The Great Divide Trail

60 dages vandrerute i Canadas Rocky Mountains


Himmelstræbende bjergpas. Irgrønne bjergsøer. Lange ensomme strækninger. Canadas Rocky Mountains er kendt for sine dramatiske landskaber og ikoniske nationalparker, og vil man ikke blot tage en bid af lagkagen, men fortære alle herlighederne, så er svaret simpelt: En vandretur på Great Divide Trail

Himmelstræbende bjergpas. Irgrønne bjergsøer. Lange ensomme strækninger. Canadas Rocky Mountains er kendt for sine dramatiske landskaber og ikoniske nationalparker, og vil man ikke blot tage en bid af lagkagen, men fortære alle herlighederne, så er svaret simpelt: Tag en vandretur på Great Divide Trail.

Stien følger det højeste af Rocky Mountains ned gennem delstaterne British Columbia og Alberta i den vestlige del af landet, og i løbet af 1.123 km vandrer man blandt andet gennem fem nationalparker – et par af dem helt store klassikere i form af Banff og Jasper.

Great Divide Trail er dog ikke en sti for enhver.

Det er ikke hele stien, der er afmærket, og på nogle strækninger er der slet ikke en sti. Man vandrer gennem vildmarkens vildnis, så man skal have navigationsfærdighederne i orden.

Der er også et formidabelt antal højdemeter, der skal forceres, da man krydser over The Continental Divide (skillelinjen, der afgør, om vand flyder mod vest og Stillehavet eller mod øst og Atlanterhavet) intet mindre end 30 gange.

Der er iskolde floder, der skal krydses, og risiko for vilde sommerstorme med lyn og torden, der ruller ind over bjergene om eftermiddagen og efterlader vandrere udsatte på bjergsiderne over trægrænsen.

Der er grizzly-bjørne og – måske endnu værre – myg. Og nogle gange er der langt mellem mulighederne for at komme væk fra stierne og finde proviant.

Er man villig til at tackle udfordringerne, venter en vandretur langt ud over det sædvanlige. Og på trods af stiens status, er der stadig meget få, der går den sammenlignet med lignende langdistancestier i USA.

 Foto: Bronwyn Davies / www.shutterstock.com


Aktivitet

Vandretur


Land

Canada


Turlængde

1123 km


Tid

60 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


The Great Divide Trail er 1.123 km lang, går fra den canadisk-amerikanske grænse i Waterton Lakes National Park i syd til Kakwa Provincial Park i nord og bølger op og ned i højder mellem 1.055 meter og 2.590 meter.

Det tager gennemsnitligt omtrent 50 dage at gennemføre hele molevitten, men de hurtige gør det små to uger hurtigere, mens de mere afslappede kan bruge op mod 75 dage.

De fleste vandrer fra syd mod nord.

Du kan finde en vandreplan over Great Divide Trail i tre forskellige tempi her 


TURE I NATIONALPARKERNE UNDERVEJS

Du behøver ikke vandre hele Great Divide Trail for at få en fantastisk oplevelse i Rocky Mountains.

De fem nationalparker – Waterton Lakes, Banff, Kootenay, Yoho og Jasper – byder f.eks. alle sammen på uforglemmelige dagsture og ruter med msser af overnatninger undervejs.

Her er der også mulighed for at indlogere sig på et bjerghotel eller lignende, hvis teltet ikke lokker.

1. Waterton Lakes National Park
The Great Divide Trail starter i Waterton Lakes National Park, der ligger, hvor den noget nær endeløse prærie i delstaten Alberta slutter, og Rocky Mountains i British Columbia rejser sig brat.

Og der er ikke noget med at skulle vandre ind i områder, hvor udsigter venter; de er der med det samme. Waterton byder nemlig på storslåede bjerge, der rejser sig fra langstrakte søer, buldrende vandfald, grønne dalstrøg og masser af vilde dyr.

Læs mere om vandreruter gennem Waterton Lakes National Park 

2. Banff National Park
Canadas ældste nationalpark stammer helt tilbage fra 1885 og er også en af landets mest kendte. Her udfolder Rocky Mountains nogle af sine mest spektakulære bjerglandskaber sig, og det er blandt andet her turkisfarvede gletsjersøer og skarpe tinder.

