Cambodja

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og trekking i Cambodja


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Cambodja.


Info og fakta om Cambodja

Cambodja er et af Asiens Smertens Børn’. Et varieret rigt på natur med en fantastisk kulturhistorie og charme. Men landet har mange ar i sjælen, for i alle disse storslåede naturscenerier bor den cambodjanske befolkning, som stadig kæmper en daglig kamp for at overleve og glemme den blodige fortid med Khymer Rouge hæren under Pol Pots ledelse.

Cambodja er et spændende land at rejse i, for der hersker en form for lovløshed. Men med en blanding af denne tilstand og den cambodjanske gæstfrihed bliver alle budt velkommen med generte smil og nysgerrig varme. Cambodja er en del af det tidligere kaldte Indokina. Nabolandende til Cambodja er Thailand til vest og nordvest, Laos mod nord og Vietnam til øst.

Den sydlige grænse er en lang kyststrækning  mod den Thailandske Golf. Areal: Landet breder sig ud over 181.035 km2, som både består af højland med bjerge, og lavland med rismarker og floder. Cambodja er skåret over af to floder: Tongle Sap og Mekong. Begge floder løber gennem hovedstaden Phnom Penh. Tongle Sap udformer sig, på sin vej mod deltaet i syd, til Cambodjas største sø, som breder sig fra Siem Riep og 150 km sydpå mod Phnom Penh. Mekong som udspringer i Tibet løber knapt 500 km. gennem Cambodja, og udmunder i Vietnam syd for Ho Chi Minh city.

Hvornår skal jeg rejse til Cambodja?

Cambodja har årligt 2 monsuner. Der ikke fire forskellige årstider, men 3:

  1. En varme årstid fra sen marts til juli . 
  2. Den regnfulde årstid er fra august til november.
  3. Den tørre kolde tid fra december til februar.

Der er fordele og ulemper ved de forskellige årstider, da den varme tid kan være ulidelig varm, og regntiden kan give smattet føre. Rejsen bliver forskellig alt afhængig af årstiden, da f.eks. meget nedbør gør naturen frodigere og vandfaldene flotte og seværdige.

Mange tror, at regntid eller den våde tid betyder, at det regner non-stop i uger. Men det er sjældent i Cambodja, da det tidsmæssigt nærmer sig den danske form for regn - heldags støvregn. Det er ikke tilfældet.

I asien er det for det meste ½ til 1 time styrtregn. Den varme tid giver den rejsende gode tørre veje, men steder som Angkor Tempelområdet, nær Siem Riep i det nordvestlige Cambodja bliver derved forvandlet til ulidelig tør varme, som kan hindre mange i at nyde seværdighederne eller give ildebefindende.

Befolkning, kultur og religion

Der bor 11.426.223 millioner i Cambodja, og omkring 50% af befolkningen er børn under 15 år, og det estimeres at befolkningstallet vil være oppe på 20 millioner i 2020. Gennemsnitslevealderen er 51.6 år, og børnedødeligheden er den højeste I det syd-østlige Asien.

Cambodja er et buddhistisk land. Hvis du  vil undgå ubehagelige episoder, eller at have sjofle grin med på vejen, så undgå miniskirts og spagettistropper. Lokale ’ pæne’ piger har deres knæ og skuldrer dækket til”.

På strandene bliver man mødt af nysgerrige blikke. Der slås ofte lejr omkring een, og alle former for badetøj bliver opfattet som “Du er nøgen”. Den kvindelige del af lokalbefolkningen bader i tøj - og gerne meget.
 
Cambodja kan som sagt føles som, de lovløses land, derfor undgå for alt i verden alle former for skænderi eller provokationer. Hvis lokale cambodjanere kommer i klammeri med en rejsende, har han helt sikkert 30 loyale venner  lige om hjørnet.
Snak om priser, men prut prisen ned med et smil, en joke eller en interesse for deres familie etc. Ikke aggressiv metoder, som i andre dele af verdenen. 
Ansigtssignaler, mimik og gestik, er meget vigtige og nytterige redskaber i Asien. De smiler, hvis du smiler først.  Ville du måske give en god pris til en sur handlende, der er kort for hovedet. Lær et par fraser og tallene, og de vil elske dig for livet, for de kan se, at du interesserer dig for dem og deres land.

Hold altid hvad du lover, selvom det bare er et køb af en ananas, så skaber det vrede mellem sælgerne og imod den rejsende. 
Hvis man ikke kan slappe af, pga. en ustandselig ivrig ananassælgende gruppe, så lav en aftale med een, og informer de efterfølgende, så de går igen…. Eller den nemme løsning: køb med det samme. Lad ananassen stå, så alle kan se, at der er handlet ananas - så nu er det kun hatte-, smykke-, vandmelon-, armbands, drikkevarer og t-shirtssælgerne, der antaster dig!

Vær ikke bange for at tage på rejse i Cambodja som pige eller for den sags skyld alene. Mange rejsende tager til de samme seværdigheder, og derfor er der ofte nogle andre, som du kan slutte dig til. 
Den organiserede transport som busser og minivans er opstået pga. turismen.
Mænd kan under alle omstændigheder ikke røre lokale kvinder. Ej heller uskyldigt på skulderen. ”Pæne piger vil trække sig væk”. Overskrider lokale mænd dette overfor rejsende kvinder, så tænk over, om det er noget, du uden at tænke over det, selv har lagt op til via påklædning, samtale eller kropssprog.  Brug endelig et meget afvisende blik, bevægelser og råb, for velopdraget mænd ville aldrig røre en lokal pige.

Det er vigtigt at analysere sin fremtoning, sin opførsel og området man færdes i hele tiden. Vær opmærksom på, at du ikke går øde steder i byerne. 
Du kan slappe af i guesthuset. 
Sæt aldrig tasken fra dig. Det er for meste sikkert nok at lade rygsækken stå i guesthuset et par timer. 
Der er mange af den cambodjanske befolkning, der har været del af Khymer Rouge hæren frivilligt eller ufrivilligt. Mange Cambodjanere har set og oplevet ting gennem livet, som vi aldrig ville kunne forstår menene af - derfor er der mange svage, måske bitre og vrede sjæle, der ikke følger takt og tone.

Penge og papirer

Riel, Dollars og visakort kan bruges i de større byer, som Phnom Phen, Siem Riep, Sihanuokville. 
Forvent ikke pengeautomater i enhver by, men med visakort kan man få penge i bankerne. Rejsecheks tages i nogle banker.
Handel i lokal mønt, hvis du vil spare penge. Det er altid lettere at få prisen ned denne vej. 
Bring store dollarsedler, for dem får man en bedre kurs for. Forvent dog ikke at de små lokale handlende kan give tilbage på store sedler.

Rejsen rundt i Cambodja

I den  østlige del af Cambodja er det forholdsvis let af finde den ene eller anden form for transport, som opstår i følgevandet på den voksende turisme til Siem Riep og Angkortemplerne.

Der er både busser og både, der kan bringe rejsende fra Phnom Phen til Siem Riep og videre til Sihanoukville i syd, til den vietnamesiske grænse eller til den nordøstlige del af landet. Vær forberedt på, at organiserede transportmidlerne ikke er i en tilstand som vist på billeder og billetter. Bliv glad og overrasket, hvis der er aircon, som lovet!

Man kan altid få et lift til en billig penge af lokalbefolkningen. Pick-up trucks, hvor der er kvinder og børn tilstede, giver en højere sikkerhed. Denne form for transport giver ofte en invitation til overnatning i familiens private bolig, som jo altid vil blive en oplevelsesrig tid.

Lokalbussen skal ikke forventes at køre før den er fyldt….. og fyldt til bristepunktet.

Sundhed og sikkerhed

Det anbefales at blive vaccineret mod Hepatitis A, Hepatitis B, Difteri, Stivkrampe, Japansk Hjernehindebetændelse, Tyfus samt at beskytte sig mod malaria. Let påklædning  om aftenen og i naturområder giver en højere chance for at blive stukket.

Altid pengekatten på maven nede i bukserne. Hav dagens ration i en separat pung eller i en lomme, som er let at komme til. Det er aldrig nogen god ide at smække sin fede tegnebog/ pengekat lige op i hovedet på folk. Pengekatten skal forblive anonymt i gemmerne.

Rejs altid med to former for bankhævekort, og sørg altid for at opbevare dem to forskellige steder, for hvis uheldet er ude, så er det en sikkerhed at have en pengekilde et andet sted.

Tag kopi af alle vigtige papirer. Flybillet, forsikringspapirer, pas etc. Det er en god ide, at give en eventuelt medrejsende en kopi af den forsikringspolicenummer og telefonnummer.

Giv aldrig dit pas til guesthusene eller til politiet. Det er unødvendigt. Lær dit pasnummer udenad, og vis dem en fotokopi, så er de tilfredse. Bankerne skal dog se passet, hvis du vil hæve penge.

Hvis du er i politiets søgelys, for f.eks. at køre uden hjelm, eller hvis de pludseligt antaster jer uden grund og vil se jeres pas, så kan det være en dyr fornøjelse og langvarig proces, hvis du giver dem dit pas. Giv dem en kopi, og derved kan de ikke forlange penge for at give vigtige dokumenter retur til den rette ejer.

Rejsen til og fra Cambodja

Fra Aranyaprathetgrænsen mellem Thailand og Cambodja er der minivans, der kører hele vejen til Siem Riep. Ca 8-10 timer på bumpede landeveje. Måske med oversvømmelser. Måske med punkterede dæk, eller måske ankomme for sent til grænsen.

Midt på dagen kan der være ventetid på flere timer for at få to nye stempler i passet - undgå også weekender.

Grænseovergangen nær Trat/Koh Kong er en 4 timers bådtur til Koh Kong, hvor man bliver spredt ud i forholdsvis små speedbade, som kan tage folk til fastlandet. Denne grænseovergang har været uofficiel og er derfor meget forvirrende og interimistisk. Mange er ivrige efter at hjælpe dig med at bære din bagage, så hold godt øje med den
Grænserne til Thailand lukker kl. 17.00. Ofte kl. 16.00, så hvis du vil være på den sikre side, så stå tidligt op.

Grænsen til Laos. Ved de tusinde øers land, og knapt så organiseret, som fra Thailand.

Grænsen til Vietnam: Moc Bai Busser kører hver dag til Phnom Phen.

Log ind