Havkajak i Kroatien

Overraskelser langs Kroatiens kyst

Af og til laver Opdag Verden en tur i medlemsklubben, som vi ikke har lavet før – en pionertur. Konceptet er enkelt: Turen er planlagt nøje, som vores andre ture, men fordi det er første gang, vi laver turen, ved vi ikke med lige så stor sikkerhed, hvordan rute, lejrpladser og evt. lokal hjælp fungerer i praksis. Som deltager på en pionertur skal man derfor være forberedt på lidt af hvert – oftest får man blot lidt ekstra eventyr og anderledes oplevelser med i posen.

DSC03372.jpg
Skrevet af: Jes Lindrum Brinch - Foto: Jes Lindrum Brinch og Esben Syberg
Opdateret den 13. jan 2023
Læst af: 7481

Af og til laver Opdag Verden en tur i medlemsklubben, som vi ikke har lavet før – en pionertur. Konceptet er enkelt: Turen er planlagt nøje, som vores andre ture, men fordi det er første gang, vi laver turen, ved vi ikke med lige så stor sikkerhed, hvordan rute, lejrpladser og evt. lokal hjælp fungerer i praksis. Som deltager på en pionertur skal man derfor være forberedt på lidt af hvert – oftest får man blot lidt ekstra eventyr og anderledes oplevelser med i posen.

Vejret er egentlig okay og udmærket til havkajak i Danmark, men der er noget dragende ved at ro kajakken med azurblå hav under kølen. Derfor er vi otte eventyrparate roere – en bager, en massør, en it-mand, to musikere, en mediemand, en udgiver og mig selv som instruktør og turleder – der tager af sted fra København med udsigt til duften af saltvand og eventyr.

Niveauet i havkajak er blandet, men vi er fælles om lysten til at komme af sted på varmere rovand. Vores mål er kystlinjen i skærgården ud for Split. Den byder på få strande, men smukke klipper og grønne skråninger helt ned til vandet.

Et lækkert område til havkajak. Der er dog en udfordring i det tilsyneladende let tilgængelige padleparadis: Det er ikke tilladt at overnatte med Telt udenfor campingpladser. Men med lokale tilladelser fra landejere, og godt kendskab til de mange små øer, er det lykkes Opdag Verden at få designet en tur med fire dage på vandet.

 

DSC 1685

Strømlinet start
Grejet, vi har lejet, ligger linet op ved stranden. Kajakkerne ligger snorlige. Marco – vores lokale guide – præsenterer sig ved vandet og er med på denne første tur for at bidrage med sin viden om området.

Efter en kort gennemgang af principperne for god pakning af kajakkerne og en forventningsafstemning for dagen er turen for alvor i gang. Det er altid spændende med de første tag på vandet.

De afslører dagsformen, og om man nu har pakket tingene ordentligt. Jeg har valgt en norsk Seabird Designs Expedition, der laster omkring 150 kilo, så man kan tillade sig at tage lidt ekstra hygge med i lugerne.

Alle andre har lejet tyske Prijon-kajakker, der også har fin pakplads og komfort. Da vi både er en dansk instruktør og en lokal guide på denne tur kan vi nemt flankere både for- og bagtrop, da vi starter på vandet.

Den gode lejrplads med havudsigt fra teltet er noget af det formidable ved at bruge kajakken til friluftsliv.

DSC 1741

Friluftsliv med forkælelse
Dagen er solrig med enkelte skyer og en vandtemperatur lige under 20 grader. Vinden ligger jævnt på 6 m/s. Det er fedt bare at kunne ro i shorts og korte ærmer, og vi ror os hurtigt væk fra synet af Split og ud til klippekysten, vi er kommet for.

Her er smukt, og vi spiser frokost på en klassisk kroatisk strand med småsten, hvor vi også lige får en dukkert. Det er op til den enkelte deltager at sørge for mad på turen, men alle har købt sig til den undervejs, lige som de har lejet grej hernede.

Nu er vi spændte på, hvad de kan diske op med til en flok som os. Pølser, kødpålæg, ost, brød og små chokolader. Det virker, selvom Marco er lidt bleg efter den danske plyndring af forrådet.

Vi når at gennemgå skadesforebyggende og effektiv fremadroning, inden vi ror videre. Vi er startet klokken 4.00 den samme morgen i Danmark, så efter cirka 18 kilometer og en håndfuld timer på vandet har det været en lang dag. Samtidig er det helt fantastisk, hvad vi når at opleve på bare én dag.

Kajakkerne er med ror, og det har drillet lidt for nogen, men med lidt vejledning og øvelse kommer alle helskindet i land. Vi overnatter på en campingplads, og godt trætte sætter vi hurtigt Marco under pres ved at spørge til aftenens menu.

Med et lille smil bliver vi blot bedt om at gå med op til den lille bar, og inden længe lander det ene overdådige fad efter det andet på bordet. Kød og grønt med krydret smag, grill og overraskende meget af det.

Den har Marco tilrettelagt godt, og fadene bliver tømt. Jeg opgiver hurtigt at holde styr på, hvor mange lokale kryddersnaps der bliver sat til livs for at give kroppen ro, men det er med et vist velbehag, vi senere lægger os i poserne.

Vi har fået lov til at benytte pladsens nederste terrasser tæt på og med udsigt til vandet. Den gode udsigt viser sig dog at have en pris. Næste morgen er der dryppet harpiks på netop det Telt, der stod med den bedste udsigt. Det er ikke så nemt at få af.

Kajakkerne er med ror, og det har drillet lidt for nogen, men med lidt vejledning og øvelse kommer alle helskindet i land.

