Vi taler tit om det. Hvor går den næste rejse mon hen? Det afhænger selvfølgelig af mange ting, men ofte er det pengene og tiden, der sætter begrænsningerne. Men hvad nu hvis der er frit valg på alle hylder? Redaktionen har været i smut i drømmeland. Vi kommer her med vores bud på, hvor drømmerejsen ville gå hen, hvis vi havde henholdsvis 5.000, 10.000, 20.000 og 50.000 kroner.
Vi taler tit om det. Hvor går den næste rejse mon hen? Det afhænger selvfølgelig af mange ting, men ofte er det pengene og tiden, der sætter begrænsningerne. Men hvad nu hvis der er frit valg på alle hylder? Redaktionen har været i smut i drømmeland. Vi kommer her med vores bud på, hvor drømmerejsen ville gå hen, hvis vi havde henholdsvis 5.000, 10.000, 20.000 og 50.000 kroner.
Udforskning af højlandet
Pris: 5000 kroner
Med 5000 kroner på lommen ville jeg flyve til Ankara og sætte af sted ud over den tyrkiske højslette og lægge vejen for fabelagtige Kappadokien. Havde jeg tid, ville jeg derefter trampe højt til vejrs og stå ansigt til ansigt med stenstøtterne på Nemrut Dagi.
Glem alt om den overturistede Middelhavskyststrækning i Tyrkiet og vend snuden mod centrum af landet. Her venter fine småveje, der slynger sig gennem landskabet, og herinde mærker man, at Tyrkiet ligger på tværvejen mellem Europa og Asien.
Jeg har tidligere cyklet i det østligste Tyrkiet, hvor jeg overrasket konstaterede, hvor eksotisk Tyrkiet kan være. Det kunne jeg godt tænke mig at opleve mere af, og med flybilletter til under 2000 kroner for en retur til Ankara, venter der spændende oplevelser, der hverken tager lang tid eller mange penge at komme i nærheden af.
Cyklen er perfekt i Tyrkiet, da du ruller gennem de fine små landsbyer, der ligger så langt fra de betrådte turistveje, at du nok skal falde i snak med folk. Måske endda du bliver omringet, og du kan godt vende dig til tanken om, at du kommer til at drikke te, masser af te, med de lokale. Samtidig er det nemt at finde steder at slå teltet op ude i de store landskaber.
Klipper kommer til live
Det er dog godt at have noget at cykle efter udover de gode oplevelser langs vejen, og her er det oplagte mål Kappadokien med de bizarre, smukke landskaber, hvor klipper kommer til live i sære formationer. Området er stort med adskillige landsbyer og perfekt at cykle rundt i.
Trænger du til en pause fra cykleriet, kan du udforske en af de underjordiske byer, hvor lange gange leder til store rum dybt under jorden, og du kan stirre ned i udluftningsskakter, der forsvinder i det dunkle mørke langt under dig.
Her boede engang tusindvis af mennesker. Det krævede blot, at de rullede en sten for indgangen, og de var gemt af vejen for fjender, der aldrig anede at titusindvis af fødder trissede rundt under dem.
Der er lidt over 300 kilometer fra Ankara til Kappadokien, og har du mere tid, kan du vende styret mod øst og de store, sære stenansigter på toppen af Nemrut Dagi. De ligger cirka 500 kilometer mod øst. Det er nemt at læsse cyklen på en bus og hurtigt være tilbage i Ankara.
For længst opdaget…
Kappadokien er for længst blevet opdaget af turgrupper og masseturisme, så prøv at planlægge din tur uden for sæsonen. Der vil være færre mennesker, mindre trafik og mere fred og ro til dig.
Bliv klogere
Læs meget mere om Kappadokien på www.cappadociaturkey.net
Tekst: Tore Grønne
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Kaukasus’ baghave
Pris: 10.000 kroner
Med 10.000 kroner på lommen ville jeg flyve til Georgiens hovedstad Tbilisi og rejse mod nord til Kaukasus’ sneklædte tinder og uberørte højland. Her ville jeg få fat på et muldyr og trekke dybt ind i den bjergrige og turistfattige region.
Den Kaukasiske bjergkæde strækker sig 1100 kilometer fra Sortehavet til det Kaspiske Hav, fra nordvest til sydøst, og tjener dermed som den geografiske grænse mellem Rusland og Georgien.
Men bag den årelange (og stadig aktuelle) konflikt mellem de to nabolande gemmer sig en natur, som man ikke finder mange andre steder så tæt på Danmark. Man skal ikke langt fra Tbilisi, før man kommer til rendyrket natur og ubarmhjertig vildmark.
Kun få mennesker lever permanent i disse egne, og de er afskåret fra omverdenen størstedelen af året, hvor de fleste bjergpas lukker på grund af sne. Og det er denne uberørte natur, som jeg sukker efter.
Trek med muldyr og bjørne
Udgangspunktet for de fleste trekkingture starter i regionen, Svaneti. Den største by i regionen hedder Mestia, og selvom det kun er 230 kilometer fra Tbilisi, så tager busturen i nærheden af tolv timer – men det er alle tiden værd, da sceneriet er spektakulært.
I Mestia er der masser af muligheder for dagture i bjergene. Det er også muligt at få fat på en guide og måske et par muldyr, hvis man ikke gider at slæber al sin bagage selv, og tage på et fem til otte dages trek, hvor man kommer helt ind i vildmarken. Her vandrer man over adskillige pas i over 3000 meters højde og er konstant omgivet af flere af Kaukasus’ højeste tinder.
Og er man (u)heldig kan man støde på vilde ulve, en sulten bjørn eller måske den sjældne los. Området skriger på at blive udforsket, og jeg glæder mig sindssygt til at komme af sted – fordi dette sted må jeg bare opleve, inden det bliver overrendt af mennesker.
Verdens ældste vine?
Det siges, at Georgien er en af de ældste vinproducerende regioner i verden. Kaukasus’ sydvendte bjergsider og frodige dale skaber optimale betingelser for vinproduktion, og arkæologiske fund vidner om, at vinkunsten har været praktiseret i næsten 10.000 år på disse kanter. Tag til Kakheti, der er en af de mest traditionsrige regioner og smag på sagerne.
Bliv klogere
Find mere information om trekking i Georgien på www.visitgeorgia.it, eller i bogen Walking in Caucasus: Georgia af Peter Nasmyth.
Tekst: Casper Devantier
Rundt om Huayhuash
Penge: 20.000 kroner
Med 15.000 kroner på lommen ville flyve til Lima i Peru, tage bussen til Huaraz, der ligger i skyggen af de spektakulære Cordillera Blanca-bjerge og sætte ud på trekket rundt om Huayhuash-bjergmassivet.
Der er et trek i Sydamerika, jeg længe har drømt om, og det er turen rundt om Cordillera Huayhuash i Perus Andesbjerge. Hvor de fleste folk, der trekker i Peru, drager af Inkastien til Machu Picchu (som også er en helt fantastisk tur) og dernæst vender støvlerne mod Cordillera Blanca, så ser Huayhuash ikke nær så mange mennesker.
Måske det er fordi, trekket her er mere afsidesliggende og krævende? Eller måske det er fordi, hemmeligheden om det fantastiske trek rundt om bjergmassivet ikke er nået ud til masserne endnu? En ting er sikkert: Jeg vil sindssygt gerne vandre den omtrent 12 dage lange tur.
Udgangspunktet for trekket er bjergbyen Huaraz, der også er startsted for treks i Cordillera Blanca. Området her omkring er et sandt paradis for bjergfolk, hvad enten der er tale om trekking, mountainbiking eller bjergbestigning, og der er masser af muligheder for at hyre muldyr og guider.
Otte bjergpas
Fra Huaraz, der ligger en ti timers bustur fra Lima, tager det fem timer at kommer til Llamac, hvorfra turen rundt om de massive bjerge starter. Og så er man ellers på stierne. Det meste af det omtrent 120 kilometer lange trek foregår i over 4000 meters højde.
