Kungsleden er en cirka 400 kilometer lang vandresti højt mod nord gennem den svenske fjeldverden fra Abisko i nord til Hemavan i syd. Vandrestien blev til for over 100 år siden, da fjeldturismen for alvor tog fart, og er en af de mest kendte og ikoniske vandreruter i verden.
Kungsleden fører dig gennem et varieret fjeldlandskab med snedækkede toppe og langs klare søer, hvor man krydser brusende elve på gyngende hængebroer, vandrer over fjeldplateauer, kommer forbi same-landsbyer og gennem lavtvoksende fjeldskov, og går gennem verdensarvsområdet Lapponia og de fire nationalparker Abisko, Sarek, Stora Sjöfallet og Pieljekaise.
Her er du i Europas største sammenhængende naturområde, og der er ganske få tegn på mennesker, ud over nogle enkelte hytter, som ligger som små oaser af komfort langs vandrestien.
Uanset om du overnatter i hytterne eller ej, vil du her have mulighed for at møde andre vandrere, for at småsnakke med hytteværten og få gode råd om området og for at få en vejrudsigt for de kommende dage.
Her er du nord for polarcirklen, hvor en stor del af ruten ligger over trægrænsen med ubrudte fjeldudsigter så langt øjet rækker. Midt på sommeren kan du nyde midnatssolen, og har med de lyse nætter mulighed for at vandre døgnet rundt – hvorfor ikke vandre om natten og sove om dagen?
Der er en hel del rener i området, og måske ser du store renflokke, elge, fjeldræv eller ryper.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Strækningen mellem Abisko og Vakkotavare er cirka 110 kilometer lang, og er opdelt i otte etaper.
Ved at slå et par af de kortere etaper sammen passer det lige med en uges vandring inklusiv en transportdag før og efter turen.
Uanset om du vælger at telte eller overnatte i hytterne, fungerer hytterne som pejlemærker i landskabet, og det giver derfor mening at dele ruten op i følgende etaper:
Etape 1. Abisko – Abiskojaure: 15 km
Hvis du ankommer med toget til Abisko kan du gå over på fjeldstationen og fylde dine vanddunke, inden du sætter ud på vandrestien. Her kan du også se information om området, få vejet din rygsæk på den udendørs vægt og checke en sidste vejrudsigt, inden du begiver dig afsted.
Det meste af strækningen til Abiskojaure foregår i tæt birkeskov med lavstammede fjeldbirk. Du vandrer parallelt med elven Abiskojåkka og der er flere flotte udsigtspladser med udsigt over elven. Det meste af dagen vandrer du i selve Abisko Nationalpark, hvor der ikke er fri teltning, men der findes en enkelt etableret teltplads, hvor man må slå sit telt op.
Hvis du overnatter i hytte møder du Abiskojaure-hytten som en rødmalet oase efter dagens etape. Hvis du overnatter i telt, skal du fortsætte et par kilometer forbi Abiskojaure-hytten og ud af Abisko Nationalpark, inden du må slå dit telt op. Der er mange gode teltpladser i området omkring den næste hængebro efter at have passeret Abiskojaure-hytten.
Etape 2. Abiskojaure – Alesjaure: 21 km
Dagen starter med lidt af en stigning direkte op ad fjeldet, og snart er birkeskoven bag dig, og du er over trægrænsen og har ubrudte fjeldudsigter mod de snedækkede toppe i horisonten.
Herefter vandrer du på højtliggende fjeldplateauer, hvor du kan se vandfald vælte sig ned af fjeldsiderne, og du kommer forbi flere turkise fjeldsøer.
Hvis man vil afkorte dagens etape er det muligt at blive sejlet med båd de sidste seks kilometer over Alesjaure-søen. Vil man med båden, skal man hejse et flag ved bådebroen.
Ellers er de sidste kilometer mod Alesjaure-hytten relativt let vandrede, og der er flere fine små sandstrande langs søen.
Det er muligt enten at overnatte i Alesjaure-hytten, eller vandre forbi hytten, hvor der er mange gode teltpladser på det flade plateau, der kommer mellem en og to kilometer efter hytten.
