Info og fakta om Letland
Ud til Østersøen, klemt ind mellem Litauen i syd og Estland i nord, ligger Letland. Foruden dets to baltiske naboer, deler landet den østlige grænse med Rusland og Hviderusland. Letland er det næststørste af de baltiske lande med en befolkningstæthed på næsten en fjerdedel af den danske.
Letland geografiske placering som forbindelsesled mellem øst og vest, Centraleuropa og Norden har påvirket kulturen. Landet og især hovedstaden Riga er samlingssted for folk af forskellig nationalitet, som enten er på ferie, forretningsrejse, arbejde eller blot har valgt at bosætte sig af andre grunde. Oven i denne blanding af østlig og vestlig-, skandinavisk og centraleuropæisk kultur, kommer den russiske indflydelse, der i mange årtier har præget livet i Letland og stadig gør det.
En turist på rejse gennem Letland vil typisk bemærke den russiske tilstedeværelse i form af monumentale bygninger, babuskaer i gadebilledet, det talte eller skrevne russiske og mange russiske restauranter og cafeterier. Man får det indtryk at russere og lettere lever fint side om side uden større problemer, til trods for den tidligere Sovjetiske besættelse. Skulle man dog fristes af at dykke lidt dybere i kulturen og snakke med de lokale lettere eller russere, vil du som oftest opdage at tolerancen ikke er så stor som den ser ud ved første øjekast.
Min opfattelse er at man så vidt det er muligt distancerer sig fra hinanden, til trods for mange har familie, venner eller bekendte som er enten russisk eller lettisk modsat en selv. Denne indstilling vil komme til udtryk i et meget nationalistisk udgangspunkt. Vælger man at gi sig den ekstra tid og se på Letlands politiske billede vil samme billede afspejle sig. Det politiske liv er i den grad præget af russisk-lettiske problemstillinger, hvad enten det drejer sig om sprog i skolen, grænseaftaler, integrering m.m. Så gør dig selv en tjeneste at møde befolkningen og lær Letland at kende!
Foruden den spændende befolkning og samfund, byder Letland på en imponerende natur og perlerække af historiske monumenter og steder. Hvad enten man er til byferie, bil eller bondegårdsferie, så er det hele muligt her. Det er nemt at komme rundt i landet, og man kan sagtens overstå Riga på en forlænget weekend, med plads til hyggen.
Hvornår skal jeg rejse til Letland?
Hvad enten du vælger at rejse til Letland når det er sommer, vinter, efterår eller forår, så byder landet på en utrolig oplevelse. Temperaturmæssigt set er sommeren i Letland lidt varmere og vinteren lidt koldere end i Danmark. Begge årstider strækker sig også over en længere periode, hvorfor forår og efterår er korte perioder, men i mine øjne de bedste.
Foråret er kendetegnet ved de mange storke og storkereder man ser i omgivelserne når man er kommet udenfor Riga, mens Letland er berømt for dets efterår, hvor de mange store skovområder og natur skifter fra grønne til gyldne farver – ret fantastisk. Om vinteren har man mulighed for både at stå på slalom og langrends ski, skøjter og køre bobslæde, eller bare tage en gåtur i den snedækkede gamle bydel.
Sommeren byder på utallige aktiviteter, men for den badeglade turist, er stranden fantastisk. Hele Riga-bugten har en meget smuk bred sandstrand som de mange fyrretræer går helt ned til. Om man er til kursteder, hotel eller sin eget isolerede strand område, er det alt sammen muligt at finde langs bugten.
Rejsen til og fra Letland
Der er flere måde at komme til Letland på. Den nemmeste er at tage en flyver fra Københavns lufthavn og være i Riga godt en time og ti minutter senere, efter at have fløjet en strækning på ca. 800 kilometer. Billetter kan med fordel købes hos det delvist SAS ejede flyselskab AirBaltic på www.airbaltic.com , eller gennem SAS.
Det er også muligt at sejle til Letland, fra flere steder i Danmark. Scandlines, som snart skifter ejere, opererer ruter fra Ventspils i Letland til Rostock (D), Karlsham (S) og Nynæsham (S), samt fra Klaipeda i Litauen til Kiel (D), Rostock (D) og Aabenraa – Århus (DK), hvorfra man så kan køre til Letland. Mere information kan hentes på www.scandlines.lt . DFDS Tor Line har ruter fra Ventspils og Riga i Letland til Lübeck (D), samt fra Klaipeda i Litauen til Karslham (S), Boltiysk (P), Gdansk (P), Sassmitz (D), Kiel (D) og København (DK).
Derudover kan man også sejle med Tallink i Estland, som har ruter mellem Tallinn og Stockholm (S), Mariehamn (S) og Helsinki (SU). Der er altså rig mulighed for enten at køre hele vejen fra Danmark ned gennem Tyskland, Polen og Litauen op til Letland, eller tage en færge en del af vejen, og komme til Letland fra enten Estland i nord eller Litauen mod syd.
Det er også en mulighed at rejse med bus til Letland. Busselskabet Eurolines har ruter der går til følgende danske byer: Aalborg, Aarhus, Kolding, Skanderborg, Vejle, København, Køge, Nykøbing Falster og Gedser. Der kan findes information på deres hjemmeside www.eurolines.lv eller på www.eurolines.com .
Ønsker man at rejse med tog kan det med al sandsynlighed også lade sig gøre. Tidsplaner, ruter etc., kan man finde ved kontakt til DSB eller på følgende link: www.railfaneurope.net/links.html .
Der er mange rejsebureauer der arrangerer pakketure med bus eller fly, hvor hotel, guide og program er inkluderet i rejsen. Disse tilbud kan findes ved at spørge for sig hos forskellige rejsebureauer.
