35 tips til friluftsliv om vinteren

Kom ud i den magiske vinter

shutterstock 1531594028 MumNår temperaturen nærmer sig frysepunktet, og de mørke timer bliver flere og flere, er det ofte ensbetydende med, at friluftslivet bliver lagt på hylden, indtil foråret igen melder sin ankomst. Men der er ingen grund til at gå helt i hi vinteren over. Med den rette planlægning og udstyr, kan man sagtens holde gang i friluftslivet vinteren over.

Om vinteren er der de mest fantastiske stjernehimle og masser af mørke timer til at nyde dem i.

shutterstock_1531594028_Mum.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 29. nov 2023
Læst af: 3676

shutterstock 1531594028 MumNår temperaturen nærmer sig frysepunktet, og de mørke timer bliver flere og flere, er det ofte ensbetydende med, at friluftslivet bliver lagt på hylden, indtil foråret igen melder sin ankomst. Men der er ingen grund til at gå helt i hi vinteren over. Med den rette planlægning og udstyr, kan man sagtens holde gang i friluftslivet vinteren over.

Om vinteren er der de mest fantastiske stjernehimle og masser af mørke timer til at nyde dem i.

Der er meget færre mennesker på shelterpladserne.

Naturen tager sig anderledes ud og har andre farver, og hyggen i lejren er mere koncentreret.

Vinterture er lidt mere på naturens præmisser og kan på en måde give en lidt større oplevelse. Endeligt er der en tilfredshed ved at vide, at man kan klare sig i naturen året rundt. Der er blot lidt forskellige ting, man skal have med i planerne med hensyn til rutevalg, beklædning og lejr.

Rutevalg om vinteren

Vær opmærksom på, at der er færre lyse timer til rådighed til at vandre i om vinteren. Vælg derfor en rute, der er lidt kortere rent kilometermæssigt, end de ruter du typisk vandrer om sommeren, hvor man kan vandre til langt ud på aftenen.

Husk for en sikkerheds skyld en rigtigt god pandelampe, der lyser så kraftigt, at den kan oplyse vandrestien. Så du har mulighed for at vandre den sidste strækning mod lejren i mørke, hvis mørkets frembrud alligevel overrasker dig ude på vandrestierne.

Så undgår du at skulle styrte af sted i tusmørket for at nå frem til lejren, inden mørket sænker sig helt.


Find vand om vinteren

I vinterhalvåret kan du ofte komme ud for, at udendørs vandhaner er blevet lukket for sæsonen for at forhindre frostsprængninger. Derfor er det en god idé på forhånd at have tænkt den situation igennem, at der måske ikke er vand på lejrpladsen.

Andre muligheder for at finde vand kan være:

  • Vandløb: På kortet kan du på forhånd have orienteret dig omkring om vandløb i nærheden af lejrpladsen. Der skal temmelig meget frost til, før rindende vand fryser helt til, og ofte vil man kunne hente vand i vandløbene trods nogle frostgrader. For en sikkerheds skyld kan du vælge at rense vandet.

  • Søer: Hvis det kan undgås, er det bedst ikke at drikke stillestående vand, men er det den eneste mulighed, kan vandet koges eller renses, inden du drikker det.

  • Offentlige toiletter: Kunne der være offentlige toiletter langs ruten nær din lejrplads, hvor du kan hente vand? Det kunne for eksempel være på små havne eller ved kirkegårde.

  • Gårde eller private huse: Hvis der ikke er andre muligheder for at finde vand, kan en mulighed være at gå op til en gård og spørge, om man må få lov at fylde sin vanddunk ved en udendørs vandhane. Her er et godt fif at have en vandpose med, så man kan få tanket alt sit vand op på én gang og ikke skal forstyrre unødigt. Og en vandpose fylder og vejer tæt på ingenting, når den er pakket ned.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Vandring i sne

I Danmark og Sydsverige er snedybden som oftest ikke større, end at det godt kan lade sig gøre at vandre i det snedækkede landskab. At vandre i sne er en unik oplevelse. Naturen ser anderledes ud, når hver eneste lille gren og kvist er pyntet med hvid puddersne. Alle lydene er dæmpede. Du kan med ét se samtlige dyrespor og virkelig værdsætte, hvor mange dyr der i virkeligheden er.

Et par ting at overveje ved vandring i sne er:

  • Gaitors er en gigantisk fordel. Gaitors spændes uden på dine støvler og vandrebukser og hindrer, at der kommer løs sne ned i dine støvler. At vandre i løs sne uden gaitors er lig med sne i støvlerne, der hurtigt giver kolde og våde strømper, når varmen fra dine fødder smelter sneen.

