Du er her:

Peru


machu.jpgÆldgammel historie og frodige, frygtindgydende bjerglandskaber. Peru er noget nær det ideelle rejseland, hvis du er til både aktiv ferie og spændende kultur. Inkariget er noget nært synonym med peruviansk historie og landet over finder du ikke blot fortidslevn men imponerende vidnesagn på at inkaerne, på trods af, at de hverken kendte til et skriftsprog eller hjulet, var fantastiske arkitekter og levede i en højkultur. Tilmed er de ruiner omgivet af nogle af Sydamerikas mest storslåede landskaber.

I Cuzco området er der enestående muligheder for trekking – den mest kendte er inkastien til Machu Picchu, men derudover findes masser af mindre kendte stier, hvor du i dage, eller ugevis, kan vandre uforstyrret mellem Andesbjergenes tinder, små landsbyer og flinke bønder.

For turcyklisten med trang til bjerge er Peru ligeledes blandt verdens ypperste lande. Vejene er meget let trafikerede, landsbyer ligger spredt med jævne mellemrum, så proviantering er ikke noget problem, og ofte har du naturen ganske for dig selv.

Vil du hellere på toppen af bjergene i stedet for at vandre, cykle eller køre nede mellem dem er Peru et oplagt sted. For begynderen har Peru nogle af de bedste begyndertoppe på over 6000 meter i verden, og for den mere øvede er der rigeligt med krævende toppe.

I landets sydlige del ligger Titicaca-søen. Fra Perus sydlige højslette kan du sejle ud på den enorme bjergsø, der flankeret af mere end 6000 meter høje bjerge efterlader end stum.

Hovedstaden i Peru er Lima. Andre store byer er Cusco, inkaernes gamle hovedstad og i dag en by fantastisk rig på kulturskatte. Arequipa, den hvide by i det sydlige by ligger omgivet af 6000 meter høje bjerge i ørkenen, mens Huaraz er hovedbyen i landets højeste bjergkæde Cordillera Blanca.
Er du til kultur, museer og ruiner, trekking og bjergbestigning eller storslåede mennesker og interessant mennesker, så har Peru det hele.

  

Befolkning, kultur og religion i Peru

Der bor 28 mio. mennesker i Peru. Flertallet er af indiansk afstamning, nemlig hele 54 %.  32 % har en blandet baggrund (indiansk og europæisk), mens 12 % har spansk oprindelse. Indianerne har en meget synlig plads i store dele af Peru. Klædt i farvestrålende klædedragter, bowlerhatte (!) og med håret hængende i lange flotte fletninger kan de peruvianske kvinder virke utilnærmelige og arrogante, men med et smil, et høfligt nik og eventuelt et simpelt ’Buenos Tardes’ er isen ofte brudt.

Mændene er ofte mere tilnærmelige og det kræver et smil og de åbner en samtale. Det er en stor forskel at kunne tale en smule spansk, hvis man vil tættere ind på livet af peruvianerne. Man kan sagtens rejse rundt uden at kunne sige et ord, men da få taler engelsk tilføjer spanskkundskaber en ekstra dimension til et besøg. En del af Perus indianske befolkning taler stadig de gamle inka-dialekter quecha og Aymara og ikke alle forstår spansk. For de fleste vil det være ganske umuligt at kommunikere med disse – udover smil, vink og diverse fagter.

Peru er hovedsagligt kristent, men mange steder blandes religionen med animisme og overtro. Heksedoktorer og djævleudryddere konsulteres ofte ved sygdom, men det udelukker ikke, at man også lader en reguler doktor tilse en og måske slår et smut forbi en kirke og lader sig velsigne der eller beder til Jomfruen.
je bjerge efterlader end stum.

Hovedstaden i Peru er Lima. Andre store byer er Cusco, inkaernes gamle hovedstad og i dag en by fantastisk rig på kulturskatte. Arequipa, den hvide by i det sydlige by ligger omgivet af 6000 meter høje bjerge i ørkenen, mens Huaraz er hovedbyen i landets højeste bjergkæde Cordillera Blanca.

Er du til kultur, museer og ruiner, trekking og bjergbestigning eller storslåede mennesker og interessant mennesker, så har Peru det hele.

Hvornår skal jeg rejse til Peru?

Fra januar til april regner det meget, og derfor kan aktiv ferie godt blive en våd fornøjelse i denne periode. De fleste, der kommer til Peru for f.eks. at vandre, kommer i den tørrest periode fra juni til august. Efteråret er dog også et godt tidspunkt at være i Peru på, da der er færre turister, lavere priser og vejret stadig er godt.
Man har fundet spor efter hulemennesker i Peru helt tilbage fra 12.000 f.Kr. Det helt store kulturelle gennembrud kom dog i 1400-tallet, hvor Inka-riget blev formet. Riget voksede og voksede – også ud over de grænser, der i dag er kendt som Peru. Bygningsværkerne var utrolige og vækker den dag i dag voldsom begejstring for rejsende, der besøger f.eks. Machu Picchu.

Penge og papirer

Peru er visumfrit i indtil 90 dage. Der betales med Nuevo Sol i Peru. Generelt er Sydamerika billigt at rejse rundt i, og Peru er ingen undtagelse. Her får du således noget mere for pengene end i lande som Chile og Argentina. Standarden er dog også det lavere, men det er stadig muligt at betale sig til høj standard i de primære turistområder i den sydlige del af landet – i Cuzco- og Titicacaområderne, Arequipa, Lima, Nasca, Huaraz og i de større byer.

Overbnatning kan du finde fra omkring 25 kroner og opefter. Simple måltider, ofte beståemde af kartofler eller ris med kylling og salat, kan købes fra omkring 7-8 kroner, men det er ikke noget problem at bruge mere på gode restauranter i byerne.

