Førstehjælp i fjeldet

Når hjælpen kan være langt væk

shutterstock_86258140_Jens_.jpg
Opdateret den 19. jan 2021
Læst af: 11749

Opdag Verden giver dig her råd til, hvordan du optimerer sikkerheden på din tur. Du får også at vide, hvordan du bør reagere, hvis uheldet er ude.

En forstuvet fod eller pludselig nedkøling vil normalt ikke være noget, der vil betegnes som farlige situationer. Men befinder du dig i et øde bjergområde eller langt ude i fjeldet, kan selv små uheld få store konsekvenser.

Groft sagt kan man sige, at det, du overlever på gaden i byen, kan du dø af på fjeldet.

Opdag Verden har talt med Simon Wonsild, der står for Fjeldgruppens Fjeldsamariterkursus, og han vil her give dig nogle gode råd til, hvordan du bedst sikrer dig mod, at uheldige situationer udvikler sig og forværres unødvendigt, når du er på tur.

Simons første råd er, at du skal planlægge grundigt hjemmefra og ikke tage nogen chancer:

”Men man kan ikke undgå, at man må tage chancer en gang imellem, og så er det vigtigt, at man er forberedt på, hvad man skal gøre, hvis der sker et uheld. Meget kan gå galt ude i naturen. Groft sagt kan man sige, at det, du overlever på gaden i byen, kan du dø af på fjeldet,” konstaterer Simon Wonsild.

Det er vigtigt, at du ikke kaster dig ud på ture, som overstiger dit niveau. Opbyg derfor erfaring med fjeldture og dit udstyr skridt for skridt, og overvej hver gang, om alle i gruppen kan klare den planlagte tur.

”Gennem en god en planlægning er det også muligt at forudse og dermed undgå de fleste farlige situationer, som kan opstå i fjeldet. Og står du i en situation med en forulykket person, er det afgørende, at du hjemmefra har forberedt dig og har mulighed for at yde den nødvendige hjælp.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Den primitive lejrplads

Den primitive lejrplads

Hvordan forbereder man sig bedst muligt til en vandretur syd på?

Hvordan forbereder man sig bedst muligt til en vandretur syd på?

Dus med dun

Dus med dun