DSC03243

Lagune og rotter
Turens anden dag starter med at øve redninger og støttetag, inden den går gennem flere skær og små øer. Vi lander ved en lille ø ved ’Den blå lagune’. Sandbund og lavt vand mellem et par øer giver vandet en heftig blå farve.

Marco siger, uden at fortrække en mine, at vi lige skal sørge for at pakke mad godt væk for natten og sørge for, at det, vi eventuelt har i lugerne, er pakket ind. Der er rotter på øen! Plastikflasker, som der også ligger, er temmelig fredelige, men rotter kunne vi godt undvære.

Marco fortæller, at de svømmer herover. Vi spørger lidt mere ind til størrelse og hans tidligere oplevelser med dem og får det afdramatiseret tilstrækkeligt til, at to i gruppen senere vælger at sove under Tarp igen.

Det er vist nærmere mus, der er tale om. Jeg vælger alligevel teltet på en fin plads med udsigt og fladt underlag. Og mindst mulig harpiksrisiko! Den gode lejrplads med havudsigt fra teltet er noget af det formidable ved at bruge kajakken til friluftsliv.

DSC 1888

Gris i vandet
Jeg udforsker en anden ø lidt væk, men når kun halvvejs over mod den anden side, før jeg stopper med at ro, temmelig brat. Foran mig ligger en fuldvoksen død gris på siden og skvulper i vandkanten.

Den kan lugtes på afstand, men er egentlig i okay stand – altså den ser ikke ligefrem ud til at skulle eksplodere. Jeg overvejer kort, om den bare skal bugseres væk i smug, men det er svært ikke at fortælle de andre om sådan et fund.

En lokal fisker forklarer, at den højst sandsynligt er røget overbord under transport på et skib. Måske er den endda død på skibet og smidt overbord efterfølgende. Uanset hvad vil vi gerne have den fjernet, så vi kan bade i det ellers lækre vand.

Men det kan man ikke lige få nogen til, så Marco og jeg bliver enige om at bugsere den væk selv. Det har jeg ikke lige prøvet før, og vi bliver da enige om, at videoen, Marco optager, kun kan blive et hit på de sociale medier, der elsker den slags mærkværdigheder.

Aftenen er mild og stille, da Marco laver en friluftsversion af Spaghetti Carbonara, og vi får lavet et super bål under den stjerneklare himmel. Senere ud på natten larmer og griner de pludseligt ovre ved tarpen.

De har haft besøg af de lokale husdyr. Ingen andre bemærker dog rigtig noget, men en mus er tilsyneladende løbet direkte henover hovedet på den ene. Det ville nok alligevel vække de fleste.

DSC 1787

Oplevelser til fremtiden
Det har vist sig, at vi har en fugleconnaisseur iblandt os, og vi ved nu mere om sangdrosler, fuglelyd og parringskald end nogensinde før. Fuglene er svære at se, men bestemt til at høre, især for en musiker med gehør.

Så musikerne går tværs over øen til byen, mens vi andre ror af sted på en dagstur rundt om den. Nede i bagtroppen kan jeg ikke dy mig for at kaste min eneste kajakvittighed på banen fra morgenstunden. ”Hvorfor er mandlige kajakroere så gode i sengen? Fordi de er så gode til at rulle om på den anden side uden at falde ud.”

Kysten er lidt lavere her og nem at ro tæt på. Vi kommer hurtigt frem til bugten ved øen Veliki Drveniks lille by Drvenik Veli.

Et super lækkert og hyggeligt lille sted. Der hersker den her ro, man kun kan finde i sydens byer, der står stille i de varme timer midt på dagen.

Det bliver på en måde meget intimt, når man kan høre alt, hvad der foregår rundt omkring: en bil, der starter; en båd, der kommer sejlende; en mand, der råber; kajakkerne, der ligger og småskvulper nede ved kanten.

Den sidste dag har vinden lagt sig helt, og det er nem roning hele vejen. Vi shopper rundt mellem hinandens pagajer, og i bugten ved færgen øver de ivrige sig på færdigheder til grønlænderrul.

Færgeturen tilbage fungerer glimrende som fysisk og mentalt link tilbage til civilisationen. Jeg har følelsen af, at den her tur bliver til rigtig mange gode oplevelser for rigtig mange i fremtiden.


DSC 1725

Tag med til Kroatien

5 dage med klipper og klart vand, telt og dansk instruktør

Drømmer du om varmt, klart rovand under kølen, solskin og godt selskab ovenvande? Så tag med Opdag Verden på den her tur til Adriaterhavet i Kroatien.

Kroatiens skærgård er et lækkert og usædvanligt velegnet sted til eventyr på vandet med havkajak. Det frodige skærgårdsmiljø og det klare, varme vand gør det til et spændende og samtidigt beskyttet rovand for nybegyndere. De små isolerede stenstrande i bugterne giver rig mulighed for tissepauser og snackstop, klippeudspring og en kølende dukkert.

Læs mere om turen her... 

Havkajak i KroatienHavkajak i Kroatien

Havkajak i Kroatien

Redaktionen anbefaler

Jes Lindrum Brinch

Jes Lindrum Brinch

Jes’ bedste sted er en øde bugt i Sydgrønland ved udmundingen af en ørredelv nedenfor et græsgrønt fjeld med store stenblokke. Udeliv generelt er det han brænder for.

Find din næste tur her


Priser fra 3.295,-
Fællesture
Havkajak i Kroatien

Havkajak i Kroatien

Andre spændende artikler


Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Filippinerne i havkajak

Filippinerne i havkajak

Video: Førstehjælpssæt til havkajak

Video: Førstehjælpssæt til havkajak