• Hjem
  • Artikler
  • Interview med Jon Lindberg - Vinderen af "Alene i Vildmarken"

Interview med Jon Lindberg - Vinderen af "Alene i Vildmarken"

”Der er kun dig selv”

Pedersen_og_Pedersen_OSP_83.jpg
Skrevet af: Tore Grønne - Foto: Ole Steen
Opdateret den 15. dec 2017
Læst af: 12276

Jon Lindberg vandt i foråret 2017 den første sæson af Alene i Vildmarken, der blev vist på DR3. Han brugte 45 dage alene i den norske vildmark og har nu skrevet en bog om at færdes i det fri. Vi har udfrittet ham om, hvordan det er at være alene i naturen.

Kan du lide at være alene på tur?
“Havde du spurgt mig lige efter, jeg kom hjem fra Norge, hvor jeg havde været alene i 45 dage, så havde jeg sagt nej. Der var det bare ikke fedt længere. Men jo, jeg kan virkelig godt lide at være alene på tur. Man skal ikke tale med andre om, hvordan tingene skal gøres, men skal selv vurdere, hvad der er det rigtige at gøre. Og hvordan man skal gøre det. Man står 100 procent med ansvar for sine handlinger. Det er spændende.”

Oplever du naturen på en anden måde, når du er alene, end hvis du har turkammerater med?
”Ja, det synes jeg. Jeg oplever nok naturen større og stærkere, når jeg er alene. Det har noget at gøre med, at jeg er en holdspiller. Hvis jeg er sammen med andre, går det meget ud på fællesskab og sammenhold, og det ligger der nogle fede oplevelser i. Men jeg tager det nok mere stille og roligt, når jeg er alene. Jeg kommer hurtigere ned i gear.”

Hvad ser du som nogle af ulemperne ved at være alene på tur?
”Nogle gange trænger man bare til et skulderklap, og én der siger ”det skal nok gå!” Eller man trænger til et godt råd, og én der siger ”nej, det der, det er en dårlig ide!” Det kan bare være det, der skal til. Men der er også ulemper i de gode situationer. Man savner at kunne sige: ”Jeg så også den der ren! Den var vildt flot!” Det er noget af det første, man begynder at savne, for det kommer ikke rigtig ud, når der ikke er nogen at dele oplevelserne med.”

Hvad gjorde du for at slippe ud af negative tankespiraler, da du var alene i vildmarken?
”Jeg gik ud i den natur, jeg er så glad for. Så opdager man noget nyt. Ser måske nogle rener. Fanger en flot fisk. Det at opdage noget nyt i naturen, få en god oplevelse, det gjorde noget godt for mig.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Pedersen og Pedersen OSP 86

Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil alene af sted på tur, men ikke ved, om de kan eller tør?
”Hvis man sætter sig lidt ind i, hvordan tingene fungerer, så er naturen et fedt sted at være. Og det er ikke særlig besværligt. Man skal tage sine forholdsregler. Studere nogle kort og lave en god plan hjemme fra. Lade være med at tage for store chancer og altid fortælle nogen, hvor man går hen, også selvom det bare er to dage, for det kan gå galt derude.

Det er også en god ide at have strøm på telefonen. Så skal man selvfølgelig rette sig ind efter vejret. Folk er måske bange for, at de kommer til at fryse. Men nej, ikke hvis man ligger i læ, har sørget for ikke at være våd og er varm, inden man kommer i posen. Det er ikke så besværligt. Men det skal prøves. Og det skal trænes lige som alt muligt andet.

Og den eneste måde at træne er at komme af sted og gøre det. Start i det små. Tag af sted i et par timer. I en dag. I to dage. Og byg så oven på. Det behøver ikke at være så svært. Det er bare med at give den gas og komme af sted. Det giver nogle andre oplevelser.”

Hvad gjorde det ved dig at være alene i så mange dage?
”Jeg skulle have brugt 45 år på at finde ud af det, jeg gjorde om mig selv, som jeg brugte 45 dage alene på deroppe. Det har givet mig megameget, fordi du bliver presset ud i situationer, hvor du kun selv kan komme med svarene.

Jeg var et helt andet menneske, da jeg kom hjem. Jeg skulle hjem og lave mit liv fuldstændig om, men fandt rimeligt hurtigt ud af, at det kan man ikke gøre på en uge. Det er en båd, der skal drejes rigtig, rigtig langsomt, men på et tidspunkt kommer jeg derhen af. Jeg skal ikke længere arbejde mit liv væk.

Jeg skal prioritere de ting, som jeg synes er fedt at gøre. Det er helt basale ting. Jeg skal bare lave om på nogle ting, så jeg er mere herre i mit eget liv. De tanker kommer, når man er på tur, og man behøver måske ikke være alene – de kommer bare hurtigere, hvis man er. Når man er alene, tænker man på, hvem man selv er, når man ikke er mekanikeren. Når man ikke er far for sine børn eller mand til sin kone. Der er kun dig selv.”


imagegen.ashx

Med Jon i vildmarken

Med Jon i vildmarken er en hands-on guide til dem, der vil prøve kræfter med overnatning i det fri. Bogen indeholder tips, råd og udfordringer til såvel den aldeles uprøvede som dem, der er mere trænede i friluftsliv og kan bruges til en enkelt overnatning på en allerede etableret lejrplads eller som udgangspunkt for en længere tur i den vildere natur.

Bogen er bygget op med kapitler, der vejleder både før og under turen. Der er blandt andet kapitler om udstyr og pakketips, opsætning af lejrbål til madlavning og som varmekilde, sådan skaffer du mad i naturen, lav dine egne redskaber, førstehjælp og psykologien i at klare sig på en tur helt på egen hånd. Der er desuden dagbogsoptegnelser fra Jons 45 dage alene i den norske vildmark.

Med Jon i vildmarken af Jon Lindberg og Kasper Tveden. Turbine. 180 sider. 199,95 kr.

På tilbud i Eventyrsport - Køb den her...

 

Andre spændende artikler


En vandretur i Romsdalen i Norge

En vandretur i Romsdalen i Norge

Gå dig i form

Gå dig i form

Ny langdistancesti gennem de 3 baltiske lande

Ny langdistancesti gennem de 3 baltiske lande

Log ind