Breheimen er på mange måder Jotunheimens lillebror, fordi Nationalparken altid har ligget i skyggen af Jotunheimen. Breheimen har fjelde på over 2000-meter, store isbræer og lange søer med blåligt vand. På denne tur bliver man i løbet af to til tre dage bekendt med rå norsk natur.
Med start på Sota Sæter vil man opleve store kulturlandskaber i form af sæterdrift. Sota Sæter er over 100 år gammel og består af 10 bygninger.
Med udsigt til Tverrådalskyrkja, der er 2089 meter høj, bevæger man sig over fjeldet mod Nørdstedalseter. På vejen er det muligt at møde vildrener, som bevæger sig i området.
Husk at tage hensyn til dem, hvis du møder dem på vejen, da de let bliver skræmt.
Hvis man har vejret på sin side, har man udsigt til store isbræer; både til højre og venstre store dele af den første dag.
I modsætning til Sota Sæter, så ligger Nørdstedalseter over trægrænsen. Derfor vil man her få stemningen af rigtigt at være på fjeldet.
Med retningen mod Sognefjellet får man endelig synet af ”Giganternes” fjeldområde, Jotunheimen.
Dog kommer man inden ankomsten til Sognefjellshytta forbi Storevatnet, hvor man går over en dæmning.
Samtidig vil man her komme ind i et område, hvor man går to kilometer ind i mellem et stort antal af små søer.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Dag 1: Sota sæter - Nørdsedalseter (25 km - ca. 11 timer)
Med start fra Sota Sæter, vil man de første 6,5 km bevæge sig fra 750 meters højde op i 1630 meters højde. Det er dog en jævn stigning uden nogen tekniske partier.
Hvis man overnatter i telt, er der gode muligheder for teltning i området omkring Sota Sæter samt et par kilometer oppe ad stigningen, hvis man ikke vil begynde at vandre direkte efter ankomst til Sota Sæter.
Herefter går turen forbi Illvatnet i meget ujævnt og stenet terræn. Bliv ikke overrasket over at bruge omtrent 3 timer på at gå de 4 km langs med søens østside.
Efter Illvatnet vandre man ind i Nørdstedalen. Her ændrer terrænet sig fra stenet terræn til mere normalt stiterræn. Hvis man vender sig om, og kigger mod nord, vil man få synet af Fortunaldsbreen ligge ned ad fjeldsiden.
De sidste kilometer ind mod Nørdstedalseter går på grusvej.
På strækningen gennem Nørdstedalen vil der være gode muligheder for teltning samt adgang til vand i vandløbene, som er blevet skabt af smeltevandet fra isbræerne.
Dag 2: Nørdstedalseter – Sognefjellshytta (25 km - 12 timer)
Igen en dag med mange højdemeter. Men i forhold til dag 1 vil stigningerne være mange, men kortvarige.
Fra Nørdstedalseter bevæger man sig østpå i 9 km inden ruten drejer mod syd. Man vil her være på det højeste punkt i løbet af dagen i 1600 meters højde.
Med ansigtet vendt mod syd har man her udsigten til Jotunheimens store fjelde samt til Storevatnet på østsiden. Det vil her være oplagt at holde middagspause, mens man nyder udsigten over de store fjeldområder.
Herfra er der en nedstigning ned til enden af Storevatnets sydside i 1250 meters højde, hvor man går over en dæmning. Det sidste stykke mod Sognefjellshytta, vil være med stigning op til 1400 meters højde.
Der vil være gode muligheder for teltning ved eller omkring Sognefjellshytta.
Ellers vil et alternativ for folk med telt være at påregne en ekstra dag, og overnatte i området omkring dæmningen ved Storevatnet.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Meget præcise vejrvarsler kan findes på yr.no. Den findes også som app.
Med Corona-situationen er der på alle hytter krav om at bruge lagenpose + hovedpudebetræk i 2021.
Det kan altid lejes på hytterne, men det vil være mere økonomisk fordelagtigt selv at medbringe.
Det anbefales at tage turen fra juni til og med September. Man skal dog være opmærksom på, at der i juni fortsat er en del sne i fjeldet.
Hvis man vælger at tage turen i september, vil man opleve fjeldet i efterårsfarver, som på mange måder er helt specielt.
I juli og august vil man opleve de fleste tager på tur. Det betyder, at flere er på tur, og der derfor er større trafik i fjeldet.
Derimod giver det en sikkerhed, at så mange går i fjeldet, hvis man f.eks. kommer til skade.
Der er stor mulighed for at overnatte på DNT-hytterne Sota Sæter og Nørdstedalseter samt på den private Sognefjellshytta.
OBS: Vær her opmærksom på, at man i 2021 skal reservere plads på alle hytterne pga. Corona-situationen. Især Sognefjellshytta bliver hurtigt reserveret i højsæsonen (juli).
Mere information kan findes på UT.no.
Her kan du inde en prisliste for overnatning på DNT-hytter
På alle hytterne undervejs er det muligt at proviantere, og undervejs på hele turen vil der være gode muligheder for at finde drikkevand i vandløb og elve.
Da store dele af vandløbene i dette område er skabt fra smeltevand, er det ofte helt ufarligt at drikke.
Det kan anbefales at downloade appen ”EnTur” på appstore eller Google Play. Her er det muligt at finde offentligt transport fra Oslo til Sota Sæter.
Derudover er der mulighed for parkering ved Sota Sæter med egen bil.
Herefter er det muligt at finde offentligt transport fra Sognefjellshytta til Sota sæter via Lom for at hente bilen igen.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS