Info og fakta om Peru
I landets sydlige del ligger Titicaca-søen. Fra Perus sydlige højslette kan du sejle ud på den enorme bjergsø, der flankeret af mere end 6000 meter høje bjerge efterlader end stum.
Hovedstaden i Peru er Lima. Andre store byer er Cusco, inkaernes gamle hovedstad og i dag en by fantastisk rig på kulturskatte. Arequipa, den hvide by i det sydlige by ligger omgivet af 6000 meter høje bjerge i ørkenen, mens Huaraz er hovedbyen i landets højeste bjergkæde Cordillera Blanca.
Er du til kultur, museer og ruiner, trekking og bjergbestigning eller storslåede mennesker og interessant mennesker, så har Peru det hele.
Befolkning, kultur og religion i Peru
Der bor 28 mio. mennesker i Peru. Flertallet er af indiansk afstamning, nemlig hele 54 %. 32 % har en blandet baggrund (indiansk og europæisk), mens 12 % har spansk oprindelse. Indianerne har en meget synlig plads i store dele af Peru. Klædt i farvestrålende klædedragter, bowlerhatte (!) og med håret hængende i lange flotte fletninger kan de peruvianske kvinder virke utilnærmelige og arrogante, men med et smil, et høfligt nik og eventuelt et simpelt ’Buenos Tardes’ er isen ofte brudt.
Mændene er ofte mere tilnærmelige og det kræver et smil og de åbner en samtale. Det er en stor forskel at kunne tale en smule spansk, hvis man vil tættere ind på livet af peruvianerne. Man kan sagtens rejse rundt uden at kunne sige et ord, men da få taler engelsk tilføjer spanskkundskaber en ekstra dimension til et besøg. En del af Perus indianske befolkning taler stadig de gamle inka-dialekter quecha og Aymara og ikke alle forstår spansk. For de fleste vil det være ganske umuligt at kommunikere med disse – udover smil, vink og diverse fagter.
Peru er hovedsagligt kristent, men mange steder blandes religionen med animisme og overtro. Heksedoktorer og djævleudryddere konsulteres ofte ved sygdom, men det udelukker ikke, at man også lader en reguler doktor tilse en og måske slår et smut forbi en kirke og lader sig velsigne der eller beder til Jomfruen.
je bjerge efterlader end stum.
Hovedstaden i Peru er Lima. Andre store byer er Cusco, inkaernes gamle hovedstad og i dag en by fantastisk rig på kulturskatte. Arequipa, den hvide by i det sydlige by ligger omgivet af 6000 meter høje bjerge i ørkenen, mens Huaraz er hovedbyen i landets højeste bjergkæde Cordillera Blanca.
Er du til kultur, museer og ruiner, trekking og bjergbestigning eller storslåede mennesker og interessant mennesker, så har Peru det hele.
Hvornår skal jeg rejse til Peru?
Fra januar til april regner det meget, og derfor kan aktiv ferie godt blive en våd fornøjelse i denne periode. De fleste, der kommer til Peru for f.eks. at vandre, kommer i den tørrest periode fra juni til august. Efteråret er dog også et godt tidspunkt at være i Peru på, da der er færre turister, lavere priser og vejret stadig er godt.
Man har fundet spor efter hulemennesker i Peru helt tilbage fra 12.000 f.Kr. Det helt store kulturelle gennembrud kom dog i 1400-tallet, hvor Inka-riget blev formet. Riget voksede og voksede – også ud over de grænser, der i dag er kendt som Peru. Bygningsværkerne var utrolige og vækker den dag i dag voldsom begejstring for rejsende, der besøger f.eks. Machu Picchu.
Penge og papirer
Peru er visumfrit i indtil 90 dage. Der betales med Nuevo Sol i Peru. Generelt er Sydamerika billigt at rejse rundt i, og Peru er ingen undtagelse. Her får du således noget mere for pengene end i lande som Chile og Argentina. Standarden er dog også det lavere, men det er stadig muligt at betale sig til høj standard i de primære turistområder i den sydlige del af landet – i Cuzco- og Titicacaområderne, Arequipa, Lima, Nasca, Huaraz og i de større byer.
Overbnatning kan du finde fra omkring 25 kroner og opefter. Simple måltider, ofte beståemde af kartofler eller ris med kylling og salat, kan købes fra omkring 7-8 kroner, men det er ikke noget problem at bruge mere på gode restauranter i byerne.
Rejsen rundt i Peru
Offentlig transport er billig, og det er værd ikke at gå efter de allerbilligste lokalbusser, hvor det ikke er unormalt at få selskab af får, geder, høns og kyllinger inde i bussen. Betaler man lidt mere er busserne behagelige og affjedringen i orden, hvilket man lærer at værdsætte efter den første 15-timers tur ad bumpede, snoede veje, op og ned i bjergene. Muligheden for at rejse med tog er også til stede, for eksempel til Machu Picchu, men busser er for det meste de nemmeste. Afgange er hyppige.
Peru er et stort land og med mindre man holder sig til Panamericanaen, vejen, der skærer gennem hele Sydamerika på langs, går vejene gennem bjergene. Her tager transport lang tid på grund af vejenes beskaffenhed og mange op- og nedture på de snoede bjergveje. Holder man sig i bjergene er der godt 4000 kilometer fra Perus nordlige grænse til Ecuador til den sydlige grænse med Bolivia. Det er aldrig kedeligt at rejse med bus i Peru, da der altid er rigeligt at se på, men er man i tidsbekneb, kan det være en god ide at benytte sig af indenrigsfly.
Har man masser af tid, gode ben og ikke noget imod at færdes steder, hvor tiden synes at have stået stille det sidste århundrede, så er en cykel det perfekte transportmiddel i Peru. Man har vejene, bjergene og stilheden for sig selv. Naturen er formidabel smuk. Og der er rig mulighed for at finde mad og overnatning på små hospedajes i de mindre landsbyer. Med et telt er man helt fri, og det er som regel ikke noget problem at få lov at campere på bøndernes marker eller i deres haver, hvis man ikke bryder sig om at sove i de øde bjerge.
Sundhed og sikkerhed i Peru
Røveriske overfald er ikke usædvanlige, når du kommer ud i de mere øde egne. Her skal du undgå at køre i bil, når det er mørkt, og hvis du gør, skal du ikke stoppe op, hvis nogen prøver at råbe dig an – heller ikke, hvis det er en stakkels, ensom mor med et lille barn, der står i vejkanten.
Lima er nærmest legendarisk for tyveri. Vær på vagt i byen, hvor tyveknægte konstant opfinder nye metoder og tricks til at franarre en træt turist der netop er ankommet efter en 30 timers tur fra Europa alle deres ejendele.
I forbindelse med valg påstår ofte store demonstrationer, der kan udvikle sig voldeligt og give kampe mellem befolkningen og politi/militær. Undgå derfro demonstrationer.
Det anbefales at blive vaccineret mod difteri, gul feber, Hepatitis A, Hepatitis B, stivkrampe og tyfus, når du rejser til Peru. Endvidere skal du gardere dig mod malaria.