Teva Fuse-ion

Ved første øjekast ligner Teva’s nye Fuse-ion sko enhver anden hverdagssko. Et casualt look med et twist i form af en pastelblå sål og snørebånd. Jeg hoppede i skoen og gik ud på tur i de Københavnske gader, et smut i vandet, en tur i kajakken og et smut i byen. Her er dommen.

Teva er nok mest kendt for deres sandaler, som i sommerhalvåret bliver flittigt brugt. Hvad de færreste nok ved er, at Teva i mange år har designet sko til topatleter indenfor whitewater-kajak, freeride mountainbike og nyere sportsgrene som wakeskating og SUP (Stand Up Paddle). Seneste skud på stammen af fodtøj til vandsport og dagligt brug er deres Fuse-ion, som er en blanding af en hverdagssko og en skridsikker vandsportssko.

Personligt har jeg aldrig gået en tur i Københavns gader i en sko, som også er designet til brug i våde omgivelser, om end det så er vandsport eller på en bar. Det er i al fald de ord, som Teva bruger til at beskrive skoens primære designmæssige formål.

Min eneste umiddelbare bekymring vedrørende skoen var dens komfort. Ville man kunne designe en sko, som var behagelig at gå i over flere timer, men som samtidig ikke suger litervis af vand til sig i det tilfælde af, at turen skulle blive en våd en af slagsen? Svaret er vel egentligt ja. På lune forårsdage har jeg ikke haft nogen gener ved at gå i skoen i seks til syv timer i træk til trods for, at der i skoens hæl ikke rigtig er nogen form for skum eller støtte. Dette har dog et helt bestemt formål, idet den eftergivende hæl kan klappes ned og skoen bruges som slippers eller blot gøre den hurtigere at få på, og det fungerer rigtig godt. Stødabsorbering og stivheden af sålen er også ganske udmærket, og sålen er helt klart en af skoens stærkeste punkter. Sålen er todelt med en ydre sålkant som Teva kalder ’J Step®’ og en indre sålflade i det såkaldte ’Spider Rubber®’. Sålens yderste gummistruktur er gennemskåret på kryds og tværs, hvilket giver skoen fantastisk skridsikkerhed – selv på våde og fedtede sten.

En anden detalje ved skoen er den såkaldte ion-mask™ teknologi. I sin enkelthed dækker dette over en nanocoating af skoens materialer, som skulle reducere absorptionen af vand. Det er dog vanskeligt at afgøre, hvilken betydning dette har, da denne sko – ligesom alle andre – bliver gennemblødt efter en tur i vandet og tager nogen tid at tørre igen. Skoens perforerede front og hæl hjælper vandet med relativt hurtigt at forlade skoen igen, men du undgår dog ikke at sjappe rundt, indtil skoen har fået lov til at tørre. Og for at tørre skoen tager man som oftest indersålerne ud, hvilket i Fuse-ion skoen er vanskeliggjort af, at sålerne har fået en gang lim på undersiden, som først skal brydes, inden de kan tages ud.

Som kajaksko mangler Fuse-ion støtte eller beskyttelse i hælen, da dette er et af de store slidpunkter, ligesom dens stive sål ikke er nogen egentlig fordel i kajakken, men mere på land. Skoens brugsområde som hverdagssko eller som arbejdssko er steder, hvor du ved, underlaget er glat og fedtet.

Sammenlignet med andre hverdags- og trailsko, jeg har prøvet, er Fuse-ion markant bedre egnet til det våde element, da skoen tørrer relativt hurtigt og at man derfor ikke har følelsen af en tung, våd sko.

Rasmus Simonsen, mandag, 24 september 2012, hits: 6665