FLASKE, DUNK ELLER BLÆRE?

Uden vand at drikke, dur vandreren ikke

Vand er livets grundsten, og noget af det vigtigste på tur er at sørge for at holde væskebalancen ved lige. Både sommer og vinter kan det være en udfordring, og det kræver, at man har en god måde at bære vandet på. Vi ser her på forskellige muligheder samt deres fordele, ulemper og forskellige typer brug.

shutterstock_1997329121_Ale.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 02. aug 2023
Læst af: 2600

Vand er livets grundsten, og noget af det vigtigste på tur er at sørge for at holde væskebalancen ved lige. Både sommer og vinter kan det være en udfordring, og det kræver, at man har en god måde at bære vandet på. Vi ser her på forskellige muligheder samt deres fordele, ulemper og forskellige typer brug.

Jeg har i løbet af mange år set og prøvet mange forskellige løsninger som turleder og vandrer, når det kommer til flasker, dunke og drikkeblærer. Jeg husker, da Camelbak-type-blæren med drikkeslange kom frem og satte en ny standard for, hvad mange vandrere brugte og har selv brugt både drikkeblære/vandblære samt mange forskellige typer flasker.

Jeg har erfaret, hvordan de forskellige typer har hver deres fordele og ulemper på tur, og hvordan det hænger sammen med dig personligt, hvor meget du drikker, hvad du kan lide at drikke af, og hvordan din rygsæk er opbygget. Tit har jeg for eksempel set folk med en større rygsæk og drikkeflasker i sidelommen, som de ikke kan nå. Det gør, at de måske får drukket for sjældent og for lidt.

Det kan nemlig være besværligt at skulle have en stor rygsæk af og på. Så hvad skal man vælge? Svaret er ikke entydigt, men her kigger vi på de forskellige faktorer, der kan være med til at afgøre dit valg af drikkesystem.

Drikkeblaeren Camelbak typen

Drikkeblæren – Camelbak-typen

Der er dybest set tale om en blød plastikpose med åbning til at hælde vand i og en slange, der går ud til en bideventil, som du drikker af. Den rummer typisk mellem en og tre liter og kommer i en del forskellige udformninger. Fælles er, at de typisk opbevares inde i rygsækken. Mange rygsække har en indvendig lomme/ophæng til drikkeblæren samt et lille hul, hvor slangen kan gå ud, så man har adgang til den, mens man vandrer. En del rygsække har også en lille strop på skulderstroppen, som slangen med ventilen kan sidde i. Det sørger for, man altid har nem og hurtig adgang til vandet.

En form for videreudvikling af de mere klassiske drikkeblærer, som specielt mange trailløbere bruger, er såkaldte softflasker. Her er tale om en lille flaske på omkring 500 milliliter lavet i samme bløde plast som drikkeblærer – men med drikketud og lavet til at opbevare i meshlommer på skulderstropperne. De er nemt tilgængelige og meget lettere at genfylde end blæren, fordi de ikke er inde i rygsækken. Da de sidder foran, hjælper de også til bedre vægtfordeling.

Fordele: Nem at drikke af. Typisk let at opbevare i lomme lavet til den inde i rygsækken.

Ulemper: Svær at rengøre, man har tendens til at tage meget vand med (og det vejer ekstra), lidt besværlig at genfylde, vandet kan smage af plast.

 Drikkedunken Nalgene typen

Drikkedunken – Nalgene-typen

Nalgene er et mærket, lidt ligesom Camelbak, der har være toneangivende i kategorien ’hårde plastflasker’, der typisk rummer mellem en halv og en hel liter med enten en bredere eller en lidt smallere åbning. De fås også med diverse andre former for åbninger end skruelåg og er typisk lidt tungere og mere holdbare end simple vandflasker. Nalgene, og visse andre flasker i samme kategori, kan desuden tåle kogende vand. En del bruger flasken som varmedunk i soveposen, når der er koldt om natten.

Fordele: Tåler (oftest) kogende vand, er holdbar, fås i forskellige former og størrelser og med forskellige typer drikkeåbning.

Ulemper: Koster mere, kan være svære at rengøre, vejer mere.

 

Den isolerede drikkedunk

Den isolerede drikkedunk – ofte i metal

Drikkedunke i metal har vundet mere frem de senere år (mange vil gerne undgå plast i deres drikkeopbevaring) og rummer typisk omkring 0,5 liter. Den isolerede drikkedunk er noget tungere end de andre typer, men holder vandet (samt kaffen eller teen) koldt eller varmt. Desuden kan den føles mere behagelig at drikke af end af plast.

Fordele: Holder vand varmt/koldt, kan være mere behagelig at drikke af.

Ulemper: Vejer en del mere, kan lettere gå i stykker ved tab.

 

Den almindelige vandflaske

Den ”almindelige” vandflaske

Der er nogen, der tyr til helt almindelige kildevand- eller sodavandsflasker. De er billige, typisk lette og kommer i mange forskellige former og størrelser. Ofte bruger man noget mellem en halv og halvanden liter. Mange går desuden efter de typer, som har bideventil og nemt kan betjenes med én hånd. Visse engangsflasker skal man være opmærksom på kan være sundhedsskadelige på sigt, men bruger du plastflasker, der var vand eller en anden drikbar væske i, er det som udgangspunkt ikke et problem. Undgå dog, at de bliver udsat for høje temperaturer. Et andet billigt alternativ er cykelflasker. De vejer ikke meget og er lette at drikke af.

Fordele: Billig, let, nem at erstatte, passer til en del vandfiltre.

Ulemper: Ikke så holdbar, har ikke mange features, tåler ikke kogende vand.

