Kungsleden: Kvikkjokk - Saltoluokta

5 dage på klassisk vandrerute i Sverige


Find her opskriften på en absolut vandreklassiker.

Kungsleden er en ca. 400 km lang vandresti højt mod nord gennem den svenske fjeldverden fra Abisko i nord til Hemavan i syd.

Vandrestien blev til for over 100 år siden, da fjeldturismen for alvor tog fart og er i dag en af de mest kendte og ikoniske vandreruter i verden.

Kungsleden vil føre dig igennem et varieret landskab med snedækkede fjeldtoppe, langs klare søer, over fjeldplateauer og gennem lavtvoksende fjeldskov, og går gennem verdensarvsområdet Lapponia og de fire nationalparker Abisko, Sarek, Stora Sjöfallet og Pieljekaise.

Her er du i Europas største sammenhængende naturområde, og der er ganske få tegn på mennesker, ud over nogle enkelte hytter, som ligger som små oaser af komfort langs vandrestien.

Uanset om du overnatter i hytterne eller ej, vil du her have mulighed for at møde andre vandrere, for at småsnakke med hytteværten og få gode råd om området og for at få en vejrudsigt for de kommende dage.

På denne del af Kungsleden passerer du Sarek Nationalpark og har mulighed for med en afstikker på en dags tid at lægge vejen forbi klippetoppen Skierfe, som byder på en af Skandinaviens smukkeste udsigter.

Fra toppen af Skierfe er du højt hævet over Rapadalen, som ligger 800 lodrette meter under dig med sit vidtforgrenede deltaområde med turkisfarvet flodvand blandt stejle fjeldsider, snedækkede fjeldtoppe, klippeblokke og grønne holme.

Når talen blandt friluftsfolk og vandrere falder på Skierfe og Rapadalen bliver de fjerne i blikket, henførte i stemmen og får et forelsket smil om munden, for Rapadalen er simpelthen kendt som den smukkeste dal i den største vildmark vi har i Skandinavien, og hvis vejret er klart bliver det ikke bedre.

Her er du nord for polarcirklen, hvor en stor del af ruten ligger over trægrænsen med ubrudte fjeldudsigter så langt øjet rækker. Midt på sommeren kan du nyde midnatssolen, og har med de lyse nætter mulighed for at vandre døgnet rundt – hvorfor ikke vandre om natten og sove om dagen?

Der er en hel del rener i området, og måske ser du store renflokke, elge, fjeldræv eller ryper. I Sarek Nationalpark ligger det såkaldte Rovdyrtorv, et område som frekventeres af de fire svenske rovdyrarter ulv, bjørn, los og jærv.


Aktivitet

Vandretur


Land

Sverige


Turlængde

73 km


Tid

5 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


Strækningen mellem Kvikkjokk og Saltoloukta er cirka 73 kilometer lang, og er opdelt i fire etaper.

Ved at lægge en ekstra dag til ruten har du mulighed for den fantastiske afstikker til klippen Skierfe.

Uanset om du vælger at telte eller overnatte i hytterne, fungerer hytterne som pejlemærker i landskabet, og det giver derfor mening at dele ruten op i følgende etaper:

Etape 1. Kvikkjokk – Pårte: 17 km
Denne etape på Kungsleden er meget skovrig, og du tilbringer dagen med at vandre i skov med udsigt over store fjeldsøer og de snedækkede fjelde i baggrunden.

Etape 2. Pårte – Aktse: 22 km
Du starter dagen i skoven, men stien bevæger sig uden tvivl op ad, og du får taget nogle højdemeter. Snart er du i småkuperet højfjeld og har ladt trægrænsen bag dig. Terrænnet er stenet, og du kan kigge ud over skoven og fjeldsøerne under dig. Ved Rittak er der en pause-hytte.

Det meste af denne dag vandrer du i Sarek Nationalpark, Sveriges største vildmark.

Vandredagen afsluttes med en roetape eller bådtransport over søen Laitaure – mens du ror over søen har du udsigt mod den berømte Skierfe-klippe, der med sin lodrette 800 meter høje klippevæg er ikonisk.

