Dagsture på Kullen

Fri i weekenden

Den svenske halvø, Kullen, eller Kullaberg som de siger derovre, har det hele. Der er hav, strand, klipper, grotter, åbne marker og dybe skove – og masser af vandrestier.

Kullen_20230512_122559.jpg
Skrevet af: Toni Hansen
Opdateret den 08. aug 2023

Den svenske halvø, Kullen, eller Kullaberg som de siger derovre, har det hele. Der er hav, strand, klipper, grotter, åbne marker og dybe skove – og masser af vandrestier.

Sammen med et par gode venner havde vi planlagt at gå en del af Kullaleden, der er en cirka 70 kilometer lang strækning af Skåneleden (SL5). Planen var at tage den store rygsæk på ryggen og overnatte i Kullaberg Naturreservat, men på grund af tørke var der totalt forbud mod at tænde bål eller sætte gang i gas-brænderen. Vi besluttede os derfor for at overnatte på campingpladsen lidt uden for Mölle og gå et par rundture derfra. Det var midt i maj, og de første glimt af sommer åbenbarede sig.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Kullen 20230514 112229

Dag 1: Rundtur omkring Kullen fyr (ca. 16 kilometer)

Fra campingpladsen sætter vi kursen mod Mölle. Vi går langs vejen, indtil vi efter cirka 700 meter drejer til venstre ad Vattenmöllan og går ned mod vandet. Lige inden vi når helt ned til stranden er der et lille t-kryds, hvor vejen rammer Skåneleden – og så er det ellers bare at følge de orange skilte eller markeringer, der afmærker ruten. Vi skal dog lige ned til stranden og kigge og følger kysten et kort stykke, til vi igen er tilbage på ruten, der fører os ind til Mölle. Vi køber is og sætter os på havnen.

Kullaberg Naturreservat starter lige i udkanten af Mölle. Et stort skilt byder os velkommen, og vi følger stien langs kysten. Her er klipper, hav og blå himmel så langt øjet rækker. Efter cirka halvanden kilometer kommer vi forbi Ransvik Havsveranda, hvor vi benytter os af muligheden for at få serveret en lækker frokost med en kold øl og god udsigt. Mætte og i godt humør fotrsætter vi ud mod fyret på spidsen af Kullen. Det er varmt, og det er på tide at drikke en tår vand, mens vi nyder den storslåede udsigt.

Herfra går ruten langs Kullens nordkyst. Landskabet forandrer sig.  Vi går nu gennem skov og kan kun skimte klipperne og havet af og til. Kort før Ona Mosse drejer vi væk fra nordkysten og sætter kursen mod Mölle på den anden side af halvøen. Det tager ikke lang tid at komme frem.

Lige i udkanten af Mölle ligger Fågelvikens badplats. I den sidste eftermiddagssol sætter vi os på molen, tager brænderen frem og varmer vand til de frysetørrede retter, der udgør aftenens menu. Vi nyder maden, mens solen langsomt synker ned i det blikstille vand. Det er magisk.

Da vi bryder op for at gå tilbage til campingpladsen, er solen næsten forsvundet bag spidsen af Kullen. Vi går retur til campingpladsen ad samme rute som om morgenen, akkompagneret af et kor af nattergale og klokkefrøer, der sender os godt af sted gennem den lune aften.

Kullen 20230513 184526

Dag 2: Rundtur omkring Håkull og Arild (ca. 16 kilometer)

Dag to bringer os tilbage mod skoven og den mere rå nordkyst. Vi har planlagt endnu en rundtur, så vi kan gå den anden halvdel af Kullaberg Naturreservat. Kursen er sat mod Björkeröd, hvorfra vi følger nogle små stier gennem skoven, indtil der kommer et skilt til Kullens højeste punkt, Håkull. Med sine 187 meter er der en fantastisk udsigt herfra. Vi kan se Kronborg i det fjerne.

På turen ned fra toppen følger vi igen nogle små stier, og nogle af dem er ren offroad. Men til sidst rammer vi Skåneleden igen og kan fortsætte dagens vandring mod Arild. Ved skiltet, der siger ”2,6 kilometer til Arild og 8,3 kilometer til Kullens fyr”, er der tegnet et ”N” på et træ. Det er vejen til Ladonia. Her kan man tage en afstikker fra ruten, dreje til venstre og gå ned på stranden og se kunstværkerne Nimis og Arx af den svenske kunstner Lars Vilks. Det sidste stykke ned er ret ujævnt, og til tider meget stejlt, men det er en ret sjov oplevelse.

Tilbage på ruten er det bare at følge de orange skilte det sidste stykke til den lille, men meget hyggelige, havneby Arild. Her finder du Arilds Hamnfik, hvor det er muligt at købe noget at spise og drikke. Et perfekt sted til frokost og sommerstemning. Fra Arild går vi tilbage ad samme vej, som vi kom, men drejer snart fra mod Himmelstorp og Mölle. Klar til endnu en gang aftensmad på molen.

Kullen 20230512 161529


Helt kort om turen

Overnatning: Telt, shelter, hytte, pensionat, hotel

Antal dage: 2

Antal kilometer: 32 kilometer

Bedste måneder: Kullens vandreruter kan vandres hele året.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark

Ruteforslag
Österlencirklen

Österlencirklen

Priser fra 595,-
Fællesture
Vandretur på Söderåsen

Vandretur på Söderåsen

Andre spændende artikler


Vandring i svensk Lapland

Vandring i svensk Lapland

Vandring i Söderåsen Nationalpark

Vandring i Söderåsen Nationalpark

Sverige rundt på 200 dage i Kajak og på cykel

Sverige rundt på 200 dage i Kajak og på cykel

Log ind