I disse år udbydes der stadig flere rejser og kurser, som tilbyder oplevelser i naturen, og ofte er der alt for meget, man gerne vil kaste sig ud i. Man kan bestige utallige fjeldtoppe, besøge nye og ukendte elve, plukke blomster i midnatssolens skær og for resten også tage et smut til Zambesi… Men hvad er det egentligt der skal til for at blive tilfredsstillet - opleve den indre ro eller den ultimative oplevelse?
I disse år udbydes der stadig flere rejser og kurser, som tilbyder oplevelser i naturen, og ofte er der alt for meget, man gerne vil kaste sig ud i. Man kan bestige utallige fjeldtoppe, besøge nye og ukendte elve, plukke blomster i midnatssolens skær og for resten også tage et smut til Zambesi… Men hvad er det egentligt der skal til for at blive tilfredsstillet - opleve den indre ro eller den ultimative oplevelse?
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Mange af mine bedste ferier i de senere år har jeg tilbragt i Romsdalen, der har fået en stor plads i mit hjerte. Romsdalen er et af de vildeste og flotteste fjeldområder i Norge, hvor det vrimler med imponerende fjeldtoppe. Her finder man også den berømte Trollveggen - en over 1000 meter høj, lodret bjergvæg, der er en attraktion for klatrere fra hele verden. Og nede mellem disse mægtige kolosser ligger frodige marker og enge og charmerende små bygdesamfund.
Når man på afstand betragter denne mægtig natur, kan den godt virke lidt afskrækkende. Det hele føles lidt for stort og uhåndgribeligt. Man skal dog ikke lade sig skræmme væk, men derimod tage sig god tid og nærme sig området med respekt. På den måde vil man erfare, at der i Romsdalen findes muligheder for alle. Det gælder for nybegynderen, der dårligt nok ved, hvilken vej huen skal vende, til den barske bjergbestiger, der aldrig kunne drømme om at bruge hue.
Romsdalen ligger i det vestlige Norge. Åndalsnes er den nærmeste by i området, og selvom der på ingen måde er tale om en metropol, så finder man her alt, hvad man behøver. På kortet kan det godt se ud som om, at Romsdalen ligger et godt stykke fra alfarvej, men faktisk er transporten intet problem. Den enkleste rejsemåde er med tog eller bil, men lufthavnen i Molde ligger faktisk ikke længere væk end 60 km. Læs mere om dette i faktaboksen senere.
Vejrforhold
I denne del af Norge er store og hurtige skift i vejret meget almindelige. Det mest afgørende for den lokale vejrudvikling er vindretningen. Meget hurtigt vil du erfare at vestlig og nordvestlig vind giver dårligt vejr. Men når meteorologerne lover østlig og sydøstlig vind, så gælder det om at pakke rygsækken, gå tidligt i seng og være klar til at udnytte det gode vejr.
Som altid i fjeldet kan der ligge sne i de højeste områder eller på nordvendte skråninger til langt hen på sommeren, og hvis du er uheldig, kan du faktisk også opleve snevejr på toppene - også midt i juli. Men til gengæld byder sommermånederne heroppe mod nord også på nogle fantastiske lyse nætter, der gør det muligt at udnytte hele døgnet fuldt ud.
Vandreture på mærkede stier
Inde blandt Romsdalens mægtige fjelde findes der et netværk af afmærkede vandrestier. Disse er et glimrende udgangspunkt for alle, som holder af vandreture i spændende og afvekslende terræn. Her har du mulighed for at vandre fra hytte til hytte i et område, som endnu ikke er “opdaget” af det store norske turfolk. Og får du undervejs lyst til at gå væk fra de mærkede stier og op på en top for at nyde udsigten, så kan du faktisk ikke vælge et bedre område.
Jeg vil anbefale at starte turen fra vest og først gå den relativt enkle tur frem til Måsvassbu. Tag egen bil eller taxi til Isfjorden. Herfra går du op mod Loftskardet, hvor udsigten mod Kvanndalstind og ikke mindst Vengetindane vil tage vejret fra dig i lige så høj grad, som den kraftige stigning gør. Etter ca. tre-fire timer er du fremme ved hytten, hvor du efter en dejlig middag kan slå dig til ro for natten.
