35 tips til vinterteltning

Vi har samlet 35 gode råd til friluftsliv om vinteren

Det er en fantastisk oplevelse at overnatte i Telt i vinterfjeldet. Det kræver dog, at du har det rette udstyr og ved, hvordan du pakker det, hvordan du bedst laver din lejr, og hvordan du organiserer dine ting. Vi har samlet 35 gode råd.

Vinterteltning-3.jpg
Opdateret den 29. jun 2023
Læst af: 17935

Det er en fantastisk oplevelse at overnatte i Telt i vinterfjeldet. Det kræver dog, at du har det rette udstyr og ved, hvordan du pakker det, hvordan du bedst laver din lejr, og hvordan du organiserer dine ting. Vi har samlet 35 gode råd.

LEJR I SNEEN

  1. Vindretning og lavinefare: Vend teltets åbning væk fra vinden og bagenden mod vinden. Slå ikke telt op lige neden for stejle fjeldsider, hvor en lavine vil kunne ramme.
  2. Stamp sneen hård i lejren: Med skiene på kan du stampe et kvadratisk område, som er lidt større end lejren. Lad sneen sætte sig i et kvarters tid, inden du slår lejren op. Så har du et område, hvor du (forhåbentlig) ikke synker i sne til livet.
  3. Grav ståhøjde i apsis: Det er meget nemmere at komme ind og ud af teltet, hvis du har ståhøjde i apsis. Du kan også grave køkkenhylder i forskellig højde inde i apsis.
  4. Ren sne/forurenet sne: Lav et område med ren sne, hvor I tager sne til drikkevand, og et andet område til ’gul sne’, opvaskevand og til at fylde brændstofflasker. Nogle få dråber brændstof i drikkevandssneen kan gøre dig møgsyg.
  5. Snemur: Lav en snemur i vindretningen. Den skal ikke være meget bredere og højere end selve teltet, da der så vil samle sig fygesne bag den.
  6. Toilet: Det er en fordel at kunne få rumpen i læ og en smule privatliv, så indret et toilet ved lejren. Toilettet kan enten være en lille læmur, graves ind i en skrænt, eller et hul som graves ned i dyb sne.
  7. Rindende vand: Hvis det er muligt så placér lejr i nærheden af ridende vand. Det sparer brændstof og tid ikke at skulle smelte sne og is til drikkevand.

SLÅ TELTET OP

  1. Kend dit telt: Har du købt nyt telt, så øv dig i at slå teltet op – gerne med Handsker på. Du ønsker ikke at skulle slå det op for første gang med forfrosne naller i fygesne og blæst på vinterfjeldet.
  2. Snepløkker: Du kan ikke bruge almindelige pløkker i sneen, da de ikke har greb nok i sneen. Køb specielle snepløkker. De skal helst være 40-50 cm lange.
  3. Store løkker til pløkker: Tjek hjemmefra, at løkkerne til pløkker på teltet er store nok til, at ski, stave og store vinterfjeldspløkker kan gå igennem dem. Hvis de ikke er store nok, kan du udvide dem ved hjemmefra med kraftigt snor eller tyndt reb.
  4. Brug stave og ski som pløkker: Vend skiens stålkanter indad, så trækket i bardunerne bliver på skiens buede side og ikke hen over stålkanterne, der med tiden vil slide bardunerne over.
  5. Vandrette pløkker: Hvis sneen ikke er dyb nok til at bruge ski og stave som pløkker lodret, kan man i stedet grave en rende, lægge dem vandret og dække dem til med sne. Selvom det virker løst i starten, skal det nok fryse fast og blive mere solidt.
  6. Vær forsigtig med ski og stave i sneen: Bruger du ski og stave som pløkker, skal du være forsigtig, når du tager dem op om morgenen. De fryser godt fast i løbet af natten og et håndtag på en skistav risikerer at blive nede i sneen, hvis du er for voldsom. Sørg for forsigtigt at løsne sneen rundt om dem med sneskovlen, inden du hiver dem op.
  7. Barduner: Justér, afkort eller bind dem i ønsket længde hjemmefra.
  8. Snekanter: Undgå at vind kommer ind under teltet ved at grave snekanter hele vejen rundt om teltet. Det gør du ved at skovle løs sne eller sneblokke op på teltets snekanter. Hvis teltet ikke har snekanter, kan du skovle løs sne op ad yderteltets kant, så det er helt dækket.
  9. I hård blæst: Start med at sikre teltet med en ski, så det ikke blæser væk, mens du arbejder. Sæt en ski lodret gennem en af løkkerne og ned i sneen.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Ski-krydsning af Grønlands indlandsis

Ski-krydsning af Grønlands indlandsis

Skitouring i arktisk Norge

Skitouring i arktisk Norge

Første danske kvinde på ski til Sydpolen

Første danske kvinde på ski til Sydpolen