Gendarmstien

Fem dages formidable vandrerute langs Flensborg Fjord


Fem formidable vandreetaper langs Flensborg Fjord byder dig velkommen til 84 kilometers kystnær vandring. Med havet på den ene side og det grønne landskab på den anden bevæger du dig igennem et utroligt varieret landskab med store åbne bøgeskove, skrænter, strande og græssende køer på markerne.

De 84 kilometer på Gendarmstien i det sønderjyske grænseland er dansk kystvandring i topklasse, hvor naturoplevelse og historie går hånd i hånd. Ruten følger de stier, som de danske grænse-gendarmer brugte, når de til fods patruljerede langs grænsen med et vågent øje rettet mod eventuelle smuglere. Helt frem til sidst i 1950'erne blev der patruljeret til fods på disse stier, der i dag bringer ren vandreglæde til friluftsfolket.

Langs hele ruten er der utallige mindesmærker, der har at gøre med tabet af Sønderjylland og genforeningen. Med et par afstikkere fra stien er det muligt at besøge historisk interessante steder som Dybbøl Mølle og Gråsten Slot. 

Naturen er smuk og varieret med sine rigelige havudsigter og fine kig over fjorden til Tyskland, lysegrønne bøgeskove, og gule og røde tegl-stensstrande. Ruten bringer dig forbi flere hyggelige små havne, og igennem Sønderborg, hvor byens restauranter byder på lækker frokost.

Vandreturen på Gendarmstien kan nemt skræddersys efter behov, hvilket bare bidrager endnu mere til dens popularitet: Du kan vandre hele ruten i et stræk eller dele den op i bidder, du kan sove i telt eller indendørs, og du kan bære din rygsæk eller få den kørt. På Gendarmstien kan du vandre lige præcis som du ønsker det.

Som en ekstra bonus på vandreturen er det ikke bare en naturskøn strækning - du bevæger dig også igennem et område, der har haft enorm betydning for Danmarkshistorien med tabet af Sønderjylland i 1864 og den efterfølgende genforening i 1920.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

84 km


Tid

5 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober

Dag for dag


Dag 1. Padborg – Sønderhav: Bjergetapen (14,9 km):

Fra Padborg går ruten langs den dansk-tyske grænse, hvor man kan se grænsestenene, der markerer grænsen mellem Danmark og Tyskland. De store bøgeskove ved Kollund og det kuperede terræn har givet navn til denne etape, der afsluttes ved Sønderhav. Der er flere fine shelterpladser i Kollund Skov og en teltplads i skoven lige før Sønderhav. Der er ikke vand på pladsen.

Dag 2. Sønderhav – Brunsnæs: Tegletapen (20,3 km):

Fra Sønderhav følger ruten kystlinjen hele dagen, pånær et lille sving ind i landet ved den lille by Broager, der med sit karakteristiske tvillinge-kirketårn ses fra lang afstand. Ruten passerer Gråsten, hvor Gråsten Slot ligger et stykke nord for vandrestien, inden du vandrer over broen ved Egernsund. På Broager Land har kysten i tidligere tider været spækket med teglværker, og strandene i området er ofte fyldt med havslebne teglsten, der ligger tilbage på kysten i varme gul-røde farver som en menneskeskabt form for strandsten. Lige før Brunsnæs ligger der en fin shelterplads. Der er et offentligt toilet med vandhane i Brunsnæs.

Dag 3. Brunsnæs – Gammelmark: Krageetapen (19 km):

Fra Brunsnæs vandrer du rundt om hele halvøen Broager Land langs kysten på denne den muligvis mest naturskønne strækning på Gendarmstien. Du går igennem den såkaldte Liebestunnel, en grøn tunnel dannet af træernes nedhængende grene. Du passerer Skrækkeshøj, hvor der tidligere lå en sørøverborg og går langs stejle skrænter, hvor det er muligt at finde vættelys og andre fossiler. Etapen afsluttes i Gammelmark, hvor der ligger en campingplads. Vil du hellere bo på shelterplads er der yderligere cirka fem kilometer til shelterpladsen syd for Dybbøl.

Dag 4. Gammelmark – Høruphav: Strandetapen (19,2 km):

Fra Gammelmark går turen langs stranden og rundt om bugten Vemmingbund. Du kommer forbi Dybbøl skanser, og med en lille afstikker fra ruten er det muligt at besøge Dybbøl Mølle. I Sønderborg kan du spise en god frokost som en afveksling fra vandreprovianten, inden turen går forbi Sønderborg Slot og de store skove øst for Sønderborg. Etapen afsluttes i Høruphav. Der ligger en shelterplads i skoven cirka 600 meter før lystbådehavnen i Høruphav og en teltplads lige vest for havnen. Der er vandhane og toiletter på havnen. 

Dag 5. Høruphav – Skovby: Mølleetapen (10 km):

Dagens korte etape fra Høruphav til Skovby er kystvandring med udsigt over havet og halvøen Kegnæs. Med et par enkelte afstikkere ind i landet kan du blandt andet se Vibæk Mølle. Fra Skovby går der bus tilbage til Sønderborg.

Læs artikel

Gendarmstien

Gendarmstien

Danmarks smukkeste kystvandrerute?
Guide: Kom i gang med vandring

Guide: Kom i gang med vandring

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Bagagetransport: Har du lyst til vandring uden en fuldt pakket rygsæk på ryggen, er det muligt at få transporteret bagagen til næste overnatningssted. Se www.gendarmsti.dk under ”Hvil ud” og ”Service-tilbud”.

Del turen op: Har du ikke tid til rådighed til at vandre hele ruten i ét stræk, er der en del muligheder for at bryde ruten op i flere bider og tage lidt af gangen. Se www.gendarmsti.dk for nærmere information. Her vælger du ”Se kort” og ”Transport”, hvorefter du vælger ”Togstationer” og ”Busstoppesteder”. Så kan du se et kort, hvor alle transportmuligheder til og fra ruten er markeret.

Forlæng turen: Du kan forlænge turen på enten Hærvejen eller Alsstien, som støder optil Gendarmstien.

Sæson

Gendarmstien kan vandres året rundt, men de fleste vil nok foretrække sommerhalvåret for at have mange lyse timer at vandre i hver dag.

Lejrpladser og betalt overnatning

For en vandrer på Gendarmstien er det muligt både at overnatte på telt- og shelterpladser midt i naturen, bo på campingplads med mulighed for at bruge køkken- og badefaciliteter, eller overnatte mere komfortabelt i en seng indendørs på kroer, hoteller og Bed and Breakfast.

Vi fandt flere shelterpladser, som ikke var med på vandrekortet, så kombiner eventuelt kortet med shelterapp'en eller hjemmesiden www.udinaturen.dk, når du planlægger dine overnatninger.

Mad og vand på turen

Ved en del af telt- og shelterpladserne findes der en nærliggende vandhane, men det gælder ikke dem alle.
Hvis der ikke er vand ved overnatningspladsen, kan man ofte finde vand ved de små havne, man kommer forbi undervejs.

Vores oplevelse var at folk var meget venlige og imødekommende, hvis vi ved et privat hus så at folk gik ude i haven, og vi så pænt spurgte om vi måtte have lov at fylde vores vanddunke ved deres udendørs vandhane. Her er det en fordel at have en lidt større vanddunk eller eventuelt en vandpose, så man forstyrrer folk så få gange som muligt.

Du behøver ikke at slæbe mad med til hele turen, da der er en del indkøbsmuligheder undervejs. For eksempel er der supermarkeder

Transport

Tag toget til Padborg. Vandreruten starter så godt som direkte fra togperronnen, så det kunne ikke være nemmere. Fra perronnen går du sydpå ad en sti til du kommer til to tuneller. Her drejer du til venstre og kort efter ser du skiltet med Gendarmstiens startpunkt.

Fra Gendarmstiens slutpunkt i Skovby kan du tage bus 229 til Sønderborg, hvorfra du kan tage toget hjem.

Ønsker du ikke at vandre hele ruten i ét stræk er det også muligt at tage toget til enten Gråsten eller Sønderborg, sådan at du kan støde til ruten.

Flere af de mindre byer undervejs er endvidere forbundet med bus til for eksempel Gråsten eller Sønderborg.

Log ind