Skåneleden

En perlerække af vandrestier i Skåne

Vandreområdet i Skåne er fint, når du vil væk et par dage weekenden over uden at ville bruge for lang tid på transport eller penge på fly. Du kan vandre ruterne helt, som du har lyst og tid til, og der er flere ruter, der går i ring over en eller flere dage.

sverige_Muriel_Lasure.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 06. maj 2022
Læst af: 15388

Vandreområdet i Skåne er fint, når du vil væk et par dage weekenden over uden at ville bruge for lang tid på transport eller penge på fly. Du kan vandre ruterne helt, som du har lyst og tid til, og der er flere ruter, der går i ring over en eller flere dage.

En time fra det østlige Danmark ligger Skåneleden, som er en perlerække af vandrestier i Skåne i det sydlige Sverige.

Med 1000 kilometer vandrestier på tværs af det meste af Skåne, 80 dagruter og masser af steder at sove og spise langs ruterne er det et godt sted at vandre, hvis man er til en hurtig weekendtur. Men der er vandring nok til længere tid. 

RJR.jpgHer vandrer du af grus- eller skovstier fredeligt og let langs klukkende vandløb, smukke dale skåret ud af is i istiden, gennem skove og bakker og langs stranden i sydøst.

Her er masser af udsigtspunkter, når du vandrer gennem Romeleåsen, over Sprækkedalens 60 meter høje fjeldsider og i Söderåsens Nationalpark, og du kan være heldig at se kongeørn, elge og røde glenter fra fugletårne rundt omkring.

Undervejs er der gode muligheder for at lave noget andet som at ride, sejle Kano eller cykle. Der er gode kort tilgængelig, og ruterne er markeret med orange pletter på træer og stolper. Skåneleden er delt op i fem dele, som hver især er delt op igen i mindre ruter.

5 steder at vandre:

Ås-åsleden Ås-åsleden starter fra lejrpladsen ved Tingvalla, Åstorp og slutter ved Agusa. Du kan overnatte ved Anderstorp, Skånes Djurpark eller Ullstorp, Ludvigsborg, Ekerödsrasten eller Linderödsgården og Harphult.

Nord til sydleden Skåne fra nord til syd. Delt op i den nordlige og sydlige del. Den nordlige del starter ved lejrpladsen i Hårsjö og slutter ved lejrpladsen i Rövarekulans Naturreservat. Den sydlige del starter ved lejrpladsen i Rövarekulans Naturreservat og slutter ved Knutsborg i Ystad.

Kust til kustleden Skåne fra kyst til kyst. Delt op i den vestlige del og østlige del. Østruten starter i Sölvesborg, ved Ynde rasteplads. Slutter ved lejrpladsen ved Hårsjön. Den vestlige del starter ved lejrpladsen ved Hårsjön og slutter ved Örlid.

Österlenleden Österlenleden starter i Ystad. Den sidste etape slutter ved Snogeholm, nogle hundrede meter fra gården Raftarp.

Västkustleden/Öresundsleden Västkustleden/Öresundsleden er fra foråret 2009 helt vandringsklar med markerede ruter, skilte og teltpladser på strækningen fra Malmö-Ängelholm.

Hvordan kommer jeg dertil

Flere af ruterne kan nås med offentlig transport som tog eller busser. Det gælder for eksempel fra Åstorp, 20 kilometer fra Helsingborg. Tag toget til Helsingborg og videre med toget til Åstorp. Med bil kører du ad E4 mod Stockholm og 20 kilometer fra Helsingborg mod Åstorp.

Muriel_Lasure.jpgOvernatning+pris

Du kan tage Telt med og slå det gratis op over alt, men der er teltpladser med 10-20 kilometers mellemrum, hvor der tit er vand, bålplads, brænde og primitivt toilet. Der er også vandrehjem med sovesal eller værelser langs ruten. Det koster fra cirka 120 dkk.

 

Andre spændende artikler


Vandretur i Sverige

Vandretur i Sverige

Familieweekend i Sverige

Familieweekend i Sverige

3 nationalparker i svensk Lapland

3 nationalparker i svensk Lapland