MADABOUT OUTDOOR? - BLIV MEDLEM | LOG IND
Kurven er tom

Bolivia

shutterstock_4558777---alpa.jpg Bolivia er det højstbeliggende og mest isolerede land i Sydamerika. Ser man på bruttonationalproduktet er Bolivia et af de fattigste lande i Verden, men ser man i stedet på de kulturelle rigdomme, de fantastiske udsigter og levn fra hedengangne civilisationer, er Bolivia et af de rigeste og mest spændende lande at besøge i Sydamerika.

Landet indeholder alt fra golde saltørkener, ufremkommelig regnskov og pampas til landsbyer på sivøer og højsletter med sneklædte bjergtoppe på over 6000 m. Udover dets varierende geografiske og klimatiske zoner rummer landet også den største oprindelige, traditionelle kultur i Sydamerika, idet over 50% af befolkningen er af ren indiansk afstamning.

Alt i alt giver Bolivia gode muligheder for at trekke, cykle, klatre, bjergbestige, fotografere, backpacke, besøge lokale indianere, opleve gamle kulturer, studere spansk eller tage på safari i regnskoven eller på pampas’en.

Bolivia har, lige siden den store venezuleanske befrier, Simón Bolívar, gjorde landet selvstændigt i 1825, haft en turbulent og eksplosiv historie. Selvom Bolivia med jævne mellemrum oplever uroligheder med vejspæringer og demonstrationer, primært i de største byer og på indfaldsvejene omkring La Paz, er landet et af Sydamerikas fredeligste og sikre lande at rejse i. Alligevel tilrådes turister at holde et vågent øje med medierne og så vidt muligt holde sig væk fra demonstrerende folkemængder.

shutterstock_1775290---Coch.jpgBolivia er relativt tyndtbefolket.

Der bor cirka 8.800.000 mennesker, hvoraf 70% bor på El Altiplano, højsletten, der strækker sig ned til den peruvianske grænse, og hovedsageligt i La Paz og forstaden til denne El Alto.

Mellem 50% og 60% af den samlede befolkning er af indiansk afstamning, cirka 35% er mestizo (blanding af spansk og indiansk blod), og resten er af europæisk afstamning.

Det officielle sprog er spansk, men kommer man uden for de større byer, især på El altiplano, vil man møde folk af indiansk afstamning, hvis modersmål er Quechua eller Aymara.

Hovedstaden i Bolivia hedder La Paz. Med sine cirka 3700 meter over havet er La Paz Verdens højest beliggende hovedstad. Regeringsbyen er Sucre. Andre store byer er Santa Cruz og Cochabamba.

shutterstock_278422-.jpgDe vigtigste faktorer at huske på, når man pålanlægger at rejse til Bolivia er, at det som regel regner om sommeren og er tørt om vinteren. eftersom Bolivia ligger på den sydlige halvkugle, er det vinter fra maj til oktober og sommer fra november til april. 

Bolivia dækker et areal på 1.098.581 kvadratkilometer. Siden 1884 har Bolivia ikke nogen kyststrækning. Landet er omgivet af Peru, Chile, Argentina, Paraguay og Brasilien.

På grund af dets meget varierende topografi er der stor temperaturforskel afhængigt af hvor i landet man opholder sig. Temperaturerne varierer ikke meget henover året, men det gør til gengæld nedbøren.

Den bolivianske vinter (maj, juni, juli og august) er generelt meget tør, mens der i fx Santa Cruz i lavlandet falder cirka 200 mm nedbør i januar. Højlandet er generelt tørrere. Fx falder der i gennemsnit cirka 120 mm nedbør i La Paz i januar.

shutterstock_8247259---Sala.jpgEvo Morales – Bolivias socialistiske præsident

En søndag i juli, 2006 fik Rurrenabaque besøg af Evo Morales, Bolivias socialistiske præsi-dent. Han var ventet 8.30, men kom naturligvis først kl. 10. I Rurrenabaque har Evo og hans parti MAS (Movimiento al Socialismo = Bevægelsen mod (= i retning mod) Socialisme) ikke den store opbakning, men det skulle han jo helst ikke opdage, så alle sejl var sat til for, at han skulle føle sig velkommen og hyldet.

Fra lufthavnen blev han kørt i kortege fulgt af en stribe motorcykler med MAS´ blå-sort-hvide flag draperet over styret.

Da de nærmede sig pladsen, satte en kommentator i med en dækning af begivenheden, som ville svare til, at Jørgen Leth rapporterede fra en latin-time i en dansk 1.g klasse! For at kompensere for den udeblivende begejstring råbte han selv højere og højere: “Evo, Evo, Evo” og beskrev med stor indlevelse (og fantasi), hvordan den enorme menneskemængde i begejstring over synet af præsidenten hyldede ham med kys, kram, konfetti og blomsterkranse. Ret skal være ret: der var en hel del flag i partifarverne, der var folk, der fyrede fyrværkeri af, klappede og virkede oprigtigt be-gejstrede, men deres engagement blegnede fuldstændigt under den overdrevne dækning.


Evo blev ikke modtaget på råhuset. Det ønskede kommunalbestyrelsen nemlig ikke. Den be-står af medlemmer af et andet parti, MNR, Movimiento Nacional Revolucionario (den natio-nale revolutionære bevægelse). I stedet trådte Evo frem på balkonen i flådens bygning.


