Kyst til Kyst Stien

6 dages vandrerute fra Vejle i Øst til Blåvandshuk i vest


Kyst til Kyst Stien strækker sig 140 kilometer over den jyske hede og ådal, fra Vejle i Øst til Blåvandshuk i vest. Den starter ved fjorden og slutter ved Vesterhavet, og selvom ruten strækker sig over fastlandet derimellem, kommer man ikke til at savne vand, da store dele af ruten følger Holme Å.

Den 140 kilometer lange vandring på tværs af Jylland fra Vejle i øst til Danmarks mest vestlige punkt, Blåvandshuk, følger i første omgang den gamle banesti fra Vejle til Bindeballe, Bindeballestien.

Senere kobler den sig på Holme Å, så det ikke længere er lange, lige strækninger, men derimod meget snørklede og snoede stier langs med åen.

Ruten går også gennem både hedelandskaber, skov, åbne landskaber og klitlandskaber for til sidst at slutte ved Vesterhavet, hvor det sidste stykke tilbagelægges på stranden op mod Blåvandshuk Fyr som vartegn for slutdestinationen.

På den måde både starter og slutter vandreruten med et betagende bygningsværk, omend af meget forskellig alder og udseende.

Ruten starter nemlig ud ved den smukke arkitektoniske perle Fjordenhus, indviet i 2018, der med sine organiske runde former og placeringen i Vejle Fjord står som kontrasten til et ellers kantet havnemiljø.

På den anden side af Jylland, ved vandrerutens ende, rejser Blåvandshuk Fyr fra 1899 sig, kantet og højt som det er, som en kontrast til det ellers lave og bløde klitlandskab, der omgiver det.

Fyret er en fantastisk slutdestination, da man kan se det, allerede når man går ned på stranden 5 kilometer før ruten slutter.

Man kan derfor gå de sidste 5 kilometer med fødderne i det dejligt kølige Vesterhav og glæde sig over synet af dette flotte bygningsværk og se frem til at klappe muren som et bevis på at turen nu er gennemført.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

140 km


Tid

6 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Januar
  • Februar
  • Marts
  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober
  • november
  • december

Dag for dag


Dag 1: Vejle - Bindeballe Station (24 km)
Ruten starter ud ved den smukke arkitekttegnede Fjordenhus i Vejle Fjord og fortsætter igennem Vejle by de første par kilometer, hvorefter den fortsætter ud gennem det naturskønne vådområde i udkanten af byen, Kongens Kær, hvor følelsen af at være på vandretur rigtigt begynder at indfinde sig.

Ruten fortsætter ad den gamle banesti, Bindeballestien, der på grund af den lange lige strækning giver rig mulighed for at koncentrere sig om andre ting end at finde vej, f.eks. at nyde de smukke markblomster og bærbuskene langs vejkanten.

Bindeballe Købmandsgård er en gammel købmandsgård fra 1897, der fortsat sælger gamle, nostalgiske købmandsvarer og ellers byder på både café, museum og overnatning i shelters eller hytter.

På den anden side af vejen findes Bindeballe Station med gamle togvogne og herudover mulighed for at slå telte op - og endda med adgang til køkken, opholdsrum, drikkevand, toilet og bad for 40 kr. pr. person

 

Dag 2: Bindeballe Station - Bække (22 km)
Den første del af dagens rute går primært ad landevej og grusvej gennem landskaber med opdyrkede marker. Kort før Bække passeres Hamborggårdstenen, en vandreblok, der er blevet ført dertil under istiden for ca. 15.000 år siden.

Der er mulighed for at stoppe op og overnatte ved spejderhytten udenfor Bække, men hvis du gerne vil gå lidt længere og allerede denne dag begynde at begive dig ud på det første stykke langs Holme Å, kan du også fortsætte 6-7 kilometer, hvor der er mulighed for at overnatte i et legehus (max. 2 personer), der lånes ud til overnatning på app'en "shelter".

Her er der - ligesom ved spejderhytten - adgang til toilet og drikkevand.

 

Dag 3: Bække - Hesselho (20 km)
Denne del af ruten byder på mere variation i landskabet.

Ruten bugter sig nu langs Holme Å og går både ad små stier, markveje, broer, ud over heden og over masser af dyrehegn.

Det kan være ret sjovt og underholdende at klatre over disse dyrehegn med oppakning på ryggen - især i starten. Men det kan også blive lidt af en energisluger at komme over de sidste på dagens rute med trætte ben.

En af de smukkest placerede shelters på ruten ligger ved åpladsen i Hesselho, Tofterup, så stop gerne for dagen og slå lejr her. Her er adgang til muldtoilet og drikkevand - og er du heldig, springer en hjort eller to måske hen over det store åbne stykke land foran shelterpladsen.

 

Dag 4: Hesselho - Karlsgårde (24 km)
En stor del af terrænet i dag er i åbent landskab og over marker. Først på den sidste del af etapen løber Holme Å ind i den smukke skov og munder ud i Karlsgårde Sø. Er du til botanik har du her muligheden for at besøge Tambours Have, en offentlig besøgshave med eksotiske planter fra hele verden.

Her ved Tombours Have og Karlsgårde Sø er en dejlig shelterplads, men du kan også gå lidt længere ind i skoven, forbi Karlsgårdeværket, hvor du finder en lille bitte teltplads med udsigt over Holme Å. H

er er der et muldtoilet og vand skal hentes 300 meter væk i nærheden af Karlsgårdeværket.

 

Dag 5: Karlsgårde - Kjelst (29 km)
Endnu engang vandring langs Holme Å, så det er en meget snoet rute ind til Varde, som går igennem flere kreaturindhegninger med skotske højlandskvæg.

Efter Varde skifter landskabet til lange, lige asfalt- og grusveje, hvilket kan være helt befriende efter at have zigzagget så meget på den seneste del af ruten.

Der findes en rigtig fin shelterplads ved Janderup Ladeplads, hvor der både er bålhytte, toilet og vand, men har du telt med, kan det også anbefales at fortsætte 7,5 kilometer til teltpladsen ved Kjelst, så du sikrer, at den sidste dag på ruten ikke bliver for lang.

Der er et muldtoilet ved pladsen og mulighed for at tappe drikkevand hos naboen 300 meter væk.

 

Dag 6: Kjelst - Blåvandshuk Fyr (22 km)
Her begynder du at nærme dig vestkysten, hvilket er tydeligt at se på landskabet, der ændrer karakter til mere sandet underlag, klitter og sommerhusområder.

Når du kommer gennem klitlandskabet kommer du ned på stranden ved Vesterhavet og herfra kan man allerede se slutdestinationen, Blåvandshuk Fyr, selvom der fortsat er 5 kilometer tilbage af ruten.

Det kan klart anbefales at smide støvlerne og gå i det kølende vand op til fyret.

Afhængigt af sæson kan du få denne del af ruten helt for dig selv eller også vil det være en kogekeddel af både tyske og danske turister, hvis du ankommer her på en varm sommerdag.

Læs artikel

Kyst til Kyst Stien

Kyst til Kyst Stien

VANDRETUR PÅ TVÆRS AF JYLLAND
Ny 120 km vandrerute ved Vejle

Ny 120 km vandrerute ved Vejle

GODE OPLEVELSER I EN CORONA-TID

GODE OPLEVELSER I EN CORONA-TID

11 tips til den fine & sikre vandretur
Guide: Kom i gang med vandring

Guide: Kom i gang med vandring

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Hvis du er interesseret i at se lokale seværdigheder undervejs, så sæt tid af til bl.a. Fjordenhus i Vejle, Ravning Station, Bindeballe Købmandsgård og Station, Hamborggårdstenen, Hovborg Naturudstilling, Treherredsstenen, Tambours Have, Karlsgårdeværket, udkigstårnet ved Ho Bugt, Tirpitz Museet i Blåvand og Blåvandshuk Fyr.

Du kan desuden se flere seværdigheder på/i nærheden af ruten på kortet her

Sæson

Du kan vandre ruten året rundt, men ønsker du at overnatte i shelter og telt kan det være en fordel enten at tage afsted i perioden maj - september eller at sørge for at have sovegrej der kan holde ned til lave vintertemperaturer.

Lejrpladser og betalt overnatning

Telt- og shelterpladserne kan enten findes på kortet over Kyst til Kyst Stien eller på app'en "shelter".

Her er fem mulige overnatningssteder på ruten:

Teltplads Bindeballe Station. Køkken, opholdsrum, drikkevand, toilet og bad. 40 kr. pr. person.

Legehus i privat have ca. 6 km efter Bække, 200 meter fra ruten ved Holme Å. Drikkevand og toilet. Gratis. Find på app'en "shelter".

Shelter ved åpladsen i Hesselho, Tofterup. Muldtoilet og adgang til drikkevand. Gratis.

Teltplads vest for Karlsgårde Sø. Muldtoilet og adgang til drikkevand. Gratis.

Teltplads ved rastepladsen ved Kjelst. Muldtoilet og adgang til drikkevand. Gratis.

 

Mad og vand på turen

Det er ret nemt at komme til at proviantere undervejs, hvis du ikke ønsker at medbringe mad til hele ruten.

Bl.a. er der indkøbsmuligheder i Vejle, Bindeballe Købmandsgård, Bække, Hovborg, Tofterup og Varde.

Desuden støder du på enkelte mindre boder o.lign. undervejs på ruten, hvor du kan købe en is, en chokoladebar, jordbær eller andet lækkert.

Transport

Hvis planen er at tage offentlig transport til/fra vandreruten, så tjek www.rejseplanen.dk

For at komme ned til startstedet ved Fjordenhus tager du toget til Vejle Station, hvor du står af og går de 20 minutter ned til fjorden, hvorimod den offentlige transport til/fra Blåvandshuk er lidt mere kompliceret.

Du kan tage med lokalbanen fra Varde til Oksbøl, skifte til bus til Blåvand og herfra tage med flextrafik det sidste stykke ud til fyret.

Er du selv i bil er der gratis parkering ved Blåvandshuk Fyr og også enkelte gratis parkeringspladser ikke alt for langt fra Fjordenhus i Vejle.

Du kan finde parkeringspladser i Vejle på Vejle Kommunes hjemmeside

Log ind