Malaysia

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og trekking i Malaysia


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Malaysia.


Info og fakta om Malaysia

Malaysia har på mange måder alt det der forbindes med Asien. Forskellige religioner og kulture. Æld gamle traditioner og højteknologi, der alt sammen går tæt hånd i hånd. Kaotiske storbyer og en storslået natur med et rigt dyreliv.

Malaysia består hovedsageligt af to dele. Øst Malaysia –Malaya halvøen med landegrænser til Thailand i nord og Singapore i syd. Vest Malaysia – den nordlige del af Borneo. Med landegrænser til Indonesien i syd og Brunei, nærmest i midten på nordkysten.

Som gammel engelsk koloni er det engelsk sprog, det andet store sprog i Malaysia. Man er som turist, derfor ikke så handicappet, hvis man ikke taler malaysisk –bahasa melayu. Det er et sprog, der er let at lære –men svært at huske.

Hovedstaden i Malaysia?

Kuala Lumpur, eller bare K.L. blandt malayerne, er svær at komme uden om. Med et par millioner indbyggere, er den Malaysias absolutte metropol -og blandt de rigeste byer i verden. Den er en smeletedigel hvor hele Malaysias indre sjæl er samlet.

I byen står et par af klodens højeste bygninger, Petronas Towers -byens vartegn. Sydøst Asiens største Moské og nogle af Asiens største shoppingcentre. Som et lille kuriosum har Kuala Lumpur sågar også verdens højste flagstang.

Byen er også fuld af underlige kontraster. Her finder man dyre luksus hoteller og ligeså dyre luksus forretninger, liggende side om side med Chinatowns billige kopivare.

Midt i centrum -og med Petronas Towers som nabo, ligger et gammelt kvartet, med huse kun bygget i træ. En landsby og oase midt i storbyen. Det er Kampung Baru, hvor det oprindelige Malaysia bedst kan opleves. Her ligger også nogle af byens bedste malayresturanter.

Af andre større byer –men alle markant mindre end K.L. kan nævnes Johor Baru, Melaka, Georgtown, Alor Setar (udtales Alo’star), Ipor, Kuantan, Kota Baru, Kuala Terengganu. Alle på malaya halvøen, samt Kuching og Kota Kinabalu på Borneo delen.

Over to tredje del af landet er dækket af uindgennemtrængelig, og flere steder endnu uudforskede subtropisk regnskov. Især på den Borneo er junglen tæt. Her finder man også de mange langhuse, de gamle hovedjægere og kanibalerne. Den sidste mand blev angiveligt spist for 60-70 år siden. Den store Orangutang lever her også. Og Malaysias højeste bjerg, Gunung Kinabalu på knapt 4100 meter, der kan bestiges uden special udstyr.

Der findes kilometervis af næsten mennesketomme sandstrande, især på østkysten af Malaya halvøen og på de mange småøer. Under vandet kan nogle af verdens smukkeste koralrev opleves sammen med havskilpadderne. Og Pulau Sipadan ud for Borneos østkyst, er på mange dykkers top 5 liste over verdens bedste dykkersteder.

Der er derfor rige muligheder for enten storbyferie, jungletrek, dykkerferie og standferie –eller måske en kombination af det hele.
Men kan også vælge de mange små fiskerlandsbyer ved vandet eller tage op til de små hillstations i de kølige bjerge.

Kulnaisk slaraffenland
Det malaysiske køkken er også på mange måde unikt. Det er ligesom sin befolkning en kæmpe fusion mellem Malay, thai, indisk, kinesisk og arabisk. Ligefra de billige –men velsmagende gadekøkkener, til typiske hyggelige malay resturanter i eksotiske omgivelser, vil man konstant blive bombarderet med nye smagsindtryk.
Og uanset tidspunkt på døgnet kan man altid finde en åben restaurant.

Hvornår skal jeg rejse til Malaysia?

Vejr forhold

I princippet er der ingen bedste eller dårligste tid at tage til Malaysia på. Alligevel kan det afhænge lidt af, hvor man skal hen hvis man vil undgå alt for meget regn.
Gennemsnits temeraturen er storset ens året rundt. Omkring 30-33 grader og sjældent under 20-22 grader om natten. Luftfugtighed er høj. Omkring 90 procent. 
I bjergene (især) og ved kysterne kan det blive endda rigtig koldt i dårligt vejr. Så en tynd fleece og en vindtæt jakke –gerne regntøj er en god ide.

Vest Malaysia –malaya halvøen

I Kuala Lumpur området falder der lidt mere regn i april og oktober, november end i resten af året. 
Fra omkring november til marts opstår der voldsomme regnfulde storme (monsoon)  på hele østkysten. Og mange hoteller og resorts på de mange øer lukker derfor ned i den periode.

Øst Malaysia –Borneo

I den vestlige del, Sarawak provinsen er der også Monsoon. Der falder derfor en hel del nedbør fra november til februar. I det østlige, i Sabah er det lidt mere fordelt fra juni til december. Men med langt mindre nedbørsmængder.

I praksis vil man dog sjældent opleve hele dage med konstant regn. For det meste vælter regnen ned i højst et par timer. Og tit hen under eftermiddagen.Undtaget er Sarawak hvor det, især i junglen, godt kan vælte ned i dagevis når regntiden er på sit højeste.

Øvrige forhold

Især i de nordlige provinser kan det besværliggøre ferien lidt, hvis man rejser rundt i den muslimske faste måned Ramadanen – med mindre man ønsker at faste selv. Mange muslimske resturanter har ganske enkelt lukket i dagtimerne. Omvendt tilbyder mange restauranter og hoteller store Ramadan-buffet’er om aftenen, hvor egenes mange specialiteter tilbydes.

Især i Kuala Lumpur er der stor belægning på mellemklasse hotellerne omkring de mange højtider. Især omkring Jul, nytår (det kristne), og Hari Raya (afslutningen på Ramadanen). Det giver sig også udslag i priserne, der er høje. Det samme gør sig iøvrigt gældende på flypriserne. Bestil derfor i god tid, da der hurtig bliver booket op.
Ankommer man til K.L. op til weekenden og man ikke har bestil hotel hjemmefra, er mange hoteller i centrum –den såkaldte Golden Triangel, tit fyldt op. Man vil dog altid kunne finde et hotelværelse i byen. Det er kun et spørgsmål om pris og beliggenhed.

Rejsen rundt i Malaysia

Fly er det hurtigste, bus det billigste, tog det langsomste og udlejningsbil det dyreste.

Fly
Malaysia Airlines (MAS) dækker stort set det meste af både vest og øst Malaysia. AirAsia som er et lavpris selskab har også god dækning. Men er ikke nødvendigvis billigst, når først skatter og afgifter er lagt oven i prisen. Bejaya Air flyver til en del småøer, bla. Tioman. 
Det er relativt billigt at komme rundt med fly. En tur-retur til f.eks. Kota Baru koster omkring 650 kr. og Kuching omkring 1000 kr. 

I Kuala Lumpur har Malaysia Airlines billetkontor i KLIA, KL-Central og på Jalan Sultan Ismail. Kontoret i KL-Central kan bedst anbefales, da kontoret i byen altid er proppet. Bestiller man sin billet nogle dage i forvejen, vil man sjældent opleve, at der er fuld booket op. Men op til højtider kan det dog være svært at få plads.

Man skal være opmærksom på, at AirAsia operere fra en ny terminal, Terminal-LCC, der ligger et par kilometer fra Kuala Lumpurs ”rigtige” Internationale Airport – KLIA’s hovedterminal. Der afgår busser til denne terminal fra KL-Central, og koster 9 rm., men pt. IKKE fra KLIA. Dog kan man tage en taxi.

Vær også opmærksom på at Berjaya Air IKKE afgår fra KLIA, men fra Subang Airport, der ligger tæt på Kuala Lumpur. KLIA kan nogle gange godt blive benævnt som Sepang Airport. Og det kan godt skabe lidt forvirring. Men der er altså over 80 km. mellem dem. 
Se evt. www. Berjaya.air.com

Busser
De fleste langturs busser i Kuala Lumpur afgår fra Puduraya busstation, beliggende tæt ved Chinatown. Indenfor i bygningen finder man de forskellige busselskabernes billetluger. En del ”private” holder også til på gaden, og i de mange små forretninger tæt på stationen. Dem bør man som udgangspunkt holde sig fra, idet nogle kan finde på at sælge billetter til afgange, der enten ikke eksisterer eller som er afgået. 
Transnational er, som navnet næsten antyder, det nationale busselskab. Og de kører stort set overalt i Malaysia. Der udover er der en underskov af private selskaber. En del af dem er markant bedre end Transnational.

Generelt kan man sige, jo mindre byer, jo dårligere busser køres der med. Og afgangs tiderne er tit kun vejledende.
Det kan desuden altid anbefales at medbringe en varm trøje i bussen pga. airconditionen.
Hvis malayer kan, vil de helst undgå at køre med bus, idet de har et notorisk dårligt ry for at køre dødskørsel. 
En enkelt billet til Singapore koster 25-27 rm.

Lang distance taxier
En anden, men også dyrere løsning er longdistance taxier. De er ikke hurtigere end busserne. I Kuala Lumpur kører de fra Puduraya busstationen, oppe på 3. sal. Taxierne kan kendes på, at de oftest er blå. 
I andre byer afgår de som regel også fra busstationerne. Priserne skal altid forhandles. Regn med 3-450 rm. for turen K.L.-Singapore. 

Leje Bil
Det er ikke specielt billigt at leje bil i Malaysia. Generelt vil man hurtig opleve det som en stor frustration at køre rundt i Kuala Lumpur. Vejnettet er uigennemskueligt og ulogisk. Og mange veje er ensrettet. Selv malayer der bo i udkanten af KL kan fare vild i centrum. Man skal derfor kende byen særdeles godt for at finde rundt. Samtidigt kan det være en kamp at finde en parkeringsplads.
Men planlægger man et længere ophold  rundt i landet, er bilen et stort must. Lej derfor bilen efter opholdet i K.L.
Avis, Hertz og Europcar er dyreste, mens det lokale Mayflower ligger lidt under. Men regn med 130-200 rm pr. dag for den mindste bil, i øvrigt uden servo styring, men trods alt med aircon. Dog er priserne altid til forhandling. Og her gælder, jo flere dage, jo billigere.
De små biler er faktisk ret små, så hvis man er flere end to, vil den lille bil meget hurtig blive klaustrofobisk, især for dem der er henvist til bagsædet. Skal man leje bil, kan det bedst anbefales at gøre det i KLIA. Konkurrencen mellem selskaberne er nemlig større her, og det smitter af på priserne.

Anskaffelsen af en leje bil i KLIA
I ankomst hallen er der omkring 6-7 biludlejnings selskaber. Det kan godt betale sig at tage hele turen hos dem alle. De har stor set alle de samme biler, så priserne er sammenlignelige. Skal man kun bruge en bil nogle få dage, er der ikke de store forskelle, men drejer det sig om et par uger eller mere, er det en anden snak. Prisen for den absolut mindste bil kan presses med på under 800 rm. pr ugen, med fri kilometer og forsikring. Men der skal forhandles hårdt.

Tog
Det malaysiske tognet er ikke stort, og det er meget langsomt. Det kan kun anbefales som transport rundt i landet, hvis man er passioneret tog elsker. Turen K.L-Singapore tager 10 timer. Det er en tur på omkring 340 km.

