The Great Glen Way

6 dages vandrerute i Skotland


The Great Glen Way (De Store Søers Rute) er en 127 km lang vandretur langs bl.a. Loch Ness og den menneskeskabte Caledonian Canal. Her er ikke tale om decideret vildmark, men skove, søer og kulturlandskab med mulighed for tag over hovedet og en kølig forfriskning undervejs.

Turen går i smuk natur uden dog på noget tidspunkt at være særlig langt fra civilisationen. Vi mødte selvfølgelig en del mennesker i byerne, men ude på ruten var der på ingen måde overrendt. Så man let finde gode rastepladser, hvor man kan sidde og nyde de flotte omgivelser i ro og fred.

Den Caledonske kanal er en vandvej på tværs af Skotland på totalt 97km. En tredjedel af længden er en menneskeskabt kanal, som blev indviet i 1822. Projektet tog omtrent dobbelt så lang tid og kostede 2,5 gange så meget som planlagt – sådan var det også med store infrastrukturprojekter dengang.

En del af turen går langs kanalen, hvor man kan studere de mange sluser, drejebroer, fire akvædukter og adskillige broer.

På den officielle hjemmeside er der forslag til henholdsvis 4, 5,6 og 7 dages ture, endda flere varianter af hver. Man kan så planlægge sin egen tur afhængig af form og ambitioner, og foretrukken overnatningsmåde.

Vores tur var en 6-dages tur med overnatning på B&B og vandrerhjem. Vi havde telt osv. med, men det brugte vi kun i Fort William, da vi gerne ville gå med let oppakning på selve vandringen, da nogle af etaperne er lange.

Campinggrejet blev så liggende på campingpladsen i Fort William.

Undervejs har man mulighed for at se konge- og fiskeørn samt rød glente.

Det er også muligt at lave turen kun på vandet, i kano eller kajak.


Aktivitet

Vandretur


Land

Skotland


Turlængde

127 km


Tid

6 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober

Dag for dag


Dag 1: Fort Williams – Gairlochy/Spean Bridge (17 km)
Første dag går stort set langs kanalen, så det er fladt, indtil (hvis) man skal op til Spean Bridge.
Det er interessant at studere de gamle sluser og de hyggelige huse langs vandet.
Let vandring.

Overnatning på Old Pines restaurant / Hotel

Dag 2: Gairlochy/Spean Bridge – Laggan 21 km
Anden dag går på vestsiden af Loch Lochy med udsigt til 6-900m høje toppe på begge sider af søen.
Overnatning på The Great Glen Hostel

Dag 3: Etape: Laggan – Fort Augustus (20 km)
Fort Augustus ligger i den vestlige ende af Loch Ness, så nu bliver det spændende om vi får uhyret at se.

Fort Augustus er den største by undervejs, med flere overnatningssteder, pub og butikker.
Her er også et større slusesystem, med turistbåde og lystsejlere.

Overnatning på Morag’s Lodge

Da 4: Fort Augustus – Altsigh (18 km)
Efter Fort Augustus bliver terrænet mere kuperet – eller rettere, så har det været det hele tiden, men vi har gået i bunden af dalen langs kanalen, floden eller søen.

Nu går stien op i terrænet og ind og ud af skov. Det giver fine udsigter over Loch Ness. Der er faktisk to ruter, en høj og en lav, men begge et stykke fra søen i modsætning til de første etaper.

Begge giver mulighed for at se ud over landskabet.

Overnatning på Lochside Hostel Loch Ness

Dag 5: Altsigh – Drummadrochit (20 km)
I dag går ruten helt oppe på bjergryggen en god del af vejen. Her er skiftevis granskov og blomstrende lyngbakker, og fantastisk udsigt over Loch Ness og videre sydover.

Hvis man har mod på endnu en lille gåtur efter at være kommet til Drummadrochit, kan man gå ud og se Urquhart castle, der ligger ca. 3km fra byen. I byen er der flere butikker, restauranter og pubber.

I Drummadrochit ligger også Loch Ness centret, som er en udstilling/museum om uhyret, og forsøgene på at fastslå om der nu er et uhyre er beskrevet.

Nogle af overnatningsstederne ligger et stykke fra byen, så check placeringen når du booker. Da morgendagens etape er 30km kan det være smart at overnatte i den østlige ende af byen hvis muligt.
Overnatning på Clunebeg Lodge B&B

Dag 6: Drummadrochit – Inverness (32 km)
Denne dag er lang, og tilmed lidt kuperet i starten, men nu er man jo også ved at være i form, hvis ikke man var det hjemmefra. De fleste højdemeter kommer i starten, og så flader ruten ellers ud efterhånden som man nærmer sig Inverness.

Undervejs kom vi bl.a. forbi et keramikværksted og en lille hjemmebygget cafe midt i skoven.
Ruten slutter inde i Inverness hvor der er et fint skilt som slår fast at man nu har vandret tværs over Skotland.

Læs artikel

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Myggenet og spray er et must, og myggemidlet skal købes i Skotland, der er mere af den aktive ingrediens i de lokale produkter – og det er midges vi taler om; nogle små sataner, der kommer ind og bider allevegne.
Midges-plagen er en af de faktorer, der peger på B&B fremfor camping. Så længe man vandrer husker jeg det ikke som et problem, men når man står eller sidder stille, så er de der.

Regntøj er nødvendigt, og det skal nogle gange af og på en del gange i løbet af en dag. Det værste vejr havde vi nu i Fort Williams, hvilket passer med, at vejret og fugtigheden kommer ude fra Atlanterhavet.

Skotlands og Storbritanniens højeste bjerg, Ben Nevis på 1354 meter, ligger lige syd for Fort Williams, og det er absolut en udflugt værd. I tæt tåge, som der er gode chancer for at få i Skotland, skal man passe på østsiden af bjerget. Der er stejlt, så vær omhyggelig med at følge stien i dårlig sigt.
Ved foden af bjerget ligger en udmærket cafe, som bl.a. serverede en fortrinlig udgave af den berømte Haggis.

Uanset om det er en drengedrøm, eller fordi man har læst Harry Potter, så bør man ikke snyde sig selv for en tur med The Jacobite; veteranjernbanen, som går fra Fort Williams til Mallaig.

Turen med toget fra Fort Williams til Glasgow går også flot over fjeldet og stopper undervejs midt ude i ingenting.

Sæson

De bedste måneder at vandre ruten er mellem april og oktober. 

Lejrpladser og betalt overnatning

Det er muligt at basere sin overnatning både på B&B/hostel og camping. Der er organiserede campingpladser og Skotland tillader også fri camping som i Norge og Sverige.

Hvis man valgte at padle turen, ville det nok være mest praktisk med camping, da man med kano eller kajak lettere kan transportere større mængder mad og vand end med rygsæk.

Mad og vand på turen

Der er primært indkøbsmuligheder i Fort William, Fort Augustus og Drummadrochit, samt selvfølgelig Inverness.
Hvis man overnatter på B&B og/eller campingpladser kan man selvfølgelig tage vand der.

Hvis man satser på fri camping, kan det være lidt mere tricky. Der er få steder at tage i vandløb, som man gør i fjeldet, så man skal finde de offentlige toiletter, eller gå ind og spørge på en pub eller privat.

Transport

Fly til Glasgow. Tag bus eller tog til Fort Williams. Bus tilbage fra Inverness til Fort Williams.

Log ind