Rejsen rundt i Letland
Sporvogn
I Riga er det muligt at komme rundt ved at benytte sig af sporvogne. Det er en meget bekvem og god måde at komme frem på, samtidig med man ser byen. Betalingen er 20-30 santims og forgår til en billetmand eller dame der kontakter dig når vognen igen er sat i gang. Når man går på og af sporvogne er det en god ide at være opmærksom på trafikken, da stoppestedet er midten af vejbanen, og man derfor skal krydse kørebanen.
Trolleybus
Trolleybusser kører på samme måde som sporvogne kun i hovedstadsområdet. De kører hurtigere end sporvogne og giver efter min mening ikke samme mulighed for at følge med i de omgivelser man kører i. Fælles for både trolleybusser og sporvogne er at de kører til omkring midnat, og at de begge ofte er fyldt godt op. Mere information om begge typer transport, ruter og stop kan findes på www.ttp.lv .
Tog
De fleste lettiske storbyer er knyttet sammen af et lokalt tog net. De lokal-toge som servicerer disse strækninger, samt fjerntog ved længere rejser til udlandet er i ret dårlig stand, men frem kommer de. Skal man rejse videre fra Riga til et af de omkringliggende lande, kan jeg anbefale at benytte sig at tog. Jeg benyttede selv chancen til at tage en smuttur til Skt. Petersborg, som kun kostede ca. 180 kroner tur-retur, ret billigt. Der kan findes mere info om togafgange og priser på www.ldz.lv .
Bus
De fleste større byer i Letland har en busstation, hvor de større busser stopper. De kører de længere strækninger på kryds og tværs af landet, ofte med endestation i de tilstødende lande. Flere informationer kan findes på www.autoosta.lv , som betyder busstation på lettisk, mens information om internationale ruter er at finde på www.ecolines.lv eller www.eurolines.lv .
Minibus
Denne type transport er meget populær, effektiv og billig. De små busser med plads til mellem 10-20 personer kører overalt i Riga og omegn, såvel som i landområderne og til andre byer. Ud over en række faste stop på deres ruter er det også muligt at vinke minibusserne ind til siden og hoppe på. Du kan også bede om at blive sat af ved et specifikt bestemmelsessted – hvis der spørges pænt, og personen vel og mærket forstår dig. Dette er vel nok den mest brugte transport form i Letland og kan anbefales. Det er dog vigtigt at sikre sig at de pågældende bus nu kører til det sted man havde bestemt sig for.
Taxa
For det første skal det siges at det er ret billigt at køre i taxa i Letland. Når det så er sagt skal man også passe på ikke at blive snydt af chaufføren. Der er takster for lokalbefolkningen og takster for turister. Mange taxaer bruger ikke de taxametre der er monteret i bilen, og hvis de gør tæller det ofte meget hurtigt. En god måde at undgå at blive snydt på er enten at aftale en pris inden start, få lokalt ansatte på hotel, restaurant etc., til at bestille en taxa, eller selv ringe til centralen – det gælder især ved længere ture.
Bil
Min fortrukne måde at opleve landet har været at leje en bil. Mange af de store internationale udbydere har kontorer placeret i lufthavnen eller i Riga centrum, og er nemme at komme til. Inden man lejer bil er det dog en god ide at sikre sig hvad man betaler for. Er der forsikring eller selvrisiko? Er der fri kilometer eller betaler du selv benzin? Læs kontrakten så der ikke kommer nogle ubehagelige overraskelser – man læser så meget. Det skal bemærkes at vejene i Letland nogle steder er i ret dårlig stand, foruden en ret mangelfuld skiltning. Til trods for dette har undertegnede dog ikke haft problemer med at finde rundt. Det eneste sted med meget trafik er i og omkring Riga. Når du først er kommet ud af hovedstadsregionen er det ret sparsomt med bilister og man har rig mulighed for at nyde landskabet. Det skal til sidst lige siges at Letland er indehaver af en uheldig første plads i Europa, med flest trafikrelaterede dødsfald. Vær derfor opmærksom. Trafikreguleringer og fodgængerovergange ses ikke i samme omfang som i Danmark, og folk krydser vejen som det passer dem. Det anbefales at købe et vejkort inden man begiver sig på udflugt.
Indenrigsfly
Den eneste nuværende indenrigs flyrute startede i sommeren 2005, og går med AirBaltic fra Riga til Liepaja på vestkysten. Priser og afgangstider kan checkes på www.airbaltic.com .
Båd
Jeg er ikke bekendt med organiseret transport med båd mellem de byer der ligger langs Daugava floden, men det ville være underligt hvis det ikke var muligt at arrangere en sådanne tur. I Riga er det dog muligt at tage en rundtur på en time eller to ned langs floden. Information om dette vil kunne findes hos turistinformationen i centrum.
Overnatning
Der er mange muligheder for overnatning i Letland. I og omkring Riga er der mange hoteller og hostels af forskellig standard og prisniveau. Når man bevæger sig ud på landet og i de mindre byer, tilbyder diverse pensionater, guesthouses, bed and breakfast og moteller sig. Jeg har overnattet på et guesthouse i centrum af Ventspils, Letlands 6. største by, for 45 kroner, så det kan gøres ret billigt. Det kan anbefales at overnatte på nogle af de gamle rustikke ’herskabshuse’ der ligger spredt rundt i landområderne, og som nu fungerer som pensionater. Hvis man har løst til at campere, er det også en mulighed. Letland har mange gode campingpladser, også i Riga.
Sundhed og sikkerhed
Se rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet her...