Perus uforklarlige Nazca-linjer

I luften over et mysterium

De er en gåde. Et mysterium. En attraktion af de sære. For hvad er de, disse linjer i den golde peruvianske ørken, der leder tankerne hen på en skitse efterladt af forhistoriske astronauter? Og hvad laver de der? Nazca-linjerne i Peru er en rejseoplevelse af de sære, og selvom man måske får alle svarene, når man flakker rundt i en propelhakker over dem, så får man øjnene op for en ældgammel kultur.

faberfoto_2.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 14. jun 2021

De er en gåde. Et mysterium. En attraktion af de sære. For hvad er de, disse linjer i den golde peruvianske ørken, der leder tankerne hen på en skitse efterladt af forhistoriske astronauter? Og hvad laver de der? Nazca-linjerne i Peru er en rejseoplevelse af de sære, og selvom man måske får alle svarene, når man flakker rundt i en propelhakker over dem, så får man øjnene op for en ældgammel kultur.

Hvorfor ville nogen dog bekymre sig om at skabe enorme figurer, der kun er synlige fra himlen, når de levede i en tid, hvor man ikke kunne flyve? Det er af de spørgsmål, der klynger sig til Nazca-linjerne i det sydlige Perus knastørre ørken.

Det folk, der kreerede tusindvis af lange, lige linjer, enorme geometriske figurer, billeder af planter og dyr, store tårne af sten og figurer, der dekorerer bjergsiderne, har ikke overleveret nogen historie om linjerne.

De efterlod blot enorme afbildninger af fugle, edderkopper, fisk, aber, hajer, firben og uidentificerbare skabninger, som det varede århundreder, før nogen opdagede. Det var først var på det tidspunkt, man begyndte at flyve over området, at linjerne, der var alt mellem 15 centimeter og flere hundrede meter brede, blev opdaget.

Og da man endelig fik øjnene op for dem, var der tale om mere end 800 snorlige linjer, 300 geometriske figurer og 70 afbildninger af dyr og planter.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

faberfotoI luften over linjerne
”Det var en lille propelhakker med plads til fire mennesker plus pilot, hvor vi sad ekstremt tæt.
Flyveren er så lille og let, at der ikke skal meget fart til, før man letter. I luften er den levende, reagerer meget i vinden, og man er meget tæt på jorden. Det gjorde at min kæreste, Christina, brækkede sig oppe i flyveren. Det var bare lidt mavesaft, ikke noget specielt. Hun blev hurtigt god igen,” fortæller Mads Bille, der var i Nazca sidste år.

Han har siden teenageårene været fascineret af Nazca-linjerne. Af det mystiske, uforanderlige og det faktum, at de har ligget der i ørkenen i adskillige århundreder. Og han er, selvfølgelig, langt fra den eneste, der har ladet sig fascinere af et af verdens store mysterier. Siden man begyndte at flyve over Nazca-ørkenen, har der været rigeligt med teorier om, hvilket formål disse streger i ørkenen har haft.

Nogle ting er man mere sikker på end andre. Man mener at kunne fastslå, at stregerne blev konstrueret mellem år 700 før vores tidsregning og år 200 efter vores tidsregning.

De blev lavet ved, at det øverste lag rødbrune sten blev skubbet til side og blottede den lysere jorden neden under. Ørkenen i det sydlige Peru er så tør, og der er stort set ingen vind, så stregerne er stadig synlige.

”Der er flere forskellige typer linjer. Nogle af linjerne får man hurtigt øje på. De er helt ekstremt tydelige og nogle af de flotteste. Andre er lidt vasket ud af andre linjer. Nogle er lidt klodset lavet, og andre er flotte.

En abe med en meget lang, krøllet hale, en kondor og en kolibri er alle meget elegante, samtidig med de er meget primitive. Der er en hval, man kan forestille sig, at et toårigt barn har tegnet,” fortæller Mads.

Joel-ShawnMysteriet ubesvaret
Men hvad betød linjerne for de folk, der beboede ørkenen for 2000 år siden? Der er fremsat et væld af teorier, der modsiger, afviser og bygger videre og oven på hinanden. En teori er, at linjerne havde en religiøs betydning.

At de blev konstrueret for gudernes skyld, sådan at det kun var guderne, der kunne se dem. En anden teori er, at linjerne peger mod de steder på horisonten, hvor solen og andre himmellegemer dukker op, men astronomer har aldrig været i stand til at bekræfte teorien.

Ifølge antropologen Johan Reinhard tilbad folkene i ørkenen bjergguder, der beskyttede dem og havde kontrol over vand i området, der er et af de tørreste på kloden. Han mente, at linjerne og figurerne var en del af en religiøs praksis, der havde med tilbedelse af guderne, der havde med vand og dermed frugtbarhed at gøre.

Linjerne var hellige stier, der ledte til tilbedelsessteder, og figurerne i ørkenen var med til at tilkalde gudernes opmærksomhed. Men der foreligger ingen beviser. Dog bliver nogle af linjerne stadig den dag i dag brugt som stier op til steder med vand i bjergene.

Andre forskere mener, at linjerne havde et mere håndgribeligt, praktisk formål og blev brugt som rettesnore for lange snore, der blev brugt til at væve de lange klæder, der er kendt fra området, og som blandt andet blev brugt til at binde de mumier ind, man senere har fundet i området, og på grund af det tørre klima er meget velbevarede.

Og så er der klart nok de forskere, der mener, at siden man dårligt nok kan se linjerne fra jorden, må de have været brugt til signalere til væsener fra andre planeter, der af og til lagde vejen forbi.

At linjerne og figurerne blev brugt som landingsbaner på en oldtidens flyveplads for rumfartøjer bemandet med ukendte besøgende.
Teorier er der nok af, men der er ingen beviser. Nazca-linjerne forbliver et mysterium.

Jarno-Gonzalez-Zarra2onandiEn hval i ørkenen
Og netop mysteriet gør Nazca til et rejsemål af de særlige.
”Jeg kan da godt forstå, at ufo-folk vil hælde til at sige, det er helt uforklarligt, at det er pejlemærker for rumvæsener. Det er nok mest de lange striber, der minder om landingsbaner, der gør det.

Manden på bjergsiden er meget ufo-agtig, men ellers havde jeg slet ikke den der ufo-fornemmelse. Der er til gengæld noget meget tidløst i figurerne og noget organisk i dyrebillederne, der gav mig et klart indtryk af, at det ikke er en lille grøn mand, der har lavet dem, men en lille ørkenmand, der har gjort det,” siger Mads.

Han havde sat sig lidt ind i linjerne inden flyveturen over dem, og det gjorde oplevelsen langt bedre. Linjerne i sig selv er ikke det spektakulære, men det er mysteriet, historien og selvfølgelig flyveturen, der er den helt store oplevelse. Og spørgsmålene bliver ved med at dukke op, som linjerne åbenbarede sig fra den lille flyver.

”Man spørger sig selv, hvad meningen med at lave en hval i ørkenen er.”
Der er ingen, der ved det med sikkerhed, og mon ikke der vil blive ved med at dukke spørgsmål op om de mystiske linjer i Nazcas ørken?


Jarno-Gonzalez-Zarra3onandiÆldgammel ørkencivilisation

Nazca-ørkenen er et plateau i det sydlige Peru, der er omtrent 100 kilometer langt og otte kilometer bredt. For cirka 3000 år siden boede her et folk, der konstruerede avancerede vandingssystemer til marker i den golde ørken, der gjorde, de kunne udvide deres dyrkningsområder og udvikle en kultur, som man har fundet vævede stoffer, potter, mumier og arkitektoniske levn efter.

Mest berømte er de selvfølgelig for linjerne, de efterlod i ørkenen. Hvorfor de lavede dem, er der ingen, der har været i stand til at komme med et definitivt svar.


Hvad illustrerer figurerne?

Som alt andet omkring Nazca-linjerne er intet helt sikkert. Forskere mener dog, at de spiralformede figurer symboliserer muslingeskaller og havet, og at de mere zig-zaggede figurer repræsenterer floder og lyn.

Fuglene som kondoren og pelikanen er tegn på tiltro til guderne, og andre havfugle har med havet at gøre. Aber og firben repræsenterer håbet om vand – en evig bekymring i en af verdens tørreste egne – og hajer og spækhuggere er minder om store fiskesucceser i havet nærved.

Edderkopper, tusindben og planter har med regnvejr at gøre, for selvom Nazcafloden flyder tæt forbi, leverer den ikke nok vand til at opfylde behovet for vand til marker.

Jarno-Gonzalez-Zarra4onandi

Andre spændende artikler


Klumme: På rejse i en verden med banditter

Klumme: På rejse i en verden med banditter

Vidder & Værdier

Vidder & Værdier

Yellowstone – sådan gør jeg selv

Yellowstone – sådan gør jeg selv

Log ind