Lollands Diger


Et forsvundet ø-rige, vilde heste, havørne, badestrande og vandring med konstante havudsigter - lyder det som en eksotisk vandreoplevelse? Det er det også, og du finder det i et af Danmarks i friluftssammenhænge lidt mindre velbesøgte områder, nemlig på Lolland.

Du er aldrig langt fra havet, når du vandrer langs Lollands diger, og da du går oppe på diget et par meter hævet over havniveau, har du perfekt udsyn over vandet på stort set hele ruten.

Læg dertil en højdeprofil som en pandekage, og du har en let vandret rute på god og flad sti og med uovertrufne havudsigter.

Digerne blev bygget på en tragisk baggrund, nemlig den store oversvømmelse af Lolland sidst i 1800-tallet, hvor folk drev til havs siddende på deres stråtage, og en stor del af øen blev lagt under vand.

I dag danner diget den perfekt ramme for en vandre- eller cykeltur, og mens du vandrer afsted med bølgebrus i øregangene, vind i håret og med øjnene hvilende på havet og horisonten, kan du sende en tanke tilbage i tiden til dem der byggede diget i en tid hvor alt blev bygget ved håndkraft, hårdt arbejde og knofedt.

Ruten starter langs Nakskov Fjord, der med sine mange grønne øer er en fryd for øjet. På Lollands solrige sydkyst kan du nyde de mange sandstrande og måske bade i havet i pauserne.

Sandklitter, vilde heste og chancen for at se havørne møder dig i området omkring Hyllekrog.

Lollands diger er også en god cykelrute for dig, der har det fint med at cykle på grussti.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

63 km


Tid

3 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober

Dag for dag


Dag 1: Nakskov til Næsby Strand (ca. 26 km)
Når du vandrer ud af havnebyen Nakskov, er du ikke mange skridt fra Nakskov Fjord, som er Danmarks ø-rigeste fjord, hvor du har udsigt over grønne øer og skovklædte næs. Trods de mange øer ligger der faktisk et forsvundet ø-rige i fjorden, da mange af tidligere tiders øer nu ligger på inddæmmet land.

Den hyggelige lille havneby Langø byder på udsigter over mod øen Enehøje fra sin lystbådehavn. I Langø ligger der et shelter ved lystbådehavnen, og en kombineret telt- og shelterplads lidt inde i byen.

Vandringen fører dig sydpå ad diget ud af Langø, og du har udsigt mod Albuen, en lang smal sandtange, der afskærmer Nakskov Fjord fra havet, inden du når Næsby Strand og shelterpladsen på Lollands sydkyst.

 

Dag 2: Næsby Strand - Kramnitse (ca. 13 km)
Hele anden dags vandring foregår på Lollands solbeskinnede sydkyst, hvor du vandrer på diget et par meter hævet over havet og med havudsigt dagen lang, mens Tyskland skimtes i det fjerne.

Du kommer forbi skoven Vindeholme, og der er masser af pausesteder, hvor du kan hvile vandrebenene og nyde livet med havudsigt og tæerne begravet i lunt sand.

Sandstrande og små sommerhusområder afløser hinanden som perler på en snor, og der er fine muligheder for et dyp i havet fra en af sandstrandene.

Du kommer forbi en kro, hvor du kan sætte tænderne i æblekage, inden du når Kramnitse, hvor der ligger en telt- og shelterplads ved havnen, samt en westerncamp nogle hundrede meter inde i landet.

 

Dag 3: Kramnitse til Lyttesholm Naturcenter (ca. 24 km)
Også tredjedagen foregår på den solrige sydkyst, langs sandstrande og med bølgebrus i øregangene dagen lang.

Ved Rødbyhavn skal du udenom den travle færgehavn og den nærliggende byggeplads for den nye Femern bælt-forbindelse. Den præcise rute varierer lidt her afhængigt af byggeriet, så følg den aktuelle skiltning.

Tilbage på diget og med Rødbyhavn og Femern Bælt-byggeriet bag dig er der en virkeligt naturskøn strækning af ruten tilbage.

Kysten ændrer sig og sandklitter og marehalm, som giver mindelser om den jyske vestkyst dukker op. I det fjerne skimtes landtangen Hyllekrogs fyrtårn og havvindmøllerne.

Området omkring Hyllekrog er fuglereservat, så hold udkig efter havørnene, som yngler i området.

Ved Hyllekrog drejer diget nordpå, og du kommer forbi et område med vilde heste, inden du når et fugletårn. Her kan du dreje ind i landet, hvor du finder shelterpladsen.

Læs artikel

Væk fra masserne på vandreruten Lollands Diger

Vandring i vandkanten

GODE OPLEVELSER I EN CORONA-TID

11 tips til den fine & sikre vandretur

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

To fantastisk flotte bonusture i direkte forlængelse af ruten er Hyllekrog og Albuen:

Hyllekrog er en forblæst 5 km lang landtange, som ender i en sandet spids, hvor man kan stå med et ben på hver side og fødderne plantet i havvand.

Der er klitter, sandstrande og strandenge, hvor fuglene og sælerne normalt hersker og har det hele for sig selv. Hyllekrog er et af Danmarks vigtigste efterårstræksteder for rovfugle, hvor tusinder af rovfugle trækker mod syd hvert år. A

dgangen til Hyllekrog er lukket i fuglefredningsperioden 1. marts til 15. juli.

Albuen er en 7,5 kilometer lang, smal odde ind mod Nakskov Fjord med strandsøer, strandenge og fine strande, hvor du kan nyde havudsigten til begge sider af stien. Y

derst på Albuen ligger en lille håndfuld huse så lavt, at når man nærmer sig dem på klare dage, ser de på afstand ud til at svæve direkte over vandet.

Ved det gamle lodshus er der fine pausesteder og en udkigspost med udsigt over Langelandsbæltet.

Sæson

Ruten kan i princippet vandres året rundt, men er finest mellem maj og oktober.

Lejrpladser og betalt overnatning

Der er flere fine shelter- og teltpladser undervejs på ruten, for eksempel i Langø, Næsby Strand, Kramnitse og Lyttesholm Naturcenter nær Hyllekrog.

Sheltre og teltpladser kan bookes via www.bookenshelter.dk og koster et mindre beløb.

Derudover er der også et par campingpladser undervejs, for eksempel ved Albuen Strand og ved Hummingen og Kramnitse.

Sidstenævnte er også westerncamp, så her bliver cowboys og countrymusik en del af oplevelsen.

Mad og vand på turen

Du kan tanke vand ved shelter- og teltpladserne, samt eventuelt i nogle af de små havne, du kommer forbi.

Det er småt med provianteringsmulighederne, men der er et supermarked i Rødbyhavn samt en kro lige ud til diget ved Hummingen syd for Gloslunde.

Transport

Du kan tage toget til Nakskov og hjem igen fra Rødby Færge Station.Hvis du vandrer det sidste stykke af diget med øst for Rødbyhavn, må du enten vandre tilbage til Rødbyhavn igen, eller frem til Errindlev eller Errindlev Havn, hvor du kan komme hjem ved hjælp af en kombination af flextrafik, busser og tog.

Log ind