Aktiv i naturen med kitesurfing

Flyvende ferie i Costa Rica

I bugten Bahia Salinas på Costa Ricas stillehavskyst sørger den termiske tropevind for at blæse kitesurferne af sted i flyvefiskefart. Ude på vandet kommer du i selskab med havskildpadder og pelikaner, men der er også giftige slanger og alligatorer.

Picture-644.jpg
Skrevet af: Mette Iversen Foto: Carlos Brühwiler Alfaro, Craig Pryor, Eric Van Steen og Mette Iversen
Opdateret den 13. mar 2020

I bugten Bahia Salinas på Costa Ricas stillehavskyst sørger den termiske tropevind for at blæse kitesurferne af sted i flyvefiskefart. Ude på vandet kommer du i selskab med havskildpadder og pelikaner, men der er også giftige slanger og alligatorer.

Flyvefiskene springer op lige foran mit board og tager føringen, men jeg er lige i hælene dem, da jeg tager afsæt ud over en bølgetop. Mens jeg holder farten i luften, forsvinder stimen af missilformede fisk ned gennem havoverfladen. Vi ses nok igen længere fremme. 

Foran mig breder bugten Bahia Salinas sig ud. Vi er i det nordvestlige Costa Rica. Bag mig sørger en voldsom og vedholdende tropevind for at fylde min syv kvadratmeter store turkisblå drage – også kaldet en kite – med vind og sætte fart i kiteboardet.

Udfordrende vindstød får dragen over mig til at danse i luften og de 25 meter lange liner mellem kite’en og mig til at ruske kroppen i gang til en ny dag på havet.

De stadig tidlige solstråler spiller de blanke bølger, da jeg og et par andre kitesurfere sætter kurs mod øen Isla Bolaños midt ude i Bahia Salinas, hvor min kæreste og jeg er på kitesurfrejse.

Med 12-13 sekundmeter i ryggen. Øen med form som en gigantisk hval stikker en lang sandtange ud som en finne. Og bag den skifter vandet farve fra mørkegrønt til azurblåt, men vigtigst af alt så bliver vandet her helt fladt på trods af den vedholdende vind.

Dét er for kitesurfere, hvad puddersne er for skiløbere og snowboardere. En glidende, luftig fornemmelse under boardet. Som at skøjte fremad i blødt smør.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 4369På en øde ø
Den lille vig bag tangen er vores legeplads, hvor vi øver nye tricks og sætter af til hop, der føles skyhøje. Jeg rykker i min barre og får kite’en til at vende brat i luften. Det rykker i kroppen i det kiten hiver mig til vejrs.

Vinden gør mig vægtløs, og den evigt skrattende blæst i øregangen forsvinder i få, lange sekunder, indtil jeg igen sætter boardet mod havoverfladen. Til tider elegant, andre gange i et stort plask, så skumsprøjtet står ud til alle sider.

Selv om det godt kan svide, når jeg slår mine bare lår eller min pande mod vandskorpen, er havet alligevel et taknemligt underlag at styrte på.

Øen Isla Bolaños er et af Costa Ricas mindste naturreservater, og det er et paradis for dyrelivet. Her bor tusindvis af pelikaner og fregatfugle, der hænger som en permanent røgsky over øen.

Da vi går i land på sandtangen for at holde pause, sætter vores fødder gang i en folkevandring af eremitkrebs, der løber alt, hvad klør og sneglehuse kan bære væk fra de nyankommende gæster.

Selv om vi let kan skimte de omkring 20 villaer ved kysten inde på fastlandet, får jeg fornemmelsen af at være skyllet ind på en øde ø langt væk fra alting. Her er kun dyrene, Stillehavet, vinden og drivtømmeret, der ligger spredt som tørre knogler i sandet.

P1040650Plads til at lære
Tilbage ved stranden Playa Copal, som er udgangspunkt for kitesurfing i Bahia Salinas er kitekurserne, der normalt tager omkring 10 timer, i gang. De nye surfaspiranter tager deres første ture efter kite’en med en instruktør hængende på ryggen eller guidet fra stranden med fagter og tilråb: ”Slip barren”, ”hiv i højre side”, ”kom tilbage til stranden”, lyder det fra de gestikulerende instruktører, der forsøger at overdøve den termiske vind.

Selv om Bahia Salinas er et af de mest blæsende spots i hele verden, er bugten ikke overrendt, så der er masser af plads til at lære. Oftest ser man kun et sted mellem tre og tyve drager i luften. Vindforholdene kan virke voldsomme for nybegyndere, men til gengæld har man så mange blæsende dage i kalenderen, at man kan få et sammenhængende kursus.

Selv om jeg i dag glider ubesværet af sted, er det ikke svært at genkalde sig følelsen af lige dele stolt succes og frustration, når motorikken skal lære at mestre både kite, board og balance på én gang.

Succes, fordi man pludselig kan dressere de mange kvadratmeter sejldug med et enkelt vip i håndleddet eller mærker boardet blive på fødderne og få fart, når kite’en trækker i kroppen.

Frustration, fordi andre surfere sejler forbi med samme naturlig mine, som var de på en stille cykeltur i eftermiddagssolen, når man selv bliver slæbt af sted efter en kite, der synes at have sin egen vilje, med skvulpende saltvand i svælget, mens himmel og hav bytter plads. Heldigvis er læringskurven stejl – og mange kan tage deres første sejltur inden for få dage.

P1020909En slange i paradis
Bugtens vilde dyr er også tilstede omkring kitesurferne. Hvis de ikke var så koncentrerede om at holde øje med deres kites over dem, ville de måske lægge mærke til de små sorte havslanger med skrigende gult mønster på ryggen.

På visse dage smyger de sig gennem vandet tæt ved overfladen midt mellem alle kitesurferne. Havslangen er et af Costa Ricas giftigste krybdyr med en dødelig gift i hugtænderne. Alligevel er den ufarlig for mennesker, fordi dens hugtænder sidder dybt nede i halsen, og dens kæber er for små til at gribe om et menneske.

P1040859Rugekasse for havskildpadder
Udover vinden gør netop dyrelivet Bahia Salinas til et særligt kitespot, der hiver stamgæster tilbage sæson efter sæson.

Her styrtdykker pelikaner i havet med store plask for at vende tilbage til himlen med en fisk i deres store skuffe af et næb. Her svømmer havskildpadderne til for at grave deres æg ned i sandet, og tanken om at mit kiteboard måske er på kollisionskurs med en af bugtens krokodiller strejfer mig altid, når de grågrønne krybdyrsnuder dukker op fra overfladen.

Men det er hver gang blot en havskildpadde, der stikker hovedet op for at trække frisk luft, inden den igen tipper sit favnbrede skjold og plasker med lufferne for at styre ned mod havbunden igen. Så falder min puls lidt igen, indtil jeg hiver i barren og lader min kite give mig endnu en svævetur hen over bugtens flade vandspejl.


shutterstock 13105633-Patti

HVIS DER IKKE ER VIND, ELLER KROPPEN TRÆNGER TIL EN PAUSE KAN DU…

- Padle i kajak til øen Isla Bolaños, der ligger midt i bugten. Der er kajakudlejning på stranden Eco Playa omkring et kvarters gåtur fra kite-stranden Playa Copal. Øen er et lille naturreservat, som du kan gå rundt om på omkring 45 minutter.

- Vandre på vulkaner. Det bobler og syder fra vulkanen Rincon de la Vieja. Både fra krateret, men også fra undergrunden i den tørre urskov, der vokser på vulkanens sider. Brændende varme og boblende kilder, abeflokke og oprindelig jungle kan opleves på ture af alt fra en til flere dages varighed. Rincon de la Vieja ligger omkring to timer i bus/bil fra Bahia Salinas.

- Tage på svævebanetur i junglen. Udforsk junglen fra træernes toppe. Svævebaneture gennem det grønne urskovsløv er en af Costa Ricas mest populære attraktioner. De såkaldte zipline tours kan opleves i hele landet. I 2010 er der åbnet en ny rute fra højderne over Bahia Salinas – Spider Monkey Tours holder til på vej mod La Cruz, lidt efter asfaltvejen begynder.


P1020553STILLEHAVET ELLER KATTEGAT - HVORDAN BEGYNDER JEG?

Skal du lære at kitesurfe helt fra bunde i Bahia Salinas, eller foretrækker du at være forberedt hjemmesfra? 

- Det er ikke nødvendigt at smugtræne, inden du lander i Bahia Salinas. Bugtens tre skoler har alle begynderkurser, der kan få dig i gang.

Som regel på omkring 10 timer. Fordelen ved at starte i Danmark er, at vi har gode begynderforhold med lavt vand og stabil vind. I Bahia Salinas kan vinden virke vild og stødende for en begynder, men til gengæld kan du regne med vind stort set hver dag og en vandtemperatur, der bejler mere til badetøj end til fuld våddragt, som er en nødvendighed herhjemme på de fleste dage.

Tjek kurser og priser hos Bahia Salinas’ tre kiteskoler: 

Costa Rica www.kiteboardingcostarica.com 
Kitesurfing School 2000 www.bluedreamhotel.com 
Cometa Copal www.kitesurfincostarica.com

Hvis du vil træne hjemmefra kan du finde danske kiteskoler på www.kitesurferen.dk.


Picture-390FAKTA

Hvordan kommer jeg frem?
Flyselskaberne Iberia, Condor, Delta, United Airlines, Continental og British Airways flyver alle til San José. Returbilletten koster omkring 6500 kroner. Tag en bus fra San José mod Peñas Blancas på grænsen til Nicaragua og stå af i La Cuz.

Busturen tager omkring fem timer. Derfra skal du videre med taxa (cirka 120 kroner) eller lokalbus (cirka syv kroner) de sidste 10-15 kilometer ned i bugten i retningen mod El Jobo.

Hvor overnatter jeg?
Der er både hoteller, hostels og villaer ved stranden. Rejser du med stramt budget er en billig løsning Kite House, der koster 85 kroner per nat. Har du lidt mere at rutte med, kan du leje en villa/cabina (priser fra 270 kroner).

Både villaer og Kitehouse ligger få skridt fra stranden. Villaer kan lejes gennem Kiteboarding Costa Rica www.kiteboardingcostarica.com eller Cometa Copal www.kitesurfincostarica.com.

Hvornår skal jeg tage af sted?
Det blæser hele året i Bahia Salinas, men højsæsonen er fra november til april. Vinden bliver kraftigst i januar og februar, hvor der er mange dage med 15 sekundmeter. Klimaet er lunt hele året og kaldes tør tropisk urskov, fordi der kun falder få dråber regn fra november til maj.

Hvem kan klare turen?
At bliver venner med kite og board kræver mere vilje end fysisk styrke. Du skal dog være en habil svømmer, og en nogenlunde fysisk form er selvfølgelig en fordel.

Hvor bliver jeg klogere?
Tjek de tre kiteskolers hjemmesider Kiteboarding Costa Rica www.kiteboardingcostarica.com, Kitesurfing School 2000 www.bluedreamhotel.com eller Cometa Copal www.kitesurfincostarica.com. Rejsebøger som Lonely Planet Costa Rica eller det danske site www.costarica.centralamerika.dk har general information om og inspiration til landet.

Andre spændende artikler


Parahawking i Himalaya

Parahawking i Himalaya

Log ind