Fototips fra Lars Gejl

Kryb i skjul

Drømmer du om at tage nærbilleder af vilde dyr og fugle, er det faktisk lettere, end du tror, for her er det ikke dyrt og professionelt kameragrej, der er det vigtigste. Som med al fotografering er det nemlig fotografens planlægning, viden om og tilgang til motivet, der er det vigtigste.

Fotosafari.jpg
Skrevet af: Lars Gejl
Opdateret den 14. apr 2022

Drømmer du om at tage nærbilleder af vilde dyr og fugle, er det faktisk lettere, end du tror, for her er det ikke dyrt og professionelt kameragrej, der er det vigtigste. Som med al fotografering er det nemlig fotografens planlægning, viden om og tilgang til motivet, der er det vigtigste.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Når du fotograferer wildlife er tidsforbruget enormt, og din tålmodighed bliver sat på prøve, men klæder du dig ordentligt på både fysisk og mentalt, kan du komme overraskende tæt på dyrelivet og i mange tilfælde klare dig med en tele på 200-300 mm.

Tænk som et dyr
De fleste pattedyr og fugle er sky, enten fordi de jages af mennesket, eller fordi de befinder sig i bunden af fødekæden og jages af større rovdyr. Derfor skal du prøve at tænke som det dyr, du vil fotografere. Læs om dyrets levesteder og vaner og dan dig en fornemmelse af dyrets levevis.
Dernæst skal du forvandle dig til et mentalt rovdyr, som skal jage dyret.

Tre enkle metoder giver dig mulighed for spændende dyrebilleder. Den hurtigste genvej til fede dyrebilleder er at falde i et med omgivelserne, så du ikke skræmmer ’byttet’ med lugt, lyde og bevægelser.

Derfor er både bil- og fotoskjul sikre midler til spændende oplevelser og billeder. Fra bil kan du langs skovveje og landeveje ved vådområder ofte komme tæt på bl.a. ræve, rådyr, vadefugle og gæs. Fordelen ved at bruge bilen er, at dyrene ser bilen som en død ting.

At arbejde fra fotoskjul er for den erfarne og tålmodige, fordi det er afgørende, at skjulet står perfekt i forhold til lys, vind og baggrund. Samtidig er der ofte lang ventetid og få fotochancer.

Paparazzi el naturale
Snig-fotografering er for den rastløse. Stilen er svær og kræver forståelse for dyr og terræn, men giver til gengæld intense oplevelser. Det er her, du skal bruge dine indre rovdyrinstinkter:
Med dit syn, din hørelse og lugtesans scanner du området for indtryk, lyde og lugte. Med følesansen fornemmer du vinden og aflæser terrænet under dig, når du lister frem. Og med den sjette og intuitive sans kan du med træning fornemme dyret og være klar, før det viser sig.

Sådan forsvinder du for ingen penge
Du behøver ikke et dyrt fotoskjul for at få spændende dyrebilleder. Med et camouflagenet fra en jagtforretning eller et overskudslager kan du næsten forsvinde i landskabet. Sæt dig ved en dyreveksel en tidlig morgen eller en aften, og der vil med garanti ske noget.

Brug bilen
Med en sandsæk eller en beanbag i bilens vindueskarm til støtte for telen har du det perfekte stativ. Camouflagenettet i vinduet gør dig usynlig og du sidder behageligt og tørt. I løbet af en halv times tid vil dyrelivet normalt falde til ro, og du kan få overraskende oplevelser tæt på bilen, blot du forholder dig i ro.

Ræv - Pib som markmusen
Den snu ræv er taget fra en snedrive i ly under en hyldebusk, hvor jeg lå gemt i hvidt camouflagetøj. Ræven blev lokket tættere på ved at imitere markmusens skingre piben i græsset, som for ræven betyder musesteg. Ofte kommer ræven galoperende så hurtigt og tæt på, at den fylder for meget i søgeren.

Spættet sæl - Gør som sælen
Billedet af den spættede sæl er taget ved at lege sæl. En halv times maven fremad hen ad sandbanken med indlagt pause og vippen med fødderne overbeviste sælen om, at jeg var en underlig, men ufarlig kollega.

LG med etbens-stativ
Husk stativet
Når du kratlusker, skal du være klædt i tøj i dæmpede farver, som matcher omgivelserne. Et et-bensstativ giver god støtte og gør, at du kan slappe af i skuldrene.

Ravne - Skyd en flyvende Einstein
Kragefuglene kaldes fuglenes Einsteins grundet deres høje intelligens. Ravne og krager er nogle af de sværeste at ’skyde’ for en naturfotograf. Du kan godt slentre eller cykle forbi på nogenlunde afstand, men så snart du stopper op eller peger mod dem med kameraet, så er de på vingerne. De to efterårsravne er taget fra et fotoskjul i opstillet træ og med lokkemad.


Bliv i bilen

Fotosafari i Afrika i åben bil er en intens oplevelse. Dyrene ved, du er der. De kan både se, høre og lugte dig, men opfatter dig ikke som en trussel, fordi du betragtes som en del af bilen. Men rejs dig aldrig op og bliv i bilen, for så snart du stiger ud i dyrenes domæne, er du en trussel, og det skræmmer dyrene og kan i værste fald udløse et angreb.

Baghide - Husk stolen
En nem og billig alternativ løsning til skjul er et baghide, som du blot trækker over dig. Husk at medbringe en stol, gerne med ryglæn, hvis du skal sidde længe.

Andre spændende artikler


Er du klar til at bestige Mount Everest?

Er du klar til at bestige Mount Everest?

Havkajak i vinterkulden

Havkajak i vinterkulden

Caminoen

Caminoen

Log ind