerne stærkt opdelt. Mens nogle hylder den gamle diktator og hans politiske ideer, ærgrer andre sig over de begrænsninger, samfundsstrukturerne sætter. Men bitterheden holdes i det skjulte, for censuren påbyder folket at udtale sig kritisk om Castro.

Levestandarden giver dem i hvert fald noget at være fælles om; der er meget få rige og få rigtig fattige. En taxachauffør har da også større indtjeningsmuligheder end en læge, for selv om lønnen er ens, er det kun taxachaufføren, der kan få noget ud af turisternes gavmildhed. Det til trods er uddannelsesniveauet højt, idet Castro har sat en del ind på skolesystemet.

Selvom cubanerne er et yderst venligt folkefærd, er der som alle andre steder, hvor folk ikke har så mange penge, mennesker, der er ude på at narre penge fra dig. På gaden vil du ofte blive overstrømmet af ivrige cubanere, der vil sælge dig cigarer, skaffe dig en bolig, vise vej til et spisested eller bare vise dig rundt i byen. Men pas på, for ofte har de ikke helt rent mel i posen.

Endelig skal du have respekt for den censur, der er i landet. Som turist er du fredet, men cubanerne kan godt få problemer, hvis det lokale politi mener, de har snakket med dig om noget, de ikke burde.

Sundhed og sikkerhed

Cuba er et sikkert land at rejse i. Selvfølgelig forekommer der tyverier, men røveriske overfald er bestemt ikke hverdag. Det hænger også sammen med cubanernes afhængighed af turistindustrien og den strenge strafpolitik; cubaneren straffes hårdt for at skade en turist!

Sygdomsmæssigt er landet også forholdsvist trygt. Der er ikke malaria på øen, men skal du leve mere primitivt anbefales det at vaccineres for hepatitis B (smitsom leverbetændelse).

Log ind