Først talte en stribe mennesker med varierende grad af betydning og indflydelse i Rurrenaba-que. Et gennemgående tema var fremstilling af forskellige ønsker: en forbedret lufthavn, der kan lokke flere turister hertil; elektricitet i dagtimerne (der havde i ugevis kun været strøm mellem midnat og kl. 18); en bro over Beni Floden mellem Rurrenabaque og nabobyen San Buenaventura; en læreanstalt for lærere, som ofte kun har studentereksamen; osv. 

Da det en-delig blev Evos tur til at tale (og de sammenstimlede tilhørere havde købt alt, hvad der var af is og forfriskninger til salg), tog han ønskerne i stiv arm. Han lovede en forbedret lufthavn samt at igangsætte en undersøgelse om mulighederne for at bygge en bro over floden.

Som boliviansk præsident nytter det nok ikke noget at tage på besøg rundt om i landet uden en stor pose penge i baghånden, hvis besøgene skal have til formål at styrke præsidentens popularitet! Og popularitet var netop kodeordet for dette og en stribe andre besøg rundt om i landet i disse dage: Næste søndag var der nemlig valg til den forsamling, som skal skrive Bolivias nye grundlov - og der skulle MAS jo gerne vinde en god portion af taburetterne!

Evo talte længe og uden manuskript om forskellige ting, som varmen og den stærke sol gjorde det svært at koncentrere sig om. Han anklagede en stribe lande for at modarbejde Boli-vias demokrati, idet hans politik ikke accepteres, og han trods alt har en folkelig opbakning uden sidestykke i Bolivias historie (85% af stemmerne hedder det!).

Han henviste naturligvis til nationaliseringen af landets naturressourcer og proklamerede, at når processen er fuldført, vil Bolivia ikke behøve mere bistandshjælp udefra. Et andet tiltag, Evo talte om, var placerin-gen af oprindelige folk på alle poster. Det lyder måske umiddelbart meget godt, men bare for-di man er indianer, behøver man jo ikke være en dygtig og retskaffen direktør eller minister.


Evo forsvandt så pludseligt, som han var kommet. Hans tale sluttede med løftet om at komme igen snart og med bedre tid. Så ville han og hans fodboldhold fra præsidentpaladset gerne udfordre Rurres bedste fodboldhold til kamp. Og her var tilhørernes begejstring ægte og stor! Er der noget bolivianere går op i, så er det fodbold – og den manglende elektricitet i dagti-merne har ført til mange frustrationer over manglende mulighed for at følge med i kampene i VM i fodbold.

shutterstock_4558777---alpa.jpgFor personer med dansk pas er Bolivia visumfrit i indtil 90 dage. Vær sikker på at du får et stempel der gælder i 90 dage i dit pas ved indrejse. Ved overskridelse af tidsfristen betales bøde ved udrejse.

Hvis man vil opholde sig i Bolivia udover de 90 dage er det almindelig praksis at tage over grænsen til fx. Peru og returnere et døgn senere. Derved er det muligt at forny sin opholdstilladelse i yderligere 90 dage, uden at skulle stå i kø og betale gebyrer ved emmigrationskontoret i La Paz.  

Møntfoden i Bolivia er Bolivianos. Som de andre lande i Andesbjergene er Bolivia et billigt land at rejse i i forhold til Europa. Busser, hostels og mad kan alle findes til yderst få penge. I de store byer findes restauranter og hoteller af europæisk standard og pris.

shutterstock_4556563---Neva.jpgIndenrigsflyvning i Bolivia er relativt billigt og sikkert.

Selvom busforbindelserne er veludviklede og afstandene overkommelige, tager det som regel lang tid at køre med bus. Vejnettet er nemlig ikke særlig godt udviklet. Asfaltveje er ikke standard.

Dog er det billigt at køre med bus, og hvis man har god tid, skal man unde sig selv denne transportform. Det er meget festligt og udsigterne er glimrende, hvilket er et held, for man får svært ved at sove.

Bolivia regnes normalt for det sikreste land i Sydamerika at rejse i. Voldelig kriminalitet er en sjældenhed, men som alle andre steder kan det selvfølgelig forekomme. De mest almindelige hændelser er lommetyveri og falske myndighedspersoner.

Hold derfor øje med dine ting, slip aldrig dit pas af syne og foregiv, at du ved, præcis hvad du laver, og hvad der foregår omkring dig. Er uheldet ude, bør det lokale politi kontaktes. Du får højest sandsynligt ikke dine ting igen, men du får (ofte mod betaling) en politirapport til brug overfor forsikringsselskabet.

Det anbefales at blive vaccineret mod difteri, gul feber, Hepatitis A, Hepatitis B, stivkrampe og tyfus, ved rejse i Bolivia. Endvidere skal du gardere dig mod malaria hvis du planlægger at opholde dig i lavlandet.

shutterstock_5353036---sout.jpgBolivia har to internationale lufthavne. De fleste ruter flyver til La Paz, men der er efterhånden også en del ruter, der flyver via Santa Cruz til La Paz og omvendt.

Hvis man vælger at flyve til La Paz, skal man være opmærksom på, at lufthavnen ligger i El Alto, som ligger i over 4000 meter over havet. Risikoen for højdesyge ved ankomst er derfor betragtelig.

I stedet kan det anbefales at flyve til fx. Santa Cruz, Lima i Peru eller Santiago i Chile og derfra tage en bus til La Paz. Det går lidt længere tid, men den tid kan være godt givet ud, hvis man til gengæld sparer sig selv for problemer med højden.

Skrevet af: Daniel Duvald, Skrevet tirsdag, 30 november 1999, opdateret 11 maj 2016, læsninger: 4710

Log ind

×

Otara 150SS 195SS 600px