Du er nu fremme ved Aktse-hytten, der har en lille butik med proviant.

Etape 3. Toptur til Skierfe
Skierfes top med sin sublime udsigt over Rapadalen, Sareks forrevne bjergtoppe og evige gletsjere er en fantastisk dagstur fra Aktse-hytten, eller fra de fine teltpladser beliggende oppe af fjeldet fra Aktse og langs stien, som går ind mod Skierfe.

Er vejret klart så sæt gerne en hel dag af til denne afstikker fra Kungsleden - det er utvivlsomt et syn, der vil brænde sig fast på nethinden, så du mindes det resten af dit liv.

Fra Aktse hytten følges Kungsleden nordpå, hvor der er en meget stejl stigning op ad fjeldet, indtil en lille sti drejer fra mod venstre og ind mod Skierfe.

Du går op på bagsiden af Skierfe, hvor klippen skråner op mod et plateau, og efter en sidste hård og intens vandring op mod toppen har du pludselig en udsigt så formidabel, at du sikkert bliver målløs.

Du befinder dig nu på toppen af en 800 meter høj lodret klippevæg og har udsigt over vildmark, vildmark og atter vildmark. Langt under dig ligger Rapaflodens turkis-farvede floddelta og enorme fjeldsøer, indrammet af snedækkede fjeldtoppe. Unødvendigt at sige: Kom ikke for tæt på kanten.

Etape 4. Aktse – Sitojaure: 10 km
Fra Aktse-hytten er der en rigtigt stejl stigning op på fjeldet. Hvis du ikke allerede har brugt en dag på den fantastiske bonustur til Skierfe, vil du se stien mod Skierfe dreje fra mod vest kort efter du er kommet over trægrænsen.

Efter du har ladt trægrænsen under dig er du på et relativt fladt fjeldplateau, indtil du igen bevæger dig ned i birkeskov, hvor der venter en længere søkrydsning.

Hvis du ikke vil ro selv, kan du spørge hytteværten i Aktse til råds om den organiserede bådtransport, hvor du mod betaling kan blive sejlet over søerne.

Sitojaure-hytten ligger lige efter du har lagt til land med båden.

Etape 5. Sitojaure – Saltoluokta: 19 km
Det meste af vandredagen mellem Sitojaure-hytten og Saltoluokta tilbringes på højfjeldet over trægrænsen på et relativt fladt fjeldplateau. Der er en pause-hytte cirka halvvejs på dagens etape.

Fra toppen af fjeldet er der udsigt over den enorme sø ved Saltoluokta Fjällstation, inden du bevæger dig ned i birkeskov med sine små krøllede fjeldbirk og efter en stejl nedstigning når frem til Saltoluokta Fjeldstation.

Vel fremme i Saltoluokta kan du fejre fjeldturens afslutning på deres restaurant, som byder på lokale lækkerier som for eksempel ren, rype eller måske fjeldørred – alt sammen serveret i den rustikke bjælkerestaurant.

Her har vandrere siddet og hvilet de trætte vandreben siden år 1918.

Læs artikel

Kungsleden med en 2-årig

Kungsleden med en 2-årig

Kan man tage på fjeldet med en rolling?
Kungsleden fra Abisko til Vakkotavare

Kungsleden fra Abisko til Vakkotavare

Min sjæl bor i dette landskab
9 gyldne dage på Södra Kungsleden

9 gyldne dage på Södra Kungsleden

Alene på fjeldet for første gang

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Ruten er godt markeret med orange maling på træer, sten og varder. På denne strækning af Kungsleden er der to større søer, der skal krydses enten i robåd eller ved at benytte sig af den organiserede bådtransport, hvor man mod betaling kan blive sejlet over søerne.

Der er placeret to robåde på den ene bred, og én på den anden. Kommer du til bredden med de to robåde kan du glæde dig over dit held: Du kan bare tage en af de to robåde og ro over til den anden bred, fortøje båden, og vandre videre ad vandrestien.

