Du er her:
  • ARTIKLER
  • Interview med madskribenten Eddie Lin

Interview med madskribenten Eddie Lin

Det ekstreme køkken

I Lonely Planets Extreme Cuisine – Exotic Tastes From Around The World tager madskribenten Eddie Lin os med på en kulinarisk rejse ind i alverdens mere eller mindre alternative og ulækre, delikate og deciderede makabre smagsoplevelser.

Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 12. mar 2020

I Lonely Planets Extreme Cuisine – Exotic Tastes From Around The World tager madskribenten Eddie Lin os med på en kulinarisk rejse ind i alverdens mere eller mindre alternative og ulækre, delikate og deciderede makabre smagsoplevelser.

Vi har kigget på et lille udvalg af retterne samt fået os en lille madsnak med manden, hvis smagsløg hverken er fremmede overfor ting, der er halvlevende eller fuldt ud frastødende. Hvad siger du for eksempel til en suppe kogt på din kones moderkage?

Hvad har været det sværeste for dig at putte i munden?

Det mad, der uden sammenligning har været (og stadig er) sværest at putte i munden, er en filippinsk delikatesse, der hedder balut. Det er et andeæg med et foster inden i.

Afhængigt af hvor længe fosteret har haft til at udvikle sig, kan det være næsten helt udviklet med et fuldt udformet næb, fjer og fødder. Det er derfor, den her ekstreme snack har fået tilnavnet ’the treat with feet’ (lækkerbiskenen med fødder, Red.)

Selvom udseendet er langt fra appetitvækkende, så er smagen mere appellerende – som andelever kombineret med et meget kraftfuldt smagende æg.

Hvad er det mest frastødende, du nogensinde har smagt – og hvordan smagte det?

Det mest afskyelige, jeg nogen har tortureret mine smagsløg med, tilhører insektfamilien: silkeormspupper. Det er en populær koreansk gadesnack med en smag, der utvivlsomt må tage noget tid at vende sig til, da dens saft har den samme mugne stank som en kakkerlakhærget lejlighed.

Bunker og atter bunker af disse pupper bliver kogt eller dampet, krydret og serveret. Kan du se bort fra den udfordrende smag, så er det en glimrende kilde til proteiner.

Hvad har været den største positive overraskelse, du har spist?

Jeg tog en bid af min kones moderkage og fandt ud af, at den er overraskende mør og subtil i smagen – som et godt stykke mørt kød men ekstraordinært delikat. Menneskelig moderkage er et meget alsidigt stykke kød, der kan tørres og laves til pulver, tilberedes på forskellige måder eller spist rå som et stykke bøf tatar.

Jeg tilberedte hendes moderkage som en suppe. Det primære formål med at fortære menneskelig moderkage er, så moderen hurtigere kan komme til hægterne oven på graviditeten. Ellers er der tale om kannibalisme (uden skylden, da der ikke er nogen, der har måttet lade livet for måltidet).

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Witchetty-grubHar du nogensinde haft medlidenhed med de levende dyr, du har spist?

Da jeg var yngre, følte jeg sjældent nogen sympati eller medfølelse for de dyr, jeg spiste. Som jeg er blevet mere moden, og specielt efter at være blevet far, er jeg blevet mere opmærksom på de dyr, der ernærer mig.

Der var endda et øjeblik, hvor jeg praktiserede vegetarisme. Når jeg spiser levende dyr, der altid er havdyr, føler jeg skyld. Nogle gange retfærdiggør jeg skikken ved at argumentere, at det dyr ville blive spist levende i naturen, så det kender ikke til forskellen.

Endvidere, når det kommer til skikken, ikizukuri, den japansk ’levende tilberedning’, er dyret teknisk set dødt, når det bliver serveret. Dyrets bevægelser er faktisk blot reflekser – som en kylling, der løber rundt, efter den har fået hugget hovedet af.

Hvilket land er det bedste, du har været i, når det kommer til eksotisk mad?

Kina er Riget i Midten, og det er også centrum for action inden for eksotisk mad. Alt, hvad du kan forestille dig, er tilgængeligt her, og det er de ting, du ikke kan forestille dig også. Alle former for dyr, truede eller ej. Alle dele af dyr, fra hoved til hale. Dyr, mineraler, planter. Det hele findes i Kina. Du kan endda snuppe en Big Mac og en Coca Cola, når du er træt af alle de eksotiske retter.

Er der noget, du ikke vil spise?

Jeg vil for den gode samvittigheds skyld undgå at spise noget, der er truet: dyr, insekter eller planter. Ud over dem, så prøver jeg næsten alting én gang. Jeg har drukket kopi luwak, der er kaffebønner fortæret og passeret gennem en luwak (et væsellignende kattedyr, der lever i Indonesien, Red.) og lavet til en meget dyr kop kaffe. Det var den bedste kop kaffe, jeg nogensinde har drukket.

Hvilke eksotiske retter, du aldrig har prøvet, kan du ikke vente med at smage på?

Jeg glæder mig til at komme på sporet af og spise eksotiske retter fra mit hjem i USA. Det er en stor tragedie, at de oprindelige stammer i Nordamerika har fået såvel deres traditionelle madkultur som deres mad ødelagt via europæisk indflydelse og de amerikanske myndigheders madprogrammer, der blev tvunget ned over de oprindelige folk. Det bliver en udfordring, men jeg ville elske at sætte mig ned og spise med indianere, der stræber efter at genoplive deres ældgamle køkken.

Andre spændende artikler


”Jeg har aldrig set et utilfreds træ”

”Jeg har aldrig set et utilfreds træ”

Plasticspand for trangen og miljøet på Everest

Plasticspand for trangen og miljøet på Everest

Verdens mest friske luft

Verdens mest friske luft

Log ind