Etape 3. Alesjaure – Tjäkta: 13 km
Strækningen til Tjäkta-hytten er relativt let vandret og går gennem et deltaområde og flade fjeldheder, indtil den sidste delstrækning op mod hytten, hvor stien bliver mere stejl og stenet.
Etape 4. Tjäkta – Sälka: 12 km
Etapen mellem Tjäkta-hytten og Sälka byder på masser af udfordringer for lårmusklerne, for her ligger Kungsledens højeste punkt, nemlig Tjäkta-passet, i 1150 meters højde. Vejen op til Tjäkta-passet er stejl og stenet med et terræn, der kunne minde om månens overflade. På toppen af passet ligger der en lille pause-hytte, hvor man kan gå ind og hvile benene og måske lave sig en kop kaffe.
Straks efter pause-hytten falder landskabet stejlt ned foran dig, og du har udsigt over mægtige dale og fjeldsider.
Der er mange velegnede steder at telte i dalen inden Sälka-hytten.
Etape 5. Sälka – Singi: 12 km
Vandringen fortsætter ud gennem dalen mod Singi-hytten. Her er relativt fladt og udsigterne over fjeldtoppe og gletsjere er sublime.
Kigger du mod øst kan du begynde at se Kebnekaise-fjeldmassivet, hvor Sveriges højeste fjeld ligger, og hvor bjergtoppene er dækket af evig sne.
Etape 6. Singi – Kaitumjaure: 13 km
Ved Singi-hytten splitter stien sig op i to. Du kan enten vandre østover mod Kebnekaise Fjeldstation og måske bruge en dag på at bestige sveriges højeste top Kebnekaise, hvorefter du kan vandre ud mod Nikkaluokta, hvor der er busforbindelse til Kiruna.
Eller du kan fortsætte sydpå ad Kungsleden. Hvis du fortsætter sydpå, vil du de kommende dage møde markant færre mennesker end på den nordligste del af Kungsleden, som er den mest populære og mest vandrede strækning.
Efter Singi-hytten vandrer du i en smuk dal langs elven Tjäktjajåkka. Der er masser af gode teltpladser lidt oppe i terrænet over elven.
Cirka tre kilometer inden Kaitumjaure-hytten passerer du broen over elven. Her begynder terrænet at blive lidt mere kuperet, og du møder igen birkeskoven langs søen Kaitumjaures bredder.
Etape 7. Kaitumjaure – Teusajaure: 9 km
Fra Kaitumjaure-hytten går stien gennem birkeskov, indtil en bro krydser over elven, og man igen begiver sig op mod højfjeldet, hvor man kommer til at vandre over nogle store vidde fjeldplateauer.
Der er gode teltpladser på plateauet, inden man begynder nedstigningen mod Teusajaure-hytten, for det er en ægte nedstigning. Stien er meget stejl, stenet og snoet og går den sidste strækning inden hytten gennem tæt krat.
Etape 8. Teusajaure – Vakkotavare: 15 km
Fra Teusajaure-hytten starter dagens etape med en krydsning af søen. Man kan enten arrangere at blive sejlet over søen af hytteværterne i Teusajaure-hytten mod betaling. Eller man kan selv ro over søen i en af de robåde, der bliver stillet til rådighed for vandrere på Kungsleden. Der er placeret to robåde på den ene bred, og én på den anden. Kommer du til bredden med de to robåde kan du glæde dig over dit held: Du kan bare tage en af de to robåde og ro over til den anden bred, fortøje båden, og vandre videre ad vandrestien. Men kommer du til bredden med bare én robåd, venter der dig lidt fitness for overarmene: Du skal nu ro over til den anden bred, hvor du kan efterlade din rygsæk. Herefter binder du en af de to robåde på slæb efter din egen, ror tilbage til hvor du kom fra, fortøjer slæbejollen, og ror tilbage igen. I alt tre ganges krydsning af søen. Det siger sig selv at man ikke efterlader tre robåde på den ene bred, og ingen på den anden, da efterfølgende vandrere så strander uden mulighed for at krydse søen.