Men kommer du til bredden med bare én robåd, venter der dig en god mulighed for at træne overarmene: Du skal nu ro over til den anden bred, hvor du kan efterlade din rygsæk. Herefter binder du en af de to robåde på slæb efter din egen, ror tilbage til hvor du kom fra, fortøjer slæbejollen, og ror tilbage igen.

I alt tre ganges krydsning af søen. Det siger sig selv at man ikke efterlader tre robåde på den ene bred, og ingen på den anden, da efterfølgende vandrere så strander uden mulighed for at krydse søen.

Har du tiden for dig, kan du fortsætte vandringen nordpå ad Kungsleden, hvor stien fortsætter i retning mod Abisko Nationalpark eller mod Kebnekaise, Sveriges højeste fjeld.

Et ansigtsmyggenet og en bredskygget hat er guld værd, hvis du vandrer i myggesæsonnen.

Calazos kort ”Saltoluokta - Kvikkjokk 1:50 000” dækker området.

Bemærk: Kortet herunder er tænkt som et oversigtskort og ikke til at vandre efter. 

Sæson

Vandresæsonen starter i slutningen af juni, når sneen er smeltet i de høje pas og går frem til midten af september, hvor du kan begynde at møde sneen igen.

Hvis du vil vandre denne strækning på andre tidspunkter, er det vigtigt først at checke at robådene/bådtransporten over søerne er tilgængelig. For mere information om bådtransport langs Kungsleden kan du på STF's hjemmeside søge på ”båtar i fjällen”.

Kungsleden har også en vintersæson, hvor det er muligt at stå på ski mellem hytterne. Skisæsonen starter i slutningen af februar og går frem til slutningen af april.

Se de præcise datoer på STF's hjemmeside, hvor de vil være angivet i beskrivelsen for den enkelte hytte.

Overnatning i telt & hytter

På strækningen mellem Kvikkjokk og Saltoluokta ligger der hytter med cirka en dagsvandring imellem, og det er dermed muligt at vandre strækningen med let rygsæk uden at slæbe på telt, kogegrej, liggeunderlag og så videre.

Hytterne drives af den Svenske Turistforening, STF, og er i sæsonnen bemandede med hytteværter. Under Corona-sommeren 2020 skulle man reservere plads i hytterne på forhånd – check de aktuelle regler på STF's hjemmeside inden du tager afsted.

Her finder du også priser på overnatningerne: www.svenskaturistforeningen.se 

Ellers er det muligt at telte langs ruten, hvor der er allemandsret.

Det er også muligt at slå telt op i nærheden af hytterne og bruge hytternes faciliteter såsom køkken og tørrerum mod at betale en teltafgift.

Mad & vand på turen

Aktse-hytten har en lille butik med proviant.

Åbningstiderne kan være begrænsede, og priserne bærer præg af at maden er fragtet derud på snescooter eller i helikopter.

Derudover kan der købes proviant ved fjeldstationerne i Kvikkjokk eller Saltoluokta.

Det er sædvanligvis fint at drikke vandet direkte fra de større vandløb med de sædvanlige forholdsregler.

Transport til og fra Kungsleden

Du kan komme til Kvikkjokk Fjällstation ved at tage toget til Murjek, og der skifte til en bus, som kører direkte til Kvikkjokk Fjällstation. Fra København tager hele turen et døgns tid, og der er mulighed for sovevognskupeer i nattoget.

Saltoluokta Fjällstation ligger i vejløst terræn. Alligevel er det ret ligetil at komme til og fra fjeldstationen. Fra Saltoluokta skal du først sejles over søen til Kebnats – bådtransporten booker du ved fjeldstationen.

Herfra går der bus til Gällivare, hvorfra der er togforbindelser mod Stockholm og videre mod Danmark. Turen tager et døgns tid til København, og der er mulighed for sovevognskupeer i nattoget.

Hvis du køber de kombinerede tog- og busbilletter som en samlet billet er du bedre stillet i tilfælde af eventuelle forsinkelser undervejs.

Se mere om togforbindelser og priser på www.sj.se 

Log ind