Uganda

Læs artikler, guider og nyheder om aktive rejser og trekking i Uganda


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Uganda.


Info og fakta om Uganda

Uganda er ofte blevet beskrevet som et af de smukkeste lande i Afrika. Befolkningen er ualmindeligt imødekommende og venlig. Naturen er storslået og spænder fra bjergområder med tropisk regnskov over floder, sumpe og sør til langstrakte sletter og savanna’er. Og med mere end 1,000 forskellige fuglearter er det et paradis for fugle elskere.Idi Amin og de blodige borgerkrige i 70’erne og 80’erne hører fortiden til. På mange områder er Uganda i dag et forbillede for de fleste andre lande i regionen.

Uganda er især kendt for sine bjerggorillaer, men landet har meget mange andre aktiviteter at byde på: White water rafting på Nilen, unikke safarier, trekking på Mount Elgon og i Rwenzori bjergkæden, uspoleret sportsfiskeri, besøg hos pygmærne, Nilens udspring, ørne i Lake Victoria, Ækvator, Sipi Falls, chimpanse reservaterne.Da Winston Churchill besøgte Uganda i 1908 kaldte han landet Afrikas Perle. Næsten 100 år senere er det stadig sandt.

Hvornår skal jeg rejse til Uganda?

Uganda kan besøges hele året rundt. Ækvator skærer igennem Uganda, men da landet ligger på den østafrikanske højslette - mere end 1000 meter over havets overfalde – holder temperaturen sig på et behageligt niveau mellem 20 og 30 grader. Og det gælder året rundt.

I det meste af landet er der regntid fra Marts til Maj og igen fra Oktober til November; I den nordlige del af Uganda strækker regntiden sig dog fra April til Oktober. Regntiderne forløber som regel således at det højst regner et par timer i løbet af en dag, hvorefter det klarer op og solen igen skinner.

Alle turist attraktioner og aktiviteter, herunder gorilla trekking og white water rafting, er tilgængelige 365 dage om året.

Sundhed og sikkerhed i Uganda

Læs mere på udenrigsministeriets hjemmeside; 

Ugandas historie

Før Uganda blev frit i 1962 var landet stabilt og havde lyse fremtidsudsigter. Men efter at Englænderne trak sig ud, begyndte det at gå rask ned ad bakke og kulminerede i borgerkrig og folkemord under præsidenterne Amin og Obote.

Det tog 26 år og 500.000 døde civile før freden blev nogenlunde genoprettet i 1986.

I dag er Uganda et af eksemplerne der hives frem når ulandsbistand skal forsvares. Der har været en meget positiv økonomisk vækst de sidste mange år, det går fremad med bekæmpelse af fattigdom og AIDS og de lyse udsigter fra starten af 1960’erne ser ud til at været vendt tilbage.

Rejsen til og fra Uganda

Fly
KLM flyver direkte fra Amsterdam til Entebbe tre gang om ugen, British Airways flyver direkte fra London til Entebbe dagligt og SN Brussels flyver direkte fra Bruxelles til Entebbe fire gange om ugen. Derudover er der indtil flere daglige forbindelser mellem Nairobi og Entebbe med Kenya Airways og mellem Entebbe og Dar es Salåm med Air Tanzania.

Emirates, South African Airlines og Ethiopean Airlines har også direkte forbindelser flere gange om ugen.

Færge
Der er regelmæssige ugentlige forbindelser mellem Kampala, Mwanza (Tanzania) via Bukoba (Tanzania). Turen tager omkring 20 timer.

Bus
Der er daglige forbindelser til både Nairobi og Dar es Salaam og i forhold til at flyene er priserne er meget fornuftige. Det er chaufførerne til gengæld ikke. Man bør være opmærksom på at disse busser ofte er involverede i alvorlige trafik uheld.

Tog
Forbindelsen mellem Kampala og Nairobi transporterer udelukkende gods og der er pt. ingen konkrete planer om at introducere passager services.

Ugandas historie

Før Uganda blev frit i 1962 var landet stabilt og havde lyse fremtidsudsigter. Men efter at Englænderne trak sig ud, begyndte det at gå rask ned ad bakke og kulminerede i borgerkrig og folkemord under præsidenterne Amin og Obote.

