Turplanlægning kan foregå på mange måder. Måske man har en uge fri og skal overveje, hvor man vil hen, og hvad man har lyst til. Hvilken type landskab, terræn og klima skal det være? Skal det være alene eller med andre? Uanset hvad, er det vigtigt at afstemme forventningerne: Hvad er det, man vil? Hvordan er den fysiske form, budgettet og tiden til rådighed? Det kan godt blive lidt uoverskueligt, men man kan med fordel stille sig selv de seks hv-spørgsmål inden turen.
Selvfølgelig behøver man ikke slavisk at gå gennem dem, hver gang man skal på tur – og jo mere erfaren, man bliver, jo mere kan man tage dele af planlægningen på rutinen. Men spørgsmålene danner en god ramme for at få den oplevelse, man ønsker, opbygge erfaringer og udfordre dårlige rutiner og vaner. På den måde undgår man ture, hvor manglende forberedelser spænder ben, man har overvurderet fysikken, fået det forkerte grej med, og gruppen ikke fungerer optimalt.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Hvem er du eller I, der skal på tur? Det er vigtigt at få afstemt forventninger inden turen for at undgå problemer eller småkonflikter undervejs. Det gælder for en gruppe, men det gælder sådan set også, hvis man er alene på tur. Hvordan fungerer man på tur? Hvad gør én glad og mindre glad?
Hvad kan gøre én sur og få motivationen til at dale? Lidt ærlig selvindsigt er vigtig i livet, og specielt når vi kommer ud, hvor kroppen og sindet bliver lidt mere presset end i hverdagen. Naturen byder nemlig ofte på større konsekvenser, hvis tingene ikke virker, som vi gerne ville have, de gjorde.
Vær realistisk omkring din egen og andres formåen, og hvad man har lyst til på ruten.
Hvordan er formen? Er der nogle skavanker, man typisk får problemer med? Hvor langt kan og har man lyst til at gå om dagen? Tænk også over, hvad I har lyst til i forhold til overnatning. Skal den findes undervejs eller planlægges hjemmefra? Hvad er budgettet? Desto mere man får en ide om, hvad man vil, er ærlig omkring det og deler det med dem, der skal med på tur, desto bedre grundlag er der for en god tur.
Svaret på det her spørgsmål kommer selvfølgelig an på mange ting: Hvad har du lyst til, og hvor meget erfaring har du? Hvad med tiden til rådighed og årstiden? Hvilken slags tur vil du gerne have, hvilken type terræn vil du gerne vandre i, og hvilken overnatningsform ønsker du? Ting som transport til og fra ruten, indkøbs- og vandmuligheder undervejs samt spændende steder at besøge er også alle ting, der er værd at overveje, når man vælger, hvor turen skal gå hen.
Til mere konkret inspiration kan du f.eks. bruge artiklerne på Opdag Verdens hjemmeside og i Turbasen, hvor du bl.a. kan filtrere ruteforslagene efter varighed, land, aktivitet og overnatningsform. Du kan få ideer til ruter i bøger; f.eks. Cicerones guidebøger. Naturstyrelsens hjemmeside og udinaturen.dk er også gode steder at starte til ture i det nære.
Et godt svar på, hvornår man skal på tur, er: Først og fremmest når man har tid, og når det sted, man gerne vil hen, er bedst at besøge. Er det bjergene nordpå i Sverige og Norge, så er sæsonen kort og ligger primært i sommermånederne samt lidt ind i efteråret. Vil man det sydpå, så er forår og efterår ofte bedre, da sommeren mange steder bliver for varm.
Her i Danmark kan vi vandre året rundt, men det handler også om, hvad man kan lide. Er man til vinter, kulde og frost? Til forår og sommer eller måske efterår? Nogle steder gør naturen sig også flottest på bestemte tidspunkter. For eksempel elsker jeg Thy og klithederne i sensommeren, hvor lyngen blomstrer. Et andet eksempel kunne være bøgeskoven ved Møns Klint om foråret, hvor kalken i jorden gør, at bladene bliver ekstra grønne og lysende.
Få styr på alt det praktiske, som er vigtigt at få på plads for at undgå stress, splid og potentielle konflikter. Det gør turen meget nemmere, når man hjemmefra har styr på transport, overnatning, spisning, vand osv. Så kan man blot fokusere på at være i nuet, når man er på tur. For nogle er turplanlægning i sig selv en stor del af selve turoplevelsen i forhold til at studere kort, kigge i bøger og nørde detaljer.
Det handler om drømme, håb og tanker omkring, hvad vi nyder, og hvad vi glæder os til. Det giver os også gode muligheder for at visualisere oplevelsen. Det kan være god forberedelse, men pas på med absolut at ville have virkeligheden til at ligne de forestillinger, du har på forhånd. De to hænger sjældent sammen.
Hvorfor vandrer vi overhovedet? Hvorfor går du? Det kan man hurtigt tænke langt og dybt omkring. Mennesket er et filosofisk dyr, som søger mening, indhold og svar på de store spørgsmål, livet stiller os. Nu er det jo ikke, fordi man skal gennemgå den helt store eksistentielle krise og de dybe spørgsmål, hver gang man skal på vandretur, men man må godt en gang imellem tænke lidt over, hvad der egentlig er ens motivation. Hvad er formålet? Hvad er det for et udbytte, man søger med det at vandre.
Hvad går du efter? Hvad går du fra? Tænker man over det, inden man drager ud, er der større chance for, man ude på stierne får det, man har brug for netop nu, hvad enten det er en pause fra hverdagen, tid til at reflektere, teste nyt grej, få masser af motion, få en god oplevelse med sin vandremakker eller noget helt andet. Har man styr på det, inden man tager af sted, er der større chance for, man får den oplevelse, man længes efter.
Vi planlægger ofte ture efter scenariet, at alt går godt. Men det går ikke altid godt. Små og store skader kan gribe ind, måske formen er dårlig, vejret driller, udstyret går i stykker. Der er mange ting, som potentielt kan gå galt på vandreture, og det er essentielt at have forberedt sig bedst muligt og mest relevant i forhold til den tur, man skal på.
Tag førstehjælp med, der er relevant til den tur, du skal på. Er jeg på tur med andre, har jeg altid lidt ekstra med; mere tape og andet til vabler, lidt ekstra medicin og lignende. Tag kommunikation med, der kan få dig ud af problemer. De fleste steder er en mobil fin nok, men er man i ødemarken eller i høje bjerge, kan en satellitnødsender være en god ide.
Lad folk vide, hvad du laver, både på længere dagsture, men specielt på overnatningsture. Jo mere afsides, jo vigtigere er det at lave en anslået dagsplan og dele den med sine nærmeste og evt. lokale myndigheder, turhytter eller andet. Hav såvel en plan B som en plan C klar, hvis der sker noget, og man er nødt til at justere på, hvor man sover, eller hvor langt man går om dagen. Hav exit-ruter og muligheder for at komme væk fra ruten og blive hentet klar.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS