Opdag Verden nr. 107, juni-juli 2023


Tid til at tænke sig om

OV106 Cover 700

Det er sommer, og det er snart tid til at komme ud og vifte lidt med ørene, lufte støvlerne og fodre nysgerrigheden. Hvis du læser de her ord, tænker jeg, at du enten har planer om at skulle ud og udforske en lille del af verden, nær eller fjern, i løbet af de næste måneder – eller at du har rygende travlt med at få lagt nogle spændende planer. Uanset hvad har du garanteret nok at se til i hverdagen. Sådan er det for de fleste af os. Men det er jo lidt anderledes på tur. Her bliver der skruet ned for tempoet, mens der ofte bliver skruet op for eftertænksomheden. Benene knokler, mens hovedet får en pause. Netop dét går igen i et par ellers meget forskellige artikler i det her magasin.

Jes og Rasmus vandrede af sted på Caminoen for at få svar på en række spørgsmål om ruten og pilgrimsvandring – en destination og et koncept, der i sig selv lægger op til at få kalibreret det indre kompas. Man vandrer fremad, men kigger indad. Pudsigt nok er der dog også noget meget udadvendt over Caminoen, for rigtig mange vandrere er på en lignende rejse. De vandrer mod Santiago, men har også et andet – et større – mål med pilgrimsrejsen. De reflekterer, og det bliver der talt om. Folk er åbne. Eftertænksomme. Ydmyge. De deler.

Du kan også læse en artikel om Hanne, der vandrer 800 kilometer gennem Pyrenæerne på en fysisk og teknisk hård højrute. Landskaberne er ofte øde, stien tom, og der er langt mellem landsbyerne. Bjergene rejser sig til horisonten. Hun skriver:

”At opholde sig alene i naturen i længere perioder, og især i bjergene, byder på en enestående mulighed for dels at mærke en forbundethed med naturen og dels at have rum til selvransagelse og meditation på nogle dybere niveauer, end hvad byens støj, svimlende omgivelser og hastighed tillader.”

Hanne skriver om bjergvandring som metafor for livet; om op- og nedturene. Om følelsen af velvære, når vi er 100% til stede i nuet. Om ikke at have kontrol over hændelsesforløbet. Om ydmyghed. Sanselighed. Glæde.

Hvad end dine sommerture kommer til at byde på – om du skal tømme hovedet, tænke dybe tanker eller tage det hele lidt som det kommer – så håber jeg, at du finder, hvad du drager ud efter.

Ha’ en fantastisk sommer!

Tore Grønne, chefredaktør


7 populære Vandrebukser

7 populære Vandrebukser

Vandrebukser du bliver glad for i 2023
10 ting 100 par vandrebukser har lært mig

10 ting 100 par vandrebukser har lært mig

Ekspertens tips til at vælge rigtigt
Grej til myggeture

Grej til myggeture

De sværmer, de stikker og klør
Camino Frances

Camino Frances

10 svar på spørgsmål om Europas største pilgrimsrute
Caminoen

Caminoen

Og de mange Caminoer til Santiago
Min amerikanske drøm

Min amerikanske drøm

En vandretur på John Muir Trail i Californien
Havkajak på Hardangervidda

Havkajak på Hardangervidda

Et hårdt eventyr i Sydnorge
Myg, myg flyv nu væk…

Myg, myg flyv nu væk…

Tips til at undgå myggestikkene
Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

en storslået naturoplevelse gennem Søhøjlandet
Nærværet i bjergene

Nærværet i bjergene

Tanker fra en vandretur gennem Pyrenæerne
Tre vandrere på ekstremt lange ture

Tre vandrere på ekstremt lange ture

Ekstremt lange vandreture på tre forskellige kontinenter
Log ind