Annie Londonderrys fantasifulde færd

Jorden rundt på cykel

Bogen ‘Den yderste grænse’ er baseret på podcasten af samme navn. I en lang række kapitler fortæller museumsinspektører, journalister, forfattere og eventyrere om alverdens vilde ekspeditioner og eventyrere. Opdag Verdens Tore Grønne har skrevet et af kapitlerne, som du kan læse her.
AnnieLondonderry.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 14. jun 2022
Bogen ‘Den yderste grænse’ er baseret på podcasten af samme navn. I en lang række kapitler fortæller museumsinspektører, journalister, forfattere og eventyrere om alverdens vilde ekspeditioner og eventyrere. Opdag Verdens Tore Grønne har skrevet et af kapitlerne, som du kan læse her.

Annie Londonderry blev overfaldet af franske banditter, da hun cyklede jorden rundt i 1894-1895. Hun blev næsten mejet ned af et godstog. Jagtede bengalske tigere i tropenatten med en indisk prins. Så kolonner af fanger i Sibiriens vejkanter. Blev skudt i armen. Faldt gennem isen på en frossen flod. Blev arresteret og udsultet. Så en japansk vagt henrette en kinesisk fange foran hendes øjne – og drikke blodet af den døde krop, mens musklerne stadig skælvede.

Eller gjorde hun?

Historien om den første kvinde i verden, der rejste jorden rundt på – og med – cykel, er vild. Og store dele af den er løgn.

Historien starter her: To rige gentlemen i Boston væddede med hinanden om, hvorvidt en kvinde kunne starte uden en cent på lommen, cykle jorden rundt på 15 måneder og tjene 5.000 dollars undervejs. Samtidig udlovede de 10.000 dollars i præmie til den kvinde, der klarede udfordringen og dermed afgjorde væddemålet – ca. 2 millioner nutidige danske kroner.

Det var den historie, Annie præsenterede, da hun i juni 1894 satte af sted fra Boston på en jernhest uden gear, uden en dollar på lommen, men bevæbnet med en pistol med perlemorsskaft.

Aviserne elskede historien. Jordomrejser solgte aviser, og Annies historie var exceptionel. Uhørt. Nogle eksperter mente ikke, at kvinder overhovedet burde cykle; deres fysik var for skrøbelig. Andre mente, at det var moralsk forkert, da kvinder kunne få en vis tilfredsstillelse ved at gnubbe underlivet mod sadlen. Og hvad med beklædningen? Ordentlige kvinder gik med korset og lange kjoler. De havde ikke personlige ambitioner ud over at tage sig af mand og familie.

Annie var komplet ligeglad. Hun havde mand og tre børn, men tørstede efter eventyr. Hun efterlod såvel dem som sit eget efternavn, Cohen Kopchovsky, derhjemme. I stedet betalte mineralvandsfirmaet Londonderry hende for at bruge deres navn. Som en anden superhelt efterlod hun den ’gamle’ Annie derhjemme og satte ud som en ny.

”10.000 dollars er mange penge, og jeg ved, at jeg løber en stor risiko og måske aldrig ser mit hjemland igen. Men, dødens grimme skygge lurer altid over på én, og mine chancer for ikke at komme helskindet hjem, er ikke store nok til at afholde mig fra at foretage eksperimentet,” 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Fysisk vendte Annie også rundt, da Rocky Mountains sneede til forude. Tilbage i New York hoppede hun på et dampskib til Frankrig og blev modtaget som en verdensstjerne. Orkestre spillede, når hun trillede ind i byer. Folk flokkedes for at høre hende tale. Annie erklærede, at hun talte seks sprog flydende – men væddemålet forbød hende at tale andet end engelsk. Det eneste, den store folkemængde forstod af hendes lange taler, var derfor, når hun med et par minutters mellemrum råbte ”Vive la France!”

Annie vidste, hvad folk ville have. Og det gav hun dem.

Så langt så godt. Men i de 7 uger, der gik, fra Annie hoppede på et skib i Marseille og sejlede mod øst, til hun nåede San Francisco, cyklede hun ikke mange meter. Hun sendte dog telegrammer forud: den verdensomcyklende Annie Londonderry kom til byen. Hun skabte stor ståhej og opdigtede de utrolige historier om indiske prinser, sibiriske fanger og bloddrikkede vagter. De skulle sørge for fyldte foredragssale, når hun vendte hjem til Amerika. Og det gjorde de.

Da skibet lagde til i San Francisco, var hun en verdensstjerne.

Nu cyklede Annie ned langs Stillehavskysten. Gennem Californiens ubarmhjertige ørkenerne, det langstrakte Midtvesten og til Chicago, hvor jordomrejsen sluttede. Undervejs havde hun skiftevis fortalt, at hun var forældreløs. Arving til en stor formue. Læste medicin på Harvard. Var medicinstuderende som skar kadavere op. Når folk afslørede hendes løgne, kaldte hun dem fakirer. Eller drukkenbolte. Med et stort grin.

Men hvorfor løj hun? Vi ved det ikke.

Selv uden løgnene var det en formidabel præstation. Annie cyklede omtrent 15.000 km og skubbede til grænser, normer og kønsforestillinger. Hun udfordrede konventionerne. Og vandt hun så de 10.000 dollars? Det sandsynlige svar er nok: nej, væddemålet var også opdigtet. Men Annie Cohen Kopchovsky skabte historien – myten – om Annie Londonderry.

Og den lever videre 125 år senere.

Find din næste tur her


Ruteforslag
SJÆLLAND PÅ CYKEL

SJÆLLAND PÅ CYKEL

Andre spændende artikler


Californiens Highway 1 på cykel

Californiens Highway 1 på cykel

Uddrag fra ’På drømmenes afveje i USA – En Road Book’

Uddrag fra ’På drømmenes afveje i USA – En Road Book’

25 x 1000 miles uden motor

25 x 1000 miles uden motor

Log ind