Det er også Canadas mest populære nationalpark med 3 millioner besøgende om året, så der er god grund til at søge ud i udkanten af parken og opleve det hele i lidt mere fred og ro.

Husk dog på, at mange folk primært oplever nationalparkerne fra landeveje, udsigtspunkter og helt korte vandreture, så du kan sagtens finde en fred og ro i Banff.

Læs mere om vandreture i Banff National Park

3. Kootenay National Park
Endnu en nationalpark, der ligger lidt i skyggen af giganterne Banff og Jasper, men som byder på flere vilde bjerglandskaber samt enorme græsenge, kløfter og varme kilder.

Læs mere om de længere vandreture i Kootenay National Park 

4. Yoho National Park
Der er ikke så meget andet at sige, end at landskaberne fortsætter med at forkæle med bjerglandskaber, og der er masser af vandrestier at udforske – i sær hvis man sætter ud på ture på flere dage i nationalparkens mere øde områder 

5. Jasper National Park
Længst mod nord på Great Divide Trail ligger Jasper med de enorme, øde områder, gletsjere, usandsynligt smukke bjergsøer og masser af vandrestier.

Læs mere om at vandre i Jasper National Parks mere øde områder, hvor der er mere end 1000 kilometer stier at vælge mellem. 

Læs artikel

22.000 km sti på tværs af Canada

22.000 km sti på tværs af Canada

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Niveau

Krævende – meget krævende.

Mens belønningerne for en tur på ruten er enorme, kommer de ikke uden udfordringer. Stien er ofte ikke markeret, der er langt mellem steder at købe mad, og man vandrer gennem bjørneland.

Ruten kræver solid planlægning og viden om at vandre i vildmarken, med alt hvad der hører til af ustabilt bjergvejr og flodkrydsninger. 

Der er stort set ikke mobildækning på ruten.

Sæson

Den bedste sæson at vandre i er mellem juni og september.

Sneen begynder for det meste at falde allerede engang i september, og så bliver en allerede meget krævende rute endnu mere krævende. 

Lejrpladser og betalt overnatning

På de dele af ruter, der går gennem nationalparker og provinsparker, er det ofte påkrævet, at man slår teltet op på markerede lejrpladser, som der er mange af.

Det kræver dog en tilladelse at overnatte her.

På andre dele af ruten er det bare med at finde et godt spot til teltet, når dagen lakker mod enden.

Når det kommer til at telte i nationalparkerne, er det en kæmpe fordel at have tilladelser på plads, inden man sætter ud.

Det kræver et nationalparkpas at kunne overnatte i nationalparkerne. Det koster cirka 330 kroner for et år (eller 48 kr. per dag).

Derudover skal man have en tilladelse til at vandre i ’the back country’, som i nationalparkerne, som koster 48 kr. per dag.

Tilladelser kan købes på de canadiske nationalparkers hjemmeside 

Endelig skal man betale for overnatning i telt, og det skal som sagt være på markerede lejrpladser. Dem booker man her

Det kan være et større arbejde, som man kan finde hjælp til at overskue her 

Mad og vand på turen

Det kræver planlægning at vandre Great Divide Trail, da der kun er to steder undervejs på ruten, der har butikker med et stort nok udvalg til, at du kan proviantere fuldt ud: Jasper og Waterton.

Der er også småbutikker, hvor du kan supplere, men det er nødvendigt at sende proviant i pakker ud til steder på eller langs stien. 

Generelt er der steder at sende pakker til og supplere sin proviant med fire til ni vandredages mellemrum. 

Find adresser på steder at sende dine pakker med proviant til her  

Transport

Det nemmeste er at flyve til Calgary.

Det er desværre ikke nemt at komme til og fra ruten med offentlig transport, men der går shuttle-busser direkte fra lufthavnen til Waterton Lakes National Park, hvor ruten starter.

Fra slutningen i Kakwa Provincial Park er der ingen offentlig transport, så man må have fat i en turoperatør.

Eller vandre de ekstra 75 km ud til landevejen og tage den derfra.

Log ind