Pak rygsækken til inkastien

Som på alle andre ture er det vigtigt at kigge på de specifikke forhold, inden du pakker rygsækken. Hvad er det for en type terræn, der venter? Hvordan er klimaet? Er der særlige forhold at tage hensyn til? Her er et par ting, der er gode at have med i betragtningerne, inden du pakker til Inkastien:

shutterstock_543643264-Bene.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 13. jan 2021

Som på alle andre ture er det vigtigt at kigge på de specifikke forhold, inden du pakker rygsækken. Hvad er det for en type terræn, der venter? Hvordan er klimaet? Er der særlige forhold at tage hensyn til? Her er et par ting, der er gode at have med i betragtningerne, inden du pakker til Inkastien:

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

 Vandreforhold & klima

 1. Selve stien er i god stand, og underlaget er generelt hårdt, men stien kan blive våd. Der er stejle op- og nedstigninger, og en del foregår på stentrappetrin.
 2. Klimaet i Andesbjergene kan være barskt selv i højsæsonen. Du kan opleve temperaturer ned under frysepunktet om natten, mens dagene kan blive rigtig varme – det kan godt være, der sjældent bliver varmere end omtrent 20 grader, men solen er skrap i højderne. Vindene kan desuden være mere end kølige, og temperatursvingningerne kan være store over meget kort tid, når sol bliver erstattet af skygge og vind. Samtidig skal du være indstillet på, at det kan regne. Af og til kraftigt.
 3. I de fugtigere områder på stien kan der være myg. Lede, sultne myg.
 4. Da alle ture på Inkastien foregår med guide og gennem et bureau, behøver du ikke selv pakke telt og kogegrej.

PÅ STIEN

Rygsæk: Størrelsen af din rygsæk afhænger af, om du selv bærer alt dit grej, eller om du har en bærer. Har du en bærer, kan du nøjes med selv at slæbe på en dagtursrygsæk, mens du skal have fat i en større vandrerygsæk, hvis du selv bærer dit grej. Uanset hvad, så vælg en rygsæk med solid hoftestøtte og et godt ventilationssystem. Husk regnovertrækket.

Vandrestøvler: Vælg et par støvler med en mellemstiv sål plus et mellemhøjt skaft. De passer til det til tider hårde terræn og en rygsæk, der ligger på op til omtrent 15 kilo. Da der er mulighed for regn, er det værd at overveje en støvle med Gore-Tex.

Vandrestave: Aflaster knæ og giver balance. På Inkastien er det lovpligtigt at bruge beskyttelseshætter lavet af plastic på vandrestaves metalspidser. Medbring et par ekstra. Bemærk, at det ikke er tilladt at medbringe sine vandrestave på Machu Picchu.


I LEJREN

Sovepose: De mest populære måneder på Inkastien er også nogle af de koldeste, og temperaturen kan falde til under frysepunktet om natten. En tre-sæsoners-sovepose med en komforttemperatur på ned til omkring minus 7 grader skulle holde dig varm.

Lagenpose: En silkelagenspose er behagelig og giver lidt ekstra varme i soveposen. Samtidig beskytter den soveposen mod snavs og lugt.

Underlag: Et selvoppusteligt underlag yder god styrke og isoleringsevne. Det fylder mindre end et skumunderlag og er mere holdbart end de oppustelige underlag. Vælg et underlag med en r-værdi (isoleringsevne) på tre til fire svarende til tre-sæsoners-brug.


PÅ KROPPEN

Sokker: Et par gode uldsokker holder dine fødder varme og er med til at forebygge vabler.

Vandrebukser: Hurtigtørrende zip-off-bukser gør dig klar til brændende sol og regn.

Uldundertøj: En blød uldundertrøje holder der dig varm, selv hvis den bliver våd. Kan bruges både på stierne, om aftenen i lejren og om natten i soveposen, hvis du er en frossenpind.

T-shirts: Åndbar og letvægts.

Langærmet trekkingskjorte: Har den fordel frem for en T-shirt, at den kan beskytte din nakke og arme mod solen og give lidt ekstra varme.

