Legendariske Fridtjof Nansen var den første nogensinde til at krydse Grønlands indlandsis på ski. Det gjorde han i 1888, og John Andersen gentog bedriften på en ekspedition i 1971, der fik en dramatisk afslutning, men samtidig cementerede en livslang kærlighed til Grønland og grønlænderne.
Legendariske Fridtjof Nansen var den første nogensinde til at krydse Grønlands indlandsis på ski. Det gjorde han i 1888, og John Andersen gentog bedriften på en ekspedition i 1971, der fik en dramatisk afslutning, men samtidig cementerede en livslang kærlighed til Grønland og grønlænderne.
Året var 1971, og John Andersen stod foran et virvar af gletsjerspalter og isspir på den grønlandske østkyst. Bag isfaldet lå indlandsisen, og der var ingen vej uden om det – John, hans tre kammerater og deres halvt ton tunge slæde skulle gennem det forrevne, frosne landskab. De var alle bjergbestigere, havde styr på den slags, og området var ikke nyt for John. To år forinden stod han på toppen af et bjerg og skuede ind over den kridhvide vildmark og sagde til sin makker:
”For fanden mand, tænk bare at gå over på den anden side!”
”Der er for langt, John,” havde kammeraten sagt.
”Nej, det er bare en skitur,” svarede John.
Og nu stod han der, klar til at gøre forsøget. John havde besteget bjerge i Grønland gennem et årti. Kammeraten Sven var fra Norge og en formidabel skiløber. Danske Erik var geolog, en forrygende håndværker og bjergbestiger. Engelske Derek var dygtig til at organisere, god på slalomski, men havde ikke stået langrend før. Den første, der krydsede indlandsisen på ski, var Fridtjof Nansen. Det var i 1888, ingen havde gjort det siden, gået fra kyst til kyst, og forberedelserne havde blandt andet kredset om den legendariske norske eventyrer:
”Jeg startede med at læse Nansens ’På ski over Grønland’ igen. Nansen er fundamentet i moderne polarforskning og udviklede alting selv – soveposer, Primus, ski – og testede det på Hardangervidda, for Hardangervidda er som Indlandsisen, bare meget mindre. Om vinteren svarer det til klimaet på Indlandsisen, og jeg trænede der flere gange sammen med Sven og Erik. Derek var desværre ikke med,” fortæller John.
Opstigningen gennem isfaldet var benhård. Det var umuligt at trække den fuldt læssede slæde med al udstyret gennem labyrinten af is og sne. I stedet spændte mændene kasser med udstyr på aluminiumsrammer, de kunne bære som rygsække. De skiftedes til at træde spor gennem 30-40 centimeter nyfalden sne, der dækkede isen og gjorde arbejdet med op til 60 kilo på ryggen ad gangen endnu hårdere. Nogle steder måtte de tilbagelægge den samme strækning tre gange, inden de havde fået fragtet slæde, Telt, kogegrej, proviant osv. over gletsjerspalterne. Og det hele kunne være gået galt, inden det rigtig startede. Lufttrykket fra en lavine under den, fik proviantkasserne til at flyve op i luften, men slugte heldigvis ikke maden. Kun et termometer og en højdemåler blev ødelagt.
Da mændene endelig kom gennem isfaldets 500 kaotiske meter, havde de knoklet i en uge.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS