20 råd til den gode lejrplads

shutterstock_109180817-Jens.jpg
Opdateret den 19. mar 2021

Komfort, skønhed, sikkerhed og respekt for naturen – fire ting, der tilsammen sikrer den gode lejrplads. Vi har samlet 20 råd til at finde de bedste steder at lave lejr på tur.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

 1. Find et sted med en smuk udsigt. Det er det, du kommer til at huske. 

 2. Find et sted væk fra stien og andre mennesker, så du har stedet for dig selv. Undgå samtidig at gøre skade på området uden for stien, når du går gennem det.

 3. Find et sted med morgensol, så du nemt kan tørre telt, sovepose og andet grej, hvis der er kondens eller nattefrost.

 4. Er du i ørken eller andre steder med brændende sol, så find et sted med morgenskygge. Så vågner du ikke kort efter solnedgang med en hals så tør som sandet uden for teltet, fordi solen bager ned på teltet.

 5. Pas på, hvis jorden er meget hård, f.eks. efter mange andre har slået telte op samme sted, og der er mulighed for regn. Her kan det være svært for regnen at synke i jorden, og du kan ende i din egen lille oversvømmelse.

 6. Vær sikker på, at regnvand kan løbe væk; slå ikke lejr på det laveste sted i området.

 7. Sørg for, at der er vand tæt på, så du har vand til at lave aftens- og morgenmad med.

 8. Undgå stillestående vand, hvis der er myg i området.

 9. Undgå sumpede områder, med mindre du vil have besøg af myg.

 10. Kig op. Slår du lejr i skov, så vær sikker på ikke at slå teltet op under rådne grene, der kan falde ned, eller tæt på træer, der er væltede, men læner sig op ad andre træer.

 11. Sørg for jorden under dit telt er plan. Eller at du ligger med hovedet en smule opad.

 12. Find et sted, hvor jorden er fri for skarpe sten, rødder, løse grene osv., der stikker op ad jorden. De er ubehagelige under underlaget (og i værste tilfælde kan de punktere det).

 13. Overvej vinden. Det er fint med en smule til at holde myg væk, men blæser det meget, så find et sted med en smule læ.

 14. Vær sikker på, der ikke er mulighed for stenskred eller laviner, hvis du er i bjergene tæt på stejle klipper og steder med sne.

 15. Undgå højt græs. Her er flere kryb, og det bliver nemt vådt i løbet af natten.

 16. Undgå lejrpladser under enkeltstående træer eller under det højeste træ i området, da der kan være fare for lynnedslag.

 17. Hvis du overnatter i skov i uvejr, så prøv at finde lejr under træer, der er nogenlunde lige høje. Der er mindst risiko for lynnedslag.

 18. Pas på udtørrede floder og flodsenge. Her kan hurtigt opstå oversvømmelser.

 19. En eng i bjergene er ofte idyllisk, men det er også tit her, den kolde luft samler sig. Det er også her, der er størst risiko for tåge.

 20. En god lejrplads efterlader et så lille et fodaftryk som muligt. Undgå at sætte teltet op på skrøbelige planter osv. Og husk, at en god lejrplads er umulig for andre at spotte, når du har forladt den.

Andre spændende artikler


17 gode råd til at overnatte i hængekøje

17 gode råd til at overnatte i hængekøje

Verdens mest friske luft

Verdens mest friske luft

Genopdag naturen

Genopdag naturen

Log ind