8 tips: Hold varmen på vandreturen

Det er måske lidt koldt ude på stierne, men hvad så? Klæder du dig ordentligt på og sørger for, at kroppen har noget at arbejde med, gør det ikke spor. Her er 8 tips til en god tur uden klaprende tænder og havfrosne lemmer.

IMG_0945_ToreGroenne.jpg
Opdateret den 02. apr 2021

Det er måske lidt koldt ude på stierne, men hvad så? Klæder du dig ordentligt på og sørger for, at kroppen har noget at arbejde med, gør det ikke spor. Her er 8 tips til en god tur uden klaprende tænder og havfrosne lemmer.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

 

  1. Benyt dig af 3-lagsprincippet. Inderst og direkte mod kroppen har du et inderlag, der holder dig varm. Inderlaget skal samtidig sørge for, at din krop kan komme af med sved – det skal derfor kunne ånde, så dit tøj ikke bliver vådt. Bliver du våd, bliver du nemlig også nemt kold, klam og kommer til at fryse.

    Dit mellemlag er tykkere og varmere end inderlaget, men har de samme egenskaber.

    Dit yderste lag er jakken og evt. bukserne, som er dit værn mod elementerne. Det sørger for, at vind holdes ude og regnen ikke trænger gennem.

  2. Juster ude på stien. 3-lagsprinicppiet giver dig glimrende muligheder for hele tiden at justere, så du ikke bliver for kold – eller for varm, når pulsen stiger. Begynder du at mærke kulden trænge sig på, så reager med det samme. Stop op. Juster din beklædning. Det er så nemt blot at trampe videre og tænke, at man nok skal gå sig varm, men det gør man bare sjældent. Stop i stedet.

    Tag et ekstra lag på. Få vanten på. Træk huen ned over ørerne. Du bliver glad for det i længden. Og har du modsat fået for meget tøj på, så stop og prop lidt af det tilbage i rygsækken

  3. Glem alt om bomuld. Bomuld er måske fint til hverdag, men det er ofte en mindre katastrofe at være aktiv i. Bomuld suger nemlig fugt og holder på den. Det betyder, at når du sveder, bliver din T-shirt snart våd, lidt senere gennemblødt, og så snart du stopper med at vandre, kan du være sikker på, at din kolde, klamme T-shirt får dig til at ryste af kulde.

  4. Uld er optimalt. Uld er formidabelt som inderlag og glimrende som mellemlag. Det er nemlig udstyret med en række fortræffelige egenskaber fra naturens side:

    Uld varmer, selvom det bliver vådt, og du føler dig ikke klam, selvom det ender med at blive vådt.

    Uld er naturligt temperaturregulerende, så det varmer, hvis der er koldt, men er med til at køle dig ned, hvis du bliver for varm.

    Uld stinker ikke, hvilket syntetiske materialer gør. Uld er enormt behageligt at have på.

  5. Husk huen. Huen er god på stien, når det virkelig er koldt, eller vinden suser. Huen er perfekt under pausen, hvor du sidder stille. Huen er lækker, når du har slået lejr, og temperaturen dykker. Huen er genial, når du ligger i soveposen og har brug for et ekstra varmt værn mod kulden.

  6. På med vanten. Kolde hænder er en sikker vej til en dårlig oplevelse. Men en vante er selvfølgelig ikke bare en vante; de kommer i alle mulige former og med diverse egenskaber, og der er ikke én vante eller handske, der passer til alle ture.

    Overvej de forhold, du skal vandre under – hvor koldt, hvor vådt, og er der eventuel sne? Og husk, at også på hænderne kan du få behov for at klæde dig på i lag med en varmende inderhandske og en yderhandske til at beskytte mod blæst og regn.

  7. Pak de store uldsokker. Måske du har prøvet det? At ligge vågen i natten, fordi dine tæer føles som små, elendige istapper, men selvom du tager et par ekstra vandresokker på, så nægter de at tø op og lade dig få den søvn, du trænger til og længes efter.

    Problemet er, at et par ekstra sokker, der sidder stramt, som de skal når du vandrer, ikke gør meget godt for varmen i fødderne. Brug i stedet er par store uldsokker, der sidder løst. De klarer ærterne og jager kulden på porten.

  8. Husk ekstra kalorier. Selvom du er klædt godt på, kan du stadig blive kold. Det kan være fordi, du er sulten, for er du sulten, er det langt sværere at få og holde varmen.

    Husk derfor ekstra kalorier til kolde ture.

    Pak kaloriefyldte snacks. Pak dem et sted i rygsækken, hvor du nemt kan komme til dem ude på stierne og læg en snack eller to klar ved siden af soveposen, før du lukker øjnene. Vågner du og fryser, så haps en snack.

Sådan vælger du det rette grej

Èn ting er at kende principperne til at kolde sig varm; men hvad gør man, når man står i grejbutikken og stirrer sig halvblind på det overvældende udvalg af grej? Vi har samlet en lang række artikler med eksperternes råd til at vælge det rette udstyr. Start her, og du er klædt godt på til at… blive godt klædt på!

Andre spændende artikler


Nye friluftskort til Danmark og Sverige

Nye friluftskort til Danmark og Sverige

Siriusmand klar med Tv-serie om dansk vildmark

Siriusmand klar med Tv-serie om dansk vildmark

40.000 kilometers vandring i Danmark

40.000 kilometers vandring i Danmark

Log ind