8 tips til vandrestavene

Kaare Meldgaard deler ud af sin store erfaring

Det er ingen tvivl om, at vandrestave er gode på vandreturen. Men hvordan får man egentligt mest ud af dem?

tips-til-vandrestave.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 09. aug 2023

Det er ingen tvivl om, at vandrestave er gode på vandreturen. Men hvordan får man egentligt mest ud af dem?

Hvordan skal vandrestavene indstilles?

Det skal de i en 90-graders vinkel. Når du står med vandrestaven plantet i jorden en underarms længde foran dig, så skal underarmen være vandret – dvs. albueleddet skal danne en 90 graders vinkel. Er vandrestaven for kort, så er vinklen større. Er den for lang, er vinklen mindre.

Hvordan skal stroppen bruges?

På samme måde som det er tilfældet med skistave, så skal vandrestave holdes i stroppen. Hånden føres ind nedefra og op – og det gør, at man kan holde staven i stroppen alene uden at holde ved håndtaget. Under brug er det meget mere behagelig, og skulle man falde, vil man have meget lavere risiko for, at tommelfingeren bliver fanget af stavhåndtaget.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

En enkelt vandrestav eller to?

Vandrestave kommer i par, og man kan godt bruge kun en enkelt, men i forhold til de fordele, stavene giver, giver det som oftest mest mening at bruge dem begge to.

Hvordan opbevarer jeg bedst vandrestavene på rygsækken?

Sørg for, at vandrestavene er til at komme til. Det er jo generelt sådan med udstyr, at jo mere utilgængeligt det er i løbet af dagen, jo større risiko er der for, at vi ikke bruger det. Hav derfor staven siddende udvendigt på rygsækken, så du kan nå den med rygsækken på. Flere rygsække har et specifikt sted at have dem siddende (Osprey har f.eks. et ergopull-system, hvor staven sidder i elastikspændesystem under armen. Det er en god ide at sætte gummidupper på stavene, når de sidder på rygsækken, så de ikke prikker hul på rygsækken (eller dig!), hvis uheldet er ude, og du måske snubler.

Må vandrestaven komme med ind i flyet?

Vandrestave er altid tilladte i indtjekket bagage, men rejser du kun med håndbagage, så husk at tjekke om de lufthavne, du kommer igennem, tillader det. De to større danske lufthavne, Billund og København, tillader vandrestave i håndbagagen, og internt i EU er der intet i reglerne, der specifikt forbyder dem. En del lufthavne, f.eks. dem omkring Caminoen i Nordspanien, er dog kendte for ikke at tillade stave i håndbagagen. Generelt er det en god ide at pakke stavene indeni rygsækken, hvis det er muligt, og have gummidupperne på spidsen.

Hvad skal de små gummidupper bruges til?

De små gummidupper til spidsen af vandrestavene er primært til brug på asfalt, så man undgår for meget irriterende lyd. De er dog også gode ved transport, og hvis man vandrer på ren, våd klippe.

Hvordan vedligeholder jeg vandrestavene?

Husk at rengøre vandrestavene under og efter turen. Sand kan komme ind i leddene på staven, vand kan rustne staven (specielt hvis man, som jeg gør, jævnligt bruger dem i saltvand), og sved på håndtag gør dem med tiden beskidte og uhumske. Skil specielt teleskopstave ad og rens dem efter tur. Tør også staven af med våd klud.

Kan stavene bruges til andet end vandring?

Helt sikkert! Rigtig mange langdistance- og letvægtsvandrere har fået øjnene op for det smarte i at bruge vandrestave som en del af deres shelter-setup med tarp eller telt. Der laves efterhånden en del telte, hvor man bruger en eller to vandrestave til at slå dem op, og ved tarpbrug i såvel skov som i åbent terræn bruges stavene som bærende punkter. På den måde sparer man vægt, og samtidig giver det stor styrke i teltet at bruge de meget stærke vandrestave frem for noget tyndere teltstænger.

Andre spændende artikler


Sveriges 30 nationalparker

Sveriges 30 nationalparker

Når ting ikke går som planlagt

Når ting ikke går som planlagt

15 råd til en varm nat i soveposen

15 råd til en varm nat i soveposen

Log ind