Næste dag byder på en lidt længere tur. Du følger stien øst for Klauva til Mørkvatnet og Kjøsdalsvatnet, før du begynder på stigningen op til Vasstindbu. Denne hytte, som ligger i 1200 meters højde mellem Vasstindane og Kalvgjeltinden, når du efter ca. fem timer. Herfra er udsigten fantastisk, og solnedgangen giver en næsten komplet romantisk oplevelse (husk at tage kæresten med).
Kursen sættes dagen efter mod Svartvassbu. Først går turen ned i Horndalen for derefter at gå op mellem Helvetestind og Styggeværstind. Husk at sætte dig ned og nyde stilheden og udsigten mod Nyheitindane og Sjøvdøla, før du begynder nedstigningen til hytten.
Efter en god nats søvn og morgenmaden kan du gå ned til Grøvdalen og derefter tilbage til Isfjorden og Åndalsnes. Hvis du har lyst til at forlænge turen, kan du på omkring seks timer gå ned til Hoemsbu, som ligger ved det idylliske Eikesdalsvatnet. Først går du et lille stykke fra Svartvassbu mod Isfjorden for derefter at gå til venstre, hvor stien deler sig nordvest for Juratind. Derefter går du op til Hoemskardet, før du kaster dig ud i den kraftige nedstigning på 1300 højdemeter ned til hytten.
Dagen efter ringer du til gården Vike på modsatte side af søen for at bestille transporten over. Her afsluttes turen med at gå/tomle til Eresfjorden, hvorfra der går bus til Åndalsnes. Det skal siges, at det faktisk er muligt at forlænge turen fra Vike mod øst, hvor Dovrefjeld kun ligger et par dagsmarcher væk.
ToptureSelvom ovenstående tur giver meget flotte oplevelser med mægtig natur og uforglemmelige udsigter, er det altid nogle, som absolut må op på én og gerne flere fjeldtoppe. Denne higen efter stadig flere toppe er der endnu ingen som på tilfredsstillende vis har kunnet forklare, og i bund og grund betyder det vel ikke så meget, så længe man har det godt med det man gør. Og en ting er sikkert: Folk, der tiltrækkes af fjeldtoppe, vil altid være på farten i Romsdalen. Her findes der ganske enkelt ufatteligt mange muligheder for bestigninger.
Trollveggen er den fjeldformation, som Romsdalen er mest kendt for. Du behøver imidlertid ikke at klatre op af selve væggen for at nyde udsigten. Som det næsten altid er tilfældet med fjeldene i Norge, findes der en lettere bagvej op, som i dette tilfælde fører op til det berømte udsigtspunkt Bruraskaret. Der er tale om en relativt enkel tur, som ikke indebærer nogle ?? former for klatring. Men stejlt terræn og luftige passager må du være forberedt på. Det mest udsatte punkt er absolut selve Bruraskaret, hvor du kan lægge dig på maven og kigge 1500 meter lodret ned i selve Romsdalen.
Der går en godt mærket sti fra toppen af Trollstigen op gennem Grovura til Frokostplassen ??. Her ser du hele rækken af tinder, der danner toppen af selve Trollveggen. Bruraskaret er det laveste punkt i denne række. Turen tager seks til syv timer tur/retur.
Hvis du står i Bruraskaret og endnu ikke har fået nok, kan turen forlænges til Store Trolltind (1788 m.o.h.), der er det næsthøjeste fjeld i Trolltind-massivet. En bestigning af denne kræver dog, at du medbringer klatreudstyr og naturligvis besidder en tilstrækkelig erfaring. Den danske klatrer Carl Hall var den første på toppen i 1882, og følgende rute er identisk med den, han i sin tid fulgte.
Fra Bruraskaret holder du højden og bevæger dig forbi en mængde pinakkler (mindre, søjleformede klipper) frem til Ugleskaret. Her kan det være nødvendigt at tage hænderne i brug. Fra Ugleskaret kan du følge ryggen til toppen af Store Trolltind, men her bliver der tale om klatring, som dog er forholdsvis enkel (grad 3).
Den ultimative oplevelse…Som sagt har jeg brugt ganske mange timer i området omkring Romsdalen, og endnu har jeg mange oplevelser til gode. Den endelige indre ro og den ultimative oplevelse har jeg endnu ikke fundet, og i bund og grund er jeg ikke sikker på, om den findes. Men uanset er Romsdalen et rigtig godt sted at lede efter denne oplevelse, og finder du den ikke, så er jeg sikker på, at du vil være tilfreds med turen alligevel.
Artiklen er første gang bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 30 aug/sep 2000
Nyttige oplysninger
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS