Næseaber og junglevandring på Borneo

En næse til forskel

Næseaben lever kun på Borneo, er truet, og så kan dens næse udgøre en fjerdedel af dens kropslængde. Opdag Verden gik på jagt efter den morsomme næseabe i Borneos regnskov – og kom helt tæt på.

IMG_7655.jpg
Opdateret den 23. jul 2023
Læst af: 17026

Næseaben lever kun på Borneo, er truet, og så kan dens næse udgøre en fjerdedel af dens kropslængde. Opdag Verden gik på jagt efter den morsomme næseabe i Borneos regnskov – og kom helt tæt på.

Rødderne fra de blottede mangrover kringler sig op fra det hårde sand som små strittende orme, der kæmper for at få del i solens livgivende stråler. Bag Det Sydkinesiske Havs blågrønne, rolige vand rejser regnskoven sig brat, tyk og tæt. Lodrette sandstensklipper med farvede striber af jernholdig jord i gul og sort bryder de grønne farver, der tårner sig op i den urgamle, mystiske skov. Tilsyneladende uigennemtrængelig.

Inde mellem træerne fortaber det grønne sig i mørke, og cikaderne danner et lydtæppe så konstant, at jeg skal anstrenge mig for overhovedet at lægge mærke til det. Lyden går i et med junglen og forsvinder nærmest. Fugle fløjter højtlydt, og skæggede svin skraber rundt derinde og grynter vildt. Men jeg tænker kun på én ting – næseaberne, der bor her i nationalparken Bako på den malaysiske del af Borneo.

En ordentlig gynter

De unge blade på mangroverne, der ikke blot er vitale for det maritime liv, men også fungerer som kystens beskyttelse mod for eksempel flodbølger, er næseabernes favoritspise. Ved lavvande vover de sky aber sig ud fra hjemmet højt i trækronerne for at spise, og nu er min chance for at komme tæt på Junglens Pinocchio – et øgenavn, næseaben ganske velfortjent har fået, på grund af den vanvittigt overdimensionerede snude hannerne hopper rundt i trækronerne med.

Inde i vildnisset ser jeg trætoppe gynge og hører lyden af grene, der flækker og knækker. Noget rumsterer. Og dér, højt til vejrs på en gren, sidder et pragteksemplar af en næseabe med en snude, der på smukkeste vis stritter centimeter og atter centimeter ud fra det rødmossede ansigt med de klare, mørke øjne. Hans lange, hvide hale hænger stille ned fra kroppen, der har fundet hvile med fødderne strakt frem foran sig på en tværgående gren.

Et øjeblik vender han ansigtet og stirrer stift ned mod mig med et nysgerrigt og lettere forjaget blik, drejer langsomt ansigtet ind mod junglen, rejser sig og springer. Springer ud i tilsyneladende ingenting, falder i luften og brager ned mellem rådne grene, inden hans lange arme igen får fat i et en gren, der kan holde hans vægt. Her forsvinder han ind mellem palmerne, bladene og stammerne. Forsigtigt sætter jeg på listefødder efter ham ind i hans domæne.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Vandring på Fulufjället

Vandring på Fulufjället

Vælg telt til sommerens fjeldtur

Vælg Telt til sommerens fjeldtur

Højt til himlen på Skye Trail

Højt til himlen på Skye Trail