  • Få børstet løs sne af dit udstyr og tøj så hurtigt som muligt. Inden du rykker ind i lejren, gælder det om at få børstet så meget løs sne som muligt væk fra tøjet og grejet. Den løse sne vil smelte, efterhånden som temperaturen stiger ved bålet eller i teltet, og så har du vand på dine ting i stedet.

  • Et isolerende siddeunderlag sørger for at isolere dig mod kulden fra jorden, men det forhindrer også, at din kropsvarme smelter sneen under dig, så du ikke ender med at sidde pladask i tøsne og sjap.

Hold varmen mens du vandrer

Dit tøj skal beskytte dig mod vind, temperatur og fugt:

  • Hav et vindtæt og vandtæt skallag yderst. Det beskytter dig mod vind og fugt.

  • Under dit skallag gælder lag til lag-princippet, hvor du med flere individuelle lag nemt kan regulere temperaturen ved at tage et lag af eller på afhængigt af aktivitetsniveauet.

  • Et sæt uldundertøj eller svedtransporterende skiundertøj inderst er et godt valg. Derudover kan du variere med forskellige mellemlag, som for eksempel fleece trøjer.

  • En del af hemmeligheden ved ikke at komme til at fryse er faktisk at undgå at komme til at svede, da det er svært at holde varmen i vådt tøj; specielt i pauserne. Derfor er det nyttigt, hvis din skaljakke har ventilationsåbninger under armene. Så kan du regulere temperaturen, hvis aktivitetsniveauet stiger, og du får det varmt. Mange skalbukser har ligeledes ventilationsåbninger i siden.

  • Handsker og hue er en anden måde at varmeregulere på. Når handsker og hue tages af, vil det hurtigt føles koldere – og omvendt. Hav gerne plads i dine yderlommer til hue og vanter. Så kan du pakke det væk, mens du vandrer, og det er hurtigt at få fat på igen, hvis du behøver lidt ekstra varme.

  • Også vandrestøvlerne skal være af en lidt anden kaliber end på sommerture og frem for alt vandtætte. Til vandring i vinterhalvåret kan en egentlig vandrestøvle, som går op omkring anklen, være at foretrække frem for vandresko. Det skyldes, at der om vinteren ofte er mere sjap, mudder og sne, og det holdes nemmere væk fra fødderne med en lidt højere støvle end med sko.

shutterstock 1518009362 zhu
Hold varmen i pauserne

Man kan normalt relativt nemt holde varmen, så længe man bevæger sig, men så snart der er pause, kommer man til at fryse. Man nyder pauserne mere, når man ikke fryser, og man får hvilet bedre ud, end hvis man sidder og klaprer tænder og ønsker, at pausen snart var slut.

  • Find gode steder med læ. Når man kigger på kort om morgenen, kan man udse sig steder, der er oplagt til pauser. Hvis det er en blæsende dag, så hold f.eks. pause i skovens læ, inden du bevæger dig ud i åbent landskab. Ved man, at man kommer forbi bålhytter og shelterpladser, kan det også være en fordel at holde pauserne der i læ for eventuel nedbør.

  • Hav en pausejakke, f.eks. en tynd dunjakke, pakket øverst i rygsækken. Den sørger for en meget mere komfortabel pause.

  • Et siddeunderlag, som isolerer mod kulden fra jorden, gør, at man kan sidde lunt i pauserne. Det er guld værd.

  • Det samme er en termokande, så man kan drikke noget varmt i pauserne.


Hold varmen i lejren

Når du ankommer til lejren og aktivitetsniveauet falder, er det tid til at opgradere dine mellemlag, og her gælder det om at have ekstra tøj med til timerne i lejren.

  • Et par fleecebukser og en varm fleece- eller uldtrøje er oplagte.

  • Sokkerne er ofte blevet småfugtige under vandringen i dagens løb. Et par tørre, tykke uldsokker er den rene wellness.

  • Huer og vanter kan også være lidt kraftigere og varmere end det, du har vandret med i dagens løb. Til timerne i lejren er det en fordel både at have et par tynde fingerhandsker, som du kan bruge, når du arbejder med hænderne – for eksempel laver mad, slår telt op og lignende – hvor du har brug for at kunne anvende fingrene. Når du ikke er aktiv, kan et par vanter eventuelt trækkes udenpå fingerhandskerne.


Tørring af vådt tøj og grej

Når temperaturen er lav og luftfugtigheden høj, kan det være svært at få tørret tøj og grej, som er blevet vådt i dagens løb. Et bål, eller eventuelt en brændeovn hvis du er i hytte, er en uvurderlig hjælp til at tørre dine våde ting.

  • Sørg for at holde tilstrækkelig afstand til ilden. Det burde sige sig selv, men tag dette råd fra én, som både er kommet til at futte sine sokker af i en fransk bjerghytte, da de faldt ned fra tørresnoren og landede oven på brændeovnen, samt er kommet til at krympe membranen i et par vandrestøvler, så støvlerne blev for små, under en lidt for overivrig tørreproces, hvor de var sat til tørre for nær en brændeovn.

  • Et par halvfugtige sokker eller handsker kan tørres i soveposen natten over. Hold dem tæt på kroppen, så kropsvarmen tørrer dem.

  • For at være sikker på at få gang i bålet om aftenen gælder det om at samle godt båloptændingsmateriale, når man ser det i løbet af dagen, f.eks. birkebark eller tørt grankvas. Find det ved granernes nederste udgåede grene. Hav eventuelt en pose til at samle i.

shutterstock 1428791234 Ond

Gør noget ekstra ud af lejren

Med de flere mørke timer følger også flere timer i lejren, så det er hyggeligt at gøre lidt ekstra ud af lejren.

  • Bål: Specielt i vinterhalvåret er det skønt at kunne indrette lejren på en shelterplads med bålplads eller en lejrplads med bålhytte. Bål giver både varme og lys, et socialt samlingspunkt samt mulighed for at tørre dine våde ting. Med en shelterplads eller bålhytte er der også lidt mere plads at røre sig på, end der vil være i et telt; en fordel, da man om vinteren typisk tilbringer flere timer i lejren.

  • Underholdning: I de mørke måneder kan det være en god idé med et projekt eller underholdning i lejren, f.eks. et snitteprojekt, en podcast, en bog, eller hvis I er flere en quiz eller et spil. Man kan også gøre mere ud af maden; f.eks. tilberede nogle gode bålretter sammen.

  • Lys: Gør lidt ekstra ud af belysningen i lejren med for eksempel nogle lanterner, fakler, lejrlygter eller lignende. Pandelamper er enormt praktiske, når man skal bruge begge hænder, men giver ikke det mest hyggelige lys, og så har de den ulempe, at man nemt kommer til at blænde hinanden.

  • Overraskelse: Hvorfor ikke overraske dine turmakkere med lidt ekstra lækkert på lejrpladsen; en varm kakao eller lignende? Noget varmt at drikke vil være et sikkert hit, når temperaturen falder.

Overnatning om vinteren

Udover det oplagte som sovepose og liggeunderlag, der passer til den temperatur, du er ude i, er der mange andre fif til at få en behagelig nat, hvad enten du overnatter i telt eller shelter.

  • Skiundertøj at sove i samt en trøje med hætte er god at have på i soveposen. Når man skal holde varmen, spiller huen en vigtig rolle, men ofte vil en hue i løbet af natten falde af, når man vender og drejer sig i soveposen. Derfor kan en trøje med hætte være et godt alternativ – så ved man, at hovedet bliver holdt varmt hele natten.

  • En anden mulighed er en hue med strop under hagen til at holde huen på plads. Eller en elefanthue.

  • Tykke og tørre uldsokker er et must til at holde fødderne varme. Det skal ikke være de sokker, som du har vandret i hele dagen, da de ofte vil være blevet fugtige i dagens løb.

  • Bliver det rigtigt koldt, kan en dunk varmt vand i fodenden af soveposen gøre underværker. Det siger sig selv, at vanddunken skal være absolut tætsluttende, da en vandlækage omkring fødderne vil give dig en kold og ubehagelig nat.
  • Læg dig ikke i soveposen, hvis først du fryser. Det er vigtigt først at få varmen, så løb et par gange rundt om shelteret eller giv dig til at hugge brænde, indtil du igen har fået varmen, sådan at du går varm i soveposen.

  • At komme ud af den lune sovepose næste morgen kan kræve lidt overvindelse. Men faktisk findes der næsten ikke noget mere hyggeligt end at sidde i sin sovepose i vinterkulden og drikke varm morgenkaffe, mens man ser solen stå op. Sørg for at Trangiaen, brænderen, kaffen, vandet og kaffekoppen er indenfor rækkevidde af soveposen – det er rettidig omhu.

  • Hvis det er frostvejr, er det en god idé at varme vandet op aftenen før og hælde det på en termokande, hvor det kan holde sig lunt natten over. På den måde skal du ikke til at kæmpe med frossent drikkevand som det første næste morgen, inden du kan få din morgenkaffe.

  • Mens du drikker morgenkaffe, kan du opvarme tandpastaen i lommen, da halvfrossen tandpasta ikke er behageligt at få smurt ud over hele tandsættet. Og du kan opvarme dit vandretøj nede i soveposen, så det er lunt at få på.

Nu er du klar til en god dags vandring på vinterens vandrestier.

Andre spændende artikler


8 tips: Hold varmen på vandreturen

8 tips: Hold varmen på vandreturen

Tips og tricks til dine støvler

Tips og tricks til dine støvler

Begynderpakkelisten

Begynderpakkelisten

Log ind