Det betyder, at du konstant er over trægrænsen, hvilket giver dig frit udsyn til de takkede tinder, gletsjerne og ikke mindst de dybblå og irgrønne gletsjersøer, som trekket er kendt for. Kort sagt: Der er fuld valuta for strabadserne hele vejen rundt.
Og du bliver heller ikke snydt for en flok solide pas undervejs. Ruten byder på ikke mindre end otte Andes-pas i mellem 4300 og 5000 meters højde.
Der er mulighed for at se kondorer, lamaer og vicunaer undervejs, man skal være klar på omskifteligt vejr og have det fint med næsten to uger i telt. Det skulle dog aldrig være noget problem, når det hver dag bliver slået op under takkede bjergtoppe.
Mest kendt for Joe Simpson
Huayhuash er nok mest kendt fra Joe Simpsons klassiker Touching the Void, der handler om den frygtelige ekspedition til toppen af Siula Grande, han var på og mirakuløst overlevede i 1985. Har du ikke læst bogen eller set dokumentaren, skal den tjekkes ud inden afrejse.
Bliv klogere på Huayhuash
Læs mere på www.besthike.com/southamerica/peru/huayhuash.html. Rundturen er også beskrevet i Lonely Planets Trekking in the Central Andes.
Tekst: Tore Grønne
På langs af kontinentet
Pris: 50.000 kroner
Med 50.000 kroner på lommen ville jeg ikke tøve. Jeg ville tage af sted i et halvt år, og jeg ville vende blikket mod Afrika. Hele Afrika. Jeg ville nemlig sætte af sted på den 12.000 kilometer lange tur fra Cairo i nord til Cape Town i syd.
Verden byder på nogle lange overlandsruter, der bare er svære at konkurrere med. Der er ruten over land til Kathmandu. Der er den lange vej fra Alaska til Tierra del Fuego. Og der er Cairo til Cape Town. Havde jeg 50.000 kroner og et halvt år (der findes altid orlov og fremleje!) ville jeg cykle den sidstnævnte tur.
Tænk sig at sætte ud fra de gamle faraoers pyramider i Egypten, følge ørkenen og Det Røde Hav, trille langs Nilen mod syd i Sudan, hører løverne om natten og fortsætte til Etiopien. Tænk sig at cykle over Kenyas lava-flader og næsten ind i skyggen af Mt. Kenya, over stepperne i Tanzania og gennem små masai-landsbyer.
At spejde ud over Malawi-søen i selskab med lokale på deres cykler. Fortsætte ind i Zambia, lytte til de Viktoria-vandfaldenes frådende vandmasser, krydse ind i Botswana og cykle med elefanterne. Slå et smut gennem Kalahari-ørkenen, cykle ned langs kysten i Namibia og endelig nå frem til Cape Town.
Jeg ved ikke med jer, men det gad jeg virkelig godt opleve! Og når man sådan lige remser det op, så lyder det da som en helt overkommelig tur.
En ny verden
Tænk sig at komme hjem med et billede af et helt kontinent. Kunne sætte ord, billeder og tanker på, hvordan der ser ud, lugter og føles hele vejen ned gennem Afrika. Se kulturene og folkeslagene skifte, hører sprogene ændre sig og møde mennesker ude i landsbyerne.
Jeg er overbevidst om, at der ville være myter, der blev afkræftet, og der ville være drømme, der blev opfyldt. Og garanteret at man langt fra ville være færdig med Afrika. Der ville være steder, man ville tilbage til. Steder, hvor man drejede til højre, men må tilbage for at se, hvad der skete nede ad vejen mod venstre. Det ville være en helt verden, der åbnede sig for en på blot et halvt år.
Seks måneder for længe?
Er seks måneder for lang tid (eller er 50.000 kroner i overkanten for en enkelt rejse), så er der jo også gode muligheder for blot at udvælge en etape. Du kan for eksempel tage et kig på www.tourdafrique.com, hvor hele ruten er inddelt i forskellige etaper.
Bliv klogere
Du kan finde masser af inspiration og praktiske oplysninger om at cykle i Afrika på www.worldbiking.info og www.thebigafricacycle.com
Tekst: Tore Grønne
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS