35 tips til vinterteltning

Vi har samlet 35 gode råd til friluftsliv om vinteren

Det er en fantastisk oplevelse at overnatte i telt i vinterfjeldet. Det kræver dog, at du har det rette udstyr og ved, hvordan du pakker det, hvordan du bedst laver din lejr, og hvordan du organiserer dine ting. Vi har samlet 35 gode råd.

Vinterteltning-3.jpg
Opdateret den 29. jun 2023
Læst af: 17135

Det er en fantastisk oplevelse at overnatte i telt i vinterfjeldet. Det kræver dog, at du har det rette udstyr og ved, hvordan du pakker det, hvordan du bedst laver din lejr, og hvordan du organiserer dine ting. Vi har samlet 35 gode råd.

LEJR I SNEEN

 1. Vindretning og lavinefare: Vend teltets åbning væk fra vinden og bagenden mod vinden. Slå ikke telt op lige neden for stejle fjeldsider, hvor en lavine vil kunne ramme.
 2. Stamp sneen hård i lejren: Med skiene på kan du stampe et kvadratisk område, som er lidt større end lejren. Lad sneen sætte sig i et kvarters tid, inden du slår lejren op. Så har du et område, hvor du (forhåbentlig) ikke synker i sne til livet.
 3. Grav ståhøjde i apsis: Det er meget nemmere at komme ind og ud af teltet, hvis du har ståhøjde i apsis. Du kan også grave køkkenhylder i forskellig højde inde i apsis.
 4. Ren sne/forurenet sne: Lav et område med ren sne, hvor I tager sne til drikkevand, og et andet område til ’gul sne’, opvaskevand og til at fylde brændstofflasker. Nogle få dråber brændstof i drikkevandssneen kan gøre dig møgsyg.
 5. Snemur: Lav en snemur i vindretningen. Den skal ikke være meget bredere og højere end selve teltet, da der så vil samle sig fygesne bag den.
 6. Toilet: Det er en fordel at kunne få rumpen i læ og en smule privatliv, så indret et toilet ved lejren. Toilettet kan enten være en lille læmur, graves ind i en skrænt, eller et hul som graves ned i dyb sne.
 7. Rindende vand: Hvis det er muligt så placér lejr i nærheden af ridende vand. Det sparer brændstof og tid ikke at skulle smelte sne og is til drikkevand.

SLÅ TELTET OP

 1. Kend dit telt: Har du købt nyt telt, så øv dig i at slå teltet op – gerne med handsker på. Du ønsker ikke at skulle slå det op for første gang med forfrosne naller i fygesne og blæst på vinterfjeldet.
 2. Snepløkker: Du kan ikke bruge almindelige pløkker i sneen, da de ikke har greb nok i sneen. Køb specielle snepløkker. De skal helst være 40-50 cm lange.
 3. Store løkker til pløkker: Tjek hjemmefra, at løkkerne til pløkker på teltet er store nok til, at ski, stave og store vinterfjeldspløkker kan gå igennem dem. Hvis de ikke er store nok, kan du udvide dem ved hjemmefra med kraftigt snor eller tyndt reb.
 4. Brug stave og ski som pløkker: Vend skiens stålkanter indad, så trækket i bardunerne bliver på skiens buede side og ikke hen over stålkanterne, der med tiden vil slide bardunerne over.
 5. Vandrette pløkker: Hvis sneen ikke er dyb nok til at bruge ski og stave som pløkker lodret, kan man i stedet grave en rende, lægge dem vandret og dække dem til med sne. Selvom det virker løst i starten, skal det nok fryse fast og blive mere solidt.
 6. Vær forsigtig med ski og stave i sneen: Bruger du ski og stave som pløkker, skal du være forsigtig, når du tager dem op om morgenen. De fryser godt fast i løbet af natten og et håndtag på en skistav risikerer at blive nede i sneen, hvis du er for voldsom. Sørg for forsigtigt at løsne sneen rundt om dem med sneskovlen, inden du hiver dem op.
 7. Barduner: Justér, afkort eller bind dem i ønsket længde hjemmefra.
 8. Snekanter: Undgå at vind kommer ind under teltet ved at grave snekanter hele vejen rundt om teltet. Det gør du ved at skovle løs sne eller sneblokke op på teltets snekanter. Hvis teltet ikke har snekanter, kan du skovle løs sne op ad yderteltets kant, så det er helt dækket.
 9. I hård blæst: Start med at sikre teltet med en ski, så det ikke blæser væk, mens du arbejder. Sæt en ski lodret gennem en af løkkerne og ned i sneen.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Vinterteltning 1

LEJRLIV

 1. Vær forsigtig med ild: Bruger du brænderen i apsis eller inde i teltet, skal du være ekstremt forsigtig. Hvis dit telt kun har én udgang, så hav eventuelt en kniv i lommen, så du kan skære dig ud af teltets bagende, hvis der skulle gå ild i teltet ved apsis. Et telt udbrænder på cirka et minut.
 2. Plade under brænderen: Hvis brænderen står direkte på sneen, vil den smelte ned i sneen og stå ustabilt. Stil i stedet brænderen på en træplade. Beklæd den med folie, så den er varmereflekterende.
 3. Udluftning: Ordentlig udluftning er vigtig, når man bruger brænderen indenfor. Fej teltet frit for fastfrosset kondens og løs sne, så det ikke smelter i brænderens varme, og sørg for at åbne teltets ventilationsåbninger, når du tænder brænderen.
 4. Hæng soveposen til luftning: Der kommer en del kondens i teltet, så det er vigtigt at forsøge at holde grejet tørt. I frost og let vind tørrer soveposen fint.
 5. Tørrenet: Sæt et tørrenet op over brænderen. Her kan våde sokker tørre og blive varme igen.
 6. Tørring med varm Nalgene: Har du spildt vand på soveposen? Er dine handsker blevet våde? Du kan tørre mindre mængder af våde ting ved at komme kogende vand i en Nalgene-drikkevandsflaske. Læg dine våde ting omkring den. Varmen får fugten til at fordampe.
 7. Varm Nalgene i soveposen: Der er ikke noget, der kan holde tæerne lune natten lang som en Nalgene-flaske fyldt med varmt vand i bunden af soveposen.
 8. Støvler fryser til is: Støvler fryser til is i nattens løb, så det er en god idé at åbne dem så meget som muligt, når du stiller dem fra dig for natten. Ellers er det en kamp at få dem på næste morgen.
 9. Fold soveposen ud i god tid: Hvis dunene eller fibrene får noget tid til at folde sig helt ud, vil soveposen isolere bedre

Vinterteltning 2

GREJ

 1. Husk børsten: Idéelt set har du to børster med: En blød fejekost til at børste sne af tøjet, inden du går ind i teltet, og en stivere børste, såsom en neglebørste, til at fjerne fastfrosset is fra støvlerne. På den måde undgår du meget fugt i teltet. Fejekosten kan også bruges til at feje frost af indersiden af teltet og sne af teltets yderside, inden du tænder brænderen – på den måde undgår du et indendørs regnvejr, når brænderen smelter frosset kondens og nyfalden sne.
 2. Husk skovlen: Sneskovlen er helt uundværlig, når du skal indrette en god lejr, og som sikkerhedsudstyr, hvis du kommer i en situation, hvor du må grave dig ned for at komme ud af vinden. Sneskovlen kan også bruges til at indrette gode pausesteder. Grav et hul til fødderne, og du sidder meget bedre.
 3. Brænder: Multifuel- eller benzinbrændere er mere effektive i kulden end gas- og spritbrændere.
 4. Brændertest: Test brænderen, inden du sætter af sted ud i fjeldet. Det gælder især, hvis du har købt brændstof lokalt og bruger en type, du ikke plejer at bruge.

PAKNING

 1. Pulk-tasker: Organisér din oppakning på pulken i to tasker: En telt-taske og en apsis-taske. På den måde kan du hurtigt rykke ind i teltet.
 2. Hold brændstofsdunke og mad adskilt: Havregryn med benzin på? Så er turen slut, og er du langt fra alting, har du et alvorligt problem. Hold brændstof og fødevarer skarpt adskilt, gerne på hver sin pulk. Fødevarer pakkes i dobbelt plast for at minimere risikoen for, at en lækage ødelægger din proviant.
 3. Hold styr på stumperne: Læg intet fra dig udenfor teltet. Det forsvinder nemt i sneen og er næsten umuligt at finde igen.
 4. Alt kan blæse væk: Vinden stjæler hurtigt dit udstyr, hvis du ikke sørger for at fastgøre det grundigt. Ting som hænges ud til tørring fastgøres med en karabin eller lignende. Tøj, som du lægger fra dig på pulken, bindes fast med et ærme. Når pulken parkeres for natten, fyldes den med sne og tøjres til en lodret ski, så den ikke blæser væk i løbet af natten.
 5. Pause-taske: Udnyt pauserne effektivt ved at have alle de ting, du skal bruge under pauser, organiseret i én taske, som ligger forrest på pulken. I pausetasken kan du pakke mad, snacks, saftevand, vand, termokande med varmt vand, krus, kaffe, te, suppe, et underlag til at sidde på og en varm pausejakke.
 6. To underlag: Medbring både et skumunderlag og selvoppusteligt underlag. Skumunderlaget til at sidde på i pauserne og til at lægge under dit selvoppustelige underlag. Det er desuden meget hårdført og fungerer som backup, hvis dit selvoppustelige underlag går i stykker. På lange vinterture har jeg oplevet selvoppustelige underlag punktere, delaminere, fyldes med is (fugtig luft fra lungerne krystalliserer og fryser til is inde i underlaget) og at svejsningen på hele den ene side af et underlag gik op efter nærkontakt med en benzinbrænder.

Andre spændende artikler


Ranulph Fiennes opgiver iskold ekspedition

Ranulph Fiennes opgiver iskold ekspedition

Scotts ekspedition endelig udført

Scotts ekspedition endelig udført

På ski i Nordsverige

På ski i Nordsverige

Log ind