 

9 TING AT OVERVEJE

  1. Hvor meget kan der være i den? Hvor meget vand har du brug for til at drikke og til madlavningen? Typisk deler man op, så man har en større væskepose til opbevaring og en mindre flaske eller en drikkeblære at drikke af. Vejr, hvor meget du sveder og afstand mellem vandkilder er afgørende faktorer, der skal undersøges inden turen.
  2. Hvor skal den sidde? Placering af væskebeholderen er vigtigt i forhold til flere ting. Hvad er muligt på rygsækken, hvor er den let tilgængelig, og hvordan er det i forhold til vægtfordelingen i rygsækken.
  3. Hvor let er den at drikke af? Det handler både om placering af drikkebeholderen, om hvordan den åbnes/hvordan drikkestykket er, om der er skruelåg, drikketud, bidestykke eller noget helt andet. Det her punkt er afgørende, da det let kan føre til, at man drikker for lidt, hvis det er for besværligt. Der er ikke andet at gøre end at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig.
  4. Hvor let at genopfylde? Det hænger selvfølgelig sammen med placeringen. Typisk er vandflasker, som sidder i yderlommerne på rygsækken, ret nemme at genfylde, mens det er lidt mere besværligt med en blære inde i rygsækken. Det gør, at mange tager mere vand med i væskeblæren, så de slipper for at tanke op i løbet af dagen.

  5. Hvad med rengøring? Vandopbevaring skal rengøres med jævne mellemrum, skylles igennem og tørres – men også børstes og vaskes. De fleste kan maskinopvaskes, men det kommer også an på udformningen. Specielt udfordrende er flasker med drikketud og drikkeblærer, da slange og bidestykke kan være svære at rense helt for skidt.

  6. Hvordan håndterer den varme og kulde? Vandopbevaring bliver lidt mere kompliceret på ture i frostgrader. Flasker og specielt de lange, tynde slanger på drikkeblærer bliver udsat for frost, så vandet kan fryse i slangen. Er det rigtig koldt, skal der nok findes en anden løsning. Varme er måske et mindre problem, men vil man gerne have lidt køligere vand i 40 graders varme, er det bestemt også værd at indregne i sit valg af vandopbevaring og måske gå efter en isolerende dunk.

  7. Hvad med holdbarheden? Holdbarhed er et sikkerhedsaspekt på tur, det handler om økonomi og spiller også en rolle bæredygtighedsmæssigt. Der kan være relativt stor forskel på, hvor lang tid drikkeopbevaring holder – desto mere komplekst og med flere samlinger og dele, der kan gå i stykker, jo kortere tid holder det ofte.
  8. Hvad koster det? Der kan være ret stor forskel på en kvalitetsdrikkeblærer, en isolerende flaske og den flaske, du får med, når du køber kildevand. Prøv eventuelt de billige løsninger af først for at se, om de virker fint for dig.

  9. Hvor meget vejer det? Vægten af selve beholderen betyder måske mindre for de fleste. Det er primært, hvis vi snakker letvægtsvandring, at man begynder at have det med i overvejelserne, men har du tre til fire et-liters Nalgene-flasker med, så vejer de let 2-300 gram mere end almindelige vandflasker.

 

Kort og godt: Hvad skal jeg så vælge?

  • Vælg en Camelbak, hvis du vil have stor kapacitet og let adgang.
  • Vælg softflasker, hvis du har en rygsæk med meshlommer på skulderstropperne lavet til dem.
  • Vælg almindelige drikkeflasker, hvis du ikke vil bruge mange penge og vil have noget nemt.
  • Vælg Nalgene-typen, hvis du vil have noget, der tåler kogende vand og er mere holdbart.
  • Vælg en isolerende flaske, hvis du bruger den meget i frostvejr, eller gerne vil have køligere vand, når det er varmt. Eller hvis du vil have noget plastfrit.

 

3 TIPS TIL VAND PÅ TUR

  1. Hvor meget vand skal man drikke?

Det afhænger meget af f.eks. temperatur, hvor hårdt man går til, og dermed hvor meget man sveder, ens størrelse og tendens til at svede. Det er vigtigt at gøre sig nogle erfaringer med ens væskeforbrug, så man både har nok vand med, men også undgår (som jeg tit ser), at folk slæber 2-3 liter for meget med. Det tynger bare i rygsækken.

  1. Hvor meget vand skal du bære?

Så lidt som muligt, i forhold til at du selvfølgelig har nok med og ikke går og er bekymret for at løbe tør. Gode tips til at reducere den mængde vand, man bærer og dermed vægten i rygsækken, er planlægning. Lær, hvor du kan finde vand – f.eks. steder som offentlige toiletter og kirker, hvis du vandrer i Danmark. Bruger du et vandfilter, kan du desuden få vand flere steder. Og lærer du dit forbrug at kende, bliver du bedre til at bedømme, hvor meget du skal have med.

  1. Hvad med rengøring?

Mange typer væskeopbevaring tåler opvaskemaskine, men det kan med jævne mellemrum være en god ide at vaske efter med en lille børste, som kan nå rundt i alle hjørner. Camelbak-typen af drikkeblærer kræver håndvask med special børste; en slags wirebørste til at rengøre drikkeslangen. Husk at hænge til tørre efter vask.

Kaare Meldgaard

Kaare Meldgaard

Kaare nyder at vandre på mange forskellige måder; i flok, med få mennesker han kender godt eller helt alene. Når han er helt alene, dyrker han sin trang til letvægts-og langdistancevandring.

Andre spændende artikler


Vandring i Toscana

Vandring i Toscana

Ny vandrerute langs Mallorcas kyst

Ny vandrerute langs Mallorcas kyst

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this