Uanset om det gælder en solo-tur i den lokale skov, hele Hærvejen eller The Pacific Crest Trail over fem måneder, så skaber solovandring plads til absolut fordybelse i naturen, dine tanker og dit sind. Det kan give en nærmest terapeutisk frihedsfølelse, som man måske ikke oplever i samme grad, når man vandrer sammen med andre.
Alene tanken om at befinde sig helt alene i naturen kan kaste et virvar af bekymringer og udfordringer af sig, der måske kan holde én tilbage fra overhovedet at give sig i kast med solovandring. Tør man være alene om natten? Kommer man til at kede sig? Hvad med de helt praktiske ting som planlægning, navigation og sikkerhed?
Uanset om det gælder en solo-tur i den lokale skov, hele Hærvejen eller The Pacific Crest Trail over fem måneder, så skaber solovandring plads til absolut fordybelse i naturen, dine tanker og dit sind. Det kan give en nærmest terapeutisk frihedsfølelse, som man måske ikke oplever i samme grad, når man vandrer sammen med andre.
Alene tanken om at befinde sig helt alene i naturen kan kaste et virvar af bekymringer og udfordringer af sig, der måske kan holde én tilbage fra overhovedet at give sig i kast med solovandring. Tør man være alene om natten? Kommer man til at kede sig? Hvad med de helt praktiske ting som planlægning, navigation og sikkerhed?
Solovandring stiller krav til ens færdigheder og mentale overskud, fordi man naturligvis er nødt til at tage vare på sig selv. Solovandring er samtidig noget, der kan styrke ens psyke, forbedre ens færdigheder og skabe nogle helt unikke og uforglemmelige, personlige naturoplevelser.
Dét at kunne planlægge, eksekvere og nyde at være på soloture i naturen giver en stor fleksibilitet i forhold til at strikke ens egne drømmeture sammen og drage afsted på egen hånd – og i sidste ende, vil bedriften være helt og aldeles din egen.
Med afsæt i mine soloture på Pacific Crest Trail, MASSIV-sporet i Norge og diverse ture i Danmark vil jeg give nogle tips til, hvordan man kommer godt i gang med solovandring.
Det lyder måske banalt, men det der med at planlægge kan hurtigt blive en bremseklods. De fleste ture kræver selvfølgelig en vis form for planlægning, og mens det er vildt berigende at lære at planlægge sit eget projekt, kan det samtidig også være en ret overvældende proces.
Ofte skal du have styr på en masse praktiske ting: hvordan du kommer ud til ruten. Hvordan du kommer hjem. Navigering på selve ruten. Hvor længe du skal være der. Hvor og hvordan du vil overnatte undervejs.
Derudover ligger der en del forberedelse i udvælgelse af det rigtige tøj og grej, undersøge terræn og vejrforhold, lokalisere vandkilder, proviantere til turen - og listen kan fortsætte. Det kan være en ret stor mundfuld.
Derfor kan det være en god idé at starte i det små, f.eks. med endagsvandreture i et område, du kender til, hvor du kan finde en rute med terræn og overnatningsmuligheder, der passer til dit temperament. Herefter kan du begyndte at koble enkelte overnatninger på og arbejde dig hen imod ture med flere overnatninger.
Det kan også være spændende at kaste sig ud i nye områder, man ikke kender til, men i første omgang handler det om at finde et område, hvor du ikke behøver bruge alt for mange kræfter på at navigere, finde lejrplads, vand og lignende.
En af de fede ting ved soloeventyr er naturligvis, at du kan strikke turen sammen, så den passer til dine behov. På dine første soloture er det en god idé at holde fokus på at blive tryg med at være alene ude i naturen og tage alle indtrykkene ind, der utvivlsomt vil føles en smule anderledes, end når du er i selskab med andre.
Derfor kan det være en god idé at starte småt ud.
Det er også en god idé at underrette nogen om, hvor længe du regner med at være ude, og hvor du regner med at være, så de kan reagere på det, hvis du skulle have brug for det.
Her i Danmark er det måske knap så vigtigt som andre steder, da vi har god mobildækning og et aktivt frilufts-community, men i ødemarker og fjerne bjergkæder rundt omkring i verden er det en god idé at have en plan B og plan C.
Når du drager afsted på egen hånd, har du masser af tid til dig selv. Derfor er det en god idé at tænke på, om der er noget særligt, du vil have ud af turen.
På de første par ture vil det nok mest handle om at få styr på alt grejet, tage de nye indtryk ind og føle sig tryg ved at være alene, men soloturen er også en oplagt måde at fordybe sig i et eller andet projekt.
Det kan måske være, at du kan lide at fotografere, tegne, skrive eller på anden vis være kreativ, hvilket der måske ikke altid bliver så meget tid til overs til, når man er på tur med andre og bruger tiden på at dyrke makkerskabet.
Det kan også være, at du har et eller andet, du har brug for lidt ro og plads til at tænke over. Det kan også være, du har lyst til at teste et nyt stykke grej, eller du vil prøve at se, hvor langt du kan gå på én dag? Eller at du bare vil nyde naturen i ro og fred på dine egne præmisser.
Det er jo helt op til dig selv, men små målsætninger kan hjælpe med at indramme turen lidt, hvis du er lidt småbekymret for, om du kommer til at kede dig eller fare vild i dit eget tankespind.
Solovandring kan siges at være en rejse ud i naturen og ind i sindet – og det kan både være spændende og lidt angstprovokerende på én og samme tid.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
For at få en god oplevelse på soloturen er det afsindigt vigtigt, at du sørger for at have det rigtige grej, beklædning og proviant med. Som med de fleste andre ture kan utilstrækkelig forberedelse nemlig være lidt af en deal breaker.
Jeg laver lister over mit grej og beklædning på www.lighterpack.org, hvor jeg får et totalt overblik over min oppakning. Det er med til at sørge for, at jeg ikke glemmer noget vigtigt på turen, og samtidig bidrager det til, at jeg ikke slæber for meget med i sidste sekund før afgang.
På trods af at du skal bære alt dit grej selv, kan du på soloture ofte slippe afsted med mindre oppakning, end hvis du tager på tur sammen med en makker. Du kan nøjes med et mindre telt, en mindre gryde og brænder, og du kan eksperimentere med, hvilken slags proviant der passer dig bedst.
Foretrækker du at lave en stor bålgryde over lejrbålet, klarer du dig fint med en omgang frysetørret turmad, eller er du mere til cold soaked couscous med lidt chorizo-pølse i?
Sørg altid for at du har det nødvendige grej med på dine soloture og spar aldrig på sikkerheden, men overvej at benytte muligheden til at reflektere over dit udstyrsvalg – både før, under og efter turen.
Du opdager måske, at du har nogle andre behov, end når du er på tur med andre. F.eks. foretrækker jeg at lave simpel mad i min 550 ml titaniumskop, når jeg er på solotur, mens jeg hygger mig med at tilberede et større og mere avanceret måltid, når jeg er på tur med andre.
Nogle foretrækker deres soloture helt au naturel uden nogen anden stimulering end naturens egen. Det er bare ikke sikkert, at du også gør det. Når du vandrer en hel dag på egen hånd, kan det være rart med lidt afveksling af og til. Særligt når man ligger i teltet alene om aftenen.
Personligt kan jeg godt lide at have en god lydbog til lejren eller se et afsnit af en interessant serie, før jeg lægger mig til at sove. Min yndlingsmusik og -podcasts spiller også ofte, når jeg vandrer.
Jeg kan fint vandre uden – både når jeg er alene, og når jeg er sammen med andre – men jeg elsker at zone lidt ud og gå ind i min egen boble, mens jeg lader landskabet rulle forbi mig.
Nogle vil påstå, at jeg ikke nyder naturen, som “den burde nydes”, men for mig løfter det faktisk oplevelsen til noget større – særligt når jeg hører musik – mens podcasts og lydbøger er rare, når strækningerne er hårde og træge i det.
Vi er dog alle forskellige, så det er ikke sikkert, at dét, der virker for mig, virker for dig, men jeg vil anbefale at have lidt underholdning med på dine første ture – bare for at være på den sikre side.
Når du er kold, våd og sulten, er der ikke meget sjov ved at være på tur. Specielt ikke, når du står med hele ansvaret for at vende situationen til noget positivt igen.
På mit Pacific Crest Trail thru-hike var der flere tidspunkter, hvor jeg virkelig havde svært ved at se det positive i situationen, jeg befandt mig i, men der huskede jeg på en tommelfingerregel, jeg fik af en mine langdistance-vandrevenner.
Jeppe Gabriel Spence har thru-hiket Appalachian Trail i USA, og det er en meget, meget våd og hård tur, kan jeg fortælle. Han havde heldigvis sin 3x3-regel: Overvejede han at afbryde turen og tage hjem, måtte han først tage den endelige beslutning, når han var:
Hvis han opfyldte de tre kriterier og stadig følte, at han ville hjem, så skulle han lige give det 3 dage mere, og så mærke efter.
Nu er det jo ikke sikkert, at du i første omgang planlægger en tur på 3 dage – de fleste vil nok nøjes med en enkelt overnatning til deres første solotur – og din exit-plan behøver ikke være så ekstrem som Jeppes.
Det kan dog være en god idé at gøre dig nogle tanker om, hvornår nok er nok og på forhånd have styr på, hvordan du kommer godt og sikkert hjem, hvis du beslutter dig for at stoppe din tur før tid.
Dertil skal det siges, at hvis du vælger at gøre dét, så er det helt okay. Det bedste råd vil i sidste ende være “Prøv dét - og prøv dét igen!”
Solovandring er på mange måder en proces, hvor man lærer sig selv og sine grænser bedre at kende, og det kan rykke sig fra gang til gang i takt med, at man føler sig mere tryg og kompetent ved at færdes alene ude i naturen.
Jeg ønsker dig rigtig held og lykke med at kaste dig ud i solovandring – det har i hvert fald givet mig nogle stærke og mindeværdige turoplevelser.
Du lærer at tage initiativ og planlægge dine egne ture.
Du får maksimal fleksibilitet på dine ture.
Du får plads til fordybelse.
Du lærer at forholde dig til dit eget humør.
Dine bedrifter er helt dine egne.
Det er mindre sikkert at solovandre.
Det kan være mere kedeligt og ensomt at solovandre.
Du har ansvaret for alting – og det kræver overblik.
Du skal bære alting selv.
Du skal dække alle udgifter selv.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS