Vandring i Tresticklan Nationalpark

I den svenske urskov


Tresticklan Nationalpark byder på vandring i uberørt vildmark langs den svensk-norske grænse, hvor sprækkedalslandskaberne gemmer på Sydskandinaviens største urskov, aflange søer, modne blåbær, lilla klokkeblomster og hyggelige hytter.

Testicklan3.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau Foto: Rasmus Vejersøe Gregersen og Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 13. maj 2021
Læst af: 9745


Tresticklan Nationalpark byder på vandring i uberørt vildmark langs den svensk-norske grænse, hvor sprækkedalslandskaberne gemmer på Sydskandinaviens største urskov, aflange søer, modne blåbær, lilla klokkeblomster og hyggelige hytter.

 ”Den her vandresti må have en højdeprofil som Tivolis rutsjebane,” udbryder min kæreste, Rasmus. Jeg kan kun give ham ret, for stien bevæger sig tilsyneladende op ad den ene bakke og ned af den næste bakke i et uendeligt gentaget mønster af bakker og dale. Vi er i Tresticklan Nationalpark i et øde, skovklædt hjørne af Sverige lige op ad den norske grænse og er netop startet vores tredages vandretur rundt i nationalparken.

Foran os ligger et landskab af langstrakte blå søer og aflange grå klipperygge, der som kamelpukler rager op imellem søerne – et landskab, som havde en kæmpe stukket sin næve i klippen og lavet dybe ridser med neglene. Tresticklan Nationalpark er et såkaldt sprækkedalslandskab, der er formet af istiden og består af en række mere eller mindre parallelle langstrakte søer og klipperygge, nogle af dem over 50 meter høje. Vandrer man fra nord til syd går man langs med klipperyggene, men når man går i en øst-vestlig retning, som vi gør nu, har vandrestierne en højdeprofil som at gå på langs af et vaskebræt – det er op ad bakke og ned ad bakke hele vejen.

ulv, elg eller rådyr i Tresticklan Nationalpark.

Urskov og berygtede røvere
Skoven dufter af grannåle, som kun en svensk skov kan gøre det. Lyngen er pyntet med lilla klokkeblomster, blåbærløvet står i gyldenrøde farver, og man fornemmer, at efteråret nærmer sig. Vi går på et tæppe af bløde fyrrenåle her i Sydskandinaviens største urskov, mens vi glæder os over, at det kuperede, sørige terræn har holdt skovmaskinerne ude af området. Det har simpelthen været for besværligt at drive skovbrug i området, og Tresticklan har derfor urskovskarakter.

Dagens mål er en hytte på den norske side af grænsen, men da det endnu er tidligt på dagen, og vores vandreben gerne vil blive på stierne lidt endnu, bliver vi enige om at vandre et loop rundt i nationalparken, inden vi drejer ad Hallevägen mod Norge. Hallevägen er en del af et netværk af gamle handelsstier i grænselandet mellem Sverige og Norge, hvor handelsvarerne blev båret på ryggen og fragtet til fods frem og tilbage mellem Halden i Norge og de små, isolerede samfund, der dengang lå spredt rundt i de dybe skove.

Vi vandrer i retning mod Norge og tænker på, hvordan det må have været for de folk, der dengang boede i vejløst terræn ude midt i skoven, at vandre i dagevis ad små skovstier bare for at skulle købe ind. Ufarligt var det heller ikke, for flere berygtede røvere holdt til i disse egne, hvor de lå på lur i de enorme skove og var klar til at røve de handelsvarer og penge, som de handlende bragte med sig.

Anderledes fredeligt er det heldigvis i dag, og inden længe krydser vi en bro over en lille bæk, som man med lethed kunne have hoppet over. Bækken markerer grænsen til Norge, og vi er nået ind i Sveriges skovklædte naboland.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Österlencirklen

Österlencirklen

Ruteforslag
Mörbylångaleden på Öland

Mörbylångaleden på Öland

Ruteforslag
Bohusleden

Bohusleden

Andre spændende artikler


Jämtlandstrekanten i Sverige

Jämtlandstrekanten i Sverige

3 nationalparker i svensk Lapland

3 nationalparker i svensk Lapland

Vandring uden stier i Sverige

Vandring uden stier i Sverige