Rejsen rundt i Peru

Offentlig transport er billig, og det er værd ikke at gå efter de allerbilligste lokalbusser, hvor det ikke er unormalt at få selskab af får, geder, høns og kyllinger inde i bussen. Betaler man lidt mere er busserne behagelige og affjedringen i orden, hvilket man lærer at værdsætte efter den første 15-timers tur ad bumpede, snoede veje, op og ned i bjergene. Muligheden for at rejse med tog er også til stede, for eksempel til Machu Picchu, men busser er for det meste de nemmeste. Afgange er hyppige.

Peru er et stort land og med mindre man holder sig til Panamericanaen, vejen, der skærer gennem hele Sydamerika på langs, går vejene gennem bjergene. Her tager transport lang tid på grund af vejenes beskaffenhed og mange op- og nedture på de snoede bjergveje. Holder man sig i bjergene er der godt 4000 kilometer fra Perus nordlige grænse til Ecuador til den sydlige grænse med Bolivia. Det er aldrig kedeligt at rejse med bus i Peru, da der altid er rigeligt at se på, men er man i tidsbekneb, kan det være en god ide at benytte sig af indenrigsfly.

Har man masser af tid, gode ben og ikke noget imod at færdes steder, hvor tiden synes at have stået stille det sidste århundrede, så er en cykel det perfekte transportmiddel i Peru. Man har vejene, bjergene og stilheden for sig selv. Naturen er formidabel smuk. Og der er rig mulighed for at finde mad og overnatning på små hospedajes i de mindre landsbyer. Med et telt er man helt fri, og det er som regel ikke noget problem at få lov at campere på bøndernes marker eller i deres haver, hvis man ikke bryder sig om at sove i de øde bjerge.

Sundhed og sikkerhed i Peru

Røveriske overfald er ikke usædvanlige, når du kommer ud i de mere øde egne. Her skal du undgå at køre i bil, når det er mørkt, og hvis du gør, skal du ikke stoppe op, hvis nogen prøver at råbe dig an – heller ikke, hvis det er en stakkels, ensom mor med et lille barn, der står i vejkanten. 

Lima er nærmest legendarisk for tyveri. Vær på vagt i byen, hvor tyveknægte konstant opfinder nye metoder og tricks til at franarre en træt turist der netop er ankommet efter en 30 timers tur fra Europa alle deres ejendele.
I forbindelse med valg påstår ofte store demonstrationer, der kan udvikle sig voldeligt og give kampe mellem befolkningen og politi/militær. Undgå derfro demonstrationer.

Det anbefales at blive vaccineret mod difteri, gul feber, Hepatitis A, Hepatitis B, stivkrampe og tyfus, når du rejser til Peru. Endvidere skal du gardere dig mod malaria.

Læs artikler om Peru fra magasinet Opdag Verden - din genvej til friluftsliv og eventyr:


Erfaren Peru-farer klar med vandreguide

Erfaren Peru-farer klar med vandreguide

Hans Erik Rasmussen kom første gang til Peru som rygsækrejsende i 1983, hvor han vandrede Inkasti...
Ny bog: En eventyrer i Peru

Ny bog: En eventyrer i Peru

Eventyrlige rejser i Peru beskriver fem af Hans Erik Rasmussens rejser i Peru. Den første rejse ...
På bikepacking-eventyr fra Argentina til Alaska

På bikepacking-eventyr fra Argentina til Alaska

Bag om bikepacking
Kæresteparret Marie og Kenneth fra Vesterbro satte i januar 2017 ud for at følge deres drøm om at...
Over passet til regnbuebjerget

Over passet til regnbuebjerget

Trekking i Peru
Vi er ikke religiøse, men pilgrimsruten ved Ausangate fører os ind i en verden, vi ikke troede ek...
Pak rygsækken til inkastien

Pak rygsækken til inkastien

Som på alle andre ture er det vigtigt at kigge på de specifikke forhold, inden du pakker rygsække...
(Gen)opdagelsen af Machu Picchu

(Gen)opdagelsen af Machu Picchu

Hiram Bingham III og byen i skyerne
Den 24 juli 1911 gik den amerikanske eventyrer Hiram Bingham III ind i en ruinby, der lå overbegr...
Trekking på inkaernes stier

Trekking på inkaernes stier

Inkastien & de andre
Dagene, hvor der kun var én inkasti er forbi. I dag er der flere glimrende muligheder for at tr...
Cordillera Blanca, Peru

Cordillera Blanca, Peru

Dybt inde i de hvide bjerge
Den højeste tropiske bjergkæde i verden. En formidabel koncentration af toppe på over 6000 mete...
Perus uforklarlige Nazca-linjer

Perus uforklarlige Nazca-linjer

I luften over et mysterium
De er en gåde. Et mysterium. En attraktion af de sære. For hvad er de, disse linjer i den golde p...
Uspolerede, fortryllende Choquequirao

Uspolerede, fortryllende Choquequirao

Perus eventyrlige alternativ til Machu Picchu
De fleste kender trekket på Inkastien til Machu Picchu, men hvad med trekket til ruinbyen Choqueq...
Salkantay: Den nye sti til Machu Picchu i Peru

Salkantay: Den nye sti til Machu Picchu i Peru

Fik du ikke lige bestilt plads på Inkastien til Perus kæmpeattraktion, Macu Picchu, eller vil du ...
Vandring i Peru - Inkastien til Machu Picchu

Vandring i Peru - Inkastien til Machu Picchu

Det er det mest klassiske trek i Sydamerika, utrolig smukt, og så vader man lige lukt ind i en af...
Titicacasøen

Titicacasøen

I over 3800 meters højde ligger den vældige Titicacasø i utrolige omgivelser. Søen danner grænse ...
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind