Petzl Nao - En lysende stjerne

Opdag Verden er stolte af at kunne præsentere den nye pandelampe, Petzl Nao, der endnu ikke er havnet i din nærmeste udstyrsbutik. Du kan lige så godt begynde at spare op med det samme.

For mange tusinder af år siden lavede mennesket første gang ild og brugte det som lyskilde. Det var en vigtig opfindelse i en mørk tid. Nu lancerer Petzl deres nye pandelampe kaldet Nao. Dette er pandelampen, der ved, hvor meget lys du har brug for. Intet mindre end en ny milepæl er nået!

Kort sagt så er Petzl Nao pandelampen, der tænker selv og kan programmeres og kontrolleres via din computer. Den har indbygget afstandsmåler (reactive lightning), så den selv justerer lysstyrken efter, hvor meget lys du har brug for. Der er i udgangspunktet fire indstillinger på pandelampen.

To indstillinger med automatisk afstandsmåler med henholdsvis lav lysstyrke (7-98 lumens) og høj lysstyrke (7-355 lumens). Derudover to indstillinger med konstant lysstyrke på henholdsvis 88 lumens og 315 lumes. Dette er præ-installationerne, men de kan naturligvis ændres via den medfølgende software.

Batteriet oplades via USB, hvilket betyder, du kan oplade den hjemme, i bilen, med din telefon oplader, med solceller og på mange andre måder. Hvis du af en eller anden grund befinder dig et sted uden USB strøm, så kan vidunderet selvfølgelig også køre på AAA-batterier (dog med nedsat lysstyrke).

Her er der virkeligt tænkt på alt. Petzls medfølgende batteri-levetider stemmer fint overens med vores test, men vær opmærksom på, at det tager mange timer at lade batteriet helt op via USB.

Holder, hvad den lover
Det bedste er, at alt dette er ikke bare noget Petzl skriver på deres hjemmeside og i deres reklamevideoer. Vi har gået alt efter i sømmene, og pandelampen lever faktisk op til de ting, den lover. Det er tæt på chokerende at opleve, hvordan pandelampen momentant skifter lysstyrke alt efter, om man kigger frem over af stien eller ned på kortet lige foran sig.

Det er en fantastisk følelse at slippe for at rode med at ændre lysindstillinger, når man for eksempel vil undgå at blive blændet af genskinnet fra kortet. Så kan man have hænderne fri til noget andet.

I tillæg kan Petzl Nao levere helt op til ufattelige 355 lumens i lysstyrke, hvilket er helt fantastisk. Batterilevetiden er selvsagt ikke imponerende ved den lysstyrke, og selv på lavere indstillinger kan batteriet ikke overleve en ugetur, men mulighederne for opladning og udskiftning af batteri er mange.

Den kraftige lysstyrke kombineret med den automatiske justering gør Petzl Nao til den geniale allround pandelampe. Jeg vil derfor ikke tøve med at tage den med på lange ture, om end det genopladelige batteri vil gøre sig bedst til dagligdagens småture.

Skræmmende
Som om det ikke er nok, så er Nao'en lavet med et nydesignet og fuldstændig fantastisk, velfungerende system til at spænde lampen fast på hovedet. Snorenes indbyrdes placering og den lette stramme mekaniske gør det til en leg at tilpasse pandelampen til hovedet. Konsekvensen af denne praktiske forbedring er at vægt og volumen er drastisk reduceret. Fantastisk!

Ærligt talt har jeg endnu ikke stødt på problemer ved Petzl Nao, og det er lidt skræmmende. Min største betænkelighed gik dog på, om det var muligt at slå den automatiske afstandsmåler fra. Men det er der naturligvis også tænkt på. Det kan gøres på selve lygten, men i det medfølgende software er der en indstilling, hvor man kan regulere lysstyrken til sit aktuelle behov.

Samtidig er det muligt at oprette op til forskellige brugerprofiler, der hver kan rummer 5 forskellige lysindstillinger – både graduerende og konstant lys. Selvom det ikke er revolutionerende nyt at kunne indstille lysstyrken på en pandelampe, så har Petzl med deres Nao skabt et næsten uudtømmeligt reservoir af indstillingsmuligheder.

Det skal nævnes, at Opdag Verdens testeksemplar var uden softwaren (Petzl OS), så vi har ikke haft mulighed for at teste brugervenligheden i dette program.

Petzl Nao er for mig at se noget af det ypperste, man kan forestille sig af en pandelampe. Jeg begynder nu at drømme om en, der læser mine tanker og aldrig løber tør for strøm. Indtil den bliver opfundet, så køb en Petzl Nao!

Produktet er en verdensnyhed, som er blevet lanceret. Petzl Nao kan findes i butikkerne fra juli 2012.

  • Mærke: Petzl
  • Model: Nao
  • Pris: 1499
Kristian Nykrog, tirsdag, 27 marts 2012, hits: 9015