Det tog 26 år og 500.000 døde civile før freden blev nogenlunde genoprettet i 1986.

I dag er Uganda et af eksemplerne der hives frem når ulandsbistand skal forsvares. Der har været en meget positiv økonomisk vækst de sidste mange år, det går fremad med bekæmpelse af fattigdom og AIDS og de lyse udsigter fra starten af 1960’erne ser ud til at været vendt tilbage.

Penge og papirer

Visa
Visa er obligatorisk for alle EU borgere og kan købes i lufthavnen i Entebbe ved ankomsten. Prisen for et 30 dages turist visum er USD30 og skal betales kontant. Kroner, kredit kort, rejsechecks osv. accepteres ikke. Visa kontoret i lufthavnen er rimeligt hurtigt og effektivt og det er unormalt at vente i mere end 15 minutter.

Alternativt kan man købe visa på forhånd fra den Ugandiske ambassade i Hellerup nord for København. Prisen er dog højere her og ekspeditionens tiden er minimum 1 arbejdsdag.
Gul feber og kolera vacciner
Vacciner mod gul feber og kolera er obligatorisk for alle besøgende og man risikerer at blive afvist ved grænsen hvis papirerne ikke er i orden. Det er dog sjældent at dette checkes.


Lokal valuta
Møntfoden i Uganda er Shillings. Valutaen har været rimeligt stabil de seneste år. Medio 2006 var kursen cirka 1 DKK = 290 shillings.

Følgende værdier 10, 20, 50, 100, 200, 500 shillings forefindes i mønter. Sedlerne fåes i 1.000, 5.000, 10.000 og 50.000 shillings. Sedlerne 1.000 og 10.000 kan meget nemt forveksles med hinanden, så pas når du handler.
Kreditkort, rejsechecks og kontanter
Internationale kreditkort (Visa og Mastercard) kan kun benyttes på de fleste større hoteller i Kampala og i nogle få hæve automater, ligeledes i Kampala. Rejsechecks har samme vilkår og det er derfor nødvendigt at medbringe rigeligt med kontanter.

Bemærk at de steder hvor kreditkort accepteres opkræves normalt et administrations gebyr på mellem 5 og 10% og nogle steder plus et fast beløb mellem 5 og 20 USD! Det kan altså bedst betale sig at hæve kontanter i automaterne.

Danske kroner kan medbringes og veksles på de større forex bureauer i  Kampala, men kursen er som regel dårlig. Medbring i stedet US$ i 100 dollar sedler og trykdato år 2000 eller nyere – disse sedler kan veksles overalt i landet til officel kurs. Mindre og ældre sedler veksles som regel til 10-20% dårligere kurs. Dollarsedler ældre end 1996 bliver afvist alle steder.

Priserne på de fleste aktiviteter såsom rafting, gorilla trekking, safarier osv. angives og betales som hovedregel i US$.

Falske pengesedler og mønter
Falske penge hører til dagligdagen i denne del af verden. Uganda er ingen undtagelse. Vær opmærksom, især når du har med store sedler at gøre, og især når det drejer sig om hundrede-dollar sedler. Generelt anses det ikke for uhøfligt, hvis man lige checker at sedlen har et vandmærke og at det sidste nul på 100 er trykt og ikke limet på!

Priser
Ophold i Uganda er generelt dyrere end hos naboøerne Kenya og Tanzania. Dette skyldes at alle importerede varer enten bliver fløjet ind via lufthavnen i Entebbe eller sejles til Mombasa i Kenya og derefter køres de 1.500 kilometer til Kampala. Til gengæld er lokalt producerede varer meget billige.

Eksempler
1 pakke cigaretter, lokale:   3,000 shillings
1 flaske lokal øl, supermarked:  2,000 shillings
1 flaske lokal øl, bar:   3,000 shillings
1 måltid på int. restaurant:   10-15,000 shillings
1 måltid på lokal restaurant:  1-4,000 shillings
1 liter benzin:   2,200 shillings
1 liter mælk UHT behandlet, lokal:   1,000 shillings
1 liter mælk, importeret:   3,000 shillings

I Uganda prutter man gerne om prisen og det gælder stort set alle køb af varer på nær i de store supermarkeder, restauranter og tankstationer.

 

Log ind