Cykel
I mange provinsbyer kan man leje cykler. Oftest fra backpacker hotellerne. Det er både en billig og let måde at komme rundt på. Priserne varierer fra 3-10 rm. pr. dag.

Transport ind til Kuala Lumpur fra lufthavnen

Langt de fleste turister i Malaysia ankommer til Kuala Lumpurs Internationale Lufthavn, forkortet KLIA. Efter man har forsynet sig med Ringgit (se afsnittet Valuta), kan man komme de 80 kilometer ind til Kuala Lumpur på flere måder. 

Det hurtigste er med KLIA Express ind til KL-Sentral. Første tog afgang fra KLIA afgår 5.52 og det sidste 1.00 nat. Omvendt er første tog 5.33 og sidste 00.03 nat.
Det koster 35 rm. for en enkelt voksen og 15 rm. for børn under 12 år. Børn under 2 år kommer med gratis. Turen vare præsis 28 minutter og afgår hvert 15-20. min.
Ved ankomst til KL-Central kan man tage taxi videre til sit hotel. Og her skal man være opmærksom på, at der findes to forskellige skranker hvor man booker sin taxi. En for luksustaxier (det er en større bil), og en for budgettaxier, som er en almindelig bytaxi. Prisforskellen er næste det dobbelte. En budgettaxi koster typisk 11-14 rm. til et hotel i centrum
 
Er man flere end to, der skal ind til Kuala Lumpur fra KLIA, kan en taxi måske godt betale sig. Men er man fire personer kan man sandsynligvis ikke være i en taxi, da der sikkert ikke er plads til bagagen i bilen. 
Når man kommer ud i ankomst hallen har man ikke problemer med at finde en taxichauffør. Men modsat mange andre steder i verden, så forgår alt stille og roligt. De kommer hen og spørger pænt og tager som regel et nej for et nej. 

Prisen for en taxi varierer fra 70 til over 100 rm. Alt afhængig af tidspunktet på dagen og hvor i byen man skal. Men prøv altid at forhandle prisen ned. 

I øvrigt skal det bemærkes, at på taxameter koster turen omkring 50-60 rm. i dagtimerne. Om natten (22.00-06.00) er det dobbelt op. Men ingen vil køre fra KLIA og ind til Kuala Lumpur på meter. Men godt omvendt. Køreturen vare omkring en time.

En tredje mulighed er VIP limosineservice. Det koster i omegnen af 100-300 rm. afhængig af udbyder. KLIA-Express egen limo-service er billigst. En fjerde mulighed er bus. Og en femte er leje bil.

Terminal LCC
Flyver man med AirAsia ankommer man til denne terminal. Her er mulighederne enten bus til KL-Sentral – koster 9 rm for en enkelt, eller taxi.

Værd at vide

  • Drikkepenge er ikke normalt og forventes heller ikke i lufthavne, tog/bus stationer, taxier eller på hoteller. Flere steder kan man opleve at drikkepenge ligefrem opfattes som en hån, især i de nordlige egne og udenfor turiststederne.
  • Man tager altid skoene af inden man træder indenfor i folks hjem, moskeer, og templer.
  • Man ankommer aldrig uanmeldt på besøg hos folk. Ring altid først.
  • Det er ikke normal kutyme at mænd giver kvinder hånden. 
  • Bliver man budt på mad og der ikke er noget bestik, spiser man altid med højre hånd. Det kræver lidt øvelse, at skovle risene op med fingrene.
  • Er man på landet og glemt toiletpapir finder man hurtig ud af hvad venstre hånd bruges til -og nej, det er ikke videre lækkert. Husk derfor altid selv at medbringe toiletpapir.
  • Malaysia har i stil med Sverige en slags alle-mands-ret til strandene. Private –enkelte personer eller hoteller kan derfor ikke med loven i hånden hævde at netop deres stand er strengt privat.
  • Udveksling af visitkort (bussinescard) er meget almindeligt og forventes, især i forretningssituationer.
Log ind