Skovnomaderne i Centralafrika

På besøg hos Aka-pygmæerne i Centralafrika

Aka-pygmæerne har i flere tusind år levet som skovnomader i Centralafrikas regnskove. Men efterhånden som regnskoven fældes, må pygmæerne ændre levevis. Mødet med resten af samfundet gør det vanskeligt for pygmæfolket at bibeholde dets traditioner.

00000026926.jpg
Skrevet af: Line Weldingh - Foto: Teddy Seguin
Opdateret den 22. dec 2021

Aka-pygmæerne har i flere tusind år levet som skovnomader i Centralafrikas regnskove. Men efterhånden som regnskoven fældes, må pygmæerne ændre levevis. Mødet med resten af samfundet gør det vanskeligt for pygmæfolket at bibeholde dets traditioner.

Kun få solstråler trænger igennem træernes kroner og lægger et gyldent skær over den dunkle regnskov. Skovens våde varme klistrer sig til den mørke mand, der adræt baner sig vej gennem buske og krat. Pludselig står han stille. Men kun et splitsekund. Så griber han efter sit net og sit spyd og sætter i et lydløst løb gennem junglen.

Sådan levede Aka-pygmæerne i flere tusind år. På jagt efter dyr og helbredende planter i de centralafrikanske skove. Pygmæerne regnes for at være de første indbyggere i Den Centralafrikanske Republik og er af natur skovnomader. Normalt flytter de rundt i skoven og bosætter sig i et område, indtil de har opbrugt dets ressourcer. Derefter flytter de lejr, og når de vender tilbage for at bo på samme område igen, har skoven regenereret. Pygmæernes store viden om skoven har længe ladet dem leve som selvforsynende, langt fra andre mennesker. Skoven gav dem kød, rødder, tøj, fisk og helbredende planter.
Men i dag forsvinder regnskoven. Den kan ikke længere huse og føde Aka-pygmæerne. Derfor må pygmæerne blive fastboende og leve af landbrug.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

00000026927 Det er dog ikke problemfrit for pygmæerne at tilpasse sig resten af det centralafrikanske samfund. Som samler- og jagerfolk har de svært ved at omstille sig til landbrug. Desuden ved de ikke, hvordan de skal begå sig mellem landsbyfolkene, som skoven tidligere isolerede dem fra.

Pygmæerne lever i dag i permanente lejre nær byerne og i et enkelt tilfælde i en permanent pygmæ-landsby inde i junglen. Samtidig med at de prøver at tilpasse sig det moderne samfund, kæmper de også for at blive fri fra Bantu-folkene, der i flere hundreder år har behandlet pygmæerne som slaver. Nu, da pygmæerne ikke kan brødfødes af skoven, har de endnu sværere ved at frigøre sig fra Bantu-folkene.

Som endnu en fare mod deres oprindelige kultur drages Aka-pygmæerne af moderne ting som plasticsandaler, T-shirts og palmevin, som de bytter sig til for bunker af kokosblade i ofte meget ulige handler med landsbyfolkene.

I kampen for at tilpasse sig giver pygmæerne køb på en stor del af deres identitet og traditioner. I dag er der omkring 60.000 Aka-pygmæer. Er der plads til dem i en globaliseret verden?


00000026946Berømte musikere
Aka-pygmæerne er berømte for deres unikke polyfoniske musik, der består af et firestemmigt kor akkompagneret af dans. Ved at lade børnene deltage i ritualerne fra en meget tidlig alder er det lykkedes Aka-pygmæerne at bibeholde deres musikalske traditioner. Musikken er i dag en del af UNESCO’s verdensarv.

Verdens bedste fædre
Aka-fædrene blev i 2005 kåret til verdens bedste fædre, fordi de er de fædre på jorden, der tilbringer mest tid med deres børn. Aka-pygmæerne skulle efter sigende holde deres barn i armene eller være tæt på deres barn 47 % af tiden. De lader endda børnene sutte på deres brystvorter for at trøste dem, når moderen ikke er i nærheden. Pygmæerne indhentes kun af de svenske fædre, der tilbringer 45 % af tiden nær deres barn.

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr 88 i 2007

Andre spændende artikler


Jagten på nordlyset

Jagten på nordlyset

Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Verdens længste krokodille

Verdens længste krokodille

Log ind