Fleece: Yder varme på kolde nedstigninger og i lejren morgen og aften.

Skaljakke: Beskyttelse mod elementerne, hvad enten det er vind eller regn.

Pausejakke / let dunjakke: En varm opstigning i solen kan hurtigt blive udskiftet med en iskold pause i skygge og vind. Pausejakken beskytter dig mod kulden.

Hue: En god uldhue til aftener, kolde morgener og vindblæste pas.

Handsker: Et par tynde, vindtætte handsker i windstopper fleece eller softshell fleece er guld værd på kolde, blæsende nedstigninger og om aftenen.

Solhat / kasket: Solen kan være nådesløs højt i Andesbjergene. Beskyt hoved, ansigt, ører og nakke mod den.

Solbriller: Solen er intens i over 4000 meters højde, og et par solbriller er essentielle til at beskytte øjnene.


ALT DET ANDET

Førstehjælpssæt: Overvej, om der er ting i førstehjælpssættet, du kan ’dele’ med andre på turen, da der ikke er nogen grund til, at I slæber de samme ting med. Samtidig er et førstehjælpssæt af og til individuelt, når det kommer til medicin og særlige behov. 

Toiletsager: Toiletpapir, tandbørste, tandpasta og hvad du ellers synes, du har brug for. Igen, det er lidt individuelt.

Solcreme & læbepomade: Vælg begge dele med høj faktor. Solen kan være nådesløs.

Myggebalsam: Myggene kan være modbydelige. Medbring den stærkeste myggebalsam, du kan få fingrene i.

Vandflaske / vandblære: På de fleste organiserede ture på Inkastien får man udleveret vand hver morgen. Om du er til vandflasker eller en blære i rygsækken er en smagssag, men vær i stand til at bære minimum to liter.

Pandelampe: Vælg en kompakt lampe til aftener i lejren, læsning i teltet og den sidste morgen på stierne, hvor du sætter af sted, inden solen er stået op.

Personligt grej: Kamera, læsning, dagbog – det, du ikke kan undvære og er sikker på, du kommer til at bruge undervejs.


Meget mere viden

www.opdagverden.dk finder du uddybende artikler, der kan hjælpe dig yderlige til at vælge det rigtige udstyr og få den bedste oplevelse på dit trek. Du kan blandt andet finde artiklerne:

 • Sådan pakker du rygsækken
 • Vælg de rigtige vandrebukser
 • Det komplette førstehjælpssæt
 • Vælg det rigtige fodtøj
 • 20 gode råd mod myg

Ekstra grej?

Der er noget grej, der ikke er strengt nødvendigt, men som kan være med til at gøre trekket mere behageligt. Overvej vægten i forhold til, hvor meget du kommer til at bruge det. Har du en bærer med på Inkastien, hvilket de fleste har, kan du dog pakke det uden at skulle være så opmærksom på vægt.

 1. Trekkingsandaler: Hvis du gerne vil give fødderne lidt luft i lejren om aftenen.
 2. Poncho: En tynd, let regnponcho, hvis du er uheldig, og regnen styrter ned.
 3. Ørepropper: Du er ikke alene i lejren, og ender du i telt ved siden af en snorker, så kan ørepropperne redde nattens søvn.
 4. Oppustelig pude: En god nattesøvn er guld værd, og du kan overveje en oppustelig pude, der hverken vejer eller fylder meget. Alternativt kan du stoppe tøj i sit soveposehylster og bruge det.
 5. Håndklæde: Er fire dage uden et bad for meget, så medbring et lille, hurtigtørrende letvægtshåndklæde.
 6. Badetøj: Der er varme kilder tæt på Aguas Calientes under Machu Picchu.

Andre spændende artikler


Trekking: Inka-stien til Machu Picchu

Trekking: Inka-stien til Machu Picchu

Trekking på inkaernes stier

Trekking på inkaernes stier

Erfaren Peru-farer klar med vandreguide

Erfaren Peru-farer klar med vandreguide

Log ind