Fra søbredden venter en hård opstigning gennem tæt birkeskov, til du igen er oppe på de enorme fjeldplateauer over trægrænsen.
Hvis du vil telte er der flere gode teltpladser oppe på plateauet, inden nedstigningen til Vakkotavare-hytten. Men vent ikke for længe med at finde teltplads, for den sidste strækning ned mod hytten er stejl, stenet og overbegroet med fjeldbirk, og det bliver det ikke nemt at finde en lejrplads.
Inden du begynder nedstigningen, kan du kaste et blik mod syd over de enorme søer, mod Akka-massivet og Sareks snedækkede tinder. Her ligger det næste eventyr måske og venter?
Fra Vakkotavare-hytten er der busforbindelse tilbage til civilisationen.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Har du tiden for dig, kan du fortsætte vandringen sydpå ad Kungsleden. Hvis du ikke vil hele vejen til Hemavan i et stræk, kan du stoppe vandringen i Kvikkjokk eller Ammarnäs, hvor der er transport væk fra fjeldet. Telt er nødvendigt på en del af ruten. Padjelantaleden er en anden fjeldvandrerute, som ligger vest for Vakkotavare og fortsætter til Kvikkjokk.
Ruten er godt markeret med orange maling på træer, sten og varder. Derudover er der skiltning til de forskellige hytter de steder, hvor stien deler sig op. Der er broer over elvene, og der findes kun enkelte mindre vandløb, der skal krydses ved vadning.
Calazos kort ”Kebnekaise, Abisko & Riksgränsen 1:50 000” og ”Nikkaluokta, Ritsem & Vakkotavare 1:50.000” dækker området.
Et ansigtsmyggenet og en bredskygget hat er uundværlig, hvis du vandrer i myggesæsonnen.
Vandresæsonen starter i midten af juni, når sneen er smeltet i de høje pas og går frem til midten af september, hvor du kan begynde at møde sneen igen.
Kungsleden har også en vintersæson, hvor det er muligt at stå på ski mellem hytterne. Skisæsonen starter i slutningen af februar og går frem til slutningen af april.
Se de præcise datoer på STF's hjemmeside, hvor de vil være angivet i beskrivelsen for den enkelte hytte.
På strækningen mellem Abisko og Vakkotavare ligger der hytter med cirka en dagsvandring imellem, og det er dermed muligt at vandre strækningen med let rygsæk uden at slæbe på telt, kogegrej, liggeunderlag og så videre. Hytterne drives af den Svenske Turistforening, STF, og er i sæsonnen bemandede med hytteværter. Under Corona-sommeren 2020 skulle man reservere plads i hytterne på forhånd – check de aktuelle regler på STF's hjemmeside inden du tager afsted. Her finder du også priser på overnatningerne: www.svenskaturistforeningen.se
Ellers er det muligt at telte langs ruten. Dog har Abisko Nationalpark ikke allemandsret, men da man kan nå ud af nationalparken i slutningen af første dagsvandring, er det nemt at finde steder at slå telt op undervejs.
Det er også muligt at slå telt op i nærheden af hytterne og bruge hytternes faciliteter såsom køkken og tørrerum mod at betale en teltafgift.
En del af hytterne har en lille butik med proviant. Åbningstiderne kan være begrænsede, og priserne bærer præg af at maden er fragtet derud på snescooter eller i helikopter.
Se hvilke hytter, der sælger mad på den Svenske Turistforenings hjemmeside.
Det er sædvanligvis fint at drikke vandet direkte fra de større vandløb med de sædvanlige forholdsregler.
Vandrestien starter bare et stenkast fra togperronnen i Abisko, og det er derfor oplagt at tage toget op til Kungsleden. Turen fra København til Abisko kan gøres på cirka 22 timer med sovevognskupeer på nattoget. Alternativt kan man flyve til Kiruna, hvorfra man kan tage toget til Abisko. Det er lidt mere bøvlet at komme hjem fra Vakkotavare, hvor man først skal med bus til Gällivare, hvorfra der togforbindelser sydpå. Se mere om togforbindelser og -priser på www.sj.se
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS